Domácí výroba sýra

Pro všechny, kteří si dělají doma sýry a chtějí se podělit o svoje zkušenosti.
17.5.2014

Diskusi založil(a) 17.5.2014 jarko

ZAJÍMAVÉ ODKAZY

Zajímavé odkazy a recepty na výrobu sýrů v domácích podmínkách.

ZAJÍMAVÉ RECEPTY NA JEDNODUCHÉ SÝRY ÚPLNĚ PRO KAŽDÉHO

VÝROBA SÝRA DOMA V KUCHYNI

VÝROBA SÝRA - DALŠÍ RECEPTY A NÁVODY

DALŠÍ RECEPTY NA SÝRY

KDE SI NAKOUPIT POTŘENÉ VYBAVENÍ:
www.dobrykolonial.cz
www.milcom-as.cz
www.driml-napajecky.cz


jarko 18.5.2014 18:27
 
 
 

reagovat iviko 23.2.2017 13:32  34%    +  -

jarko: Jo to je fain, že dlouho vydrží

reagovat jarko 21.2.2017 15:41  42%    +  -

iviko: Domácí zakysanku a z ní pak lučinu dělám nejčastěti. Zakysanku mám pořád v lednici, dělám si jí vždy hodně do foroty, vydrží fakt dlouho.

reagovat iviko 20.2.2017 21:05  33%    +  -

jarko: ahoj, díky za tu lučinu, vyzkouším

reagovat jarko 5.2.2017 15:18  54%    +  -

dobrota: Tak zkus jinou značku mléka třeba se už povede. Já jsem to také zkoušela, dokud se mi sýr nepovedl, do té doby jsme měli zásoby tvarohu

reagovat dobrota 4.2.2017 19:31  20%    +  -

jarko: měla jsemmléko kupované čestvé plnotučné,tak nevím zase někdy určitě vyzkouším,nedá mě to než se to povede,když vás tu pročítám,mám chuť to zkusit,tak snad příště

reagovat jarko 4.2.2017 19:14  55%    +  -

dobrota: A právě při tom zahřátí na vyšší teplotu při pasterizaci mi pokaždé vzniklo něco jako tvaroh, přesně jako tobě. Už jsem fakt nevěděla co a pak jsem se někde dočetla, že to dělá ta teplota a bylo po problému.

reagovat jarko 4.2.2017 19:09  55%    +  -

dobrota: Mě se několik prvních pokusů také nepovedlo a chvíli trvalo, než jsem to celkově vychytala. Nesmíš se nechat odradit. Moje největší chyba byla, že jsem zahřívala při pasterizaci mléko na víc stupňů, maximum je totiž 62°C a to jsem dlouho netušila, pokud ho zahřeješ více, tak už se ti většinou mléko správně nesrazí. To je bohužel problém u kupovaného čerstvého mléka, že nevíš, na kolik stupňů ho pasterilizovali. Je nejspíš třeba vyzkoušet několik výrobců. Pokud máš mléko domácí, tak pak není problém si to ohlídat. Důležitá je i správná teplota srážení. Ani přes první neúspěchy jsem to nevzdala a teď je pro mne příprava čerstvého sýra už úplná brnkačka

reagovat dobrota 4.2.2017 16:40  20%    +  -

jarko: díky to vyzkouším až spotřebuju to co mě zbylo z dnešního a včerejšího pokusuchuťově je to moc dobrý jako-by tvaroh,ale sýr to není,no

reagovat dobrota 4.2.2017 16:32  20%    +  -

Ano koupila jsem u Milcomu vše potřebnéshlédla videa a přečetla vás tady odzačátku a nic,no co se dá dělat,třeba se někdy podaří

reagovat jarko 4.2.2017 16:28  55%    +  -

dobrota: Pokud by jsi chtěla z mléka udělat něco jako učinu, tak pak postupuj takto: Domácí lučina z mléka

reagovat jarko 4.2.2017 16:21  55%    +  -

dobrota: Použila jsi syřidlo a postupovala přesně podle receptu? Bez syřidla a přesného postupu sýření se čerstvý sýr udělat nedá.

reagovat dobrota 4.2.2017 15:20  20%    +  -

Zdravím všechny šikovné sýrařky,zkoušela jsem udělat doma čerstvý sýr,ale asi naposled,byla z toho řídká hmota,teď mě to tam odkapává,asi to něčím ochutím,sníme to ale do sýru se pouštět nebudu.Z litra mléka jsem udělala panír a ten dobrý,není na něm co pokazit.

reagovat iviko 31.12.2016 9:36  43%    +  -

reagovat jarko 22.12.2016 15:11  57%    +  -

Přeji všem krásné Vánoce a pohodový rok 2017

reagovat jarko 20.11.2016 8:57  39%    +  -

Věnceslava: Recepty jsou všechny, zmizel jenom jeden odkaz a ten už jsem opravila

reagovat Věnceslava 19.11.2016 21:23  13%    +  -

jarko: Kam se stratili všechny recepty??

reagovat jarko 26.9.2016 15:40  35%    +  -

Katlinn: Přístroj je dost drahý a kapacita nádoby pouze 2 litry. Jedinou výhodou je udržení teploty, ale toho lze dosáhnout daleko levněji i pomocí termomísy nebo jogurtovačky. Mám termomísu na 5 litrů, což je pro mne úplně ideální, pokud dělám sýr z menšího nožství mléka, používám jogurtovačku - vejde se mi na tu hřející ploténku kastrol o velikosti 2-4 litry.

