Polévky, Polévky a jenom polévky

1. pád - kdo, co - polévka
2. pád - bez polévky to nejde
3. pád - k polévce zasednem
4. pád - vidím polévku
5. pád - mňam, mňam
6. pád - o polévce
7. pád - s polévkou
8. pád - Milujeme polévku


Ano, ano - tato diskuze je o polévkách. Já je mám ráda a je to levné a vděčné jídlo.
Za každý recept budu ráda, ať takový, či makový.
Proto vás zvu do své diskuze.


12.3.2008

Diskusi založil(a) 12.3.2008 ZuHud

Pozor, pozor - čtěte!!!!!!!!


- NEVKLÁDEJTE recepty v první osobě.
Vkládejte je takto: Polévku osolíme, opepříme a tak.....ulehčí mě to práci. Pak nemusím recepty upravovat, ale pouze je zkopíruji.

- pokud máte nějáké rady a tipy, připisujte je taky. Připíchnu je na nástěnku. Myslím, že by se mohly hodit i vám všem.



Rady a tipy od vás - klik

ZuHud 7.5.2009 13:43

Odkazy na recepty nejen na polévky:

Ajina kuchařka
recepty na polévky
zdravé recepty ( mé bio )
Pro ženy



ZuHud 23.11.2008 20:57

RECEPTY



1) HRSTKOVÁ POLÉVKA(ZuHud)
Ingredience
trošku čočky
trošku brambor
trošku krup
sůl, česnek
olej + hladká mouka na zásmažku

Postup:
Do hrnce vložíme čočku a uvaříme do poloměkka. Vložíme na kostky nakrájené brambory, a dolijeme vodou a vše i se solí uvaříme do měkka. ZVLÁŠŤ SI UVAŘÍME KROUPY. Až máme vše měkké, tak k polévce přidáme kroupy, uvařené a vše smícháme. Nakonec polévku zasmažíme, dochutíme a očesnekujeme.

2) SÝROVÁ POLÉVKA (ZuHud)
ingredience:
Brambory
vejce dle potřeby
sůl, kmím
petržel nebo pažitka
tavený sýr
tvrdý sýr - eidam
mléko - dle potřeby

Postup:
Do hrnce vložíme oloupané, na kostky nakrájené brambory. Zalijeme vedou cca tak 1 cm na okraj brambor. Osolíme, okmínujeme. ( se solí pozor, kvůli sýrům, které sůl obsuhují ) Vaříme do měkka. Až začne voda klokotat, dáme tavené sýry a rozvaříme.Po rozvaření sýru polévku naředíme mlékem na potřebný objem. Až je vše hotové, uvařené, vložíme půlku nastrouhaného eidamu. Trošku povaříme. Pak vypneme plamen, a vložíme zbylou polovinu eidamu. Vypustíme vajíčka.Nakonec přidáme petrželku a nebo pažitku.

3) POLÉVKA ZE ZELENINY(ZuHud)
Ingredience:
Kořenová zelenina - nastrouhaná
(mrkev, petržel, celer)
olej, sůl, brambory

Postup:
Na kostky nakrájené brambory dáme do hrnce, okmínujeme, osolíme a vaříme do měkka. Mezitím si na pánvi rozehřejem olej. Na oleji si osmažíme zeleninu. Pak ji přidáme do hrnce k bramborám. Osolíme, můžeme i trošku zastříknout česnekem.

Přílohy
Místo brambor lze použít tzv. svítek:
Svítek: Vajíčko rozděláme s polohrubou moukou, cvrkneme trošku vody, přidáme kypřící prášek do pečiva a osolíme dle chuti. Směs opečeme na pánvi jako bramboráky. Nakrájíme na nudle cca 2 cm krát 0,5 cm. Vložíme do talíře.

4) ČERVENÁ POLÉVKA(Janík)
Ingredience:
kysané zelí - množství podle toho, jak chceme mít polívku hustou
1 - 2 brambory
1 ostravská klobása
olej, cibule, mletá červená paprika - sladká nebo pálivá
kelímek zakysané smetany
sůl, pepř, cukr, ocet, maggi

Postup:
Zelí propláchneme a dáme vařit. Až je měkké přidáme brambory a ostravskou klobásu.
Na oleji osmažíme cibulku, zaprášíme paprikou a přidáme do zelí. Přidáme zakysanou smetanu, dochutíme a dovaříme až jsou brambory měkké.
Polévka by měla mít sladko - kyselou chuť

Dobrou chuť!!!!

5) MASOVÁ POLÉVKA(ZuHud)
Ingredience:
Brambory
Mleté maso
Kořenová zelenina
( může být i mrazená - používám mrkev, hrášek, kukuřici)
sůl

Postup:
Do osolené vody dáme vařit mleté maso. Pak až je maso uvařené, přidáme na kostičky nakrájené, očištěné brambory. Nakonec přidáme zeleninu. Dovaříme do měkka.

Příloha: Lze podávat s krajícem chleba

6) ČESNEČKA
Ingredience
česnek
brambory
kmín, sůl
vajíčka

Postup:
Na kostky nakrájené brambory uvaříme s rozmačkaným česnekem, solí a kmínem do měkka.
Nakonec do polévky vypustíme vajíčko, a můžeme přidat i petrželku.
Příloha: Lze přidat na tuku osmažený rozhlík nebo chleba

7) CHUDÁ ČESNEČKA
Ingredience:
Kostka slepičího bojonu
petrželová nať cubele, sůl, česnek,
Nastrouhaný eidam
opečená rohlík, chleba

Postup
Z kostky a vody uvaříme klasický vývar. Přidáme nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, a sůl. Vše svaříme. Až je vše hotové, přidáme petrželku, a do talíře přidáme trošku nastrouhaného tvrdého sýra. Podáváme horké

Příloha:Lze přidat osmažený chleba nebo rohlík

8) RYCHLÁ FRANFURTSKÁ POLÉVKA
Ingredience
Gulášová polévka v sáčku
1,5 dl smetany
1 lžička hladké mouky
100 g tenkých párků

Postup
Gulášovou polévku rozmícháme ve vodě dle předpisu na polívce. Krátce povaříme. Nakonec přilijeme smetanu s hladkou mouku a povaříme. Nakrájíme párky na kolečka a prohřejeme.

9) CIBULOVÁ POLÉVKA
Ingredience
6 - 8 cibulí
sůl, ocet, olej
vývar z masoxu

Postup
Do hrnce dáme olej a nakrájenou cibuli. Osmažíme do zlatova. Zalijeme vodou a přidáme kostku masoxu. Povaříme.Přidáme petrželku. Ochutíme octem, solí
Nakonec opražíme chleba na oleji.
Na talíř dáme polévku, doprostřed dáme lžíci tekuté šlehačky, a opražený chleba.
Polévka má mít slano-kyselou chuť.

Nemáme-li šlehačku Nahřeji si trošku mléka, a dám do něj rozpustit máslo.
Dělám to i takto, když třeba nemám smetanu, a v obchodě už je zavřeno.

10) KULAJDA
Ingredience:
brambory
mléko
mouka, olej - na zásmažku
kmín, ocet, sůl, vejce

Postup
Brambory uvaříme s kmínem, solí, a zalijeme těsně, tak aby byly pod vodou. Potom dolejeme mléko, na potřebné množství, jaké budeme potřebovat. Lehce povaříme a zasmažíme. Polévku okyselíme octem a dochutíme. Před dovařením vyfoukneme vajíčko.

poznámka:Pokud polévku nezasmažíme, přilitím octa se nám srazí. Když ji zasmažíme, polévka přidáním octa zhoustne.

11) CHLEBOVÁ POLÉVKA(Maruna S)
Ingredience:
3 krajíce chleba
kmín, nové koření
1 ks masox
1 vejce
1/4 l mléka

Postup:
Chleba dopředu namočíme, pak přepasírujeme, nebo můžeme i rozmixovat. Přidáme 1 litr vody, masox, případně zeleninu, kmín, nové koření, a vaříme 15 minut. Polévku odstavíme z plamene. V 1/4 litru mléka, rozšleháme vejce, a přidáme do horké polévky. Nakonec zjemníme kousekem másla, a přidáme petrželku a nebo pažitku.

Příloha:Podáváme s osmaženou houskou.

12) SÝROVÁ POLÉVKA S MASOVÝM DROBENÍM(Andinka)
převzato z diskuze Dělená strava a syrovátka

Ingredience:
1 větší cibule
1 pórek
1-2 lžíce oleje
150 gr mlétého, míchané masa 1 l vývaru
1 konzerva plátkových žampionů
140 gr taveného smetanového sýra
2 lžičky zmrazených bylinek
sůl, pepř

Postup: Cibuli nakrájíme na drobno, pórek na kolečka. Do hrnce dáme rezehřát olej a jakmile je horký, zprudka na něm osmažíme mleté maso, které stále dělíme na malé kousky - drobení. Pak k němu přidáme nakrájenou cibuli a kolečka pórku, a chvíli restujeme. Směs zalijeme předem připraveným vývarem. Žampiony necháme okapat a spolu s mraženými bylinkami přidáme do vývaru k masu. Vše promícháme a povaříme 5 minut. Nakonec do polévky přidáme tavený sýr, a až se rozpustí, polévka získá krémovou konzistenci. Podle chuti dosolíme a dopepříme.

13) ITALSKÁ POLÉVKA "MINESTRONE"(Jeessiiccaa)
Ingredience:
1 lžíce oleje
100 g šunky pancetta nebo hodně prorostlé anglické slaniny, nákrájené na kostičky
2 středně velké cibule - nasekané
2 rozmačkané stroužky česneku
1 brambor - nakrájený na kostičky
1 mrkev - nakrájená
1/4 hlávky zelí
1 řapík celeru
450g rajčat - oloupané a nakrájené
200 g zelených fazolek - pokrájené
600 ml kuřecího vývaru + 600 ml vody
bouquet garni ( svazeček s 2 bobkovými listy, 2 snítky rozmarínu, 2 snítky tymiánu )
sůl, pepř
parmezán - čerstvě nastrouhaný při podávání

Postup:
Na pánvi na rozehřátém oleji osmahneme za míchání šunku, cibuli, česnek, asi během 5 minut. Když je cibule měkká, a mírně zezlátne, přidáme brambory, mrkev, celerové řapíky, zelí, pórek a smažíme další 2 minuty, tak, aby se zelenina hezky pokryla olejem. Přidáme rajčata, fazolky, horký vývar a promícháme. Pak zvolna vaříme pod pokličkou na mírném plameni necháme táhnout asi 15 až 20 minut, nebo až zelenina změkne. Odstraníme bouquet garni a přídáme pepř. Parmazán podáváme zvlášť v misce.

