ZAVAŘUJEME

šťávy, džusy, likéry, kompoty, maso, džemy, paštiky,...





3.6.2007

Diskusi založil(a) 3.6.2007 Anndy

seznam

1.jahodový džus od iv@
2.meruňkový džus od iv@
3.meruňková marmeláda s banánem od iv@
4.šťáva z červené řepy (malinová,jahodová a višňová) od iv@
5.zavařené maso od Maty
6.zavařené maso od Rozmarýny
7.játrová paštika od iv@
8.višně v čokoládě od Filomena
9.višňový džem s mandlemi od Filomena
10.višňový sirup s příchutí griotky nebo punče od Filomena
11.maso zavařené na cesty od DagmarM
12.sterilované ořechy od Rubinola
13.višňový džus od iv@
14.domácí griotka od Sarymi
15.likér z lipového květu
16.okurkový nálev od iv@
17.višňový likér od iv@
18.zimní marmeládový čaj od iv@
19.zimní čaj od DagmarM
20.rybízový sirup od Filomena
21.džus s černého rybízu od iv@
22.likér z rybízu od Rubinola
23.nevařená šťáva od Rubinola
24.nevařená malinová šťáva od Rubinola
25.angreštový džus od iv@
26.omáčka pod maso
27.omáčka pod maso
28.rybíz s mrkví od Fanuska
29.meruňkový likér od iv@
30.banánový džus od iv@
31.zavařování okurek po 1 sklenici
32.Uncle bens na ryžu a na cestoviny od Doli
33.hrušková povidla od Žoužel
34.jablečný džem se zázvorem
35.výborné kvašáky od iv@
36.jak na marmelády
37.znojemské okurky od Ajna
38.sklenění hádci z přerostlých okurek od Ajna
39.kirgizský česnek od hapav1
40.rajské na omáčku od Rubinola
41.rychlokvašky na kyselo od Severka
42.mátový sirup od Ajna
43.přílohové zelí od lotka4
44.džus z cukety od lotka4
45.Uncle Bens z cukety od Dzuli
46.nejen broskvový džem od cinie
47.ovocná nevařená šťáva od iv@
48.švestková povidla trochu jinak
49.džem z kiwi od almelka
50.dobrá povidla od ENVY
51.zavařenina v mikrovlnce
52.polotovar na hruškové frgále od Ajna
53.ZAVAŘOVÁNÍ V MYČCE
54.salát z červené řepy od Ivana.
55.červená řepa se zelím od rehek
56.kečup-pečený od Sarym
57.směs na topinky,špagety nebo pizzu od eva.sv
58.ovocný čaj s rumem od eva.sv
59.okurky od eva.sv
60.UNIVERZÁLNÍ SMĚS (k přípravě leča,guláše pizzy nebo pod maso) od iv@
61.luxusní kečup od Ajna
62.ďábelská Aneta od iv@
63.cikánská omáčka iv@
64.rajčatový protlak od Ajna
65.marmeláda z dýně od Janiko1
66.CIPARA (cibule,paprika,rajčata) jako kečup od Kovářka
67.červená řepa od Majdako
68.dýňový kompot od jitula
69.pasta ze šípků od iv@
70.červená řepa od eva.sv
71.zelenina na svíčkovou od iv@
72.bezinkový likér od iv@
73.slaná zelenina od Ivanika
74.domácí vegeta I. a II. od iv@
75.griotka od Svetluska78
76.šípkový protlak od stremka
77.šípková marmeláda
78.kedlubnová čalamáda od iv@
79.toustová pomazánka z cuket
80.cuketová mňamka na topinky od Maruna S
81.dýně jako ananas od iv@
82.džus z dýně
83.pomerančový dýňový džus od iv@
84.citrónový dýňový džus od iv@
85.přesnídávka od iv@
86.švestková povidla od babičky eva.sv
87.domácí hořčice od SHana
88.houby v kečupu od Saruska2
89.jak nakládat zelí/hrnců nemaje/ od Rubinola
90.hrušky na frgále od ludena
91.marmeláda z cukiny od ludena
92.kompot z dýně ala ananas od Bubasaurka
93.houby v tuku od iv@
94.hrušková povidla od eva.sv
95.salát ze zelí a řepy od iv@
96.sirup z cukrové řepy od Bubasaurka
97.domácí Krenex od iv@
98.salát ze syrové červené řepy od Ivanika
99.zelí s křenem od lotka4
100.paštika z vepřových jater od KOMI
101.houbový salát – Alena výborný od Ivanika
102.zavařené houby od vanika
103.houby v kečupu od vanika
104.rychlí utopenci od Jagea
105.fíková fantastická náplň na různé dobroty
106.zavařený hrášek od lotka4
107.pampeliškový med od papoušek
108.sedmikráskový med od Reiki
109.bazová malinovka od Doli
110.bazový sirup od Doli
111.sterilovaná reveňová náplň: rebarbora a cukr od prokle
112.rebarborová marmeláda od prokle
113.rebarborový kompot od iv@
114.štáva z kopřiv od lotka4
115.reveňový džus od iv@
116.šťáva z černého bezu od bábrle
117.bezová limonáda od bábrle
118.sirup z bezového květu II. od iv@
119.sirup z angreštu a kosmatic od iv@
