Krajové speciality-co vařila babička...

Každý kraj má svoje speciality,které se vařily už za časů našich babiček,prababiček,prapra...na těchto stránkách se setkáváme ze všech koutů Čech,Moravy i Slovenska,proto kdo by si rád na toto téma povídal a nějakým takovým receptíkem by nás tady potěšil - je vítán...
21.10.2008

Diskusi založil(a) 21.10.2008 JankaK

DagmarM 1.10.2014 19:21

DagmarM 11.1.2012 19:43

Ajina kuchařka Recepty babičky Aničky

DagmarM 27.11.2011 9:15
 
 
 

reagovat Sallow 26.5.2017 12:19  101%    +  -

DagmarM:
Děkuji, určitě to prubnu. Je to svůdně jednoduché

reagovat DagmarM 26.5.2017 11:20  96%    +  -

Sallow, korinka: Povidloň je jednoduchý. Upečou se dvě placky z odpalovaného těsta, na jednu se dají povidla, na to ochucený tvaroh a přiklopí se druhou plackou.
Nechá se odležet, nejlépe do druhého dne.

Někdo do tvarohu přidává ušlehanou šlehačku, nebo uvařený pudink. Ale stačí jen tvaroh s cukrem.

reagovat korinka 25.5.2017 21:06  88%    +  -

Ajka3: hezký večer,taky bych prosila recept,na te adrese se opravdu nic nenačítá,moc děkují.

reagovat Sallow 15.5.2017 13:50  100%    +  -

Ajka3: Můžeš mi třeba do vzkazíku přeposlat recept na tvůj povidloň?

Na odkazu co je pod fotečkou se mi nic nenačítá.

reagovat itty 6.4.2016 16:33  100%    +  -

Ajka3:

reagovat emmicka 14.3.2016 13:59  62%    +  -

Ajka3: Vypadá prudce jedle

reagovat Ajka3 14.3.2016 7:43  13%    +  -


Povidloň
Prý je to specialita snad ze Šumavy. Já to jedla prvně a chutnal moc.

reagovat Sallow 28.9.2015 11:36  100%    +  -

jojoj: No vidíš, jakého máš doma šikulku .... i uvaří

reagovat jojoj 10.5.2015 13:42  34%    +  -

Dnes vari muz. To je uzasne, kdyz se nemusim honit sama :-)) Pravda vyvar s jatrovymi knedlicky a brambory jsem uvarila ja, salat nebyl zadny, ale maso varil muz, takze vsechny zasluhy jsou jeho :-)) Bylo jehneci na korenove zelenine, bramborova kase a zeleninova smes na pare k tomu. K veceri budou ovocne knedliky na prani pubosu. Jestli kynute nebo tvarohove se nechame prekvapit.

reagovat Alena1949 28.2.2015 20:11  58%    +  -

uznevimco:

reagovat Sallow 23.2.2015 15:07  100%    +  -

JaninkaLN:
Ty formičky mám doma také. Koupila jsem je kdysi v Polsku

http://reproplast.cz/hledat


Poslední formička je vlastně mistička a dá se pak plnit krémem, ovocem, zmrzlinou, šlehačkou aj. Tu používám nejčatěji.

reagovat lupra 23.2.2015 7:21  69%    +  -

JaninkaLN: Už utíkám k

reagovat JaninkaLN 23.2.2015 7:10  85%    +  -

lupra:Podívej se na Reproplast Kladno tam nabízí 2 druhy a jiné jaké máš.Je to formička na vafle a stojí 60Kč.

reagovat lupra 22.2.2015 20:24  69%    +  -

uznevimco: za radu

reagovat uznevimco 22.2.2015 19:35  100%    +  -

lupra: Zkus to po bazarech. Nebo na AUKRU- Tam bys mohla pochodit.

reagovat lupra 22.2.2015 13:36  70%    +  -


Nemá náhodou někdo doma takovéto formičky? Jiné tvary. Určitě by jsem si koupila. Díky

reagovat uznevimco 21.2.2015 21:12  100%    +  -

lupra: Jsem ráda, že chutnalo

reagovat lupra 21.2.2015 14:31  66%    +  -

uznevimco: Ještě jednou díky. Moc dobré.

reagovat lupra 21.2.2015 14:30  66%    +  -


Výrobky podle receptu

reagovat lupra 21.2.2015 14:29  66%    +  -

uznevimco: formičky

reagovat lupra 21.2.2015 0:43  67%    +  -

uznevimco: Moc a moc děkuji. Dnes se do toho pustím

reagovat uznevimco 20.2.2015 20:27  100%    +  -

lupra: Boží milosti smažené na formičce

Formičku – litinová kytička s rukojetí uprostřed.