14) RYCHLOBORŠČ(kecinka)
Ingredience:
Polévka se sáčku - gulášová
klobása
brambory
skelnička zavařené červené řepy
kelímek zakysané smetany

Postup:
Uvaříme polévku se sáčku, přidáme nakrájené brambory, klobásku, a malou skleničku červené řepy. Do talíře dáme lžičku zakysané smetany a je to.

15) VÝVAR S KVASNICOVÝMI KNEDLÍČKY(pajinka22)
Ingredience:
zelenina
brambory
masox
cibule
kvasnice - 1 kostka
vejce
trochu mléka
sůl, pepř, majoránka, česnek, strouhanka

Postup:
Polévka: Dáme vařit zeleninu, trochu brambor, přidáme masox. Knedlíčky: V kastrolu rozpustíme kvasnice - 1 kostku, odstavíme, přidáme vajíčko, trochu mléka, sůl, pepř, majoránku, česnek a strouhanku. Vypracujeme směs, z které tvarjeme knedlíčky a dáme do vývaru a uvaříme.

16) ČOČKOVÁ POLÉVKA(pajinka22)
Ingredience: čočka
zeleninový bujon
bujon majoránka-česnek
uzené kosti, nebo kůže se slaniny
cibule, mrkev

Postup:
Namočíme na 2 hodiny čočku, pak přidáme kostku zeleninového bujonu, a kostku majoránka-česnek a vaříme spolu s kostmi a nebo kůží.
Na oleji osmahneme cibulku, slanininu, nebo maso z kostí, a nastrouhanou mrkev. Když je čočka uvařená, přidáme do ní směs a česnek utřený se solí a petrželkou. Zalijeme smetanou a přidáme jíšku, když je potřba. Dochutíme solí a pepřem.

17) BORŠČ(Andinka)
0,5 kg hovězího masa
0,5 kg vepřového masa
3 cibule
1 sáček kysaného zelí
1 sáček zeleniny pod svíčkovou
2 malé sklenice leča
1 větší tmavá klobása
1 velká sklenice řepy
zakysaná smetana do talíře

Postup:
Pokrájenou cibuli osmahneme dozlatova. Přidáme hovězí maso a dusíme téměř do měkka. Pak přidáme vepřové maso a zelí, podlijeme vodou, a vše dovaříme do měkka. Poté dáme zeleninu, lečo, a ještě chvíli provaříme. Když je vše hotové, vypneme a přidáme nakrájenou klobáslu, řepu i s nálevem.
Dosolíme dle chuti.
Na talíři bohatě zdobit smetanou.

18) PÓROKOVÁ POLÉVKA S DROŽĎOVÝMI KNEDLÍČKY(Maruna S)
Ingredience:
150 g porku
60 g hladké mouky
40 g másla
kostka masoxu
1/8 l mléka
1 žloutek
sůl

Knedlíčky:
42 g droždí
30 g másla
1 stroužek česneku
1 vejce
strouhanka
majoránka, pepř

Postup:
Pórek nakrájíme na kostičky (kolečka nemám ráda, jsou z toho pak dlouhé nítě), podusíme na másle, po chvíli přidáme hladkou mouku, osmahneme a zalijeme vodou. Přidáme masox, provaříme, před koncem zavaříme knedlíčky.( cca 8 minut )Po odstavení přidáme žloudek rozmíchaný v mléce.

Knedlíčky:
Na rozehřáté máslo rozdrobíme kvasnice, rozpustíme, pak odstavíme a necháme vychladnout. Přidáme rozšlehané vejce, majoránku, utřený česnek, sůl, pepř, zahustíme strouhankou. Tvoříme malé kuličky, vyválíme v hrubé mouce a zavaříme do polévky.
NEBO uděláme řidší těsto těstíčko a přes hrubé struhadlo prolisujeme do polévky nočky.

19) FALEŠNÁ ZABIJAČKOVÁ
Ingredience:
krvavé jelito nebo husí a kachní krev v konzervě
kroupy
majoránka, česnek
cibule

Postup:
Do hrnce dáme nakrájenou na kostičky cibuli, sesklovatíme. Zalijeme vodou a vložíme buď konzervu, a nebo vymačkáme jelito. Ochutíme solí, majoránkou a vaříme do měkka. Až je polévka uvařená, zastříkneme česnekem. Zvlášť si uvaříme kroupy ve slané vodě. Uvařené, okapané kroupy přidáme do polévky.

Poznámka:Dřív jsem polévku vařila z konzervy "husí a kachní krev". Poslední dobou, se konzerva hooodně zhoršila. Je samá šlacha, a kroupa. Proto jsem tuto polévku začala vařit z krvavého jelita.

20) HRACHOVÁ POLÉVKA
Ingredience:
Hrách
česnek, sůl, majoránka
vegeta - klasik
smetana

Postup:
Uvaříme si hrách - já vařím v tlakovém hrnci, tak hrách nenámáčím, ale šupnu rovnou do hrnce a uvařím do měkka. Až je hrách měkký, rozmixuju jej ponorným mixérem, a rozředím na patřičné množství. Pak osolím, opepřím, přidám majoránku, a zastříknu česnekem. Ještě chvíli povařím. Nakonec přidám trošku smetany a dochutím. Podáváme s osmaženým rohlíkem, nebo chlebem.
Varianta:Někdy nakrájím jemné párky na kolečka a polévku prohřeji.

21) BROKOLICOVÁ(meegí)
Ingredience:
cibule
zelenina - mrkev, celer, petržel
kmín, brokolice, sůl
mražená kukuřice, smetana, vejce

Postup:
Osmažím cibuli až je skleněná přidám nastrouhanou mrkev trochu,celer,petržel kmín a chvikku to potrápím...zaliji vodou a vložím rozebranou brokolici i s košťálem dá se použít i mražená. Kmín .sůl a vaříme jen co brokolice zvláční rozmixuji na dochucení sladká smetana + vejce někdy není ani potřeba zahušťovat a nasypu mraženou kukuřici asi 2 pol.lžíce.Chvilku nechám projít varem a dochutím strouhaný muškátový oříšek a sušenou bazalkou. Podáváme s tousty.

22) BROKOLICOVÁ(victory)
Ingredience:
brokolice
bílé koření
smetana, tavený sýr 2 ks
muškátový oříšek

Postup:
Do osolené vody dáme vařit na 10 minut brokolici. Po 10 minutách přídáme rozpustit tavený sýr. Až se sýr rozpustí, rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme smetanu a povaříme. Ochutíme bílým koření a troškou muškátového oříšku.
Příloha Podáváme s kousky opečeného chleba

23) KRKONOŠSKÝ KYSELO(meegí)
Ingredience
brambory
celer
mrkev
petržel
cibule
kysané zelí tuřanské
smetana

Postup
Cibule osmažíme, kořenovou zeleninu, brambory, kmín, sůl, bob.list, jalovec, uvaříme do měkka pak přidat přecezené zelí. Povařit a zahustit sladkou smetanou dochutit saturejkou.

Varianta:klobása a houby

24) SÝROVÁ(kalupinka1)
Ingredience:
ovesné vločky
máslo
brambory
tavený sýr
pórek

Ingredience:
Na másle opražíme ovesné vločky, zalijeme vodou přidáme brambory, tavený sýr a vaříme. Potom přihodíme čerstvý pórek.

Příloha:Rohlík

25) BRAMBORAČKA(Bublinka)
Ingredience:
brambory
kořenová zelenina
houby
masox

Postup:
Dáme vařit bramory na kostičky, přidáme kořenovou zeleninu, houby, cibuli, sůl a trochu masoxu, vaříme do měkka a pak trochu zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě.

26) MRKVOVÁ POLÉVKA(Anička2)
Ingredience:
brambory
mrkev
kmín, cibule
máslo mouka
zakysaná smetana, bílý jogurt

Postup:
Na strouhadle potřeš mrkev kolik si dáš tolik budeš mit. Na pánev si dej máslo a na drobno nakrájenou cibuli,na cibuli si dej mrkev až ti pusti šťavu. Mezitim si oloupej brambory na kostičky a dej to vařit do hrnce a dej tam i tu mrkev a trochu kmínu a na konec dej zakysanou smetanu a bíly jogurt dej to do hrničku a trochu vody a mouku hladkou a rozdělej to a zalij to a maš hotovo a posol to

27) RAJSKÁ POLÉVKA(marcelka31)
Ingredience
sádlo + 3 lžíce hladké mouky
1,5 l vývaru nebo 1,5 l vody+ 1,5 ks masoxu
3 bobkové listy
2 ks rajského protlaku
cukr, ocet, tekuté polévkové koření

Postup:
V kastrolu rozpustím 1 lžíci sádla,přidám 3 lžíce hl.mouky a udělám světlou jíšku.Zaliju 1,5 l vývaru nebo 1,5 l vody+1,5 kostky masoxu.Přídám 3 bobkové listy a vařím asi 0,5 hodinky. Pak přidám 2 rajské protlaky a vařím dalších 20 min.Dochutím cukrem,polívkovým kořenim (tekutým)a trošku octa.

Zavářka
Přidáme vařenou rýži nebo těstoviny.

28) DIETNÍ ZELENINOVÁ POLÉVKA(victory)
Ingredience:
mrkev, petržel
květák
mražená růžičková kapusta + hrášek

Postup: Petžel a mrkev nakrájíme na kolečka. Květák rozdrobíme na růžičky. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, a zeleninu opražíme, až pustí šťávu. Zatím nepodléváme. Až zelenina pustí šťávu, přidáme mraženou růžičkovou kapustu s hráškem. Stále opekáme za stálého míchání. Přidáme vegetu a zalijeme vodou. Vaříme cca 20 minut. Nakonec přidáme petželovou nať.

