Stravování se bez pšenice

Krásný den všem,

chtěla jsem se poradit a dozvědět něco o stravování, kde nebude pšenice.
Nejedná se mi o klasickou bezlepkovou dietu, ale jen o vysazení všeho, co obsahuje pšenici.
Máte s tím nějaké zkušenosti? Co nějaké tipy jak vařit a co a jak dělat?
Díky za rady a postřehy
7.10.2012

Diskusi založil(a) 7.10.2012 Uzlicek

 
 

reagovat nerglova 7.12.2014 20:18  55%    +  -

Chodí sem ještě někdo?

reagovat Uzlicek 31.10.2012 20:30  5%    +  -

Tak a zítra mi ji přivezou, prý, tak uvidíme.
A v sobotu hurá péct, doufám že to bude dobré a aspoň trochu se vydaří :-)

Dneska jsem se na cvičení tak zničila, že pomalu ani nemůžu ťukat písmenka:-)

reagovat kolobezka1. 31.10.2012 12:51  45%    +  -

Uzlicek:
Tak věřím, že budeš s pekárnou spokojená. Tato se nabízí za opravdu nízkou cenu.

Ještě jsem si vzpomněla, že docela dost pečený receptů bez pšeničné mouky měla paní Momčilová ve svých kuchařkách. Jen si teď nepamatuju, zda to bylo "Celozrnné domácí kynuté pečivo" nebo "Celozrnná biokuchařka"

reagovat Uzlicek 30.10.2012 21:58  5%    +  -

kolobezka1.: tak pekárnu už mám asi vybranou. Četla jsem dobrý výsledek nejen na dtestu ale i v diskuzích. je to Gallet MAP207.

Celkově jsou s ní hodně spokojeni

reagovat kolobezka1. 30.10.2012 16:56  44%    +  -

Uzlicek: fajn, dobrý začátek s tím Dtestem. Ale ber to prosím s nadhledem. Oni tam nejsou pekaři. A když má pekárna hloupý návod, neznamená to, že je špatná.
Dej vědět (tady nebo na pekárnách) až budeš mít užší výběr.

reagovat Uzlicek 30.10.2012 14:18  5%    +  -

kolobezka1.: Super,díky moc, ten recept vyzkouším a o víkendu dám vědět, co a jak a jak se povedl. A špaldovo žitnou mouku půjdu dnes koupit :-)

Jinak jsem se dívala na nějaké testy pekáren, jestli znáš časopis DTest, tak tam byl dobrý test na pekárny, tak zatím studuju tam, na co se zaměřit a na co si dát pozor.

reagovat kolobezka1. 30.10.2012 14:17  42%    +  -

Uzlicek: prosim te, jeste lzici octa (pokud bys nedala noc jineho kyseleho)

reagovat kolobezka1. 30.10.2012 13:47  42%    +  -

Uzlicek: mezi kterými pekárnami váháš?

reagovat kolobezka1. 30.10.2012 13:46  42%    +  -

Uzlicek: ještě jsem zapomněla - po prvním nabobtnání samozřejmě přidat SŮL!!! Ta je opravdu nezbytná, i technologicky, jinak ti těsto poteče a nebude držet tvar.
Ale nevadí, pokud těsto bude volnější. Je to lepší než příliš suché. Stejně budeš kynou a péct ve formě.

Možná se ti bude zdát málo droždí. Mám to tak radši. Chlebík jen déle kyne (což je přínosnější chuťově i zdravotně) a ale bude stejně nadýchaný. Samozřejmě můžeš dát droždí více, ale zkus ne víc než 8g.

A poslední - pokud bys ještě chtěla podpořit chuť a i stravitelnost mouky, tak půl dne před zaděláním těsta smíchej 120g vody, 120g mouky (jedno jaké, vyzkoušej různě) a 1-2 g droždí. To možná stihneš i ráno. A odpoledne do toho přidej jen zbytek surovin (tedy celkem 280g mouky, 100g vody, 2-3g droždí).

reagovat kolobezka1. 30.10.2012 13:40  42%    +  -

kolobezka1.:
Na 400g můžeš vyzkoušet něco jednoduchého.

