ZAVAŘUJEME

šťávy, džusy, likéry, kompoty, maso, džemy, paštiky,...





3.6.2007

Diskusi založil(a) 3.6.2007 Anndy

seznam

1.jahodový džus od iv@
2.meruňkový džus od iv@
3.meruňková marmeláda s banánem od iv@
4.šťáva z červené řepy (malinová,jahodová a višňová) od iv@
5.zavařené maso od Maty
6.zavařené maso od Rozmarýny
7.játrová paštika od iv@
8.višně v čokoládě od Filomena
9.višňový džem s mandlemi od Filomena
10.višňový sirup s příchutí griotky nebo punče od Filomena
11.maso zavařené na cesty od DagmarM
12.sterilované ořechy od Rubinola
13.višňový džus od iv@
14.domácí griotka od Sarymi
15.likér z lipového květu
16.okurkový nálev od iv@
17.višňový likér od iv@
18.zimní marmeládový čaj od iv@
19.zimní čaj od DagmarM
20.rybízový sirup od Filomena
21.džus s černého rybízu od iv@
22.likér z rybízu od Rubinola
23.nevařená šťáva od Rubinola
24.nevařená malinová šťáva od Rubinola
25.angreštový džus od iv@
26.omáčka pod maso
27.omáčka pod maso
28.rybíz s mrkví od Fanuska
29.meruňkový likér od iv@
30.banánový džus od iv@
31.zavařování okurek po 1 sklenici
32.Uncle bens na ryžu a na cestoviny od Doli
33.hrušková povidla od Žoužel
34.jablečný džem se zázvorem
35.výborné kvašáky od iv@
36.jak na marmelády
37.znojemské okurky od Ajna
38.sklenění hádci z přerostlých okurek od Ajna
39.kirgizský česnek od hapav1
40.rajské na omáčku od Rubinola
41.rychlokvašky na kyselo od Severka
42.mátový sirup od Ajna
43.přílohové zelí od lotka4
44.džus z cukety od lotka4
45.Uncle Bens z cukety od Dzuli
46.nejen broskvový džem od cinie
47.ovocná nevařená šťáva od iv@
48.švestková povidla trochu jinak
49.džem z kiwi od almelka
50.dobrá povidla od ENVY
51.zavařenina v mikrovlnce
52.polotovar na hruškové frgále od Ajna
53.ZAVAŘOVÁNÍ V MYČCE
54.salát z červené řepy od Ivana.
55.červená řepa se zelím od rehek
56.kečup-pečený od Sarym
57.směs na topinky,špagety nebo pizzu od eva.sv
58.ovocný čaj s rumem od eva.sv
59.okurky od eva.sv
60.UNIVERZÁLNÍ SMĚS (k přípravě leča,guláše pizzy nebo pod maso) od iv@
61.luxusní kečup od Ajna
62.ďábelská Aneta od iv@
63.cikánská omáčka iv@
64.rajčatový protlak od Ajna
65.marmeláda z dýně od Janiko1
66.CIPARA (cibule,paprika,rajčata) jako kečup od Kovářka
67.červená řepa od Majdako
68.dýňový kompot od jitula
69.pasta ze šípků od iv@
70.červená řepa od eva.sv
71.zelenina na svíčkovou od iv@
72.bezinkový likér od iv@
73.slaná zelenina od Ivanika
74.domácí vegeta I. a II. od iv@
75.griotka od Svetluska78
76.šípkový protlak od stremka
77.šípková marmeláda
78.kedlubnová čalamáda od iv@
79.toustová pomazánka z cuket
80.cuketová mňamka na topinky od Maruna S
81.dýně jako ananas od iv@
82.džus z dýně
83.pomerančový dýňový džus od iv@
84.citrónový dýňový džus od iv@
85.přesnídávka od iv@
86.švestková povidla od babičky eva.sv
87.domácí hořčice od SHana
88.houby v kečupu od Saruska2
89.jak nakládat zelí/hrnců nemaje/ od Rubinola
90.hrušky na frgále od ludena
91.marmeláda z cukiny od ludena
92.kompot z dýně ala ananas od Bubasaurka
93.houby v tuku od iv@
94.hrušková povidla od eva.sv
95.salát ze zelí a řepy od iv@
96.sirup z cukrové řepy od Bubasaurka
97.domácí Krenex od iv@
98.salát ze syrové červené řepy od Ivanika
99.zelí s křenem od lotka4
100.paštika z vepřových jater od KOMI
101.houbový salát – Alena výborný od Ivanika
102.zavařené houby od vanika
103.houby v kečupu od vanika
104.rychlí utopenci od Jagea
105.fíková fantastická náplň na různé dobroty
106.zavařený hrášek od lotka4
107.pampeliškový med od papoušek
108.sedmikráskový med od Reiki
109.bazová malinovka od Doli
110.bazový sirup od Doli
111.sterilovaná reveňová náplň: rebarbora a cukr od prokle
112.rebarborová marmeláda od prokle
113.rebarborový kompot od iv@
114.štáva z kopřiv od lotka4
115.reveňový džus od iv@
116.šťáva z černého bezu od bábrle
117.bezová limonáda od bábrle
118.sirup z bezového květu II. od iv@
119.sirup z angreštu a kosmatic od iv@
