KVÁSKOVÁNÍ


  • zakládání a uchovávání kvásku
  • pečení kváskového chleba, běžného pečiva
  • kváskové sladkosti
  • řešení problému s kváskem a kváskovým pečením




!!! DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ !!!
Absolutní zákaz likvidace kvásku bez souhlasu někoho zkušeného
v diskuzi.
 










2.1.2013

Diskusi založil(a) 2.1.2013 kolobezka1.

ZAJÍMAVÉ KVÁSKOVÉ A PEKAŘSKÉ ODKAZY

01. Jak tvarovat bochník - Jeffrey Hamelman, šéfpekař KingArturFlour. Určitě koukněte na další jeho videa a skvělé stránky KAF
02. Seznam mlýnů, kde je možné koupit mouku
03. Pekařský ráj
04. Ošatky fy Morex
05. Kvásková mapa
06. Veřejná pec v Lenoře (Šumava, Prachaticko) - pečení poslední sobotu v měsíci (video)
07. Pečení chleba v Sopotnicích (Pardubický kraj) - vždy poslední dobotu v měsíci
08. Slavnosti chleba ve Slupi (Zlínský kraj)
09. Pekařská sobota v Rožnově pod Radhoštěm (Beskydy) - 20.7.2013
10. Toulcův dvůr v Praze - "Jako za starých časů - Pečeme chleba vyrábíme tvaroh"
11. Domácnost paní mlynářky ve skanzenu Hoslovického mlýna (jižná Čechy, okres Strakonice) - bude doplněno
12. Pečení chleba na zámeckém statku Býkov (okres Plzeň) - poslední sobotu v měsíci
13. Videa z pekařské praxe: Pecus Teplice - chléb bez éček, Jak se co dělá: Chleba, Devatero řemesel: Pekař
14. Video tvarování chleba - Ciril Hitz. A koukněte i na ostatní jeho nahraná videa.
15. Video s úplným postupem přípravy chleba z Pekařského institutu v SanFrancisku
16. Různé způsoby tvarování chleba po francouzsku
17. Nádherné barevné ilustrace pletení (nejen) vánočky z různého počtu pramenů a různými způsoby
18. Pletení vánočky z 6 pramenů, třemi různými způsoby, jak je nashromáždila Uursík
17. Ruční hnětení podle Richarda Bertineta (od 4:00; tzv. French fold = francouzské překládání. Tedy… ono na tom není nic víc francouzského, než že Bertinet je původně Francouz ;). Podobná videa: Žádný učený z nebe nespadl ;), a ještě lépe to jde s pootáčením o 90°… Raz, dva, bouch (od 1:00), Hnětení těsta s vyšší hydratací (od 0:37), 3 různé metody hnětení, z nichž první je French fold, a ještě z perspektivy pekaře (tedy s kamerou za zády)

kolobezka1. 24.1.2014 13:20

REJSTŘÍK RŮZNÝCH KVÁSKOVÝCH NÁPADŮ
(nápady jsou na nástěnce komunity řazeny podle čísla sestupně)