220-240g vody (nebo zkombinovat podmáslí či jiný kysaný výrobek s vodou)
4 g čerstvého droždí (nebo 1/2 lžičky sušeného)
1 lžička třtinového cukru (nebo medu, melasy)
1 lžíce oleje
250g špaldové celozrnné mouky
150 g žitné chlebové mouky
1 lžička kmínu
1 lžička soli

Smíchat bez soli, nechat 10 minut odpočinou, aby to trochu lépe nabobtnalo, krátce prohníst, nechat zase chvíli odpočinout a pak krátce prohníst nebo přeložit. To můžeš ještě jednou zopakovat (je to méně náročné než hníst v kuse třeba 20 minut)
Nechat kynout asi 2-3 hodiny (asi na dvojnásobek. Nebo to můžeš dát hned po posledním hnětení na pár hodin do lednice a ono to dokyne tam).
Pak vytvarovat do vymazané formy. Nechat nakynout (asi 1-1,5 hodiny) a péct v troubě vyhřáté na 250°C - 15 minut s pekáčkem horké vody na 230°C a pak snížit na 200°C, už bez páry, asi 30 minut.
Ale toto je obecný postup, záleží na tvé troubě. Určitě máš zkušenost s pečením jiných věcí.

reagovat kolobezka1. 30.10.2012 13:23  42%    +  -

Uzlicek: co se týče chlebíku. Tak pokud je to podobný rozměr jako mám, mohlo by to být na 400-500g mouky. Co takhle vyzkoušet první pokus ze 400?

Jinak špaldové a špaldovo žitné nápady mají i holky v receptáři na Dámě, hlavně Světluška a Květka.
Třeba č. 319, 1192, 1321 (pšenici vyměnit za špaldu), 1364, 1540... a s kváskem 1339 nebo 160. Kvásek tam můžeš nahradit žitnou moukou a vodou 1:1 nebo pak dát ten tvůj nezralý od 4.dne.

reagovat Uzlicek 30.10.2012 13:10  5%    +  -

kolobezka1.: Super, tak dneska po práci budu zakládat kvásek, tak jsem zvědavá, jestli se povede:-) a v sobotu zkusím ten chleba podle nějakého receptu od tebe z galerky třeba

reagovat kolobezka1. 30.10.2012 13:06  42%    +  -

Uzlicek: nebo možná bude stačit nějaké teplejší místo. Třeba na lednici, u akvária (samozřejmě nevím, zda máte rybičky), v koupelně...
Nebo třeba malilinko nahřát troubu. Stačí 1-2 minutky zapnout na 50°C, vypnout a sklenici s kváskem dát tam.

reagovat Uzlicek 30.10.2012 12:42  5%    +  -

kolobezka1.: Tak já teda přitopím, mám doma chladno, mám to raději. :-)

reagovat kolobezka1. 30.10.2012 12:12  42%    +  -

Uzlicek: kvásek na lince. Pokojová teplota stačí. Kdyby bylo aspoň 21°C je to fajn. Moc velké teplo by ale také škodilo, takže max 28°.

reagovat Uzlicek 30.10.2012 11:26  5%    +  -

kolobezka1.: Péct zatím v troubě, teď jsem ve fázi vybíráni pekárny.

A co se týká velikost, mám takovou formu, ve které se dělá tzv. srnčí hřbet, taková hranatá, vyšší.

