KVÁSKOVÁNÍ


  • zakládání a uchovávání kvásku
  • pečení kváskového chleba, běžného pečiva
  • kváskové sladkosti
  • řešení problému s kváskem a kváskovým pečením




!!! DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ !!!
Absolutní zákaz likvidace kvásku bez souhlasu někoho zkušeného
v diskuzi.
 










2.1.2013

Diskusi založil(a) 2.1.2013 kolobezka1.

ZAJÍMAVÉ KVÁSKOVÉ A PEKAŘSKÉ ODKAZY

01. Jak tvarovat bochník - Jeffrey Hamelman, šéfpekař KingArturFlour. Určitě koukněte na další jeho videa a skvělé stránky KAF
02. Seznam mlýnů, kde je možné koupit mouku
03. Pekařský ráj
04. Ošatky fy Morex
05. Kvásková mapa
06. Veřejná pec v Lenoře (Šumava, Prachaticko) - pečení poslední sobotu v měsíci (video)
07. Pečení chleba v Sopotnicích (Pardubický kraj) - vždy poslední dobotu v měsíci
08. Slavnosti chleba ve Slupi (Zlínský kraj)
09. Pekařská sobota v Rožnově pod Radhoštěm (Beskydy) - 20.7.2013
10. Toulcův dvůr v Praze - "Jako za starých časů - Pečeme chleba vyrábíme tvaroh"
11. Domácnost paní mlynářky ve skanzenu Hoslovického mlýna (jižná Čechy, okres Strakonice) - bude doplněno
12. Pečení chleba na zámeckém statku Býkov (okres Plzeň) - poslední sobotu v měsíci
13. Videa z pekařské praxe: Pecus Teplice - chléb bez éček, Jak se co dělá: Chleba, Devatero řemesel: Pekař
14. Video tvarování chleba - Ciril Hitz. A koukněte i na ostatní jeho nahraná videa.
15. Video s úplným postupem přípravy chleba z Pekařského institutu v SanFrancisku
16. Různé způsoby tvarování chleba po francouzsku
17. Nádherné barevné ilustrace pletení (nejen) vánočky z různého počtu pramenů a různými způsoby
18. Pletení vánočky z 6 pramenů, třemi různými způsoby, jak je nashromáždila Uursík
17. Ruční hnětení podle Richarda Bertineta (od 4:00; tzv. French fold = francouzské překládání. Tedy… ono na tom není nic víc francouzského, než že Bertinet je původně Francouz ;). Podobná videa: Žádný učený z nebe nespadl ;), a ještě lépe to jde s pootáčením o 90°… Raz, dva, bouch (od 1:00), Hnětení těsta s vyšší hydratací (od 0:37), 3 různé metody hnětení, z nichž první je French fold, a ještě z perspektivy pekaře (tedy s kamerou za zády)

kolobezka1. 24.1.2014 13:20

REJSTŘÍK RŮZNÝCH KVÁSKOVÝCH NÁPADŮ
(nápady jsou na nástěnce komunity řazeny podle čísla sestupně)