120.bezová šťáva od Kiara
121.jahody v jahodách od iv@
122.návod na zavařování v horkovzdušné troubě
123.zavařování v mikrovlnné troubě
124."naložené" bylinky
125.rybíz jako brusinky od eva.sv
126.kompot na rychlou spotřebu od bábrle
127.nálev na okurky od vanika
128.okurky kvašáky z Receptáře č.7 z roku 2002
129.tatarka z cukety od Fanusky
130.směs na tousty z cukety od Fanusky
131.cuketa Bezděk od Fanusky
132.pečený čaj z černého rybízu od kacka25
133.salát z okurek od prokle
134.jablíčková nutela
135.bylinkové octy a oleje od coffi
136.cuketové zelí (recepty.cz)
137.jablečný rosol od iv@
138.kunovjanka od livetata
139.okurkový salát od Želka
140.domácí omáčka Uncle Bens
141.švestková povidla super-extra-speciál (Žena a móda)
142.přerostlé okurky
143.marmeláda z rajčat
144.houbová čalamáda
145.sušená rajčata od Gina2
146.pasta z rajčat ke všemu od svabe
147.papriková nátierka od Eliann
148.čalamáda bez zavaření od teki
149.čalamáda od teki
150.kečup od nejdeto
151.likér z černého bezu z Blesku pro ženy
152.vynikající likér z bezinek od hospodyňka
153.bezinkový likér od Lida008
154.směs na tousty od Miruš
155.kečup od livetata
156.džem z arónie a jablek (černý jeřáb) od Ivanika
157.černý jeřáb – aronie – a la brusinky
158.dýně v medu od Miruš
159.marmeláda z dýně od deborah
160.pomazánka na topinky od vanika
161.mňamka na topinky s rozinkami od svabe
162.jeřabinkový sirup od Koulidlo
163.směs tousty od iv@
164.džem z jablek a bezinek od hekute
165.houbová čalamáda od hagi
166.rajská omáčka od georgie
167.falešná meruňková marmeláda od georgie
168.kozí rohy od georgie
169.marmeláda ze zelených rajčat od georgie
170.džus z mrkve od georgie
171.jablečná přesnídávka s pudinkem od georgie
172.džus z dýně od georgie
173.něco z cuket od georgie
174.jablková povidla od eva.sv
175.ananasový kompot z cukety od georgie
176.cuketové ančovičky od georgie
177.pikantní zelný salát od JITULE33
178.zelí z křenem od Kiara
179.mátový likér od iv@
180.rybízová marmeláda od Janess
181.jablka na štrůdl od iv@
182.broskvový džus od iv@
183.rozvárka ze švestek od Jaštěrička
184.broskvový džus od iv@
185.zeleninovo-zelná pomazánka od Jaaniinaa
186.nálev pro salátové fazolky
187.SABA pomazánka z kapie od osma
188.kečup od osma
189.nálev na kapie od osma svokry
190.falešné matjesy od Tampa2
191.povidla z hrušek se želírovacím cukrem
192.znojemské okurky od lubinka maminky
193.americká čalamáda ze salátovek od borovec
194.salát z červené řepy a zelí (vhodný do boršče) od prokle
195.ořechy zavařené v mikrovlnce
196.česneková pasta od Andulky
197.česneková pasta od Zoji
198.houbová senza čalamáda od Alma.
199.mátová šťáva (sirup) od Ježi
200.cuketová směs na cokoliv od FEM
201.Domácí dýňová směs pod maso od Hejenka
202.dýňová čalamáda od Hejenka
203.dýňové chutney ke klobáse, párku či uzenému od Hejenka
204.rybíz na způsob brusinek od iviko
205.brusinky z rybízu od borovec
206.lečo
207.nakládané toustové houby od lotka4
208.květáková čalamáda od lotka4
209.ovocná přesnídávka Kytik1
210.pečený čaj
211.harissa od OK-KO
212.povidla z broskví od bábrle
213.zeleninový salát - čalamáda od OK-KO
214.marmeláda z rajčat od OK-KO
215.nakládané kukuřičky
216.švestková nutela z domácí pekárny
217.domácí hořčice od Žulík
218.zelenina na čínu
219.jablková povidla od Ivon
220.povidla pečená v troubě od midarka
221.zázvorová limonáda od Jaja47
222.nakládané zelí bez sterilování od Hejenka
223.banánová přesnídávka od Lenacek
224.dýňový džem s jablky od folkart
225.jablkový křen od Hejenka babičky
226.ořechová marmeláda k plnění moučníků od Andulka
227.jablečná skoronutela
228.tatarka z cukety
229.čokoládovo - třešňová pomazánka od Madlenka1
230.nakládané ředkvičky
231.dýňový džem vánoční od Madlenka1
232.pasta z Chilli papriček (domácí Harissa) - kolobezka1.
233.sirup z aronie a jablek
234.zavařování v mikrovlnné troubě - Alena1949