Postup:
Mouku, cukr, sodu a sůl smícháme. Přidáme vejce, vodku, příp. vanilku. Za stálého prošlehávání přiléváme vodu tak, abychom získali tekutější těsto (asi jako na palačinky).

V hlubší nádobě necháme rozehřát vyšší vrstvu oleje. Vezmeme formičku, ohřejeme ji v horkém oleji, potopíme do těsta tak, aby těsto nepřeteklo horní okraj formičky. Těsto ulpí na formičce. Takto namočenou formičku potopíme do horkého oleje. Těsto se začne nafukovat a od formičky se samo oddělí. Smažíme do světle zlatavé barvy. Vyjmeme z oleje a necháme okapat. Pocukrujeme moučkovým cukrem.

Ingredience

1 sklenice mouky polohrubé
1 vejce
1 PL cukru
špetka jedlé sody
špetka soli
vanilka (nemusí být)
5 cl vodky (nebo rumu)
1 sklenice vody
olej na smažení
moučkový cukr na posypání

Babička nám to dělala pravidelně. Asi před 20 roky se tyto formičky dokonce znovu prodávaly. Byly dvě a byl u nich i návod.

reagovat lupra 20.2.2015 14:27  68%    +  -

Jdu pro radu nebo pomoc. Mám po babičce dvě taková tvořítka. Je to např. hvězdička. Vyrobena je z nějakého kovu a od ní nahoru vede tyčka . Pamatuji si jako dítě, že babička dělala takové nějaké řídké těstíčko, namočila hvězdičku ( tak do půlky)do těstíčka a pak dala smažit do tuku . Nevíte náhodou některá recept na toto těstíčko?

reagovat dubinka 15.2.2015 23:10  5%    +  -

Sallow: Máš pravdu -dobrotka-mňam

reagovat Sallow 15.2.2015 21:00  100%    +  -

dubinka: Tak z tvarohového pekla panímáma tzv. KŘUPINKY.
Testo rozválet. pokrájet na čtverečky asi 7x7, doprostřed marmeládu, nebo tvaroh, přeložit na trojúhelník. Pořádně přitiskat, potřít vejcem a upéci. Pečené pocukrovat.
Také to občas peču. Je to dobrý moučník ke kávičce.

reagovat emmicka 15.2.2015 20:15  46%    +  -

Ada445:

reagovat Ada445 15.2.2015 18:42  100%    +  -

Hezký večer.

Jen tak pro chuť.

reagovat emmicka 15.2.2015 7:54  77%    +  -

Alena1949:

reagovat Alena1949 14.2.2015 20:52  44%    +  -

Smažila jsem dnes masopustní koblížky

reagovat dubinka 13.2.2015 22:05  5%    +  -

Nedvedice: I já dnes pekla ,ale z těsta Tvarohového

25dkg tvarohu,
25dkg Hery ,Stelly,....
25kdg polohrubé mouky

Pěkně se zpracovává ,nechat 1/2hod.odpočinout a thoto se dá dělat na slano i sladko=vše možné-a hlavně =je chuťově dobré

Našla jsem na netu -možná žádná novinka

stránkování diskuse:

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.


Přihlásit na tomto počítači trvale:
  Registrace
diskuse: Krajové speciality-co vařila babička...
Diskusi založil(a): JankaK
přispívání bez omezení
Nástenka - Stát se clenem
Clenové diskuse - Clenové online:
Nacházíte se v sekci:
Diskuse -> Zájmy a koníčky -> Vaření a recepty
Přečtěte si
KŘEČOVÉ ŽÍLY: Kdy už je čas na chirurgický zákrok? Vánoční květiny: Co potřebuje brambořík, azalka a vánoční hvězda Vánoce 2017 jsou za rohem: Jak si užít advent den po dni Obklopte se kameny! Růženín pomůže při astmatu, měsíční kámen zase při stresu Co dělá láska s vaší myslí a tělem? Tohle zřejmě netušíte! Čím potěšit svou drahou polovičku? Máme pro vás několik tipů Oblíbené vepřové maso: Zkuste řízek, pomazánku nebo koleno Časté chyby, které v zimě děláme v péči o pleť Je vám cítit z úst? Tyto potraviny vás zbaví zápachu Seriál Ulice: Prozrazená milenka, nečekaný sok i vyřizování účtů