reagovat Katlinn 26.9.2016 14:52  5%    +  -

Já jsem teď viděla fermentor Kuvings. Prý nějaká novinka. Dělá se s ním sýr líp?

reagovat jarko 6.9.2016 17:53  14%    +  -

Radostinka: Ano, to kupované je již pasterované, tak ho stačí jen ohřát na tu očkovací teplotu. Tu smetanovou kulturu také koupíš v Milcomu. Přinejhorším můžeš použít tu kvalitní zakysanku, ale není to úplně ono.

reagovat Radostinka 6.9.2016 17:02  62%    +  -

jarko: smetanovou kulturu dostanu také v Milcomu?

reagovat Radostinka 6.9.2016 17:02  62%    +  -

jarko: chápu dobře že to kupované stačí už jen ohřát na 25 st?

reagovat Radostinka 6.9.2016 17:01  62%    +  -

jarko: díky zkusím to....musím se dopracovat k čerstvému sýru...v knize píší o přídavcích,které nemám(z Milcomu)...až se tohle naučím,budu spokojená

reagovat jarko 6.9.2016 14:40  14%    +  -

iviko: určitě ten tvaroh zkus, je hrozně dobrý a lahodný.

reagovat jarko 6.9.2016 14:39  14%    +  -

Radostinka: Zkoušela jsem solit i tu sraženinu, ale nějak už nevím, jestli to bylo slané. Už jsem ho dlouho nedělala, dělám hlavně ten čerstvý sýr a tvaroh. Možná ho zkusím zítra udělat.

reagovat jarko 6.9.2016 14:36  14%    +  -

Radostinka: Je to jednoduché - asi tak 2 litry mléka a jednu tučnou smetanu a zahřeješ na cca 85°C (to čerstvé z obchodu už nemusíš, to už je po pasterizaci) a ochladíš na cca 25°C, zašleháš do toho smetanovou kulturu (může být i klasická zakysaná smetana třeba Hollandia, ale ta kultura mi přijde lepší), naleješ do sklenic, zavíčkuješ a necháš na teplejším místě zrát asi 24 hodin. Pak to dáš do ledničky, kde ti vydrží i víc jak měsíc. Jen si nezapomeň nechat malou skleničku na další várku. A také pozor na čistotu, aby ti smetana nechytila plíseň.

reagovat iviko 6.9.2016 14:34  17%    +  -

jarko: Jo zakysanou dělám,ten tvaroh bych mohla zkusit,díky za tip

reagovat Radostinka 6.9.2016 14:33  62%    +  -

jarko: to tam píší,dosolit jí na 20% a může to v tom být min.14 dní


jinak jak to s tím pak děláš krom oleje?šlo by to osolit,obalit třeba v pažitce,koření? a co osolit pak tu sraženinu a teprv s tím přecedit?

reagovat jarko 6.9.2016 14:29  14%    +  -

Radostinka: Do syrovátky jsem ho ještě nakládat nezkoušela, ale je to dobrý nápad, to také vyzkouším

reagovat Radostinka 6.9.2016 14:29  62%    +  -

jarko: písni mi domácí zakysanku prosím,já zapomněla ingredience,ono se na netu píše pokaždé něco jiného,děkuji...zkusím to z kupovaného mléka...mám radost za ten sýr,šlo to nad očekávání lehce,podle té knížky co mám doma

reagovat jarko 6.9.2016 14:27  14%    +  -

iviko: Děláš klasickou zakysanou smetanu? Ta se v jogurtovači nedělá, ideální teplota pro její výrobu je 22°C (pokojová) a jogurtovač má cca 40°C. Očkování kulturou má probíhat maximálně při 28°C, ideální teplota je 22-25°C. Hotová je pak za 24 hodin. Jinak pak stačí nalít smetanu do cedníku s plátýnkem a nechat odkapat syrovátku a máš tvaroh.

stránkování diskuse:

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.


Přihlásit na tomto počítači trvale:
  Registrace
diskuse: Domácí výroba sýra
Diskusi založil(a): jarko
přispívání bez omezení
Nástenka - Stát se clenem
Clenové diskuse - Clenové online:
Nacházíte se v sekci:
Diskuse -> Zájmy a koníčky -> Vaření a recepty
Přečtěte si
Vyvolávání duchů: Skvělá zábava na léto, nebo nebezpečná hra? 5 lehkých salátů do horkých dní: Křupavé lupení i lahodné avokádo Jak oddálit menstruaci před dovolenou? Léky i babské rady 4 tipy, jak zařídit, aby vám v horku vydržel make-up celý den Menopauza a nespavost? 7 tipů, jak lépe spát a cítit se v pohodě Pozor: S teplým počasím stoupá výskyt gynekologických mykóz Nejen pro bioženy: Kompostovat můžete i v bytě díky vermikompostéru BLANKA (45): Můj partner je sexy, ale tak trochu hloupý Letní sex v přírodě: Na co si dát pozor? Na zádech, či na břiše: Co o vaší povaze říká poloha, ve které spíte?