Anndy 30.9.2012 19:31

Způsoby zavařování

1) Nakládání okurek bez sterilování
2) Zavařování v mikrovlnné troubě
3) Zavařování v papiňáku
4) Zavařování v troubě na plechu
5) Zavařování v horkovzdušné troubě
6) Zavařování v myčce
7) Zavařování v hrnci

*************************************************

1) Nakládání okurek bez sterilování (od míla123)

- dávkování do sklenic:
2 celé pepře
2 ks nového koření
2 ks hřebíčků
1 rovná lžička soli
3 lžičky cukru (sladidlo)
100 ml octa
Přidat mrkev a kopr. Zalít studenou vodou, zavíčkovat - HOTOVO

.................................................

2 a) Zavařování v mikrovlnné troubě (od vanika)

- mluvil v brněnském rozhlase dr. Blaštík, známý to autor knih o zavařování. Zavařoval sice okurky, ale já tak zavařuji i ostatní ovoce, houby a dokonce i hotová jídla, která se spotřebují za týden. Napíši recept na okurky tak, jak jsem si jej napsala z relace:

Okurky naskládat do 3/4 l sklenic, nalít nálev 1/2 cm pod okraj. Zašroubovat, mohou se používat i sklenice s víčkem.
Na otočný talíř naskládat 5 sklenic dokola NÉ na střed!
Nastavím na:
700 W 6 minut
750 W 5,6 minut
800 W 5,3 minut
850 W 5,0 minut
900 W 4,6 minut
Délka zavařování se řídí podle počtu sklenic, když je sklenic 5 tak např. 5 x 6 minut tj. 30 minut.
Menší sklenice např. 1/3 l kratší dobu 3 minuty.
Okurky mají barvu olivově zelenou.

................................................

2 b) Zavařování v mikrovlnné troubě (od Ivanika)

Dají se sterilovat okurky, kompoty, marmelády, jako normálně v hrnci.