01) Instrukce pro 5. den od založení kvásku
02) Využití přebytečného kvásku
03) Kdy mám nakrmit kvásek? Jak poznám, že je zralý?
04) Testovací chlebík
05) Krkonošské kyselo
06) Hranický chléb č. 1345 (varianty s minimem droždí a bez droždí)
07) Celozrnné rohlíky č. 30 (varianta s kváskem a minimem droždí)
08) Selské rohlíky č. 736 (kvásková varianta)
09) České buchty č. 208 (kvásková varianta)
10) Špaldové buchty (kváskové, bezvaječné)
11) Kváskové lívance (s jedlou sodou)
12) Jak sladit kváskování s pracovní dobou?
13) Recepty pro přebytkový kvásek (s kypřícím práškem nebo jedlou sodou)
14) Farmářské chleby (v kváskové verzi a přepočteny na 500 g mouky)
15) Chleba z chleba č. 1095 (kvásková varianta)
16) FIT chlebík od Iv@ (kvásková varianta)
17) Kváskové "kornspitze" (vč. varianty pro přebytkový nekrmený kvásek)
18) Kvásková Šumava pro pracující 
19) Chleba od Luboše podle m1rti
20) Tvarohový kváskový koláč od Madlenka1
21) Kváskový koláč s ovocem a drobenkou od HaCH
22) Kváskové palačinky
23) Zelňáky od iv@ v kváskové verzi
24) Kváskové kynuté knedlíky
25) Bílé kváskové pletýnky podle emmicka
26) Domácí lučina (kompilát)
27) Špaldovo žitný chléb (bez pšenice ozimé)
28) Krkonšské kyselo (vyzkoušeno Radka*Poli)
29) Třinecký chléb (od STECKA)
30) Celokvásková pizza (od Radostinky)
31) Klasický konzumní pšenično-žitný chleba (od rehek)
32) Slané kváskové taštičky (od Radostinka)
33) Mlynářský chléb v kváskové variantě (původní verze od Iv@)
34) Opatovský chléb z blogu Pradobroty
35) Nehnětený speciál od M1rti
36) Vše o zápaře
37) Kváskové veky
38) Rohlíky / housky s kváskem a prefermentem, co dlouho vydrží měkké
39) Samožitný chléb

kolobezka1. 13.11.2013 11:44

HLEDÁTE DALŠÍ KONKRÉTNÍ RECEPTY ?

receptáři vpravo nahoře je možnost vyhledávání.
Do pole "hledá v názvu receptu" napište "celokv".
Vyhledávač vám najde všechny recepty bez droždí, jen s kváskem.

kolobezka1. 14.1.2013 22:40
 
 
 

reagovat Stecka 15.3.2017 19:11  10%    +  -

kolobezka1.: děkuji za odpověď,vyřídím.Zatím se kamarádka neozvala,tak nevím,jak Vaše rady fungují.

reagovat hankamishka 14.3.2017 2:27  37%    +  -

ceranda: to potěší!!

reagovat Radostinka 13.3.2017 19:05  100%    +  -

ceranda:

reagovat kolobezka1. 13.3.2017 18:42  19%    +  -

ceranda: tak to určitě potěšilo

reagovat rehek 13.3.2017 17:38  100%    +  -

ceranda: to potěší, domácí strávníci to většinou berou jako samozřejmost

reagovat ceranda 13.3.2017 16:54  36%    +  -

jo, a prý se nepodělí ani s dětma, jak jim chleba chutná

reagovat ceranda 13.3.2017 16:53  36%    +  -

včera jsem obdarovala chlebem 2 starší pány, každý dostal půl velkého bochníku. dnes mi oba přišli poděkovat s tím, že jsem je vrátila do dětství před šedesáti lety, kdy takový chleba jedli. moooc chválili. dostala jsem jako poděkování kytici gerber..až mě to dojalo..

reagovat Radostinka 13.3.2017 16:08  100%    +  -

mě totiž dostat zarazilo,co se u nás dá koupit za hnus...nechápu,jak obchodník tohle může vůbec prodávat

reagovat Radostinka 13.3.2017 16:07  100%    +  -

rehek: ceranda a díky holky...

reagovat Radostinka 13.3.2017 16:06  100%    +  -

rehek: já v Kaufku pravdu nenakupuji,to jen že dcera měla cestu kolem...tak mi koupila tu jejich,proto píšu zkušenost,co mě odradila úplně napořád....mám ráda Předměřickou,tuhle byla i v Tescu v akci,peče se mi s ní moc dobře,se všemi.

Na kvas používám i žitnou babiččinu,jsem s ní spokojená.

