POHANKA*JÁHLY*VLOČKY

POHANKA není klasickou obilovinou. Je příbuzná reveně a šťovíku, a proto tolik zdravá. Pohanka byla dříve považována za obilí chudých, ale poté, co lékaři objevili její zdravotní význam, slaví tato rostlina návrat do našich jídelníčků. Vzhledem a chutí se podobá rýži, zpracovávají se pohanková zrna, nať, ale i slupky.

Za pravlast pohanky je považována Střední a Jihovýchodní Asie, do Evropy se dostala až s mongolskými nájezdy. V Čechách pohanka nikdy nezdomácněla, na Moravě však byla ještě v minulém století velice rozšířena a používána.


NÁSTĚNKA - RECEPTY



8.4.2008

Diskusi založil(a) 8.4.2008 Jaru*

POHANKA

Pohanka je cenná svým obsahem flavonoidu rutinu (vitamín P), který chrání spolu s vitamínem C buňky tkání v lidské cévní soustavě, utěsňuje stěny cév, zastavuje krvácení (např. hemeroidů, či z nosu) a působí preventivně a léčivě při žilních chorobách a křečových žilách. Podporuje prokrvování, preventivně působí proti revmatickým a artritickým obtížím. Posiluje imunitní systém a libido, působí na regulaci krevního oběhu.
Používá se při přípravě čaje.
Slupky se používají jako náplň do polštářů k opoře páteře.

Jaru* 8.4.2008 19:49

JÁHLY - loupané proso

Vyloupaná žlutá zrnka prosa jsou nazývána jáhly.
Mají nejen vysoký obsah minerálů, ale i vlákniny.
Vysokým podílem křemíku podporují zachování zdravých zubů, nehtů a vlasů. Proto se doporučuje každé ráno žvýkat jednu kávovou lžičku syrového prosa a zapít ho vodou nebo čajem.
Jáhly jsou bezlepkové a tudíž ideální pro bezlepkovou dietu; vhodné jsou také pro alergiky.
Při vaření jáhly nevytvářejí sliz, proto se doporučují všem, kteří trpí zahleněním dýchacích cest. Při oslabení vaziva a kožních onemocněních se rovněž osvědčila dieta z jáhel. Lze jimi také posílit ledviny a příznivě působí na oči. Jáhly jsou velmi syté a výživné, proto pokrmy z nich jsou vhodné pro rekonvalescenty a těžce pracující osoby. Působí na zlepšení metabolismu, pomáhají při vyčerpání a pro velký obsah železa se doporučují pro nemocné chudokrevností. Mají blahodárný vliv na žaludek, slinivku břišní a slezinu. Důležitý je obsah minerálních látek, zvláště pak draslíku, hořčíku, železa, zinku, fosforu a mědi. Z vitamínů jsou to především vitamíny skupiny B. V jáhlech se nachází dostatek bílkovin a také tuku.

Jaru* 8.4.2008 19:42

OVESNÉ VLOČKY

Ovesné vločky jsou ceněny především pro svůj obsah bílkovin, tuků, minerálních látek, vitaminů skupiny B, vápník, železo, fosfor a lecitin.
Ovesné vločky se vyrábějí loupáním ovsa z napařovaných obilek.
Skládají se přibližně ze 66,5 % sacharidů, 14,4 % bílkovin a 6,8 % tuku .
Oves je vhodný pro celkové posílení organismu, při rekonvalescenci. Účinně snižuje hladinu cholesterolu. Lecitin, který ovesné vločky obsahují, je důležitý pro výživu nervů. Oves je bohatým zdrojem vlákniny, díky čemuž pomáhá předcházet zácpě a udržuje správnou činnost tlustého střeva. Zmírňuje riziko vzniku srdečních chorob a infarktu, tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy, posiluje organismus při vyčerpání a únavě. Je výbornou potravinou pro diabetiky, protože stabilizuje krevní cukr.