29) ŠPENÁTOVÁ POLÉVKA(PROKLE)
Ingredience: 750 ml vody
sůl,máslo 2 lžíce
3 lžíce hladké mouky
1 ks cibule
4 ks vejce natvrdo
mletý pepř
masox 1 kostka
mražený špenát 1 balíček
smetana 200 ml

Postup:
Cibuli oloupeme, očistíme a nasekáme najemno. V hrnci rozpustíme máslo. Vsypeme cibuli a orestujeme ji. Přidáme mouku, osmahneme ji, promícháme a vše zalijeme vodou. Přivedeme k varu a za neustálého míchání přidáme rozmrazený špenát a masox. Podle chuti opepříme, osolíme a vaříme asi 10 minut. Poté vlijeme smetanu, necháme přejít varem a odstavíme.
Do hotové špenátové polévky vložíme na měsíčky nakrájená vejce a podáváme sypané sekanou pažitkou.


30) ČESNEČKA(Miruš)
Ingredience:
5 - 6 velkých strožků česneku
2 vejce
sůl, pepř
bujon - nejlépe od maggi

Postup:
Na oleji změníme 5-6 velkých stroužků česneku ( prolisuju je), když hezky voní, přidám 2 vejce, sůl a pepř a promíchám, vzniknou česnekové žmolky, zalijeme vodou, přidáme bujon ( nejraději silný vývar od Maggi), necháme přejít varem, přidáme petrželku nebo pažitku.

Příloha:
Buď opečeme v toustovači toustový chleba nebo chleba nakrájíme na kostičky a osmažíme.

31) KRUPICOVÁ POLÉVKA(kalupinka1)
Ingredience:
máslo
krupice
kostka bujonu nebo vegeta
petrželka nebo pórek
vajíčko

Postup:
Na másle opražíme krupici. Zalijeme vodou a povaříme. Přidáme kostku a nebo vegetu. Nakonec vpustíme vajíčko. Můžeme přidat porek nebo petrželku. Nebo nemusíme.


32) MLÉKOVÁ POLÉVKA(Miruš)
Ingredience:
drobení
máslo
sůl
mléko

Postup:
Dáme vařit vodu, osolíme a uvaříme drobení do měkka. Pak přilijeme mléko. Přidáme máslo, a osolíme.

Přiloha:Do misky dáme chleba a zalijeme polévkou. Přidáme máslo.


33) ŠPENÁTOVÁ POLÉVKA(Andinka)
Ingredience:
1 balíček špenátu
1 ks cibule
zeleninový bujon
zakysaná smetana
česnek, sůl
100 g šunky
bujon

Postup:
Nakrájenou cibulku zpěníme, přidáme špenát, zalijeme vodou. Přidáme bujon, a přivedeme k varu. Polévku povaříme - stačí chvilku. Až je polévka provařená, sundáme ji z ohně. Dáme prolisovaný česnek dle chuti, a vložíme zakysanou smetanu.
Do talíře dáme polévku a posypeme šunku nakrájenou na tenoulinké nudličky.


34) ČOČKOVÁ POLÉVKA(ssissinka)
Ingredience:
čočka
cibule i s poslední slupkou
brambory
mrkev
bobkový list - 3 kusy
celý pepř - 10 kuliček
nové koření - 3 kuličky
zeleninový bujon
nové koření
vejce
popřípadě - mouka a olej na zasmažení

Postup:
Všechny ingredience dáme vařit - pepř a nové koření si dáme do malinkého cedníčku ať se nemusí pak v té čočce hledat, až je čočka měkká,tak vytáhneme bobkový list, koření a cibuli, přidáme trochu octa a rozmícháme v polévce 2 vajíčka,tím ji zahustíme,ale můžeme ještě zahustit jíškou.

35) BRAMBOROVÁ S ČESNEKEM(ssissinka)
Ingredince:
brambory
mrkev
petržel - kdo chce
hodně majoránky
zeleninový bujon
polévkové koření
1 - 2 vejce
česnek

Postup:
Vše uvaříme do měkka, pak ochutíme česnekem, a nakonec zahustíme jedním nebo dvěma vejci. Ale nemusíme.

36) KULAJDA S KOPREM(Miruš)
Ingredience:
brambory
smetana
kopr
2 - 3 vejce
vývar
sůl, pepř, ocet, cukr

Postup:
Brambory povaříme s vývarem do měkka. Přidáme šlehačku, kopr a rozklepneme 2 - 3 vejce, dochutíme solí, cukrem, pepřem. Pokud je kopr v kyselém nálevu - opratrně s octem ať nepřekyselíme.

37) RÝŽOVÁ(ssissinka)
Ingredience:
sypaná rýže
brambory
mrkev
zeleninový bujón
polévkové koření
mouka + tuk - na zásmašku

Postup:
dáme vše vařit a nejdřív často mícháme aby se rýže nepřichycovala ke dnu, až je vše uvařené zahustíme zásmažkou nebo hotovu jíškou (kupovanou sypanou).

38) ZELENINOVÁ S NOČKAMA(Miruš)
Ingredience:
brambory
mrkev
celer
květák
brokolice
kapustičky
fazolky
- zkrátka co bude doma - třeba i mrazená zelenina

Postup:
Vše pokrájíme na kostičky povaříme do měkka a zahustíme nočkama.

Nočky:
1 vejce
1 lžíce másla( ramy )
trochu podravky
krupice nebo hrubá mouka
-vše smícháme, dochutíme podravkou a petrželkou a zavařujem do polévky. Nočky vykrajujeme malou lžičkou - NABYDOU.

39) HOUBOVO - DRŠŤKOVÁ POLÉVKA(Miruš)
Ingredience:
houby - mrzené nebo sušené, nejlépe masáky (růžovky)
olej
cibule
bujon ( masový nebo houbový )
kmín
mouka+voda na zahuštění
sůl, pepř, česnek - hodně, majoránka, červená paprika

Postup:
Na cibulce a oleji podusíme houby. Zalijeme vodou, přidáme bujon, kmín, sůl a povaříme. Nakonec polévku zahustíme vodou s rozmíchanou moukou. Na lžíci oleje lehce zpěníme papriku, přidáme do polévky, ochutíme solí, pepřem, česnek a majoránkou.

40) KRÉMOVÁ POLÉVKA S OVESNÝMI VLOČKAMI(kalupinka1)
Ingredience:
1-2 hrsti ovesných vloček
jedna brambora (nebo noky)
1 tav. sýr (větší kostka)
kostka bujonu, sůl, vegeta
1,5 - 2l vody
ořech másla

Postup:
Opražíme ovesné vločky na másle, zalijeme vodou, přidáme nějaký bujon. Můžeme přidat brambory, noky, ap. Ke konci vaření přidáme tavený sýr. Nakonec petrželka, pórek, ap. Podle chuti polévkové koření, magi.


41)KULAJDA 2 (marcelka31)

Ingredience:
2-3 lžíce másla
2 lžíce hl. mouky
1,25 l vody
2 menší brambory
200-250g hub
1/4 lžičky kmínu,sůl
100g zakysané smetany
kopr,ocet,cukr

Postup:
Z 1 lžíce másla a mouky připravíme světlou jíšku,zalijeme ji vodou,rozmícháme,přidáme na kostky nakrálené brambory,kmín,sůl a vaříme,až jsou brambory téměř měkké. Nakrájené houby osmahneme na zbylém másle a dusíme doměkka.Přidáme je do polévky a ještě chvíli povaříme.Polévku zjemníme smetanou a už nevaříme.Nakonec polévku dochutíme nadrobno nakrájeným koprem,octem a cukrem.

42)ŽAMPIONOVÝ KRÉM (marcelka31)

Ingredience:
100 g žampiónů
3 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
1 velká cibule
0,2 l smetany
muškátový květ
sůl, pepř, polévkové koření

Postup:
Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme hladkou mouku a připravíme jíšku. Pak zalijeme vodou nebo vývarem, dobře rozšleháme, osolíme, opepříme a přidáme mletý muškátový květ. Žampióny očistíme, nakrájíme na plátky, a zvlášť podusíme v trošce vařící vody. Provařenou polévku procedíme přes jemný cedník přilijeme smetanu a dušené žampióny. Po povaření zjemníme rozšlehaným žloutkem, dochutíme polévkovým kořením, dle chuti přisolíme a opepříme a už nevaříme. K polévce podáváme bílé pečivo.

43)POLÉVKA KUŘECÍ S KUŘECÍM MASEM A VEJCEM(Kačenková)
Ingredience:
kuřecí maso
kuřecí masox
sojovka
kukuřice bonduel
solamil, sůl

Postup:
Dáme vařit na kousky kuřecí maso,přidáme slepičí nebo kuřecí kostku a sojovku.Když je maso měkké přidáme kukuřici bonduel, aby se moc nerozvařila je lepší křupavá a zahustíme solamylem.

44)HŘÍBKOVÁ POLÉVKA(Miruš)
Ingredience:
máslo
cibule
hříbky
mrkev, petržel, celer
kuskus
sůl, pepř, zelená petrželka
houbový bujon

Postup:
Na másle podusit cibulku, hříbky nasekané nadrobno,strouhanou mrkev, trochu celeru, petrželku, zalít vodou, přidat houbový bujón , povařit. Jako zavářku jsem použila kuskus. Dochutit solí, pepřem a ještě syrovou petrželkou.

45) GULÁŠOVÁ POLÉVKA (marcelka31)
Postup:
cibule
točený salám
masox
brambory
gulášové kouření
sladká paprika
česnek, sůl
majoránka

Postup:
Na sádle osmahneme dozlatova cibuli, přidáme nakrájený točeňák, masox, vegetu, kmín, pepř, gulášove koření a sladkou papriku. Zalijeme vodou, přidáme brambory. Až začně polívka vřit zahustímd ji jíškou. Přidáme prolisovaný česnek. Vaříme asi 20 min.Před dokončením můžeme dát krupicové kapání.
Po vypnutí přidáme majoránku.

46) JEDNODUCHÁ FRANFURKTSKÁ POLÉVKA (kalupinka1)
Ingredience:
cibule
jemné párky
sladká paprika
masox nebo jiné ochucovadlo
sůl
brambory
majoránka, česnek

Postup:
Na cibulce opražit nějakou uzeninu (dáváme jemný párek), zaprášit moukou a paprikou. Zalít vodou, dát kostku, sůl, bramboru, povařit. Ke konci majoránku a rozetřený česnek.

47) FRANFURKTSKÁ POLÉVKA (hospodyňka)
Ingredience:
cibule
sladká mlétá paprika
párek
masox
párky
můžeme, ale nemusíme brambory

Postup:
Uděláme cibulovou jíšku,přidáme mletou sladkou papriku, zalejeme vodou, rozšleháme, přidáme kostku masoxu. Necháme provařit,přidám na kolečka nakrájený párek. Do 20minut je polévka hotová. Občas do ní můžeme dát brambory nebo jáhly, aby byla hustější.

