Tibetská houba
(výroba domácího kefíru)

Vítejte vy všichni, kdo jste propadli kouzlu těchto užitečných houbiček!
A pojďme spolu vymýšlet jejich další využití.....!








11.7.2008

Diskusi založil(a) 11.7.2008 iv@

OBSAH - NAŠE RECEPTY - KLIK

29. Balkánský sýr z tibetské houby(Kovářka)
28. Plněné feferonky jemným sýrem s bylinkami v oleji (Sallow)
27. TVRDÝ SÝR výr. doma
26. ZAKYSANÁ SMETANA
25. Všechno o SYROVÁTCE - když děláme Tvaroh, nebo Lučinu:
24. TVAROH, TAVENÝ i PLÁTKOVÝ SÝR z kefíru (Věnceslava)
23. Domácí TAVENÝ SÝR
22. PLÁTKOVÝ SÝR
21. Tavený sýr z kefír. tvarohu:>(Věnceslava)
20. Domácí LUČINA(od Marušky)
19. KEFÍROVÉ LÍVANEČKY(iv@)
18. KEFÍROVÝ Jogurt(sesi1)
17. KEFÍROVÁ TATARKA(sesi1)
16. Arabský sýr Labne(garfula)
15. DOMÁCÍ SÝR pana Bambucha
doba přípravy - chce to trpělivost.
14. DOMÁCÍ vařený SÝR
13. PIZZA ROHLÍKY(shineon)
12. KEFÍROVÁ BÁBOVKA(1)(Kiara)
11. KEFÍROVÁ BÁBOVKA(2)(jarko)
10. KEFÍROVÁ BUCHTA(D.a.n.k.a)
9. Domácí vanilkový LIPÁNEK hana**)
8. TERMIX DUO(hana**)
7. TIRAMISU z domácího mascarpone(hana**)
6. TVAROH z kefíru(Reiki)
5. HRNKOVÝ KOLÁČ s višněmi(Majdako)
4. DOMÁCÍ SÝR z kefíru(shineon)
3. POVIDLOŇ(chladam)
2. KEFÍROVÁ KŘIDÉLKA
1. RYCHLÁ ŠVESTKOVÁ METYNKA(rehek)

Sallow 1.5.2013 23:29

- KOMBUCHA .....TADY

- pravý VODNÍ KEFÍR TADY

- KEFÍROVÁ HOUBA TADY a TADY

iv@ 8.8.2008 20:27

VODNÍ KEFÍR (shineon)
z kefírové houby

KLIK na OBRÁZEK

Postup pod fotem TADY KLIK...

iv@ 6.8.2008 14:51

ČEKATELÉ NA KEFÍRÁČKY (písnou, prosím, aspoň přibližně místo bydliště - jsou mezi námi chovatelé, kteří jsou ochotní houbičky donést, dovézt)....



Můžeme dodat i na Slovensko !

Cena je kolem 60-70 Kč .....což jsou v podstatě náklady jen na poštovné

iv@ 16.7.2008 11:35

JAK NA CHRCHLÍKY z OBÁLKY?
1) Opatrně vyjmu z obalu na plast. cedník
2) Pod mírně tekoucí studenou vodou opatrně propláchnu
3) Do čisté sklínky dám houbičku a zaleju nesvařeným mlékem pokojové teploty (já používám krabicové trvanlivé 1 1/2%tuku-polotučné)
Houbičky MUSÍ být PONOŘENÉ v mléce
4) Dám víčko, ale nedotáhnu ho.
5) Sklenici nechám na kuch. lince asi 24hod. občas
trochu poklepu sklínkou.
6) Další den opatrně plast. lžičkou zamíchám, obsah přecedím přez plast sítko.
7) Houbičku trochu přeleju mlékem a dám do vymyté sklínky a zaleju mlékem.
Celý postup se opakuje asi 2 - 3 dny.
Pak je kefír dobrý a chutný.