120.bezová šťáva od Kiara
121.jahody v jahodách od iv@
122.návod na zavařování v horkovzdušné troubě
123.zavařování v mikrovlnné troubě
124."naložené" bylinky
125.rybíz jako brusinky od eva.sv
126.kompot na rychlou spotřebu od bábrle
127.nálev na okurky od vanika
128.okurky kvašáky z Receptáře č.7 z roku 2002
129.tatarka z cukety od Fanusky
130.směs na tousty z cukety od Fanusky
131.cuketa Bezděk od Fanusky
132.pečený čaj z černého rybízu od kacka25
133.salát z okurek od prokle
134.jablíčková nutela
135.bylinkové octy a oleje od coffi
136.cuketové zelí (recepty.cz)
137.jablečný rosol od iv@
138.kunovjanka od livetata
139.okurkový salát od Želka
140.domácí omáčka Uncle Bens
141.švestková povidla super-extra-speciál (Žena a móda)
142.přerostlé okurky
143.marmeláda z rajčat
144.houbová čalamáda
145.sušená rajčata od Gina2
146.pasta z rajčat ke všemu od svabe
147.papriková nátierka od Eliann
148.čalamáda bez zavaření od teki
149.čalamáda od teki
150.kečup od nejdeto
151.likér z černého bezu z Blesku pro ženy
152.vynikající likér z bezinek od hospodyňka
153.bezinkový likér od Lida008
154.směs na tousty od Miruš
155.kečup od livetata
156.džem z arónie a jablek (černý jeřáb) od Ivanika
157.černý jeřáb – aronie – a la brusinky
158.dýně v medu od Miruš
159.marmeláda z dýně od deborah
160.pomazánka na topinky od vanika
161.mňamka na topinky s rozinkami od svabe
162.jeřabinkový sirup od Koulidlo
163.směs tousty od iv@
164.džem z jablek a bezinek od hekute
165.houbová čalamáda od hagi
166.rajská omáčka od georgie
167.falešná meruňková marmeláda od georgie
168.kozí rohy od georgie
169.marmeláda ze zelených rajčat od georgie
170.džus z mrkve od georgie
171.jablečná přesnídávka s pudinkem od georgie
172.džus z dýně od georgie
173.něco z cuket od georgie
174.jablková povidla od eva.sv
175.ananasový kompot z cukety od georgie
176.cuketové ančovičky od georgie
177.pikantní zelný salát od JITULE33
178.zelí z křenem od Kiara
179.mátový likér od iv@
180.rybízová marmeláda od Janess
181.jablka na štrůdl od iv@
182.broskvový džus od iv@
183.rozvárka ze švestek od Jaštěrička
184.broskvový džus od iv@
185.zeleninovo-zelná pomazánka od Jaaniinaa
186.nálev pro salátové fazolky
187.SABA pomazánka z kapie od osma
188.kečup od osma
189.nálev na kapie od osma svokry
190.falešné matjesy od Tampa2
191.povidla z hrušek se želírovacím cukrem
192.znojemské okurky od lubinka maminky
193.americká čalamáda ze salátovek od borovec
194.salát z červené řepy a zelí (vhodný do boršče) od prokle
195.ořechy zavařené v mikrovlnce
196.česneková pasta od Andulky
197.česneková pasta od Zoji
198.houbová senza čalamáda od Alma.
199.mátová šťáva (sirup) od Ježi
200.cuketová směs na cokoliv od FEM
201.Domácí dýňová směs pod maso od Hejenka
202.dýňová čalamáda od Hejenka
203.dýňové chutney ke klobáse, párku či uzenému od Hejenka
204.rybíz na způsob brusinek od iviko
205.brusinky z rybízu od borovec
206.lečo
207.nakládané toustové houby od lotka4
208.květáková čalamáda od lotka4
209.ovocná přesnídávka Kytik1
210.pečený čaj
211.harissa od OK-KO
212.povidla z broskví od bábrle
213.zeleninový salát - čalamáda od OK-KO
214.marmeláda z rajčat od OK-KO
215.nakládané kukuřičky
216.švestková nutela z domácí pekárny
217.domácí hořčice od Žulík
218.zelenina na čínu
219.jablková povidla od Ivon
220.povidla pečená v troubě od midarka
221.zázvorová limonáda od Jaja47
222.nakládané zelí bez sterilování od Hejenka
223.banánová přesnídávka od Lenacek
224.dýňový džem s jablky od folkart
225.jablkový křen od Hejenka babičky
226.ořechová marmeláda k plnění moučníků od Andulka
227.jablečná skoronutela
228.tatarka z cukety
229.čokoládovo - třešňová pomazánka od Madlenka1
230.nakládané ředkvičky
231.dýňový džem vánoční od Madlenka1
232.pasta z Chilli papriček (domácí Harissa) - kolobezka1.
233.sirup z aronie a jablek
234.zavařování v mikrovlnné troubě - Alena1949