48) BRAMBORAČKA S HOUBAMI (nefertari)
Ingredience: houby
cibule
majoránka, sůl
česnek
kořenová zelenina - hrst, nastrouhaná
syrová vajíčka

Postup:
Do hrnce s vodou dáme houby, buď mrazené nebo sušené, nadrobno nakrájenou cibuli, a na hrubém struhadle nastrouhanou zeleninu. Pak přidáme půl palice česneku, dvě lžíce majoránky a zahustíme jíškou. Chvíli provaříme, a rozkvedláme vajíčka.

49) GULÁŠOVÁ POLÉVKA (hospodyňka)
Ingredience: Mleté maso
cibule
sůl, pepř, sladká mletá paprika
brambory
majoránka, česnek, sůl

Postup:
Na cibulce osmahneme mleté maso, přidáme sůl a pepř, červenou sladkou papriku. Zalijeme vodou, přidáme na kostičky nakrájené brambory, sůl, majoránku, česnek. Uvaříme do měkka, zahustíme jíškou nebo záklechtkem, ještě provaříme.

50) KMÍNOVÁ POLÉVKA (kalupinka)
Ingredience:
máslo, dětská krupička
kmín
sůl + něco zeleného
masox - nebo jiná kostka na dochucení

Postup:
Vezmeme dětskou krupičku, osmažíme na másle, potom zalijeme vodou, přidáme kostku a přisypeme kmín a povaříme. Nakonec rozkvedláme vajíčko

51) KMÍNOVÁ POLÉVKA 2(Martík)
Ingredience:
mouka, kmín
bujon
sůl, pepř
syrová vejce

Postup:
Na másle opražíme mouku s kmínem, zalijeme vodou s bujonem, rozkvedláme, osolíme, opepříme a nakonec vmícháme vajíčko.A posypeme něčím zeleným.

52) CHLEBOVÁ ŽEBRÁCKÁ POLÉVKA (Inuska:))
Ingredience:
cibule
bujon + voda, nebo vývar
sušené houby
celer, petržel, hrášek
krajíce staršího chleba
pepř, nebo vegeta
Postup:
Cibuli osmažíme na olivovém oleji nebo sádle, zalijeme buď vývarem, a nebo vodou, přidáme masox, chleba, celer, petřžel, hrášek a vaříme až chleba změkne a rozpadne se. Nakonec polévku rozkvedláme kvedlačkou nebo drátěnou metlou. Dochutíme vegetou a pepřem.

53) ŠPENÁTOVÁ POLÉVKA (Janky)
Ingredience:
špenát
mléko
lučina nebo tavené sýry
sůl, bílý pepř
Postup:
špenát dáme do vody s mlíkem napůl, trošku osolíme, provaříme, přihodíme lučinu (nebo taveňáky), rozmixujme, dochutím solí a bílým pepřem. Zahustíme hl. moukou rozmíchanou ve studené vodě nebo smetaně. Provaříme.
Přidáme polévkový hrášek nebo česnekové krutony

54) CELEROVÝ KRÉM (Janky)
Ingredience:
brambory
celer
cibule
sůl, bílý pepř
smetana, nebo mléko

Postup:
Cibuli na kostičky zesklovatíme na troše másla, přidat nastrouhaný celer, osmahnout, zalít vodou, vhodit brambory na kostičky, mírně osolit a uvařit do měkka. Rozmixovat, přidat smetanu na vaření (nebo mléko), aby z toho byla polévka a ne kaše, dochutit solí, bílým pepřem. Může se citronová šťávu
Na talíři přidávat buď krutonky, nebo jenom posypat petrželkou.

55) POLÉVKA Z MLETÉHO MASA (JKpipule)
Ingredience:
mleté maso
zenina
bujon - ale nemusí být

Postup:
Mleté maso dáme to do hrnce, kde napustíme menší množství studené vody, pořádně rozmícháme maso a dáme vařit. Potom přidáme bujon ( můžeme, ale nemusíme, zeleninu, jakou kdo rád a povaříme. Nakonec rozklepneme vajíčko do hrníčku, rozkvedláme a přes vidličku nalejeme do polévky. Můžeme přidat i 2 stroužky česneku. Dochutíme solí nebo vegetou.

56) KUKUŘIČNÁ POLÉVKA (Kačenková)
Ingredience:
kukuřice
kuřecí maso
slepičí bujon, sojovka
syrová vejce

Postup:
Uvaříme kuřecí maso na kousky,ochutíme slepičím bujonem,sojovkou,přidáme kukuřici a zahustíme trochu solamylem. Přidám rozšlehaná vejce.

57) ŠPENÁTOVÁ POLÉVKA Z LISTŮ (folkart)
Ingredience:
cibule + máslo
hladká mouka
špenátové listy
masox, vegeta, sůl
špenátové koření
česnek ( buď čerstvý nebo granulát )
smetana

Postup:
Cibule osmažíme na másle do zlatova, a přidáme dvě lžíce hladké mouky a uděláme jíšku. Pak přidáme špenátové listy - nasekané, a zalijeme horkou vodou.
Musí se to míchat, aby se neudělaly hrudky
Potom přidáme masox, vegetu a sůl, může se přidat i špenátové koření. Tesně před dovařením přidáme česnek, buď čerstvý, nebo jako granulát a přilijeme kelímek smetany.

58) PORKOVA POLEVKA (moncicak4)
Ingredience:
porek na kolečka
máslo
krupice
zeleninový bujon, sůl, pepř
brambory
vejce
petržel nebo pažitka

Postup:
Pórek nakrájet na kolečka ,vsypat na rozehřáté máslo (1 lžíce)a za stálého michání jej krátce orestujeme,aby se nepřipálil,po chvilce na něj nasype krupice a společně orestuje. Pak směs zalijeme vroucí vodou a přidáme zeleninový bujón ,opepříme,osolíme,přidáme brambory na kostičky a vaříme dokud nezměknou.Nakonec rozšleháme do polévky vejce a přidáme polévkové bylinky(pažitka,petrželka)

59) FAZOLOVÁ POLÉVKA Z KONZERVY (janky)
Ingredience:
cibule + mouka + tuk na světlou zásmažku
zeleninový bujon
konzerva fazolí
česnek, pepř, majoránka, sůl
slanina, klobása, nebo párek

Postup:
Nadrobno nakrájenou cibuli zpěnit na tuku, zasypat moukou a usmažit světlou cibulovou jíšku. Rozředit vodou, přihodit kostku zeleninového bujonu a vlít konzervu fazolí ve slaném nálevu. Nechat provařit, ochutit česnekem, pepřem, majoránkou a solí. Podáváme s vysmahnutou slaninou nebo můžeme vložit osmahnutou klobásu nebo párek pokrájené na kolečka.

60) PÓRKOVÁ POLÉVKA Z BRAMBOROVÉ KAŠE (hosanda)
Ingredience:
bramborová kaše
pórek
masox nebo jiný bujon
voda

Postup:
Bramborovou kaši doředíme vodou, přidáme masox nebo jiný bujon, přidáme pórek a provaříme.

61) Základ do polévek (48andulka)
Ingredience:
cibule
česnek
kořenová zelenina na kostky nakrájená
máslo
masox
- ingredience na to,jakou chceme vařit polévku
v tomto případě brokolice, vajíčko a smetana.

Postup:
Osmažíme cibuli, česnek a kořenovou zeleninu. Až je měkká, rozmixujeme se zásmažkou na másle. Přidáme masox a přidáme ingredinece, podle toho jakou polévku vaříme.Například brokolici a rozšlehané vajíčko a trošku smetany.
Polévka je tímto zároveň i zahuštěná.

62) POLÉVKA MLÍKAČKA ( folkart )
Ingredience:
kuřecí vývar
mléko
vejce
těstovinová rýže
mouka

Postup:
Varianta 1:slaná
- Dáme vařit vývar s mlékem. Až se dostane do varu, rozkvedláme vejce a přidáme těstovinovou rýži a zahustíme troškou mouky.
nebo
- uděláme jíšku, rozředíme mlékem, přidáme vegetu nebo zeleninové koření.
Zavaříme drobení a vejce.

Varianta 2: sladká
- sehřejeme mléko, zavaříme drobení, rýži, nudle ( podle toho, co kdo chce )
Osladíme, přidáme skořici, můžeme i perníkové koření. Pokud je přímo perník, lze zahustit i jím.
Polévku podáváme.

Polévka je tímto zároveň i zahuštěná.

63) RAJSKÁ POLÉVKA S FAZOLOVÝMI LUSKY ( janky )
Ingredience:
rajčatová šťáva nebo pyrré
fazolové lusky - mrazené, sterilované, čerstvé
bylinkový bujon
těstovinové nudličky
sůl, pepř

Postup:
Vezmeme rajčatovou šťávu nebo pyrré, které naředíme vodou na požadovanou konzistenci a objem. Přidáme kostku bylinkového vývaru, vložíme překrájené fazolky a přivedeme k varu. Dosolíme, dopepříme, přihodíme těstovinové nudličky. Až se uvaří, posypeme nasekanou petrželkou a můžeme podávat.

64) MRKVOVÁ POLÉVKA S KAPÁNÍM ( moncicak4 )
Ingredience:
Zeleninový bujon
Mrkev
sůl kmín
NA KAPÁNÍ:1 vejce, hrubá mouka nebo krupice,sul,vegeta

Postup:
Do vody rozdrobíme zeleninový bujón,přidáme nastrouhanou mrkev( nahrubo),sůl,kmín a uvaříme mrkev do měkka.Do vařící polévky přidáme kapání přes haluškovač nebo lžičkou, povaříme asi 3 minuty.Dochutíme pepřem,vegetou a přidáme petrželku. KAPÁNÍ: 1 vejce, hrubá mouka nebo krupice,sul,vegeta - rozmícháme ,aby vzniklo řídké těstíčko.