Používáme jen plastové, skleněné, nebo dřevěné nástroje.
Houbička NESMÍ přijít do styku s kovem!
Houbičky přežijí(zpracují) na jakémkoliv krabic. mléku. Zbaštějí i odtučněné - to už pak je jen újma na naší chuti, že pijeme odtučněný kefír

Houbička se změnila, šatně dělá kefír
Houbičku v sítku pod tekoucí studenou vodou propláchni, nech odkapat a pak dej do mikrotén sáčku - BEZ VODY. Jen tak nasucho ji zamraz.
Právě jsem tak dala jednu školit do mrzáku. Až bude zase chuť na kefír, tak ji zmrazenou zase trochu zaleju mlékem .... každý den vyměním mléko, tak za tři dny už zase jede jak má.

iv@ 15.7.2008 13:46
 
 
 

reagovat Sallow 13.7.2018 20:45  100%    +  -

rajmilid: To bude posilovat

reagovat rajmilid 13.7.2018 20:06  100%    +  -

Sallow: jo určitě.Po víkendu odjíždíme a tak až pak asi ve čtvrtek budu dělat,teď musí v lednici spinkat

reagovat Sallow 13.7.2018 16:26  100%    +  -

rajmilid: Pak dej vědět

reagovat rajmilid 13.7.2018 16:23  100%    +  -

Sallow: no kdoví jakým procesem to prochází,uvidím až zkusím,dík za rady

reagovat Sallow 13.7.2018 10:27  100%    +  -

rajmilid: Asi moc né. Měla jsem kefír - čistý dva dny na lince, ale byl jen kyselejší a začaly se v něm tvořit maličké kousíčky houby. Asi proto, že mléko nebylo teplé?

reagovat rajmilid 13.7.2018 10:11  100%    +  -

Sallow: já si myslím že kdyby to bylo třeba na lince v teple,že by to zhoustlo,zkusím a díky za postřehy co pozoruješ.No ono se člověk pořád má co učit a i třeba takovým pozorováním

reagovat hankamishka 12.7.2018 0:01  31%    +  -

Sallow:

reagovat Sallow 11.7.2018 18:28  100%    +  -

hankamishka: Jó, je to příroda a ta se jen tak nedá

reagovat hankamishka 11.7.2018 17:57  31%    +  -

Sallow:

reagovat Sallow 11.7.2018 16:39  100%    +  -

rajmilid, hankamishka::
Je to jako s KOMBUCHOU. Když nechám dlouho stát už čistý kombucha čaj, tak se začne tvořit něco jako pavučina a ta po čase naroste zase na houbu.

reagovat Sallow 11.7.2018 16:37  100%    +  -

rajmilid, hankamishka:
Ale POZOR!
Já nechala to mléko s kefírem dva dny v lednici přiklopené, jestli to ještě více nezhustne .... a ono né. Byl stále stejný. Ale když jsem ho jedla, tak jsem našla asi několik malilinkatých kousíčků. Už se zase začala tvořit houbička!!!!!

reagovat rajmilid 11.7.2018 16:28  100%    +  -

Sallow: tak jsem si teď přečetla jak se dělá kefír i bez houbiček.Díky za skvělý nápad,zkusím a uvidím

reagovat Sallow 11.7.2018 6:41  100%    +  -

hankamishka: Ano, jak jsem psala, trochu hotového kefíru zaleju dalším mlékem a nechám přikryté na lince. Druhý den mám čistý kefír - bez houbiček. Nevím, jak to dlouho bude fungovat, ale mělo by to vyjít nastálo.

reagovat hankamishka 10.7.2018 22:13  11%    +  -

Sallow: aha...-takže použiješ kefír jakoby na naočkování dalšího mléka....
před chvílí jsem to asi udělala tím, že jsem mléko dala do sklenice po spotřebovaném kefírku

holky si pomlaskaly-psí holky...
dávám jim to teď ke granulím ,aby se jim to lépe trávilo

reagovat Sallow 10.7.2018 21:34  100%    +  -

hankamishka: V jednoduchosti je síla. Asi si dám hubičky odpočinout do mrazáku a pojedu chvíli jen z kefíru.

reagovat hankamishka 10.7.2018 21:30  11%    +  -

Sallow: přesně za ten nápad jsem ti děkovala, je to bez cezení houbiček...-že mě to samotnou nenapadlo, když podobně jsem vyráběla jogurt v jogurtovači

reagovat Sallow 10.7.2018 21:26  100%    +  -

hankamishka: To máš pravdu. Prubni trochu udělat jako já, dát mléko do trochy kefírku. A máš vyřešeno

reagovat hankamishka 10.7.2018 21:22  11%    +  -

Sallow: já právě mívám kefír hodně podobný joguru, ale to pasírování přes sítko se mi často nechce...-ale musím se k houbičkám nějak dostat, že ....