Anndy 30.9.2012 19:31

Způsoby zavařování

1) Nakládání okurek bez sterilování
2) Zavařování v mikrovlnné troubě
3) Zavařování v papiňáku
4) Zavařování v troubě na plechu
5) Zavařování v horkovzdušné troubě
6) Zavařování v myčce
7) Zavařování v hrnci

*************************************************

1) Nakládání okurek bez sterilování (od míla123)

- dávkování do sklenic:
2 celé pepře
2 ks nového koření
2 ks hřebíčků
1 rovná lžička soli
3 lžičky cukru (sladidlo)
100 ml octa
Přidat mrkev a kopr. Zalít studenou vodou, zavíčkovat - HOTOVO

.................................................

2 a) Zavařování v mikrovlnné troubě (od vanika)

- mluvil v brněnském rozhlase dr. Blaštík, známý to autor knih o zavařování. Zavařoval sice okurky, ale já tak zavařuji i ostatní ovoce, houby a dokonce i hotová jídla, která se spotřebují za týden. Napíši recept na okurky tak, jak jsem si jej napsala z relace:

Okurky naskládat do 3/4 l sklenic, nalít nálev 1/2 cm pod okraj. Zašroubovat, mohou se používat i sklenice s víčkem.
Na otočný talíř naskládat 5 sklenic dokola NÉ na střed!
Nastavím na:
700 W 6 minut
750 W 5,6 minut
800 W 5,3 minut
850 W 5,0 minut
900 W 4,6 minut
Délka zavařování se řídí podle počtu sklenic, když je sklenic 5 tak např. 5 x 6 minut tj. 30 minut.
Menší sklenice např. 1/3 l kratší dobu 3 minuty.
Okurky mají barvu olivově zelenou.

................................................

2 b) Zavařování v mikrovlnné troubě (od Ivanika)

Dají se sterilovat okurky, kompoty, marmelády, jako normálně v hrnci.