Základní poměr je:
0,7 l sklenice se vlní 6 minut na 700 W. Když máš víc sklenic, čas násobíš. Při vyšším výkonu zkrátíš čas, takže např. při 900 W se 0,7 l sklenice dělá 4,7 minut. Když máš menší sklenice, přepočítáš si čas a výkon. Dělala jsem hrušky, je to paráda.
Ano i s víčky, já měla šroubovací, ale to je asi fuk jaké jsou. Jen neplnit až nahoru, nechat mezeru, ale to je stejné jako při zavařování v hrnci. Hodně úspěchů. K překvapení všech sděluji, že víčka jsou klasická, tedy kovová. Je to vyzkoušené.
Zavařujeme v mikrovlnce.

Dr. Balaštík - Apetíto brněnské rádio
1 sklenice 3/4
700 W 6 minut
750 W 5,6 minuty
800 W 5,3 minuty
850 W 5 minut
900 W 4,6 minut

1 sklenice 1/3
700 W 2,6 - 3 minuty

CO SKLENICE, TO MINUTY!
(4 sklenice x 6 minut = 24 minut)
1/2 cm pod okraj sklenice nálev,zavíčkovat a zavařovat.
Víčka k překvapení všech, nejsou zřejmě kovová, ani pokovovaná.
První pokus proběhl s jednou sklenicí a pozorovali jsme z poza rohu.
Já jsem to také zkusila, funguje to!

................................................

3) Zavařování v papiňáku (od Sallow)

Na dno papiňáku nalijene asi 2 - 3 cm vody, složená utěrka a na ní sklenice - zavřeme hrnec a 10 min. na plný výkon, pak vypnout a nechat zchladit.
VÍCE SKLENIC:
Zavařuj 20 minut naplno, pak hrnec ochladit - vyndat a stavět na víčko do zchladnutí. Opět doplníme na dno odpařenou vodu, dáme sklenice ... atd.

.................................................

4) Zavařování v troubě na plechu (od jen.tak)

Vezmu hluboký plech, na dno dám utěrku + trochu vody ... na to naskládám sklenice a zapnu na dobu i teplotu co se používá v zav.hrncích.
Slyšela jsem, že někdo zavařuje i v myčce, ale o tom víc nevím ...

.................................................

5) a) Zavařování v horkovzdušné troubě
Troubu si zapnem na ventilátor NAHŘEJEM na 100°C. POTÉ NA PLECH NASKLÁDÁM SKLENICE, CO SE VEJDE NA STOJÁKA "zde sklenice nejsou celé ponořené, jen s části co je voda v plechu - to stačí - nebát se toho"...
ZALEJEME SKORO AŽ PO OKRAJ HORKOU VODOU A DÁME DO TROUBY...ČEKÁME AŽ KONTROLKA NA NAHŘÁTÍ ZHASNE A STOPNEME 30minut na zavařování ovoce - okurku - marmeládu... atd.
... pokud chcete zavařit řepu, aniž by jste ji předem povařily, stopnete asi tak 1hodinu, ale voda se v tomto případě musí kontrolovat, aby se nevypařila... poněvač by sklenice popraskali.

5) b) Zavařování v horkovzdušné troubě na roštu
Sklenice normálně naplněné (kompoty, šťávy, okurky, cokoliv) vyskládáme do studené trouby na rošt nebo na plech vyložený starými novinami.
Troubu zapneme na 150°C horkovzduch.
Po dosažení 150°C necháme ještě cca 5 minut, pak stáhneme teplotu na 80°C a podle druhu ovoce či zeleniny zavařujeme ještě 10 - 20 minut.
Pak vypneme, necháme schladnout v troubě a hotovo.

..................................................

5) b) Zavařování v horkovzdušné troubě
Na plechu 500 ml vody na 1 roštu v plechu dát na 150°C horkovzduch bez předehřevu, šoupnout do trouby, okurky 45 minut, ovoce a ostatní 35 minut, po zavaření nechat ve vypnuté troubě 30 minut a pak vyndat a obrátit víčkem dolů do vychladnutí.
.................................................