Jaru* 8.4.2008 19:42
 
 
 

reagovat monada 17.2.2017 14:49  33%    +  -

babiMinka: jo hlavně , že snědl .

reagovat monada 17.2.2017 14:48  33%    +  -

janeten: No vidíš a bude zas jeden oběd

reagovat janeten 17.2.2017 10:16  27%    +  -

Teď mě napadlo, že mi zbylo vepřové maso asi 3 plátky, tak uvařím pohanku a divokou rýži a udělám rizoto.

reagovat monada 16.2.2017 16:55  33%    +  -

Jen bych chtěla přidat vlastní zkušenost s pohankou. A to s pohankovýma šlupkama od Šmajstrela . Vařím si je pravidelně jako čaj 1 měsíc pak 1 měsíc pauza vždy ráno a mám cholesterol jak mladice . Ha ha .Pak šlupky ještě usuším a dám na zahrádku jako hnojivo. Ještě musíme rozlišovat jakým způsobem je zpracovávaná pohanka a kouknout na sáček pokud je tepelně tak má zničeno hodně prvků nejlepší je mechanicky opracovávaná. Mě i chuťově nejlíp chutná mechanicky opracovaná.Jinak se zabydluje jen ta cena .

reagovat babiMinka 16.2.2017 16:49  78%    +  -

monada: Hlavně, že to snědl, ne? Můj muž si zase "kydá" na rizoto mimo kopce sýra taky hořčici - no když to sní, tak ať si to tam dá....

reagovat monada 16.2.2017 16:45  33%    +  -

Já udělala včera zbytkové karbenátky zbyla mi pohanka a uvařila jsem trochu ovesných vloček přidala vajíčko a česnek a obalila ve strouhance . byly dobré manžel si k nim , ale vzal kečup ha ha

reagovat janeten 16.2.2017 14:31  28%    +  -

jojoj: Tak nakonec jsem vařila brokolicovoporkovou polévku, zahustila jsem vločkami a byla super, zkusila jsem i omáčku s mrkví k masu zahustit, chuťově výborné, akorát se mi to trošku přichytávalo.

reagovat janeten 5.2.2017 17:20  32%    +  -

jojoj: nakonec jsem měla chuť na sladké, tak jsem dělala kváskové lívanečky s vločkami, měla jsem přebytečný kvásek a potřebovala jsem ho uplatnit, nerada ho vyhazuju, takže špenát bude příští víkend, ale v lívanečkách vločky super!!!

reagovat monada 5.2.2017 10:25  38%    +  -

Tak špenát a vločky to jsem ještě nezkoušela

reagovat jojoj 4.2.2017 8:02  26%    +  -

janeten: A jak to se spenatem a vlockama dopadlo?

reagovat janeten 1.2.2017 8:04  59%    +  -

jojoj: já mám jen domácí listový zmrazený a mangold, ten spařím a namixuju a pak jen rozvařím a zahustím.

reagovat jojoj 31.1.2017 11:15  22%    +  -

janeten: Ale pouzivam domaci spenat nebo kvalitni mrazeny listovy a v tech neni moc tekutiny a ja pridam jn trochu mleka a tak to chce zahustit jen trochu. Takove ty levne mixovane, co je v nich vice vody, ktera je zelena nez nejakeho spenatu jsem koupila jen parkrat v zivote nez mi doslo, ze to je sakra draha zelena voda bez chuti :-)

reagovat janeten 30.1.2017 8:19  27%    +  -

jojoj: Ten špenát to je dobrý nápad vyzkouším, chci ho vařit příští víkend

reagovat monada 25.1.2017 19:19  30%    +  -

Ahoj já vařila pohankovou polívku se zeleninou

reagovat Ada445 25.1.2017 12:11  100%    +  -

jojoj: Špenát zahušťuji i strouhankou.

reagovat čeredka 25.1.2017 7:35  41%    +  -

jojoj: šikovná holka..

reagovat jojoj 24.1.2017 7:03  25%    +  -

janeten: Ano. Nebo pak jeste castecne rozmixovat a to to jidlo zahusti jeste vic. Nebo kdyz vis, ze to ma byt kremova polevka, tak rozmixovat uplne vsechno uvarene. Treba spenat apod zahustuji ovesnymi vlockami jemnymi. Ty se hned rozvari, obycejne ne tak uplne. A spenat trea pak taky mixuji a romazlena rodinka to nepozna. Ale jen trochu. Vody tam davam minimum. Nebo misto vlocek treba jahlovou kasi. Nebo zahustuji ovesnou moukou

reagovat janeten 23.1.2017 7:49  29%    +  -

jojoj: ahoj jestli můžu mít dotaz, tak bych se ráda zeptala, jak zahustit jáhlama, normálně nasypat a nechat rozvařit?

reagovat rehek 22.1.2017 23:45  100%    +  -

jojoj: Kubu mám vyzkoušeného i z bulguru a také u nás chutnal. Do polévek dávám jáhly také, nebo mám i jáhlovou mouku a tou se dá zahustit polévka i omáčka a nikdo nic nepozná.