01) Instrukce pro 5. den od založení kvásku
02) Využití přebytečného kvásku
03) Kdy mám nakrmit kvásek? Jak poznám, že je zralý?
04) Testovací chlebík
05) Krkonošské kyselo
06) Hranický chléb č. 1345 (varianty s minimem droždí a bez droždí)
07) Celozrnné rohlíky č. 30 (varianta s kváskem a minimem droždí)
08) Selské rohlíky č. 736 (kvásková varianta)
09) České buchty č. 208 (kvásková varianta)
10) Špaldové buchty (kváskové, bezvaječné)
11) Kváskové lívance (s jedlou sodou)
12) Jak sladit kváskování s pracovní dobou?
13) Recepty pro přebytkový kvásek (s kypřícím práškem nebo jedlou sodou)
14) Farmářské chleby (v kváskové verzi a přepočteny na 500 g mouky)
15) Chleba z chleba č. 1095 (kvásková varianta)
16) FIT chlebík od Iv@ (kvásková varianta)
17) Kváskové "kornspitze" (vč. varianty pro přebytkový nekrmený kvásek)
18) Kvásková Šumava pro pracující 
19) Chleba od Luboše podle m1rti
20) Tvarohový kváskový koláč od Madlenka1
21) Kváskový koláč s ovocem a drobenkou od HaCH
22) Kváskové palačinky
23) Zelňáky od iv@ v kváskové verzi
24) Kváskové kynuté knedlíky
25) Bílé kváskové pletýnky podle emmicka
26) Domácí lučina (kompilát)
27) Špaldovo žitný chléb (bez pšenice ozimé)
28) Krkonšské kyselo (vyzkoušeno Radka*Poli)
29) Třinecký chléb (od STECKA)
30) Celokvásková pizza (od Radostinky)
31) Klasický konzumní pšenično-žitný chleba (od rehek)
32) Slané kváskové taštičky (od Radostinka)
33) Mlynářský chléb v kváskové variantě (původní verze od Iv@)
34) Opatovský chléb z blogu Pradobroty
35) Nehnětený speciál od M1rti
36) Vše o zápaře
37) Kváskové veky
38) Rohlíky / housky s kváskem a prefermentem, co dlouho vydrží měkké
39) Samožitný chléb

kolobezka1. 13.11.2013 11:44

HLEDÁTE DALŠÍ KONKRÉTNÍ RECEPTY ?

receptáři vpravo nahoře je možnost vyhledávání.
Do pole "hledá v názvu receptu" napište "celokv".
Vyhledávač vám najde všechny recepty bez droždí, jen s kváskem.

kolobezka1. 14.1.2013 22:40
 
 
 

reagovat rehek 8.9.2017 12:15  100%    +  -

Zdravím, pokud je tu někdo z Liberce, Turnova, Boleslavi nebo Mnichova Hradiště, mlýn Perner zavedl pojízdnou prodejnu mouky na trzích KUK

reagovat kolobezka1. 8.9.2017 10:28  22%    +  -

Marta12: přesně, jak píše Iva. Chlebik bude prekynuty. Melo by stacit kynout kratsi dobu. Pokud bys chtela vic detailu, tak muzes hodit recept, jak dlouho nechavas kynout, pripadne fotku.

reagovat ceranda 7.9.2017 10:49  27%    +  -

Marta12: myslím, že bys mohla napsat nejdřív recept, podle kterého pečeš a přesný postup, jak pečeš . zkušené pekařky, co jsou tady, určitě na něco přijdou a poradí

reagovat iv@ 7.9.2017 9:48  100%    +  -

Marta12: může být trochu překynutý....při jaké teplotě pečeš? Už jsem potkala i případ, že v troubě blbnul temostat, a proto se pečení nedařilo

reagovat iv@ 7.9.2017 9:47  100%    +  -

Jarkas: no, těžká moc není, ale v troubě ji pořád nemám. Při pečení ostatního (masa, brambor aj.) ji rozpalovat netřeba - přeci jen to trochu déle trvá.

reagovat Marta12 6.9.2017 22:34  1%    +  -

zeny, koukam, ze mate skvelou stranku! ja trochu skousim kvasek. co to znamena, ze se chleb pri peceni zvedne a pak, asi po 10 min. v troube i spadne? co je spatne? vite mi poradit?

reagovat Jarkas 3.9.2017 20:18  27%    +  -

iv@: Díky a není moc těžka?Nebo jí máš pořád v troubě?

reagovat iv@ 3.9.2017 20:09  100%    +  -

Jarkas: mám slinutou dlaždici od Rako...Zdenička si s nimi kdysi dopisovala a tyhle by prý neměly nic v troubě uvolňovat

reagovat Jarkas 3.9.2017 20:05  27%    +  -

iv@: Ivuško a na jakém kameni pečeš ty? Dáváš něco do trouby nebo jen na plechu.