6) Zavařování v myčce

Plné sklenice, naplněné studeným lákem (maliny nebo borůvky apod. bez láku, pustí si šťávu sami) dáme do myčky, víčkem vzhůru a zapneme nejdelší program a nejvyšší teplotu - bez prostředku na mytí!!!
Dají se zavařovat okurky, ovoce, marmelády...


..................................................

7) Zavařování v hrnci

Zavařujeme v hrnci na dně s utěrkou, nebo kovovou mřížkou, aby se sklenky nedotýkali dna. Vodu nalejeme do 1/3 nebo max do 1/2 sklenky, vaříme s poklicí. Maso zavařovat ve sklenkách s ČERVENOU gumou, vždy 2h při 100°C nebo jeden den 1h a druhý den také 1h!

Anndy 4.8.2012 21:36
 
 
 

reagovat janeten 24.7.2017 7:54  52%    +  -

mila52: mě lichořeřišnici žerou dřepčíci, ti mě ničí i zelí a růžičkovou kapustu a listovou kapustu. A přitom prší, jsou nějací odolní. Je těch škůdců moc.

reagovat Iivetata 23.7.2017 12:17  61%    +  -

ceranda:

reagovat ceranda 23.7.2017 12:09  39%    +  -

právě jsem do špajzu narovnala 19sklenic rybízové šťávy.

reagovat mila52 19.7.2017 21:53  36%    +  -

janeten: udělám to také tak.Musím si pospíšit nějak začíná žloutnout.

reagovat janeten 19.7.2017 15:14  64%    +  -

mila52: vzala jsem recept na stránkách Na kopci a normálně jsem nacpala do zavařovačky natě a květy lichořeřišnice a zalila alkoholem. Nechala louhovat cca týden a slila.
Tady jsem našla kde jsem se inspirovala https://conovehonakopci.cz/2012/08/lichorerisnice/

reagovat mila52 19.7.2017 11:02  36%    +  -

janeten: já jim listy,každý den tak 5-6ks.Chutnají jako ředkvička.Jsou na močové cesty.Tak bych si chtěla udělat asi tu tinkturu,jako děláš ty.Kolik čeho dáváš.

reagovat janeten 19.7.2017 8:02  63%    +  -

mila52: vloni jsem ji nakládala do slivovice a je pak dobrá na nachlazení, květy jez jako přírodní antibiotikum.
Taky jsem si část nasušila a používám při nachlazení ještě s mateřídouškou a bazalkou a diviznou.

reagovat mila52 18.7.2017 21:48  36%    +  -

Děvčata,mám letos zatím krásnou lichořeřišnici, máte nějaký recept co s ní?

reagovat ivala 18.7.2017 11:47  100%    +  -

Anndy: děkuji

reagovat janeten 18.7.2017 7:56  65%    +  -

Hejenka: jj máta je v sirupu dobrá, já dělám spolu s meduňkou, chutná mi víc, než bezový.

reagovat feliberi 17.7.2017 16:07  100%    +  -

Hejenka: super, mátu mám udělám, hodí se

reagovat babiMinka 17.7.2017 11:11  100%    +  -

Hejenka:

reagovat Hejenka 16.7.2017 21:31  84%    +  -

Do letních dní u nás teď nejpopulárnější.

reagovat Anndy 16.7.2017 15:56  100%    +  -

ivala: máš na nástěnce:
85.přesnídávka od iv@
171.jablečná přesnídávka s pudinkem od georgie
209.ovocná přesnídávka Kytik1
223.banánová přesnídávka od Lenacek

reagovat lotka4 10.7.2017 16:17  85%    +  -

rehek, čeredka: moc děkuji , už mám hotovo

reagovat ivala 10.7.2017 8:50  100%    +  -

Dělá někdo dětskou přesnídávku? Děkuji.

reagovat čeredka 10.7.2017 6:56  46%    +  -

lotka4: já dělám 1 kg vypeckovanejch višní,1 kg krystalu,4 lžíce holandskýho kakaa a panáka rumu - višně,cukr a kakao rozvařím´do požadované hostoty,vypnu a přidám velkýho panáka rumu,rychle naplním do sklenic,postavím na víčko a nechám tak stát do zchladnutí - toť vše...