A zadělávat ručně, síly mám dost:-) Nebo můžu použít ruční šlehač, ale ten asi nebude moc vhodný :-(

reagovat Uzlicek 30.10.2012 11:24  5%    +  -

kolobezka1.: Jé, děkuji za postup, jen se zeptám, jak kvásek založím, mám ho nechat v ledničce nebo jen mimo a dokrmovat ho?

reagovat kolobezka1. 29.10.2012 21:40  40%    +  -

Uzlicek: Napiš prosím, jak velký chlebík bys chtěla napoprvé zkusit. Zadělávat budeš ručně? A jak bys ho asi pekla? Buď lze kynout a péct přímo na plechu, nebo lze kynout v ošatce (alternativně v sítku vystlaném utěrkou a vysypaném moukou) nebo jestli máš nějaký pekáček, nejlépe i s víkem (skleněný, litinový, římák...)

Tak vymyslíme nějaký recept na míru.
Jinak samozřejmě můžeš použít jakýkoliv recept z pekáren nebo odjinud, jen pšeničnou mouku prostě nahradíš celozrnnou špaldou.
A možná tam jsou i žitno-špaldové recepty, ale ono je skoro rychlejší něco rovnou namyslet než hledat a přizpůsobovat.

reagovat kolobezka1. 29.10.2012 21:32  40%    +  -

Uzlicek: jj, určitě kvásek založ. Třeba takto:

Níže popsaný způsob je také poměrně úsporný na množství použité mouky a velikost sklenice (tedy místo, stačí 400mililitrová, a později i menší), aniž by to bylo na úkor kvality.

1. den smícháme 2 lžíce (30 g) šťávy a 2 lžíce (15 g) celozrnné žitné mouky
Pořádně promícháme, aby měly kvasinky dostatek kyslíku, a volně přiklopíme víčkem
Místo šťávy můžeš použít samozřejmě vodu. Šťáva je jen prevenci proti některým nežádoucím komplikacím. Lze dát 100% ananasovou, jablečnou, nebo třeba vymačkaný pomeranč nebo mandarinku :))

2. den přimíchat 2 lžíce (30 g) šťávy a 2 lžíce (15 g) celozrnné žitné mouky
Opět dobře promícháme. Pokud by se oddělovala tekutina od mouky, lze promíchat i během dne

3. den přimíchat 2 lžíce (30 g) šťávy a 2 lžíce (15 g) celozrnné žitné mouky
Opět dobře promíchat. Na kvásku se možná už objevily malé bublinky

4. den nechat si jen 60 g kvásku (zbytek hromadíme v lednici a pak použijeme do chleba s droždím nebo jiného pečení), přimíchat 2 lžíce vody (30 g) a 30 g žitné chlebové mouky (asi 4 lžíce)
Kdybychom do kvásku pořád mouku a vodu jen přidávali, měli bychom jej za chvíli neúnosné množství a navíc bychom si tam hromadili nežádoucí mikroflóru, odumřelé kvasinky a bakterie, odpadní látky a enzymy

5. den až do doby, než začne kvásek pravidelně růst, pokračujeme v krmení 1 x denně stejně jak popsáno ve 4.dni. A to až do té doby dokud nezačne pravidelně růst

Od 4. dne můžeme část kvásku, který nebudeme dokrmovat přidat do pečení chleba z droždí, ale i do sladkého kynutého receptu s droždím nebo do litých bábovek, perníků a mufinek kypřených práškem do pečiva nebo sodou.


Až bude kvásek pravidelně růst, bude dobré přejít na krmení 2 x denně, nejlépe po dobu 14 dnů anebo do té doby, než nám kvásek dá dobrý chléb. Během této doby se v kvásku musí stabilizovat žádoucí mikroflóra.

reagovat Uzlicek 29.10.2012 21:06  5%    +  -

kolobezka1.: Mouku jsem koupila zatím žitnou chlebovou, ale klidně dokoupím tu celozrnnou špaldovou.
Nebo to udelám tak, že si zítra založím kvásek a do víkendu by mohl být a o víkendu to zkusím, kdyby se nenašel jiný recept....
Jinak kysané mléčné výrobky jsou v pohodě, ty mi nevadí :-)

reagovat kolobezka1. 29.10.2012 12:36  39%    +  -

Uzlicek: Promiň. Jaké sis to koupila ty mouky? Víš, mám z toho celožitného bez kvasu trochu obavu...
Ale co kdybychom nakombinovali žito se špaldou? Třeba špaldovou celozrnnou a žitnou chlebovku.
Mléčné kysané výrobky můžeš? Pokud se dá více žitné mouky, je třeba těsto mírně okyselit, jinak bude výsledek gumový.