reagovat Jarkas 3.9.2017 20:01  27%    +  -

kolobezka1.: Nevidím v tom rozdíl.Včera večer jsem pekla bez žuly a bez vody,jen postřikaný před pečením a po upečení.Byl výborný dneska se dojedl na snídani. Měla jsem tu děcka a čtyři vnoučátka,tak byl hned pryč.Ta žula je moc těžká.Nemůžu s tím manipulovat.Zůstane venku u grilu.Maso na žule je bezva.Do trouby to che něco lehčího.

reagovat Radostinka 2.9.2017 18:01  100%    +  -

kolobezka1.: díky Zdeni a užívej si

reagovat Radostinka 2.9.2017 18:01  100%    +  -

já teda dávám kastrůlek s vodou vždycky a i chleba postříkám rozprašovačem před vložením do trouby a když vyndám,postříkám hned znovu...zkoušela jsem bez kastrůlku a není to ono...ale každý máme jiné chutě

reagovat Damina 1.9.2017 22:31  69%    +  -

Jarkas: Taky vůbec troubu nezaparuju. Jen chleba pomazu silikonovou maslovackou vodou nebopostrikam z rozprašovače a peču. Potrubí vodou ještě asi 2x během pečení a pak ještě nakonec. Chleba je krásný.

reagovat kolobezka1. 1.9.2017 22:23  35%    +  -

Jarkas: a jak funguje žula? Daří se na ní chleba dobře?

reagovat iv@ 1.9.2017 22:09  100%    +  -

Jarkas: Jaruš, já chleba zásadně pouze ometu od mouky a postříkám vodou z rozprašovače.

reagovat Jarkas 1.9.2017 21:06  40%    +  -

rehek: Nedáváš ani kastrolek s vodou?A chlebík je stejně dobrý?Tak už to zítra vyzkouším.Jsem s toho nervozní, když stříkám do trouby vodu.Tak už taky nebudu.Dík.

reagovat Jarkas 1.9.2017 21:03  40%    +  -

kolobezka1.: Ahojky,já taky peču stále, nic od pečiva nekupujem.Pořidila jsem si na pečení chlebíku žulu do trouby.Je to těžké.

reagovat kolobezka1. 1.9.2017 18:14  34%    +  -

Iivetata: na pícku se hlavně těší manžel a nejen na chleba, ale treba makový buchty.
Trochu se bojím, aby se mi dařilo dobře odhadnout teplotu, ale je k tomu i nějaky teploměr, tak snad se naučím.

reagovat kolobezka1. 1.9.2017 18:11  34%    +  -

Damina: u nás celožitný taky vede :) Tam se bavím jen střídàním různÿch chlebovych a celozrnnych mouk. Psenicno-zitny delam asi po kazdé trochu jinak, vetsinou 35% zita v ramci pohodlnosti. Oproti zitnemu mi prijde takovy sušší nebo jak to popsat. Chci ted zase zkusit i žitno-psenicny, jak píšou holky níže.

reagovat kolobezka1. 1.9.2017 18:06  34%    +  -

Radostinka: určitě o troubě poreferuju. S Boschkou jsem v bytě byla spokojená až na to, že pekla málo odspodu. Ale prý to už vychytali.
Odrovnala jsem ji sama strikanim vody na spiraly (ne ze bych na ně mířila, ale kapky se tam dostaly). A tohle u modelu, co mam vyhlednuty, odpadne. No, a nebudu muset manipulovat s horkou vodou, když se mi bude mezi nohama motat batole ;)