A tu HB,tu mají jen v Bille,kam jezdím právě že málokdy.Ale vždycky když jsem tam,tak si jí nakoupím,je moc pěkná,máš pravdu

reagovat ceranda 13.3.2017 11:09  36%    +  -

rehek: dříve jsem pekla taky z předměřické, ale co zrušili prodej ve mlýně, tak už moc ne. naštěstí jsem dostala tip na svijany a můj fajn šéf mi mouku vozí.
hladkou kupuju v bille z HB

reagovat ceranda 13.3.2017 11:03  36%    +  -

Radostinka: opravdu se mi z ní peče dobře
kvásek je čiperný, chleba nadýchaný, pečivo též.

reagovat rehek 13.3.2017 10:52  100%    +  -

Radostinka: našla jsem o mlýnu HB i pěkný článek KUK

reagovat rehek 13.3.2017 10:50  100%    +  -

Radostinka: Mouka z Kauflandu je asi pokaždé odjinud, nemusí být ani z ČR. Já jsem dlouho používala mouky z Předměřic, potom jejich nějaká klasická pšeničná /už nevím zda hladká nebo polohrubá/ vyšla v testu dost špatně, tak jsem přešla komplet na mouky z HB. Ty naopak dvakrát vyšly v testech velmi dobře. Já se snažím preferovat regionální potraviny a české výrobce.

reagovat Radostinka 13.3.2017 10:24  100%    +  -

to mi připomělo holky,co jsme Vám chtěla už nedavno napsat....co se mi stalo z pšeničné mouky z Kauflandu(ta jejich značka)...netuším,odkud ta mouka je,třeba to některá víte...pekla jsem žloutkové věnečky...jeden den jsme si je zkusila a druhý den aostro....ale došla mi mouka a já volala dceři,at mi cestou někde kupí hladkou mouku....zašla tedy do Kauflu...kam já vůbec nejezdím-odmítám...po několikerém zklamání u všeho možného...

Uvařila jsem si kaši....byla divná,už když jsme jí míchala...když zchladla,byla našedlá...nicméně jsem prostě jinou mouku neměla.Věnečky mi vůbec nevyskočili,byli našedlé i po upečení....hrůza,kterou už nikdy více!

Máte zkušenosti?

reagovat Radostinka 13.3.2017 10:20  100%    +  -

ceranda: a chlebovka dobrý?roste kvásek dobře?pěkně voní? a pšeničná,když z ní pečeš běžné pečivo,pěkně vzejde?

reagovat ceranda 13.3.2017 9:19  36%    +  -

Radostinka: nene, ze svijan mám chlebovou žitnou a pšeničnou . celozrnnou kupuju jen po kilovkách v obchodě

reagovat Radostinka 13.3.2017 8:25  100%    +  -

kolobezka1.: dám vědět,já jí používám do žitného a pak jí přidávám do rozkvasu na podmáslový a taky jí přidávám do takového svého receptu,který má původ v tom Tvém startovacím,ale míchám k němu žitnou i pšeničnou celozrnnou a výsledek je moc dobrý chleba se semínky

reagovat kolobezka1. 13.3.2017 3:58  19%    +  -

Radostinka: budeš moc hodná, když dáš vědět. Také kupuji jen normálni kilovky. Teď jsem sice 2 měsíce pekla méně, ale už se pomalu zase rozjíždím :)
Celozrnna mletá tou speciální technologií mě zajímá nejvíc. Ale používám i chlebovku, zitnou i psenicnou. Bílou kupuju jen občas polohrubou.

reagovat Radostinka 12.3.2017 19:06  100%    +  -

rehek: přesně tento ČAJa holky měly nějaké sušenky s oříšky

reagovat Radostinka 12.3.2017 19:04  100%    +  -

kolobezka1.: až vše zjistím,ozvu se Ti,třeba by sis vzala taky...já kupuji mouky po baleních(10kg),kupuji fakt jen v marketu,nemám jinou možnost.V pátek jsme pekla 4 chleby,dnes 2,v úterý 2...