65) ŽAMPIONOVÁ POLÉVKA ( mmodroocko )
Ingredience:
žampiony
cibulka
petržel
mrkev
zeleninový masox

Postup:
Na kapce oleje podusit malou cibulku, nakrájené žampiony (použila jsem sterilované), když jsou žampiony podušené zalít vodou, přidala jsem na kostičky nakrájenou petržel, na hrubém struhadle nastouhanou mrkev, zeleninový masox, povařila, dochutila a zahustila krapet jíškou

66) GULÁŠOVÁ POLÉVKA ( mecik )
Ingredience:
cibule
červená paprika
brambory
maso
mouka
podravka nebo zelenina

Postup:
Na troše tuku osmahneme cibulku, dáme na ni červenou papriku, chvilinku to necháme přidáme maso na kostičky, zprudka osmahneme, aby se trochu zatáhlo a pak osolíme, chvilku osmahnneme, pak přidáme oloupané barambory na kostičky nakrájené, osmahneme, pak zasypeme trochou mouky, osmahneme, pak zalejeme vodou a necháme dovařit až maso a brambory změknou. Dochutit můžeme třeba podravkou, nebo zeleninu. A na konec těsně než je to hotové dám majoránku a jen ji necháme přejít varem.

67) RAJSKÁ POLÉVKA ( moncicak4 )
Ingredience:
máslo + mouka na jíšku
rajský protlak
bobkový list, hřebíček, sůl, cukr
rýže nebo těstoviny

Postup:
Z másla a mouky připravíme jíšku,rozředíme ji vodou ,přidáme rajský protlak,já dávám ještě i kečup( má to lepší chuť)bobkový list,hřebíček,sůl,cukr a povaříme,dochutíme podle chutí..cukr,sůl.Zvlášť uvaříme rýži nebo těstoviny a přidáme do hotové polévky.

68) POLÉVKA ZELŇAČKA ( moncicak4 )
Ingredience:
brambory
kyselé zelí
sůl
mléko + mouka
brambory - zvlášť uvařené

Postup:
Povaříme kyselé zelí ve vodě do měkka,vodu scedíme,ale nevyléváme, k zelí přilijeme mléko a přivedeme k varu,pak přidáme trochu té kyselé vody,ochutíme solí a zahustím moukou s mlékem,povaříme a do hotové polévky přidám brambory uvařené zvlášť.

69) POLÉVKA S ČERVENÝMI FAZOLEMI ( moncicak4 )
Ingredience:
1 a 1/2l vody
zel.bujón
brambory
sůl,pepř,vegeta
kořenová zelenina
květák
plechovka červených fazolí
lžičku kečupu
3 stroužky česneku
petrželová nať.
nezapomeneneme na jíšku

Postup:
Kořenovou zeleninu nastrouháme a dáme vařit do studené vody, osolíme, opepříme a přidáme bujón- povaříme. Přidáme brambory,až jsou poloměkké přidáme fazole scezené a jíšku: na sádle osmahneme dozlatova cibuli,přidáme červenou mletou papriku, hladkou mouku a zředíme vodou.Ochutíme razetřeným česnekem, vegetou, kečupem a přidáme petrželku.

70)KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA S DROŽDÍM ( tralalik )
Ingredience:
brambory na kostičky
květák
sůl, kmín
cibule
droždí
pepř, majoránka, česnek

Postup:
Půlku květáku rozebereme na růžičky a dáme vařit s bramborama, nakrájenýma na kostičky. Osolíme, okmínujeme. Když je zelenina skoro dovařená, tak zesklovatíme cibulku, rozpustíme na ní droždí a trochu zasmažíme. Můžeme opepřit, případně přidat majoránku a česnek. hotové vložíme do polévky a ještě chvilku povaříme.

Ponámka autorky: Já dávám tak 100 g droždí a na začátku do polévky dávám zeleninu naloženou v soli (co si připravuju na podzim do zásoby), takže se tam může dát i zeleninový bujón nebo klasicky nastrouhaná kořenová zelenina.

71)RAJSKÁ POLÉVKA SE SÝROVÝMI KNEDLÍČKY ( Demoniaque )
Ingredience:
cibule
rajský protlak
masox, ocet
bobkový list
nové koření
voda, mouka

Postup:
Na oleji osmahneme cibulku, přidaáme hladkou mouku, osmahneme do zlatova, přidáme velký protlak, osmahnout a zalít vodou (+ 1 masox) nebo vývarem, přidat na 1,5 l vody jeden větší bobkový list a cca 4 kuličky nového koření. Nechat cca 30min povařit, poté dochutit solí, cukrem, maggi a octem.
Knedlíčky viz. zavářky recept č.11


72)CIBULOVÁ POLÉVKA ( Demoniaque )
Ingredience:
cibule
provencálské koření
masox
mouka, sůl, voda

Postup:
Necháme sesklovatět cibulku, dáme na ní provensálské koření, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, dáme masox, chvíli povaříme a pak jen dochutíme solí a maggi. Do polévky lze vložit opražený chleba


73)KRÉMOVÁ CIBULAČKA S HOUBAMI A SÝREM ( janky )
Ingredience:
2-3 cibule
1,5 litru vývaru
hrst sušených hub
1 zakysaná smetana
1-2 lžíce hladké mouky
150 g strouhaného eidamu
olej, sůl, kmín

Postup:
Namočte houby do teplé vody. Cibuli oloupejte, nakrájejte nahrubo a pomalu smažte na oleji, aby změkla, zesklovatěla a lehce se opekla, ale nezhnědla. Můžete tomu pomoci i lžičkou cukru. Vsypte drcený kmín a zalijte vývarem. Přidejte houby i s vodou, ve které se máčely. Vařte asi 20 minut. Polévku zahustěte moukou smíchanou s vodou, dobře provařte. Zjemněte smetanou. Odstavte z vařiče a nakonec přidejte nastrouhaný sýr.


74)PÓRKOVÁ POLÉVKA ( demoniaque )
Ingredience:
pórek
mouka
masox
sůl, podravka

Postup:
Osmahlneme pórek, dáme mouku, podlijeme, přidáme masox a dochutíme solí a podravkou. Protože zbylo pár brambor, tak tam práskla taky


75)ŠPENÁTOVÝ KRÉM ( folkart )
Ingredience:
špenát
cibule + mouka
2 ks masoxu
1 kelímek smetany
česnek
vegeta

Postup:
Na oleji osmahneme 1 cibuli nasekanou na drobnou, zasypeme hladkou moukou a uděláme jíšku, pak zalijeme horkou vodou a metličkou rozšlehámem na hladko. Povaříme asi 1/4 hodiny a přidáme 2 masoxy a na drobno nasekaný čerstvý špenát, necháme přejít var a zalijeme kelímkem smetany, přidáme utřený česnek s vegetkou a odstavíme. Na talíři posypeme nasekanou šunkou, přidáme lžičku kysané smetany a strouhaný sýr. Podáváme s opečenými tousty.


76)ŽAMPIONOVÁ RYCHLOVKA ( Demoniaque )
Ingredience:
cibule
žampiony
kmín
zelenina
masox

Postup:
Osmahneme cibulku dozlatova,přidáme žampiny (dala jsem sterilované),osmahneme, zaprášíme trochu kmínem, přidáme zeleninu, celé chvilku posmažíme, zasypeme trochu hladkou moukou, zase posmažit, zalít horkou vodou, přidat masox - uvařit doměkka a dochutit solí a podravkou


77)SAVOJSKÁ POLÉVKA ( hosanda )
Ingredience:
5 mrkví
2 cibule
4 středně velké brambory
pažitka nebo majoránka
máslo
1 cibule
polévkové koření
2 lžičky hladké mouky
muškátový oříšek
sůl

Postup:
V polévkovém hrnci nadrobno pokrájenou cibuli osmažíme na másle dorůžova, přidáme jemně nastrouhanou mrkev a za stálého míchání dusíme, až zavoní. Potom zaprášíme moukou a necháme chníli pražit. Zalijeme vodou, vložíme na kostičky nakrájené brambory, polévkové kožení, strouhneme muškátového oříšku a osolíme. Před servírováním bohatě posypeme pažitkou. Pokud nemáme pažitku, nahradíme ji majoránkou, kterou přidáme po zalití vodou.


78)VAJÍČKOVÁ POLÉVKA ( Ivča69 )
Ingredience:
máslo
mouka
kořenová zelenina
masový vývar nebo vývar z masoxu
sůl,podravka, petrželka

Postup:
V kastrůlku osmahneme hladkou mouku s trochou másla do krémova. Odhad: cca 3 vrchovaté polévkové lžíce mouky a másla tak, aby mouka jen jemně navlhla, ale nevytvořila je vyloženě jíška. Po částečném zchladnutí vyklepneme jedno vajíčko, rozmícháme s opraženou moukou, pak postavíme na sporák a mícháme tak dlouho až se mám z kaše stane drobení. Velké kousky rozdělujeme měchačkou. V druhém hrnku dáme vařit nastrouhanou kořenovou zeleninu (nebo polévkovou mraženou, jak je kdo zvyklý)s masovým vývarem (nahradit lze kostkou bujónu). Když je zelenina měkká přidáme vajíčkové drobení a provaříme. Dochutíme solí a podravkou. Posypeme petrželkou. Postup je dlouhý, polévka neskutečně rychlá a dobrá.
Varianta 2:bez zelininy ( MarunaS )
Uděláme jíšku, zamícháme vajíčko, hned dáme vodu, kmín, masox, nové koření. Povaříme, můžeme přidat i pár nudlí, pažitku.
Lze přidat i osmaženou housku
Varianta 3:též kudlánková ( plachtařka )
Veškerou kořenovou nastrouhanou zeleninu osmahneme na másle a zelejeme vodou, vedle v kastrulku se silným dnem nasucho osmahneme hrubou mouku do růžova a za stálého míchání přidám vajíčko, až se vytvoří kudlánky, které dáme provařit do polévky


79)ČÍNSKÁ POLÉVKA SE SKLENĚNÝMI NUDLEMI A VAJEČNOU SEDLINOU ( Ivča69 )
Ingredience:
kuřecí např. maso, čtvrtky...
kořenová zelenina
vejce + voda
skleněné nudle
houby - jidášovo ucho
pórek
kari
sojová omáčka
petrželka

Postup:
V hrnci dáme vařit cokoliv z kuřete (dávám 2 kuřecí stehna)s kořenovou zeleninou a kořením, prostě klasický vývar. Připravíme si vaječnou sedlinu: Do vařící osolené vody opatrně vlijeme rozmíchané vajíčko. Po sražení přelijeme přes sítko a někam uložíme. Skleněné nudle v misce přelijeme horkou vodou a necháme stát, aby změkly. Totéž uděláme s houbami jidášovo ucho, které po nabobtnání potrháme na menší kousky. Ve větším hrnci na oleji osmahneme kousky nakrájené karotky, na kostičky nakrájenou papriku, nejlépe červenou a žlutou, zalijeme trochou vody a chvilku vaříme. Pak přidáme scezený kuřecí vývar, trochu celeru, petržele a cibule z vývaru pomačkaných na kašičku, lze přidat i ještě mrkvičku. Dále pokrájené kuřecí maso, jidášovo ucho, vaječnou sedlinu, kterou odkrajujeme po lžičkách. Úplně nakonec vložíme skleněné nudle a pórek nakrájený na tenká kolečka. Měl by zůstat trochu křupavý. Dochutíme troškou kari, tak necelou lžíci sójové omáčky, podravkou a solí. Můžeme ještě posypat při podávání petrželkou.