reagovat kolobezka1. 1.9.2017 18:00  34%    +  -

rehek: pamatuji si, že nezapařuješ. No, já teď moc také ne, protoze do trouby tady v podnajmu nendm jsm dat pekacek s vodou. Tak je postrikam. Jsem zvedava, jestli ta poradna para udela znatelny rozdil nebo to bude zbytecna investice.
Zatim pozoruju akorat rozdil, jestli dam chleba na studeny nebo rozpaleny plech. Šamot zůstal v krabici, tak ten oprasim az v domku.
Pícka na kamnech - určite dám vedět, jakmile zacne topná sezóna. Tam se vlastne taky zapařovat nebude, tam by to mela byt zase jina kvalita ;)

reagovat Radostinka 1.9.2017 17:15  100%    +  -

kolobezka1.: už vím...venkovský...

reagovat Radostinka 1.9.2017 17:14  100%    +  -

kolobezka1.: a ano v Táboře,chod do pasáže vedle Nordblanc...je tam nový obchod...nějaký vesnický nebo tak nějak

reagovat Radostinka 1.9.2017 17:14  100%    +  -

kolobezka1.: ahoj Zdeni!at se daří vám všem a písni pak,jaká ta trohba je,budu taky někdy časem muset novou.Ta moje je extra zrezlá,štve mě to neskutečně

reagovat Damina 1.9.2017 16:36  88%    +  -

kolobezka1.: Ahojky. Ja pecu chleba porad jen uz ho skoro nefotim. Je porad stejny. Zitna kvaskova cihlicka a obcas mladym Hranicky.

reagovat Iivetata 1.9.2017 11:07  83%    +  -

kolobezka1.: jé ty se máš ,že budeš mít pícku

reagovat rehek 1.9.2017 10:38  100%    +  -

kolobezka1.: Zdravím, zrovna mám v troubě chleba. Já jsem nejvíc zvědavá na pečení v té pícce, co jsem ochutnala chleba z pořádné pece, vím jaký je rozdíl v kůrce. Budu ráda, když se podělíš o zkušenost s troubou. Já vůbec troubu nezapařuji, jen chleba před pečením postříkám vodou. Stěhování je sice náročné ale bydlení v domečku je příjemná změna.

reagovat iv@ 1.9.2017 9:46  100%    +  -

kolobezka1.: ahojk,y Zdeničko! Novou troubu moc přeju, jsem zvědavá, jak se ti bude s párou péct

reagovat kolobezka1. 1.9.2017 9:26  42%    +  -

Radostinka: žitný bezlepkový... ach jo. To bylo někde v Táboře?

reagovat kolobezka1. 1.9.2017 9:25  42%    +  -

*Karen*: tak z pokrkokoší tu určitě znám jen rehek a ta celožitné mic nepeče. @rehek neznáš tam někoho?

Jinak bych buď zkusila kontaktovat někoho ppdle kváskové mapy, nebo přes nějaké makrobiotické stránky (makrobiotiků tam v kraji určitě bude víc a ti takto občas pečou), nebo pak na FB ve skupině pro alergiku a celiatiky. Pokud na FB nejsi, klidně se ti tam poptám.

stránkování diskuse:

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.


Přihlásit na tomto počítači trvale:
  Registrace
diskuse: KVÁSKOVÁNÍ
Diskusi založil(a): kolobezka1.
přispívání bez omezení
Nástenka - Stát se clenem
Clenové diskuse - Clenové online:
Nacházíte se v sekci:
Diskuse -> Zájmy a koníčky -> Vaření a recepty
Přečtěte si
11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí MIRKA (48): Opustila jsem manžela, byla to chyba. Teď se chci vrátit Hnusí se vám polykání spermatu? Zvažte to, podle lékařů je to zdravé! Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat? Co se stane s prsy v menopauze? Mohou bolet i změnit tvar! Zahalte se do hřejivých svetrů, roláků a kardiganů: Vybírejte z více než 50 kousků! Andělské čarování: Jak prosit ty správné anděly ve vhodný den 5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny Žhavé sexy idoly z devadesátek: Jak dnes vypadá Gere či Travolta?