reagovat jojoj 22.1.2017 18:50  24%    +  -

rehek: Ja jsem na Stedry den delala "kubu" z kuskusu a moc nam to chutnalo. A me bylo trochu mene spatne, nez kdyz je z krup :-)
V tydnu jsme meli jahelnik. Ten delam ze 750g jahel, protoze pubosi ho miluji a 2x veceri a pak se jeste 2 dny hadaji pred 6 hodinou rano, kdo si ho nabral vice. Vcera byla dynova polevka s jahlami. Bylo to rozmixovane, tak jahly nebyly videt a reci meli jen na dyni. Oni mi ty jahly ji jen v jahelniku (sladke), jinak to nesmi byt videt :-))
A zitra budu varit rodicum kruti krk na paprice s pohankou.
Vetsinu kremovych polevek zahustuji jahlami a hlavne pres zimu. Otec i deti jsou chudokrevne a kdyz je tam trocha mixovanych jahel, tak si polevku moc pochvaluji. Tedy nikdo o tech jahlach nevi. Pres leto zahustuji cuketou nebo vice vlockami.

reagovat babiMinka 11.1.2017 16:48  94%    +  -

rehek: Kubu já ráda!!!!!!

reagovat Tiama 11.1.2017 8:39  52%    +  -

rehek: hned bych si dala taky

reagovat čeredka 11.1.2017 6:13  46%    +  -

rehek:

reagovat rehek 10.1.2017 13:26  100%    +  -

Zdravím, zkusím oživit spící diskuzi, dnes jsem vařila jáhlového kubu

reagovat Toms 10.9.2016 21:38  5%    +  -

monada: podívám se, kde by nás mohly být, jsem z Prahy....

reagovat monada 9.9.2016 19:49  10%    +  -

Toms: u nás je prodávají ve zdravé výživě já bydlím v Havířově v Ostravě jsou taky netuším kde všude Šnmajstrler dodává pohanku

reagovat Toms 8.9.2016 21:44  5%    +  -

monada: kde se dají koupit, ty jsem ještě nikde neviděla

reagovat monada 8.9.2016 18:30  10%    +  -

Toms: Tady máš foto těch šlupek stáli mě dnes 14 kč. Pod obrázkem jsem dala návod snad všem dojde , že se scedí to jsem tam zapomněla napsat

reagovat Toms 6.9.2016 19:33  5%    +  -

monada: já si právě dříve kupovala ve zdravé výživě pohankový čaj ještě s něčím a ten mi moc chutnal, ale co uvádíte to neznám, budu ráda za obrázek

reagovat monada 5.9.2016 19:11  9%    +  -

Toms: já kupuji šlupky od Šmajstrlera je to balené asi 200g někdo to používá i do polštářků jinak se dá určitě koupit i čaj. Ale já dávám přednost těmto šlupkám až koupím tak pošlu foto.
Připravuji ho tak , že do 250ml studené vody dám 1 polévkovou lžíci vařím 5 minut a nechám odstát 15 minut.Pak se scedí a vypiji nejlépe ráno na lačno a jíst za 20 až 30 minut. Nebo ho piji na večer než jdu spát.Může se pít ráno i večer.

stránkování diskuse:

Nemáte právo pro přidávání příspěvků. Požádejte autora diskuse. Napište mu vzkaz pomocí vzkazů.



Přihlásit na tomto počítači trvale:
  Registrace
diskuse: POHANKA*JÁHLY*VLOČKY
Diskusi založil(a): Jaru*
přispívání jen pro zaregistrované
Nástenka - Stát se clenem
Clenové diskuse - Clenové online:
Nacházíte se v sekci:
Diskuse -> Zájmy a koníčky -> Vaření a recepty
Přečtěte si
Seriál Ulice: Zůstane Anička s Bédou, nebo jejich láska skončí? Česko-Slovenský ples: Verešová a Leová zářily, Csáková šlápla vedle Hyacinty, šafrány, narcisy: Přivítejte jaro květinami! Prvorozený, nebo jedináček? Jak vás ovlivňuje, kdy jste se narodili Co všechno vás zdravotně může potkat, když je vám víc než 40 Overaly jsou in: Na party, na doma i do postele Retro: Telenovely, které jsme tajně sledovaly a milovaly Žádné výmluvy! 8 situací, kdy byste rozhodně měla mít sex 5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí 3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou