Kombucha-čínska čajová huba

...stala som sa majiteľkou tejto zázračnej huby, ktorá sa v mnohých rodinách dedí z pokolenia na pokolenie...
Podelíte sa so mnou o svoje skúsenosti a rady pri príprave tohto zdravého nápoja?




2.8.2010

Diskusi založil(a) 2.8.2010 JanaC

NÁSTENKA




JanaC 2.8.2010 11:22
 
 
 

reagovat Sallow 11.1.2018 10:34  100%    +  -

Dostala jsem kus Kombuchy i pro kamarádku - DAREM. Už mám tu svojí naloženou v čaji a těším se, jak po asi sedmi dnech začnu popíjet. 2dl/denně. Je to na ozdravění imunity.

reagovat Sallow 7.1.2018 14:52  100%    +  -

Tak jsem měla asi štěstí. Našla jsem na netu jednu nabídku a v pondělí si asi pro ní pojedu

reagovat Sallow 6.1.2018 20:50  100%    +  -

AHOJÍK: Může mi někdo věnovat kousek Kombuchy?
Ta moje nějak zestárla a už nefunguje. Jsem z Prahy, tak kdyby snad někdo ji měl? Byla bych moc ráda.

reagovat yoli 29.5.2015 15:21  1%    +  -

...Samozrejme Boris Bolotov, nie Vladimír...8)

reagovat yoli 29.5.2015 10:06  1%    +  -

Ták.Pred týždňom som nasadil do zeleného čaju iba so slabou-tenkou dcérskou hubou a dnes mám dokonalú kombušku :D. predtým som stále riešil teplotu, že nieje od 21-28C, ALE zistil som, že základ je prikryť dostatočne priedušnou látkou. Prvú kombuchu som prekryl gázou, no po zhliadnutí pár obrázkou na nete, všade bola prekrýtá ako keby servítkou, tak som zľakol, že aby nejaké pachy a výpary okolité mi ju nepoškodili a gázu som nahradil servítkou. CHYBA. Ona totiž potrebuje viac než dostatok kyslíku :). Dnes ráno keď som ju zbadal, tak sem tam perlila, fakt mikro bublinky, tak som malé množstvo slamkou ochutnal a usúdil, že už je chuťovo OK, s tým, že zase nieje perlivá som sa zmieril. ALE, keď som ju začal cez hadičku sťahovať do 2l fľaše, tak som si všimol, že ponorená časť hadičky je celá obublinkovaná, dokonca sa bubilnky usadili v tenkej hadičke až tak, že znemožnili prúdu pretekať a musel som ju klasicky scediť cez lievik so sitkom :) Takže sa vytešujem z perlivej chutnučkej a hlavne zdravučkej KOMBUŠKY
PS: aby ste vedeli, prečo kvasené je pre nás tak výnimočne prospešné odporúčam prečítať pána Vladimíra Bolotova - Zdravý človek v nezdravom svete. Možno otrasie vaším presvedčením, ako mnou, ale funguje to a človek sa nelieči, ale normalizuje a mladne :)

reagovat yoli 22.5.2015 21:02  1%    +  -

Zdravým všetkých. Mám otázku. Kúpil som hubu nálev aj s čierny čajom a prvýkrát to vôbec neperlilo a cca po dvoch týždňoch to bolo veľmi kyslé - octovité, vylial som to a nechal na 3l/3dcl nálevu . 2.x to už trocha perlilo a po 8dňoch to už bolo kyslejšie, ale nie octovité. 3.x to jemne perlilo a po 6dňoch už sladko-kyslé. Stále som to robil do čierneho čaju. Medzi tým som kupoval hotový nápoj výrobca Stevikom Praha. Tá kupovaná je jemne mútna, chuťovo perfektná, ako šampus s vineou, taká jemná, lahodná :) Tá moja, ako silny pigi čaj s množstvom citrónu, ale číra. Ešte doplním, že keď som ju robil 1.x tak sa my vyrobila sólo dcérska huba a pôvodna sa nezmenila, pôvodna sa nezmenila, ani pri 2. ani pri 3.ťom. Teraz robím 4.x do origo zeleného čaju a hubu som nechal, iba tenkú dcérsku, tu som niekde čítal, že huba sa má sama vyrobiť v prostredí v ktorom "býva" :)
Otázka: čo robím ináč?, lebo nieje to ani jeden z prípadov tu uvedenom linku pri problémoch s výrobou. V prvom ide o nápoj kyslý, rýchle kvasenie, vysoká penivosť už po 6dňoch, u mňa bez penivosti. A v druhom prípade je aj po dlhšej dobe nápoj sladký, čo u mňa nieje. Vopred dík.

reagovat elain 8.3.2014 8:28  100%    +  -

Minulý týden jsem dala nový přírustek do malé sklenky - a mám z toho ocet
Tak jsem si přečetla, kde jsem asi udělala chybu

reagovat elain 8.3.2014 8:26  100%    +  -

Sisi: pokud Kombucha začně plesnivět - VYHODIT - pročti tady - http://kombucha.wbs.cz/Problemy-s-vyrobou.html


reagovat Sallow 24.2.2014 14:15  100%    +  -

Sisi: Neboj se, zachráníš jí - houbu vyndej na talíř, černá místa vykroj a celou pak otři octovou vodou. Propláchni a dej do čistého sladkého čaje.
Nech ji tam asi týden a uvidíš - vzpamatuje se a pojede dál a doroste.

Houba MUSÍ být stále ČISTÁ! .... jinak je čaj TOXICKÝ - NEPÍT!!!

reagovat Sisi 24.2.2014 8:42  1%    +  -

Ahojte všichni,

také pěstuji kombuchu a sice poprvé a tak ještě nemám zkušenosti. Zhruba po 14ti dnech se na staré kombuše objevil černý flek, který se neustále rozrůstá. Je to v pořádku? Manžel zastává názor, že kombucha je tak zdravá a zázračná , že se prostě zkazit nemůže a a když, tak se může vypít i s případnou plísní či hnilobou a neuškodí to. Což je podle mně nesmysl. Nemáte s tím někdo zkušenost?
Děkuji. Sylva

reagovat elain 21.2.2014 18:28  100%    +  -

Tiama: jj dík. Já už toho vypila dnes asi 1/2 l , tak mi to chutná

reagovat Tiama 21.2.2014 11:29  44%    +  -

elain: nějaký alkohol tam je, ale není ho tolik, aby se dalo něco nadýchat - aspoň nám alkoholtester nic nenaměřil

reagovat elain 21.2.2014 7:32  100%    +  -

Dobré ráno.
Nikdo asi "nepěstuje" Kombuchu, já jsem si ji koupila asi před 10 dny a dnes ráno jsem už ji pila.
Pila jsem ji už před mnoha léty a teď jsem se k ní vrátila. Chutná mi. Jen musím zjistit, jestli neobsahuje alkohol . Abych ráno nevyjela autem a pak měla problém s policii
Mám ji v černém čaji, vyzkouším i v zeleném, nebo meduňce - kterou mám nasušenou.
Snad se tady někdo přidá.
Těším se na vaše poznatky a zkušenosti

reagovat ENVY 19.8.2013 11:58  16%    +  -

Majdako: Díky za radu,teprve začínám,tak si nejsem jistá... Díky a ahoj

reagovat Majdako 18.8.2013 19:00  54%    +  -

ENVY: Nech ji tak,jak je.Mně se oddělila jen poprvé v malé lahvi,ale pak jsem ji dala kvasit do velké zavařovačky a pokaždé mi sroste,Občas z ní něco upadne,tak to vyhodím a nijak neřeším

reagovat ENVY 18.8.2013 18:10  15%    +  -

Ahoj,zdravím všechny přítomné i nepřítomné !
Měla bych dotaz: Dostala jsem od známé kombuchu,už ji potřetí dávám kvasit.Houba mi roste jenom malinko,neodděluje se stará od nové.Někde na netu jsem četla,že když není "vyzrálá - ta nová " má se ještě s tou starou nechat spolu.Samotný nápoj je dobře zkvašený,vše dělám dle návodu. tak nevím... Houba maličko narůstá,ale odděluje se jenon ná pár místech a celou ji nerozdělím.Nevíte co s tím?