Základní poměr je:
0,7 l sklenice se vlní 6 minut na 700 W. Když máš víc sklenic, čas násobíš. Při vyšším výkonu zkrátíš čas, takže např. při 900 W se 0,7 l sklenice dělá 4,7 minut. Když máš menší sklenice, přepočítáš si čas a výkon. Dělala jsem hrušky, je to paráda.
Ano i s víčky, já měla šroubovací, ale to je asi fuk jaké jsou. Jen neplnit až nahoru, nechat mezeru, ale to je stejné jako při zavařování v hrnci. Hodně úspěchů. K překvapení všech sděluji, že víčka jsou klasická, tedy kovová. Je to vyzkoušené.
Zavařujeme v mikrovlnce.

Dr. Balaštík - Apetíto brněnské rádio
1 sklenice 3/4
700 W 6 minut
750 W 5,6 minuty
800 W 5,3 minuty
850 W 5 minut
900 W 4,6 minut

1 sklenice 1/3
700 W 2,6 - 3 minuty

CO SKLENICE, TO MINUTY!
(4 sklenice x 6 minut = 24 minut)
1/2 cm pod okraj sklenice nálev,zavíčkovat a zavařovat.
Víčka k překvapení všech, nejsou zřejmě kovová, ani pokovovaná.
První pokus proběhl s jednou sklenicí a pozorovali jsme z poza rohu.
Já jsem to také zkusila, funguje to!

................................................

3) Zavařování v papiňáku (od Sallow)

Na dno papiňáku nalijene asi 2 - 3 cm vody, složená utěrka a na ní sklenice - zavřeme hrnec a 10 min. na plný výkon, pak vypnout a nechat zchladit.
VÍCE SKLENIC:
Zavařuj 20 minut naplno, pak hrnec ochladit - vyndat a stavět na víčko do zchladnutí. Opět doplníme na dno odpařenou vodu, dáme sklenice ... atd.

.................................................

4) Zavařování v troubě na plechu (od jen.tak)

Vezmu hluboký plech, na dno dám utěrku + trochu vody ... na to naskládám sklenice a zapnu na dobu i teplotu co se používá v zav.hrncích.
Slyšela jsem, že někdo zavařuje i v myčce, ale o tom víc nevím ...

.................................................

5) a) Zavařování v horkovzdušné troubě
Troubu si zapnem na ventilátor NAHŘEJEM na 100°C. POTÉ NA PLECH NASKLÁDÁM SKLENICE, CO SE VEJDE NA STOJÁKA "zde sklenice nejsou celé ponořené, jen s části co je voda v plechu - to stačí - nebát se toho"...
ZALEJEME SKORO AŽ PO OKRAJ HORKOU VODOU A DÁME DO TROUBY...ČEKÁME AŽ KONTROLKA NA NAHŘÁTÍ ZHASNE A STOPNEME 30minut na zavařování ovoce - okurku - marmeládu... atd.
... pokud chcete zavařit řepu, aniž by jste ji předem povařily, stopnete asi tak 1hodinu, ale voda se v tomto případě musí kontrolovat, aby se nevypařila... poněvač by sklenice popraskali.

5) b) Zavařování v horkovzdušné troubě na roštu
Sklenice normálně naplněné (kompoty, šťávy, okurky, cokoliv) vyskládáme do studené trouby na rošt nebo na plech vyložený starými novinami.
Troubu zapneme na 150°C horkovzduch.
Po dosažení 150°C necháme ještě cca 5 minut, pak stáhneme teplotu na 80°C a podle druhu ovoce či zeleniny zavařujeme ještě 10 - 20 minut.
Pak vypneme, necháme schladnout v troubě a hotovo.

..................................................

5) b) Zavařování v horkovzdušné troubě
Na plechu 500 ml vody na 1 roštu v plechu dát na 150°C horkovzduch bez předehřevu, šoupnout do trouby, okurky 45 minut, ovoce a ostatní 35 minut, po zavaření nechat ve vypnuté troubě 30 minut a pak vyndat a obrátit víčkem dolů do vychladnutí.
.................................................