Polévka je docela náročná na přípravu, ale u nás slaví vždy úspěch. Je krásně barevná a svou rozmanitostí lahodí i oku.


80)POLÉVKA Z VAJEČNÉ JÍŠKY ( PatyK )
Ingredience:
2 lžíce másla (já používám Ceres)
2 lžíce hl.mouky
2 vejce
100g kořenové zeleniny
cibule, sůl, zelená petrželka

Postup:
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji rozšlehanými vejci, osolíme a mícháme, až se vejce srazí. Pak vše zalijeme vodou, rozmícháme a přidáme nastrouhanou zeleninu. Dobře povaříme. Nakonec ozdobíme usekanou zelenou petrželkou. Já přidávám během vaření ještě masox (hovězí bujón od magi).


81)TYKVOVÁ POLÉVKA ( hosanda )
Ingredience:
1 tykev (dýně) 400 g
1 lžíce sojové omáčky
1/2 lžičky glutasolu (vegety)
1 cibule
sůl

Postup:
Najemno nakrájenou cibuli v hrnci osmahneme, přidáme nastrouhanou tykev (dýní) krátce orestujeme, zalijeme litrem vody, přidáme sojovou omáčku a vaříme 15 minut. Potom přidáme glutasol (vegetu) a dle chuti osolíme. Do hotové polévky přidáme nasekanou petrželku.


82)ŠPENÁTOVÁ POLÉVKA ( mecik )
Ingredience:
cibule
krupice
špenát
zelenina

Postup:
Osmahneme cibulku, přidáme trochu krupice a uděláme jako cibulovou jížku, zalejeme vodou, přidáme pár kostek špenátu a přidáme zeleninu jen trochu( já dávám tu co si sama dělám místo podravky, namletá míchaná zelenina se solí, používám to pod maso nebo do polívek jako koření.


83)POLÉVKA Z KAPUSTIČEK ( 48andulka )
Ingredience:
máslo
cibule
mrkev, petržel, celer
masox
sýr

Postup:
Na máslo dáme kousek cibule, česneku, mrkve, petržele a celeru, to všechno na kostičky, orestujeme, pak zalijeme vodou s masoxem a po 20ti minutách varu přidáme trošku zásmažky na másle a třeba i sýr rozmixujeme.
To je základ, na všechny zasmažené polévky. Pak přidáme třeba ruž. kapustičku nakrájenou, nebo houby,květák, pórek....Podle toho jakou polévku chceme.
Můžeme do základu přidat např. čočku a bude z toho čočková.

84)DĚTSKÁ ČESNEČKA ( janeka )
Ingredience:
česnek
bujon
majoránka
brambory

Postup:
Dva stroužky česneku najemno nakrájet a uvařit v dvoudecce vody asi 5minut, vedle v hrnci vodu bujon majoránku a velkou bramboru na kostičky a přidat česnekový vývar, a pak opečený chleba.

85)POLÉVKA Z MRAŽENÉHO HRÁŠKU ( Inuska )
Ingredience:
mražený hrášek
máslo
smetana
chleba
cibule
sůl, pepř

Postup:
Na másle zpěníme cibulku,nasypeme pytlík hrášku,zalijeme vodou,necháme povařit,rozmixujeme a zjemníme smetanou.Osolíme,opepříme. Můžeme přidat trochu zásmažky,ale lze dát hodně hrášku,málo vody.
Nakonec osmahneme kostičky housky na másle a použijeme na posypání.

86)VAJÍČKOVÁ POLÉVKA ( Ivča69 )
Ingredience:
máslo, hladká mouka
1 vejce
kořenová zelenina
vývar nebo bujon
sůl, podravka

Postup:
V kastrůlku osmahneme hladkou mouku s trochou másla do krémova. Odhad: cca 3 vrchovaté polévkové lžíce mouky a másla tak, aby mouka jen jemně navlhla, ale nevytvořila je vyloženě jíška. Po částečném zchladnutí vyklepneme jedno vajíčko, rozmícháme s opraženou moukou, pak postavíme na sporák a mícháme tak dlouho až se mám z kaše stane drobení. Velké kousky rozdělujeme měchačkou. V druhém hrnku dáme vařit nastrouhanou kořenovou zeleninu (nebo polévkovou mraženou, jak je kdo zvyklý)s masovým vývarem (nahradit lze kostkou bujónu). Když je zelenina měkká přidáme vajíčkové drobení a provaříme. Dochutíme solí a podravkou. Posypeme petrželkou.

87)ČÍNSKÁ POLÉVKA SE SKLENĚNÝMI NUDLEMI A VAJEČNOU SEDLINOU ( Ivča69 )
Ingredience:
kuřecí maso - cokoliv na vývar
kořenová zelenina
1 vejce + voda na vaječnou sedlinu
skleněné nudle
houby jidášovo ucho
paprika - nejlépe červená a žlutá

Postup:
V hrnci dáme vařit cokoliv z kuřete (dávám 2 kuřecí stehna)s kořenovou zeleninou a kořením, prostě klasický vývar. Připravíme si vaječnou sedlinu: Do vařící osolené vody opatrně vlijeme rozmíchané vajíčko. Po sražení přelijeme přes sítko a někam uložíme. Skleněné nudle v misce přelijeme horkou vodou a necháme stát, aby změkly. Totéž uděláme s houbami jidášovo ucho, které po nabobtnání potrháme na menší kousky. Ve větším hrnci na oleji osmahneme kousky nakrájené karotky, na kostičky nakrájenou papriku, nejlépe červenou a žlutou, zalijeme trochou vody a chvilku vaříme. Pak přidáme scezený kuřecí vývar, trochu celeru, petržele a cibule z vývaru pomačkaných na kašičku, lze přidat i ještě mrkvičku. Dále pokrájené kuřecí maso, jidášovo ucho, vaječnou sedlinu, kterou odkrajujeme po lžičkách. Úplně nakonec vložíme skleněné nudle a pórek nakrájený na tenká kolečka. Měl by zůstat trochu křupavý. Dochutíme troškou kari, tak necelou lžíci sójové omáčky, podravkou a solí. Můžeme ještě posypat při podávání petrželkou.

88)MRKVOVÁ POLÉVKA ( janeka )
Ingredience:
2 mrkve
hera
krupice
bobkový list
nudle, bujon

Postup:
Na plátku hery osmahneme mrkev, posypeme krupicí a osmažíme, nalijeme vodu, dáme bujon a nakonec zavaříme nudle, pro vůni vaříme s bobkovým listem, který pak vylovíme.

89)KEDLUBNOVÁ POLÉVKA ( mmodroocko )
Ingredience:
mrkev
máslo
kedlubna
brambory
sůl, pepř, mletý kmín, masox

Postup:
Na másle orestujeme na hrubo nastouhanou 1 mrkev, přidáme také na hrubo nastouhanou kedlubnu, přidáme na kostičky nakrájené 2 brambory, osolíme, opepříme, přidáme mletý kmín, zalijeme vařící vodu a přidáme 1 masox. Až je vše měkké, přidáme dětskou krupičku (2 pol. lžíce rozpuštěné v hrníčku studené vody). Necháme povařit a podáváme.

90)DRŽKOVÁ POLÉVKA ( mecik )
Ingredience:
máslo
cibule
sladká paprika
dršťky
sůl, majoránka
rohlíky

Postup:
Zpěníme cibulku na másle nebo tuku, přidáme sladkou papriku, lehce osmahneme, ale jen krátce aby nezhořkla, pak přidáme nakrájený uvařený dršťky prohřejeme s tím základem, osolíme, zalejeme vodou, když se to začne vařit tak dáme jíšku a tak tři minutky před koncem vaření dáme majoránku. Jíme s rohlíkem.
TIP: místo drštěk lze dát hlívu ústřičnou a nebo trošku přidat k do polévky k dršťkám


91)PIKANTNÍ RAJČATOVÁ POLÉVKA ( bt.cz )
Ingredience:
rajčatový protlak
cibule
barevný pepř
rýže
sůl,cukr, koriandr,
petrželka

Postup:
Nadrobno nasekanou cibuli zpěníme na oleji do zesklovatění. Přidáme mouku a mírně osmahneme. Do připravené jíšky přidáme rajský protlak a zalijeme vývarem. Dobře promícháme a přivedeme k varu. Podle konzistence či požadovaného množství polévky pak můžeme ještě přilít vodu. Po deseti minutách vaření do polévky vsypeme omytou rýži a čerstvě namletý barevný pepř a za občasného promíchání dále vaříme. Po 20 minutách přidáme kečup, sůl, cukr a koriandr s petrželkou. Promícháme a necháme ještě asi pět minut provařit.


92)COURAČKA ( mecik )
Ingredience:
Kysané zelí
sůl, kmín ,br> smetana

Postup:
do kastrolka s vodou dáme kysané zelí i s nálevem ( může se trochu pokrájet aby nebylo tak dlouhé, posolíme, pokmínuje a vaříme, dokud zelí nezměkne. Když je zelí měkké, tak se to zalije smetanou, ve které je rozmícháno trochu hladké mouky. Povaříme. Na talíř naložíme brambory vařené ve slupce, které oloupeme a pokrájíme a zalijeme couračkou.
Tip
Před koncem se může přidat trochu na kostičky nakrájeného uzeného nebo žampionů a povařit. Před koncem lze vypustit vejce a krátce povaříme.