Ale pokud má Jájouch nějaké osvědčené i bez kvasu, mohla by pomoct. Prosím

reagovat Uzlicek 29.10.2012 12:00  5%    +  -

Nějak nám to tady usnulo :-(

reagovat Uzlicek 24.10.2012 13:11  5%    +  -

jájouch: Jojo, taky prosím o recept, už mám doma mouku a všechno a nevím, jak na to s droždím. Všude jsou jen recepty s kváskem, na ty se samozřejmě těším, ale napoprvé to chci zkusit a naučit se takto.

reagovat kolobezka1. 23.10.2012 21:33  24%    +  -

jájouch: prosím, prosím, tak častěji foť rozkrojené chlebíky a dortíky
Dělala si tedy i celožitný, nebo žito + bezlepek jen s droždím ? To možná poradíš Uzlíkovi lépe .

reagovat jájouch 23.10.2012 21:07  100%    +  -

kolobezka1.: jak kdy někdy celožitnej někdy tam hodim jáhlovku někdy špaldu někdy tmavou chlebovku někdy s droždím někdy s kváskem záleží jak mám čas

reagovat Uzlicek 23.10.2012 20:17  5%    +  -

kolobezka1.: Sestra má pekárnu a dělá už z kvásku, už v tom má praxi :-)

A droždí jako takové nestačí?
Ach jo, ptám se hloupě, já vím, ale sestra je daleko a se třemi dětmi nemá ani čas se se mnou o tom pobavit a dát mi tipy, takže zpovídám tady všechny okolo :-)

A k té pekárně:
velikost: zatím jsme s přítelem dva, takže by stačila nějaká menší si myslím
Barva je mi jedno, všechny tři se mi hodí:-)
S těmi speciálnějšími těsty nevím, žitná je předpokládám speciálnější. Zase ale jsem v pohodě s tím, dělat něco manuálně
Cena nevím, nějaká rozumná:-) Asi nechci pekárnu za šest tisíc, ale zase nechci takovou, která nebude dobrá a nebude vyhovovat.

reagovat kolobezka1. 23.10.2012 20:05  24%    +  -

Uzlicek: celožitný bez kvasu je trochu problém. Musela bys to zadělat něčím kyselejším... Zkusím se zamyslet na nějakým poměrem, aby to stačilo na udržení žitného těsta.

Chceš hned zkoušet celožitný nebo třeba špaldovo žitný?

Ptala ses sestry, jak jej dělá ona?

A propos pekárna:
1) jak velkou (s kolika mouky bys max pekla. Nevím, jak jste velká rodina.
2) barva bílá / nerez / černá
3) speciálnější těsta lze dělat individuálním programem (to mají jen některé) nebo nastavovat polomanuálně (to u všech)
4) finanční rozpočet

reagovat kolobezka1. 23.10.2012 19:59  24%    +  -

jájouch: a takto děláš celožitný ? s droždím?

reagovat jájouch 23.10.2012 15:13  100%    +  -

Divizna: ta knížka je hodně super čerpám z ní pořád a vracím se do ní páč vše si nejsem schopná pamatovat

reagovat jájouch 23.10.2012 15:07  100%    +  -

Uzlicek: taky si peču chleba a dělám to jako tvá sestra v ruce a pak ho tam lupnu jen na pečení

stránkování diskuse:

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.


Přihlásit na tomto počítači trvale:
  Registrace
diskuse: Stravování se bez pšenice
Diskusi založil(a): Uzlicek
přispívání bez omezení
Nástenka - Stát se clenem
Clenové diskuse - Clenové online:
Nacházíte se v sekci:
Diskuse -> Diety
Přečtěte si