6) Zavařování v myčce

Plné sklenice, naplněné studeným lákem (maliny nebo borůvky apod. bez láku, pustí si šťávu sami) dáme do myčky, víčkem vzhůru a zapneme nejdelší program a nejvyšší teplotu - bez prostředku na mytí!!!
Dají se zavařovat okurky, ovoce, marmelády...


..................................................

7) Zavařování v hrnci

Zavařujeme v hrnci na dně s utěrkou, nebo kovovou mřížkou, aby se sklenky nedotýkali dna. Vodu nalejeme do 1/3 nebo max do 1/2 sklenky, vaříme s poklicí. Maso zavařovat ve sklenkách s ČERVENOU gumou, vždy 2h při 100°C nebo jeden den 1h a druhý den také 1h!

Anndy 4.8.2012 21:36
 
 
 

reagovat Iivetata 2.11.2017 13:51  42%    +  -

janeten: já dělám povidla v troubě a taky nemíchám.

reagovat janeten 2.11.2017 7:41  35%    +  -

mila52: jj já je taky tak vařím bez míchání, letos jsem omylem zamíchala a začaly se připalovatvloni jsem je dělala v pomaláči a bylo to úplně bez práce, letos jsem dělala větší várku, tak jsem použila hrnce dva, no ale na chuti to cítit nejde a to je hlavní. Jedna várka byla pro vnučku rok a půl a říkala dcera, že malé hrozně chutnají - tak jsem ráda.

reagovat mila52 1.11.2017 17:16  19%    +  -

janeten: já dělám povidla tímto způsobem více jak 40 let a nikdy se mi nekazí. Vydrží několik let. Dělám ty bez míchání. Vlastně bez práce

reagovat Iivetata 1.11.2017 7:54  30%    +  -

janeten:

reagovat janeten 1.11.2017 7:48  26%    +  -

Iivetata: rum jsem neměla, ale víčka jsou pěkně vtažená. Dnes půjdou do spižírny za ostatníma

reagovat Iivetata 1.11.2017 7:13  27%    +  -

ještě jednou
kuk

reagovat Iivetata 1.11.2017 7:01  26%    +  -

co myslíte je tento dobrý
https://www.mall.cz/odstavnovace/rohnson-r-458

reagovat Iivetata 1.11.2017 6:52  25%    +  -

janeten: tak snad to bude OK a dala jsi nahoru rum

reagovat janeten 31.10.2017 15:26  24%    +  -

Iivetata: je tam dost cukru a jsou dlouho vařené, povidla taky nezavařuju.

reagovat Iivetata 31.10.2017 11:07  28%    +  -

janeten: to bych se bála,že se zkazí

reagovat janeten 31.10.2017 7:56  24%    +  -

Tak včera doděláno snad poslední zavařování, tedy jablečná povidla, nezavařoval jsem, jen jsem otočila horké ve skleničkách na víčko.

reagovat hankamishka 28.10.2017 18:49  43%    +  -

my letos zavařovali jen džemy a pak okurky...a jsou vynikající, už je baštíme- ani nevím, jestli něco na tu zimu vůbec zůstane

reagovat Iivetata 23.10.2017 11:55  26%    +  -

janeten: taky jsem dělávala do sklenic,poslední dobou ho děláme do sudu

reagovat janeten 23.10.2017 8:04  23%    +  -

Iivetata: tak jsi měla zdravý stravovánímy dělali včera kysané zelí do sklenic, po očištění 12,5kg, teď pěkně v teplíčku vykvasí a pak šup do spíže. Vitamíny na zimu.

reagovat Iivetata 22.10.2017 17:14  26%    +  -

tak ted jsem se nacpala ,udělala jsem si topinky a ně jsem si dala směs ze zeleniny s cuketou,kterou jsem si udělala na podzim a pochutnala jsem si,až se zima zeptá,ted mám 3dny bezmasé

reagovat Iivetata 17.10.2017 6:58  28%    +  -

janeten: já se taky snažím,ale když to nevychází tak to prostě nevychází a dělám to jak to jde

reagovat janeten 16.10.2017 15:24  26%    +  -

Iivetata: já bych to zase tak nedramatizovalase snažím i zahradničit podle luny, ale nějak mi to nevychází, tak se řídím tím, kdy mi to vyjde a basta.