reagovat rehek 29.6.2017 9:41  100%    +  -

lotka4: na nástěnce recept 8

reagovat lotka4 29.6.2017 9:07  100%    +  -

ahoj chtěla jsme udělat višně v čokoládě ,ale nemůžu najít receptík ,nevíte prosím zda byl tu nebo někde jinde

reagovat mivi 28.6.2017 14:33  18%    +  -

rehek: To nevadí, že bude malinko řidší. Moc děkuji za odpověď.

reagovat rehek 28.6.2017 14:19  100%    +  -

mivi: Kazit se nebude, v Gelfixu je konzervant, spíš málo ztuhne. Já na některé džemy ze sladkého ovoce používám Gelfix 3:1 a dávám cukr podle návodu 350g na kilo ovoce.

reagovat mivi 28.6.2017 14:11  18%    +  -

Prosím děláte někdo džem s méně cukru ? Já jsem dnes riskla meruňkový .Dávala jsem Gelfix 2:1 a dala jsem jen 350gr cukru, tak uvidím , jestli se nebude kazit.
Máte někdo zkušenost ?

reagovat janeten 23.6.2017 12:40  57%    +  -

emmicka: jj už je to tady, dělala jsem revizi "špajzu" a musím říct, že máme stále zásobu, takže letos budu zavařovat minimálně, jen co není a vše se musí spotřebovat. Od loňska máme velký pultový mrazák, tak budu více mrazit. Tady na dámě je dobrý článek o mrazení bylinek do oleje.

reagovat emmicka 23.6.2017 11:00  74%    +  -

A už to začíná. Dnes prvních 10 sklenic okurek a o víkendu musíme protrhat zralé višně.

reagovat Sallow 23.6.2017 8:43  100%    +  -

vendy169: S nickem se netrap, hlavně jestli ti nějaký recept přišel vhod.

reagovat vendy169 22.6.2017 20:33  29%    +  -

janeten: děkuji za odpověď a Sallow se omlouvám za zkomolení jména. Zítra se do toho pustím.

reagovat janeten 22.6.2017 15:29  59%    +  -

vendy169: no dělám ho stejně jako bezový, jen namočím mátu spolu s meduňkou do převařené vody s citronem na 2 dny do chladna, pak scedím a přidám cukr a horké plním do sklenic. Dělám to tak od oka a pak co litrů vody, tolik kg cukru dávám, můžeš přidat i trochu kys. citronové pro stabilizaci.

reagovat vendy169 22.6.2017 15:17  28%    +  -

Shallow. livetata: Děvčata, děkuji Vám oběma

reagovat Iivetata 22.6.2017 13:14  51%    +  -

vendy169: já dělám úplně stejně jako štávu z květů bezu.

reagovat Sallow 22.6.2017 11:30  100%    +  -

vendy169:
Tady jsem ti našla něco receptů: KLIK

stránkování diskuse:

Nemáte právo pro přidávání příspěvků. Požádejte autora diskuse. Napište mu vzkaz pomocí vzkazů.



Přihlásit na tomto počítači trvale:
  Registrace
diskuse: ZAVAŘUJEME
Diskusi založil(a): Anndy
přispívání jen pro zaregistrované
Nástenka - Stát se clenem
Clenové diskuse - Clenové online:
Nacházíte se v sekci:
Diskuse -> Zájmy a koníčky -> Vaření a recepty
Přečtěte si
Koho štvou sobci, koho plánovači aneb Co nás rozčiluje dle hvězd? Triky našich babiček: Jak snadno a rychle vyčistit připálené hrnce a pekáče Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení? Jedete na dovolenou? Oblečte se vhodně a módně podle destinace! Touha víc než rozum: Které hvězdy se nebojí sexu na veřejnosti? Cukety v hlavní roli: Pět nejlepších receptů z cukety Zvěrokruh má nově 13 znamení! Stará se posunula, jaké je nově to vaše? 8 věcí, za které může menstruace: Ovlivňuje sex i naši krásu Znáte svoje prsa? 8 faktů, které jste možná doteď nevěděla ANNA (55): Manžel flirtuje s mladými holkami, ty se mu smějí