reagovat ENVY 18.8.2013 17:58  15%    +  -

JE TADY NĚKDO ???????????

reagovat aiduska 24.12.2012 9:40  57%    +  -

Obrázky

.

reagovat Sallow 23.12.2012 9:06  100%    +  -



reagovat Betyyna 11.10.2012 13:36  100%    +  -

Martin: tady je návod jak sem vložit foto pomocí html tagů když nejsi registrovaný
kuk sem jak vložit foto

reagovat Betyyna 11.10.2012 13:35  100%    +  -

Martin: vložit foto sem může každý pomocí html tagů

reagovat Martin 11.10.2012 12:32  1%    +  -

Betyyna:
No právě..to perlení bych chápal..
vložit foto sem může asi pouze registrovaný uživatel?

reagovat aiduska 10.10.2012 20:38  100%    +  -

Betyyna: mě se pěna dělá u mladých kombušek,ale vůně je taková normální-kvasícího nápoje,ta pěna bývá při krajích sklenice

reagovat Betyyna 10.10.2012 19:10  100%    +  -

mně kombucha nikdy nepěnila, když tak perlí bublinkama ale pěna ne... aby to nebyla plíseň když to divně voní

reagovat Martin 10.10.2012 18:16  1%    +  -

aiduska:
mám ji v černém čaji s cukrem.. právě mne zmátl ten divný závan - ne snad přímo zápach, ale u té druhé jsem nic takového nepozoroval..

reagovat aiduska 10.10.2012 16:31  100%    +  -

Martin: ještě dotaz,v čem ji máte naloženou?

reagovat aiduska 10.10.2012 13:29  100%    +  -

Martin: ano,taky mi pění,pokud je kombuška mladá,tak je silnější,ta stará možná už dosluhuje a proto neperlí nebo nepění,sledujte,jestli se na ní nedělají nazelenalé fleky,v tom případě doporučuju vše vyhodit.Jestli je čistá,tak nebezpečí hniloby nehrozí.

reagovat Martin 10.10.2012 13:03  1%    +  -

aiduska:
Díky za odpoveď :-)
Mám právě kombuchu dospělou - tam se mi pěna neudělala.
Pak v další láhvi mám namnoženou mladou a tam se mi udělala pěna a i mi přijde, že ten čaj nějak divně zavání, tak nevím..jestli ten nálev radši honem vyměnit? Vám se tam pěna dělá také? "nakládal" jsem asi 2 dny zpátky teprve..

reagovat aiduska 10.10.2012 9:51  100%    +  -

Martin: ahoj,je to dobře,kombucha pracuje a perličkuje nebo pění,budeš mít určitě dobrý nápoj,pak to stejně slíváš přes cedník a vše zůstane v něm

reagovat Martin 10.10.2012 9:32  1%    +  -

Dobrý den,

při výrobě nápoje z kombuchy se mi na hladině utvořily trochu jakoby chomáčky pěny - je to normální, nebo je něco špatně?

Díky za rady.

stránkování diskuse:

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.


Přihlásit na tomto počítači trvale:
  Registrace
diskuse: Kombucha-čínska čajová huba
Diskusi založil(a): JanaC
přispívání bez omezení
Nástenka - Stát se clenem
Clenové diskuse - Clenové online:
Nacházíte se v sekci:
Diskuse -> Zdraví
Přečtěte si