reagovat Radostinka 12.3.2017 19:02  100%    +  -

kolobezka1.: rehek

ještě mi paní napsala,že celozrnná mouka tolik není skladem.....že se mám ozvat předem a to i tehdy,když bych si jela nakoupit přímo k nim

reagovat Radostinka 12.3.2017 19:01  100%    +  -

rehek: ve videu z net.tv "A dost!" je test mouk...v jedné části tam vypravuje,že pekárny si přímo nechávají tuto složku do mouky namíchat...tak už chápu stav rohlíku - "Dnes nadýchaný,zítra gumový"....pak uvádí,že v moukách balených po 1kg,které jsou v obchodech,marketech se tato složka nedává...

reagovat Radostinka 12.3.2017 18:58  100%    +  -

rehek: já mám doma od nich jen nějaký čaj a musím říct,že je strašně dobrý...ono je to pak vše pod značkou "Vím co jím"

reagovat Radostinka 12.3.2017 18:57  100%    +  -

rehek: já to ani netušila,že tento výrobce je poblíž....napsala mi to paní....zkusím tam zavolat a domluvit se...ovšem jestli nebudou chtít nějakou šílenou částku za přepravu...no uvidím

reagovat rehek 12.3.2017 18:17  100%    +  -

Radostinka: od výrobce Rej si kupuji pohankové křupky mám je moc ráda

reagovat rehek 12.3.2017 18:04  100%    +  -

Radostinka: Nevím co odebírají pekárny, ale na 15 kg pytli pro maloobchodní prodej, který jsem viděla, bylo uvedené složení: mouka z pšenice potravinářské, výrobek obsahuje lepek. Byla to pšeničná mouka chlebová s číselným označením 110 151

reagovat kolobezka1. 12.3.2017 17:59  19%    +  -

Radostinka: ty jsi tedy akční! taky by mě lákalo vyzkoušet ty jejich celozrnné supermouky. Planá zas není tak daleko...

A jak ses ptala rehek, to bude nejspíš záležet na každém pekařství. Třeba to Maškovo v Superchlebech žádná éčka nemá. Ale to sis asi našla. Otázka je, jak najít další pekařství, která z jejich mouky pečou. Nejen celozrnné. (tedy kromě toho do mlýna zavolat).

reagovat Radostinka 12.3.2017 16:34  100%    +  -

rehek: ještě by mě zajímalo,když tu mouku vozí jen pekaři,resp. jí zváží pekařstvím,zda si mouku pekařství nechávají obohatit "éčky"...tedy látkami,po kterých pečivo je více nadýchané,apod.

reagovat Radostinka 12.3.2017 16:30  100%    +  -

ceranda: z jaké pečeš,z té celozrnné žitné?písni mi prosím,budu ráda za odpovědˇděkuji

stránkování diskuse:

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.


Přihlásit na tomto počítači trvale:
  Registrace
diskuse: KVÁSKOVÁNÍ
Diskusi založil(a): kolobezka1.
přispívání bez omezení
Nástenka - Stát se clenem
Clenové diskuse - Clenové online:
Nacházíte se v sekci:
Diskuse -> Zájmy a koníčky -> Vaření a recepty
Přečtěte si
Zpověď mužů: Na tohle myslíme při sexu ŠÁRKA (35): Ztrácím nejlepší kamarádku kvůli její závisti Jak vyčistit troubu snadno, levně a rychle Herečka Míla Myslíková: Nechtěla prát ponožky, radši zůstala sama Jací jsou muži podle horoskopu: Býk vás ochrání, Blíženec pobaví Zelí jako hlavní jídlo: Pizza, domácí těstoviny nebo salát Jak vyrobit provázkovou kraslici s čokoládovými vajíčky uvnitř Pozor! Tyhle mýty o hubnutí ničí vaše zdraví Nechcete sex? 5 tipů, jak ho odmítnout, aby se neurazil Zbytečné bitvy s celulitidou: Zbavte se jí účinně