reagovat Iivetata 16.10.2017 13:14  29%    +  -

janeten: já jsem jukala a nic jsem nevyčetla

reagovat janeten 16.10.2017 11:09  43%    +  -

Iivetata: no když jukneš na lunární kalendář, tak píší, že jsou vhodné dny i na zavařování a uskladňování, já teda taky v neděli zavařovala takové jako lečo, ačokču k cuketou a v rajčatové šťávě - na zimu pod masiko.

reagovat Iivetata 16.10.2017 10:44  30%    +  -

včera jsme naložili zelí,myslíte,že taky zalečí na postavení měsíce ?

reagovat janeten 10.10.2017 9:00  41%    +  -

Iivetata: teda ty jedeš

reagovat janeten 10.10.2017 8:59  41%    +  -

ceranda: na zavařování chilli papriček se chystám tento víkend a taky mi ještě zbývá ačokča, asi to smíchám dohromady a bude.

reagovat Iivetata 9.10.2017 10:52  44%    +  -

babiMinka: 2-3 min,a pak nechám dojít,ale jak píšeš ,záleží na velikosti

reagovat ceranda 9.10.2017 10:09  35%    +  -

o víkendu jsem ještě zavařila šalotku s čili papričkou

reagovat babiMinka 9.10.2017 9:51  95%    +  -

Iivetata: A jak dlouho je vaříš? Aspoň orientačně, ono jde taky o to, jak jsou velké, že...

reagovat Iivetata 8.10.2017 17:36  44%    +  -

babiMinka: tlakáč používám akorát na brambory vařené vcelku

reagovat babiMinka 8.10.2017 17:34  95%    +  -

Iivetata: No Ty teda jedeš!!! já bych se bez nich taky neobešla - pekárna, pomaláč, parní hrnec, a nejmíň požívám el.tlakový hrnec...

reagovat emmicka 8.10.2017 17:24  44%    +  -

Iivetata:

reagovat Iivetata 8.10.2017 16:06  44%    +  -

Sallow: já si připadám jak ve vývařovně,dnes houbová omáčka + knedlík v pekárně,pak v pekárně tvar. a makové mřížky,pak chleba a v pomaláku,přes noc polévka,pak plátky na houbách s rýží v rýžovaru,ještě ,že mám tolik pomocníků,jinak bych to nezvládla

reagovat Sallow 8.10.2017 15:56  100%    +  -

Iivetata: Já mám nasušíno ještě z loňska Už málo vařím a tak neubývá.

stránkování diskuse:

Nemáte právo pro přidávání příspěvků. Požádejte autora diskuse. Napište mu vzkaz pomocí vzkazů.



Přihlásit na tomto počítači trvale:
  Registrace
diskuse: ZAVAŘUJEME
Diskusi založil(a): Anndy
přispívání jen pro zaregistrované
Nástenka - Stát se clenem
Clenové diskuse - Clenové online:
Nacházíte se v sekci:
Diskuse -> Zájmy a koníčky -> Vaření a recepty
Přečtěte si
Antonie Hegerlíková: Chtěla být v klášteře, nakonec se podruhé vdala v 70 Zhubněte s rýží! 8 báječných receptů na dietní oběd 7 věcí, kterých si na vás muži při sexu vždy všimnou Kalatea ? rostlina, která vám řekne, že je čas jít spát Spánek podle hvězd: Býkům stačí 5 hodin, Štíři musí v deset do postele ŽANETA (43): Můj manžel se nechce vzdát milenky Na sladko i na slano: Závin na 4 způsoby Umíte užívat léky? Dejte si pozor na tyto chyby! Chcete mít krásné a zdravé vlasy? Vyhněte se těmto chybám! Seriál Ulice: Rvačka v Coolně, loupežné přepadení a pěkná lekce