reagovat Sallow 10.7.2018 9:10  100%    +  -

hankamishka: Ten jogurt není ale tak pevný, ale spíše jako ten Řecký. Ale moc mi chutná. Je to příjemná změna.

reagovat hankamishka 9.7.2018 10:45  11%    +  -

Sallow: hned to pošlu jako návod švagrové- její muž jí ráno jogurt s m"usli a dala jsem jim včera nejen guláš k obědu, ale i domů houbičky, tak jí pošlu tvůj návod

reagovat hankamishka 9.7.2018 10:44  11%    +  -

Sallow: aha....takže už jsi to měla scezené bez houbiček, a jogutr se nemusel pasírovat...
VÝBORNĚ!!!! za inspiraci

reagovat Sallow 9.7.2018 8:09  100%    +  -

Dala jsem asi 3 polévkové lžíce kefíru do hrnku s mlékem(nesvařeným, chladným z lednice)Nechala jsem to na kuch. lince přiklopené do rána. A byl z toho parádní JOGURT.

reagovat hankamishka 8.7.2018 21:03  11%    +  -

Pumlitsch: tak to jsem moc ráda, a zdravím do Brna

reagovat Pumlitsch 4.7.2018 12:15  5%    +  -

hankamishka: Kefici jsou super. Kefirek je luxusni. Moc dekuji. Rostou jako z vody

reagovat hankamishka 4.7.2018 10:44  9%    +  -

Sallow: dělala jsem teď na chalupě ke kolenu omáčku -jako smetanová na paprice-měla jsem tučný kefír z mléka z farmy, a tak skvostnou omášku, jako z něj byla- tu už jsem dloooouho nejedla.
Mamka i já máme intoleranci na mléko, tak z tohomkefíru, nebo kyšky, nebo jogurtu, nebo podmáslí dělávám i segedýn, a kulajdu.,atd. Smetanu a mléko ne. bylo to mňamózní

reagovat hankamishka 4.7.2018 10:38  9%    +  -

Sallow: já právě koukala jako blázen, když mi to tak rychle narůstá

reagovat Sallow 3.7.2018 15:24  68%    +  -

hankamishka: Také to mám na lince. No, dám jim ještě nějaký čas a pak je asi vymění s těma z mrazáku a tyhle tam zase lupnu.

reagovat hankamishka 3.7.2018 11:27  5%    +  -

Sallow: mně právě jedou jak divé....a zvětšují se. Některé původně byly v průměrusnad 2 ml-musela jsem dávat pozor, aby mi neproběhly cedníkem a už jsou skoro centimetrové kuličky z nich

taky jsme právě teď párkrát měli mlíko z farmy-teda to z jejich mlékomatu-hodně tučné, a myslela jsem si, že právě to jim svědčí. Mám je pořád na lince v telpe, a denně měním do zavařovačky mléko, a kefír spotřebujeme

reagovat Sallow 3.7.2018 7:17  67%    +  -

hankamishka: A to jsem jí měla několik dnů v mléce od sedláka. Asi to bylo na ní tučné, ale už před tím seděla. Asi trucuje. Mám v mrazáku ještě jednu, jako do rezervy a tak ji asi prubnu rozjet. Ale ještě tomu dávám čas, co kdyby?

reagovat Sallow 3.7.2018 7:15  67%    +  -

hankamishka: Také mám výborný kefírek, ale houbička nějak sedí - MECHCE SE ROZRŮSTAT. Je stále stejná. Dala jsem ji odpočinout do mrazáku, ale nepomohlo to. Jindy se to osvědčilo?!?
Nevadí mi to, ale ještě se mi to za těch let, co ji mám nestalo. Až nyní?!?

stránkování diskuse:

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.


Přihlásit na tomto počítači trvale:
  Registrace
diskuse: Tibetská houba
(výroba domácího kefíru)
Diskusi založil(a): iv@
přispívání bez omezení
Nástenka - Stát se clenem
Clenové diskuse - Clenové online:
Nacházíte se v sekci:
Diskuse -> Zájmy a koníčky -> Vaření a recepty
Přečtěte si