93)MRKVOVÁ POLÉVKA 1( folkart )
Ingredience:
200g mrkve
tuk
30g hladké mouky
50g strouhání do polévky
sůl, pepř mletý bílý
petrželka
trochu vegety
trochu kari a voda

Postup:
Mrkev nastrouháme a polovinu podusíme na tuku, zasypeme moukou a osmahneme, zalijeme vodou a vaříme 10 minut. Pak přidáme zbytek mrkve a ještě povaříme, osolíme, okořeníme a přidáme strouhání, po uvaření posypeme petrželkou.

94)MRKVOVÝ KRÉM ( folkart )
Ingredience:
250g mrkve
200g brambor
tuk, sůl, pepř, tymián, cukr
1 cibule
asi 8dcl vody
1 žemle a petrželka

Postup:
Mrkev, brambory a cibuli nakrájíme na drobno (já strouhám) osmahneme na tuku a zalijeme vodou. Dusíme do měkka, potom rozmixujeme, osolíme a okořeníme a uvedeme do varu, pokud je moc hustá přidáme vodu. Polévku nepatrně osladíme. Žemli na kostičky a osmažíme na sucho, podáváme v polévce posypané spolu s petrželkou.

95)MRKVOVÁ S MLÉKEM (folkart)
Ingredience:
250g mrkve
100g brambor
1 cibule
2dl mléka
asi 6dl vody
tuk, sůl, masox, petrželka
hladká mouka

Postup:
Mrkev, brambory a cibuli na drobno a dusit do měkka v trošce vody. Z tuku a mouky uděláme jíšku, rozšleháme do polévky a povaříme 20 minut. Pak vše rozmixujeme, okořeníme a přilijeme mléko. Podáváme s petrželkou.

96)MRKVOVÁ POLÉVKA 2 (MECIK)
Ingredience:
250g mrkve
100g brambor
1 cibule
2dl mléka
asi 6dl vody
tuk, sůl, masox, petrželka
hladká mouka

Postup:
Mrkev, brambory a cibuli na drobno a dusit do měkka v trošce vody. Z tuku a mouky uděláme jíšku, rozšleháme do polévky a povaříme 20 minut. Pak vše rozmixujeme, okořeníme a přilijeme mléko. Podáváme s petrželkou.

97)HRÁŠKOVÁ POLÉVKA (jitkakytka)
Ingredience:
700 g mraženého hrášku
máslo
mouka
uzenina (klobása, měkký salám, párek
masox
česnek, majoránka, vegeta
Rohlíky na osmažení

Postup:
V hrnci povařit 5 minut mražený hrášek (2 sáčky po 350 g). Nechat vychladnout a 80% hrášku rozmixovat, 20 % nechat celých. V hrnci udělat máslovou jíšku z másla a hladké mouky, rozředit studenou vodou. Vylít rozmixovaný hrášek, vložit celý hrášek, vložit pokrájenou uzeninu (párek, klobásu, měkký salám) a jeden masox neboli bujón. Okořenit rozmačkaným česnekem, majoránkou, vegetou. Chvíli povařit. Podáváme s osmaženou houskou. Dobrou chuť.

98)POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY (adaaja123)
Ingredience:
červená řepa
smetana
hladká mouka
sůl, citronová šťáva

Postup:
Červenou řepu oloupeme, nastrouháme a vaříme do měkka. Pak přidáme smetanu s hladkou moukou a ještě chvíli povaříme. Dochutíme solí a šťávou z citronu, někdo přidává i cukr, ale to záleží na vaší chuti.

99)RYBÍ POLÉVKA S KNEDLÍČKAMA (Ivon)
Ingredience:
rybí hlava a kůže
mrkev, petržel, celer
20 g másla nebo rostlinného tuku
20 g hladké mouky

Postup:
Kořenovou zeleninu nadrobno rozkrájíme, rybí hlavu zbavenou očí a žaber omyjeme a spolu s částí kořenové zeleniny uvaříme v osolené vodě do měkka. Mlíčí a jikry uvaříme v hrnku zvlášť. Zbytek rozkrájené zeleniny vložíme do hrnce s rozpuštěným máslem a krátce osmahneme. Přisypeme mouku a za stálého míchání opražíme. Zalijeme přecezeným vývarem z ryby, dobře promícháme, přidáme uvařené jikry a mlíčí, osolíme a zavaříme knedlíčky. Knedlíčky
300 g rybího masa vařeného
1-2 vejce
20 g rostl.tuku
1 žemle
2-3 lžíce mléka, strouhanku podle potřeby, muškátový květ, sůl
Uvařené vykoštěné rybí maso smícháme s máčenou žemlí, žloutky, rostlinným tukem a trochou strouhanky. Osolíme, okořeníme muškátovým květem a nakonec lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Ze směsi vytvoříme malé knedlíčky a zavaříme je do polévky.





ZuHud 15.3.2008 12:57

ZAVÁŘKY DO POLÉVEK

1) POLÉVKOVÉ KAPÁNÍ
vejce, mouka - já dávám hrubou, může být i hladká
sůl

Postup: Z mouky, vajíčka, a soli rozdělám kašičku, která ztéká z vidličky.
Pomocí vidličky vkládáme do vroucí polévky

2) JÁTROVÉ KNEDLÍČKY
játra
strouhanka
česnek, sůl, pepř černý, majoránka
cibule

Játra, cibuli, česnek rozmačkaný, sůl, rozemele. Směs okořeníme majoránkou a pepřem a zahustíme strouhankou. Dobře promícháme. Zavařujeme knedlíčky do polévky.

3) KRUPICOVÉ NOKY
Mléko
máslo
50g krupice
1 vejce
sůl, petrželka

Do horkého mléka se solí dáme máslo a přidáme krupici. Mícháme tak dlouho, až se přestane směs lepit. Pak necháme vychladit. Až je směs chladná, přidáme vejce. Navlhčenou lžičkou vykrajujeme noky. Zavaříme do polévky.

Varianta:Lze přidat i usekanou petrželku.

4) POLÉVKOVÉ STROUHÁNÍ
150g hrubé mouky 1 vejce

Z mouky a vejce vypracujeme tuhé těsto. Necháme odpočinout. Na hrubém struhadle nastrouháme na utěrku.Rozdělujeme tak, aby se strouhání neslepilo. Zavaříme do polévky, a nebo necháme ztvrdnout a uskladníme.

5) VÝBORNÝ SVÍTEK DO POLÉVKY(ursual)
Ingredience:
3 žloutky + sníh z bílků
5 g-(asi) másla
sůl, muškátový květ a nebo ořech
hrubá mouka - půl většího hrnku
1/2 sáčku prášku do pečiva
trochu mléka
15 str. sýra
pečící papír

Postup:
3 žloutky, sůl, máslo, a muškátový květ (nebo oříšek) ušleháme. Přidáme hrubou mouku, prášek do pečiva, a trochu mléka a 15 str. sýra + sníh z bílků.
Dáme na pečící papír a pečeme do růžova.
Nákrájíme kostičky a dáme na stůl - každý si přidává sám. Svítek je tak na 6 - 8 litrů polévky.

6) ŽÍŽALKY DO POLÉVKY
Převzato z "maminčiny recepty"

Ingredience
Mouka
vejce

Postup
Z mouky a vejce udělám řídší těstíčlo. Dáme do mikrotonového sáčku, ustříhneme rožek, vymačkujeme "žížalky" a zavařujeme do horké polévky nebo osolené vody.

7) SVÍTEK DO POLÉVKY
Převzato z "AJINA KUCHAŘKA"

Ingredience
Dětská krupice
vejce
voda, sůl

Postup
Do hrníčku vyklepneme vejce přidáme trošku vody a sůl. Dobře rozšleháme vidličkou a za šlehání přisypáváme dětskou krupičku. Musí vzniknout ne moc řídké těsto. Na pánev dáme rozehřát tuk, když je dostatečně rozpálený, dáme těsto a rozetřeme po pánvi na placku. Opečeme z obou stran. Když je opečený podlijeme teplou vodou - POZOR prská. Za varu placku nožem nakrájímE na kostičky. Do vody se může dát trocha polévkového koření. Vodu necháme vyvařit.

Svítek se může použít jako zavářka do polévky nebo jako příloha k omáčce u nás doma se podává s koprovou omáčkou.

Když ho použijeme jako zavářku do polévky, tak někdy přidám do těsta naškrabaná játra - drůbeží nebo z králíka.

7) JÁTROVÝ SVÍTEK
Ingredience
5 dkg másla
3 žloutky
1-2 namočené housky, nebo strouhanka
15 dkg umletých a prolisovaných jater
sníh ze 3 bílků

Postup
Vše smícháme a rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Zvolna pečeme.

8) JÁTROVÝ SVÍTEK 2
Ingredience
máslo nebo sádlo
2 žloutky + sníh ze dvou bílků
1 postrouhaná houska, namočená v mléce
10 dkg umletých a prolisovaných jater
sůl, pepř, mleté nové koření, zázvor, majoránka
1 stroužek česneku

Postup
Utřeme v misce kousek másla/sádla, žloutky, strouhaná jatra, postrouhanou housku rozmočenou v mléce. Vše třít 5 minut přidat sůl, pepř, majoránku zázvor, nové koření-mleté, stroužek česneku, sníh ze dvou bílků - vše zasypat 1 lžíci strouhanky - jemně zamíchat. Péct na plechu v troubě 15minut.

9) DROŽĎOVÉ KNEDLÍČKY ( tralalik )
Ingredience
100 g droždí
strouhanka nebo hrubá mouka
5 dl mléka
cibule
1 lžíce krupice
1 vejce
2 stroužky česneku
majoránka, pepř, sůl

Postup
Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme droždí. Do rozpuštěného droždí přidáme krupici a mléko a necháme zajít varem. Už bez vaření přidáme strouhanku nebo hrubou mouku a vejce, osolíme, opepříme, přidáme majoránku a česnek a mícháme, až vznikne těstíčko (podle hustoty dosypáváme mouku). Do horké polévky to proženeme přes haluškovač.


10) DROŽĎOVÉ KNEDLÍČKY ( janky )
Ingredience
100 g nastrohaného sýra
hrnek mléka
muškátový oříšek
sůl
100 g krupice
1 vejce

Postup
cca 100 g tvrdého sýra nastrouhat, 1 hrnek mléka uvést do varu spolu s troškou soli, muškátového oříšku a necelými 100 g krupice. Nezapomeňte míchat až do zhoustnutí. Hrnec odstavte z plotny a vmíchejte nastrouhaný sýr a po částečném zchladnutí 1 vejce. Do horké polévky vkládáme noky vykrajované lžičkou, a necháme zavařit cca 5 minut. Poznámka: Do špenátové dělám noky klidně i z plísňového sýra, je to univerzální recept.


11) SÝROVÉ KNEDLÍČKY ( Demoniaque )
Ingredience
vajíčko
mléko
sůl, pepř,
strouhanka
sýr - eidam


Postup
Vajíčko, trochu mléka, trochu soli a pepře, strouhanka a sýr - od oka, dala jsem více sýru jak strouhanky.
Vypracujeme husté těstíčko. Vykrajujeme lžičkou knedlíčky a zavařujeme do polévky.
Poznámka
Knedlíčky nabydou.


12) SÝROVÉ NOKY ( janky )
Ingredience
100 g tvrdého sýra
1 hrnek mléka
100 g krupice - necelé
1 vejce


Postup
Tvrdý sýr nastrouháme, 1 hrnek mléka uvést do varu spolu s troškou soli, muškátového oříšku a necelými 100g krupice. Nezapomeňte míchat až do zhoustnutí. Hrnec odstavíme z plotny a vmíchejáme nastrouhaný sýr a po částečném zchladnutí 1 vejce. Do horké polévky vkládáme noky vykrajované lžičkou, a necháme zavařit cca 5 minut.
Poznámka
Do špenátové polévky mohou být noky plísňového sýra - je to univerzální recept.


13) CELESTÝNSKÉ NUDLE ( janeka )
Ingredience
250 ml mléka
100 g mouky
1 vejce
sůl


Postup
Mléko rozmícháme dohlídka s moukou a solí, přidáme vejce a uděláme těstíčko. Na rozehřátém oleji opečeme těstíčko jako palačinky dozlatova. Pak palačinku smotáme a nakrájíme na proužky. Vložíme do hotové polévky.

14) PAŠTIKOVÉ KNEDLÍČKY ( janeka )
Ingredience
paštika
vejce
hladká mouka
sůl, muškátový květ


Postup
Uděláme v hrnku těstíčko, osolíme a omuškátujeme, lžičkou vykrajujeme nočky, hodně nabydou. Jsou brzo hotové, stačí tak 2 min povařit.

ZuHud 12.3.2008 14:44

RADY


- děláme-li zásmažku s mletou paprikou, a déle ji smažime, tak nám zhořkne.
ČIŠTĚNÍ MIKROVLNKY:
Do misky s vodou nakrájíme citron. Zapneme na 3 - 4 minuty . Potom mikrovlnku utřeme a je čistá a navíc krásně voní.

Poslala Henriete
- DOMÁCÍ INSTANTNÍ JÍŠKA ( Přímo od šéfkuchaře:)
suroviny:b
100 až 125 g másla (pokud bude více másla, bude tučnější)
150 g hladké mouky

postup:
Rozehřejeme máslo a jakmile se vysmaží tekutina (tzv. máslo "přepustíme"), přidáme mouku. Prosmažíme do zlatova, a až "jíška začne šustit", je napěněná a jakoby lehká, stáhneme z plotýnky a ještě občas do vychladnutí mícháme. Polotuhou vložíme na fólii a zamotáme do válečku, uložíme do chladničky, kde ztuhne a vydrží měsíc či déle....VŽDY do jídla dostrouháváme...při mírném varu.
Poslala Samuelka3



ZuHud 12.3.2008 13:48
 
 
 

reagovat jojoj 11.2.2017 20:06  23%    +  -

Dnes vyvar z kralici hlavy a kralicich drobu a kutiho krku s jatrovymi knedlicky.
Zitra cesnecka.

reagovat jojoj 4.2.2017 8:18  26%    +  -

Jakou polevku dnes varite? V tomto tydnu jsem delala kureci vyvar, z hokaida a ze zeleneho mrazeneho hrasku. Doma maji pubosi nejradeji vyvary a rajskou. Jeste varim i rodicum a ti miluji vsechny polevky :-)

reagovat victory 11.1.2017 10:20  57%    +  -

Ivon: dakujem, ale neskorooo ..nevadi, taku podobnu som nasla, spravila...bola celkom dobra, ale nebolo to ono...

reagovat Ivon 22.12.2016 9:19  100%    +  -

victory: http://fresh.iprima.cz/recepty/chorvatska-rybi-polevka

reagovat victory 5.10.2016 16:55  31%    +  -

No a kukam na nastenku, kukam..a hladam...nemate niektora recetik na tu chorvatsku rybaciu polievku? Drahy po nej strasne tuzi...

reagovat victory 5.10.2016 16:54  31%    +  -

no teda ..dva roky tu nikto nebol...haloooo, polievkacky, kde steeee?

reagovat Ajka3 11.1.2014 13:14  8%    +  -

dršťková z hlívy

reagovat f.mamina 22.9.2013 22:22  42%    +  -

bude kulajdááááááá......

reagovat Ajka3 14.9.2013 7:42  59%    +  -

reagovat Ajka3 17.8.2013 9:32  24%    +  -

reagovat Ajka3 15.8.2013 7:15  81%    +  -

Kamar:

reagovat Kamar 14.8.2013 22:39  17%    +  -

plachtařka:, Ajka3:
POLÉVKA Z DÝNĚ HOKKAIDÓ: nakrájíme dýni i se slupkou, ale samozřejmě bez semen. Na 4 porce stačí tak 1kg plod. Dáme rozvařit do vody, po cca 20-25 minutách rozmixujeme nebo - nevadí-li nám kousky slupek - jen rozmačkáme šťouchadlem na brambory. Osolíme a opepříme, příp.vhodíme kostku bujónu,vlijeme půl kelímku smetany či šlehačky(není nutné). Můžeme podávat s opečenými krutony z housky.

Na rozdíl od cukety, kde musíme polévku více ochutit,třeba muškátovým oříškem, má dýně Hokkaidó vlastní specifickou chuť. Aromatické koření ani smetana tak nejsou nezbytné. Snad vám bude polévka chutnat tak jako nám

reagovat Ajka3 12.8.2013 8:40  80%    +  -

Kamar: jj recept chci taky, hokaido mám nasazené na kompostu.

reagovat plachtařka 12.8.2013 8:30  57%    +  -

Kamar: a recept na polévku z dýně Hokkaidó

reagovat Kamar 10.8.2013 15:53  17%    +  -

Dneska jsem prvně vařila polévku z dýně Hokkaidó a úplně mě nadchla. Nasládlá, skoro oříšková chuť, trochu podobná polévce z mladého hrášku....mňam!

reagovat Ajka3 3.8.2013 21:01  100%    +  -

hovězí s kapáním

reagovat Ajka3 20.7.2013 12:56  100%    +  -

zeleninová co zahrádka dala:


reagovat Ajka3 13.7.2013 14:10  50%    +  -



uzená a kroupy

reagovat Žabiška 12.7.2013 14:42  56%    +  -

mňam

reagovat Ajka3 5.7.2013 17:00  37%    +  -

http://foto.dama.cz/foto.php?f=1139318

reagovat Ajka3 2.7.2013 17:51  30%    +  -

padesatka+6:

reagovat padesatka+6 2.7.2013 17:38  50%    +  -

Ajka3:



Bramboračka dobrááááááá

reagovat Ajka3 29.6.2013 13:02  22%    +  -

Ahoj, nesu bramboračku, pozor je horká!


reagovat mecik 26.6.2013 18:51  34%    +  -

janeka: PO dlouhé době zdravím všechny polívkáře. Z hlívy dělám dršťkovou polévku. Postup uplně stejný jen místo drštěk dáš nakrájenou hlívu. Může se dát i část drštěk část hlívy.

reagovat f.mamina 8.3.2013 11:42  37%    +  -

reagovat ZuHud 30.11.2012 18:07  89%    +  -

reagovat Modráček 8.11.2012 8:59  46%    +  -

Demoniaque: tý jo...jendo prosinčátko,c chodím na diskusi, mělo taky zánět ledvin...to je šílený...tak ať jste brzi fit! U nás "jen" parádní rýma

reagovat Demoniaque 7.11.2012 17:45  95%    +  -

Modráček: nojoo rok je už za námi hrozně to letí a teď má chudák zánět ledvin a močáku

reagovat Modráček 6.11.2012 15:56  45%    +  -

ZuHud: já jí říkám krupoicová,ale zase trohcu jinak dělaná - na másle torchu smažit krupučku, přidta zelennu, zalít hormou vodou, může se pidat nějaký bojon, osolit, případně okmínvoat a něco zeleného do toho a nakonec vajíčk,
Demoniaque: koiukám,že jsme prošvyhla vaše prnví narozeniny!Děnsě to utíká! Už i nám se to blíží a řtroutisko je to taky...to od dcery neznám..kolikrát sní malej skoro víc jak ona a jí je 5 let Npř. snídaně ona Activii, někdy rohlík, on minimálně activii,ale s přesnídívkou v ní a piškotama a k tomu ještě větišnou taky kus rohlíku. něoc ke svačině, pak oběd - po své porci nám kolikrát baští naše polívky...no já to od malé prostě neznám, ta byla v roce pomalu jen na mlíku, jak nic nechtěla:)

reagovat LadyBird 22.10.2012 23:16  5%    +  -

Demoniaque: Znam trochu jinak
Na oleji osmahneme cibulku, pak krupicku pridame vodu muze byt i koreova zelenina a vajicka kolik porci tolik vJec

stránkování diskuse:

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.


Přihlásit na tomto počítači trvale:
  Registrace
diskuse: Polévky, Polévky a jenom polévky
Diskusi založil(a): ZuHud
přispívání bez omezení
Nástenka - Stát se clenem
Clenové diskuse - Clenové online:
Nacházíte se v sekci:
Diskuse -> Zájmy a koníčky -> Vaření a recepty
Přečtěte si
RECEPTY: Saláty na svačinu, večeři i jako příloha Okousané nehty? Přestaňte s tím jednou pro vždy! Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie Monako: Výlet nejen pro hráče Seriál Ulice: Týden plný zločinu, podrazů, trablů a intrik Štěnice zamořují Česko: Jak vypadá a jak poznat kousnutí od ní Jak pěstovat nenáročné keře s jedlými plody HELENA (48): Nejlepší ?kámoš? mého manžela je žena. Žárlím na ni Ženy prozradily: Jaký je nezávazný sex ve středním věku? 8 pozitivních věcí, které byste měla dokázat říct sama o sobě