DOMÁCÍ VÍNO

Najdou se nadšenci jako já, se kterými bych si mohla vyměňovat recepty a zkušenosti na výrobu domácího vína? Mám spoustu vyzkoušených receptů na víno z různého ovoce, ale i z jiných surovin a ráda si vyměním zkušenosti.
28.6.2009

Diskusi založil(a) 28.6.2009 jarko

VYZKOUŠENÉ RECEPTY NA DOMÁCÍ VÍNO

Budu sem přidávat zajímavé vyzkoušené recepty na přípravu domácího vína a ovocných likérů.

Pro rozbalení receptů klikněte na odkaz:

RECEPTY NA DOMÁCÍ VÍNO


jarko 10.7.2009 11:53
 
 
 

reagovat jarko 1.7.2015 8:57  54%    +  -

dedek: Nechápu komentář... Pampelišky nebo i šípky často kvasí skrytě, mám s tím takovou zkušenost.

reagovat dedek 1.7.2015 7:42  1%    +  -

jarko: tak to byla rada jako prase!!!

reagovat jarko 9.6.2015 13:09  40%    +  -

Iva R.: Tak je vše určitě v pořádku a víno kvasí

reagovat Iva R. 8.6.2015 21:25  1%    +  -

jarko: Ahoj díky moooc. Právě jsem to zkusila, zatřepala a zašumělo:-))

reagovat jarko 8.6.2015 14:34  41%    +  -

Iva Rinkinen: Zkuste s vínem zatřepat, jestli zašumí, kvašení může probíhat i skrytě. První dny kvasí víno vždy silně a pak následně již může kvasit pouze jemně, že to člověk ani nemusí postřehnout. Také zkontrolujte, zda zátka dobře těsní a neuniká plyn jinudy. Také je nutná v prvních týdnech kvašení vyšší teplota. Pokud po jemném zatřesení víno šumí a po stěnách demižonu běhají od spodu drobounké kuličky, tak pořád kvasí. Jestli už opravdu nekvasí, tak je třeba víno znovu rozkvasit.

reagovat Iva Rinkinen 8.6.2015 11:44  1%    +  -

Ahoj všichni! Začala jsem vyrábět víno z pampelišek a 4 dny dobře kvasilo a krásně bublala i kvasná zátka. Po 4 dnech jakoby to přestalo kvasit a nic se neděje. Chtěla bych se zeptat, zda je něco špatně...díky za veškeré rády i odpovědi Iva

reagovat Radek 22.5.2015 9:45  1%    +  -

Ticho po pěšině:-) že by nikdo nic netvořil? Stočil jsem šípkového druháka a založil třeťák, a pomalu začína kvést bez, a brzo bude i lípa.

reagovat iviko 19.4.2015 16:23  45%    +  -

Pavla: No to je škoda,to chtělo stočit jak klesli,mě víno šípkové moc kdysy chutnalo,dneska už nemohu pít,tak se už ani nedělalo.A jak to nakonec dopadlo,doufám,že dobře?

reagovat Radek 15.4.2015 6:24  1%    +  -

Tak se nám pomalu začínajírozvíjet v závětří pampelišky. Děláte z květů? Já ještě čiřím to loňské, dal jsem hoodně květů a méně vody a je zakalené. Ale v chuti silné. Tak letos snad na šťávu, ale hodlám odšťavňovat kořen a stonky.

reagovat Radek 13.4.2015 20:50  1%    +  -

jarko: bubáky a stopky jdou pryč, o zrníčkách jsem nic neslyšel a otrávenej bývám z jinčích věcí(lidí):-))

reagovat jarko 13.4.2015 8:24  78%    +  -

Nedávno jsem poslouchala v tv nějaký pořad o bylinkách a tam říkali, že zrníčka ze šípků jsou jedovatá a neměly by se dávat ani kvasit do vína, že i to víno je pak jedovaté. Ne nějak moc, ale určitě to škodí. Jsem z toho jelen, nikdy dřív jsem něco takového neslyšela a víno dělám jedině z celých šípků, odstraňuji jedině toho bubáka. Tak teď nevím.

reagovat Radek 10.4.2015 22:56  1%    +  -

Víte proč dávám vše do skla a utrácím nejen za demižony, ale i za lahve, silikonové hadice, a drahé špunty? Je to jednoduché, když už to dělám, tak si té své práce i vážím. Ještě se mi čiří trnkové od loňska a kvasí druhák šípkový. Budu dělat i třeťák. Už u druháku mám v obsahu demižonu 50% šípků, a třeťák je uplně plný šípků a jen zalitý. Přidám i enzymy na rozložení (přírodní věc), a dám kvasinky které běží do 19% alkoholu. Zbytkový cukr na 70 - 85g/l, pak na rok dva do dubového soudku a neexistuje lepší šípkové. Při každé várce přidávám šípky nové, a používám jen sušené. Doporučuji vyzkoušet, pak už jinak dělat nebudete, prvák prostě tak dobrej udělat nejde.

reagovat Radek 10.4.2015 22:48  1%    +  -

zac: Nedalo mi to, pár písmen musím přidat. Dnes v obchodech v regálech najdete cca 40% lahví, kterým se říká víno, a přitom hrozen ani neviděly. Moje švagrová kupuje balení sklo 1,5 litru Merlota za 80Kč, a také si naivně myslí, že pije víno, a jak jí šmakuje. Probůh, na BAZOŠI, či SBAZARu nabízí spousty demižonů, někdy za krásné ceny. Částka v řádu stokorun se FAKT vyplatí. NA 100% se z PETek uvolňují kdejaké sračky. Dal jsem jednou do plastu hotové víno trnkové, je extra náchylné, vstřebá cokoliv, a musel jsem ho vylít. Stačilo, jen když jsem ho jedenkrát přetočil nevhodnou hadicí, kterou mi prodali jako potravinářskou. Ve víně jsou kyseliny a ty pracují stále. A o tvrdém v plastu??? Kdo toho pozře je blázan, naivka a sebevrah. tož tak

reagovat jarko 6.4.2015 16:11  62%    +  -

zac: Nic jiného než svařák mi také nenapadá. Jedině by možná ještě pomohlo přidat do vína bylinky, pomeranč, citron a udělat takový domácí vermut.

reagovat zac 6.4.2015 14:12  1%    +  -

Diky za odpověd... ještě skromný dotaz... slo by nějak "vyléčit" italské vino co se da koupit u nás v marketu??? Aby to bylo k pití a melo to vic voltů... kupuju to občas jen kvůli 5 litrovemu sklenenemu demizonu... jedině z toho udělat svarene vino ale máte i jiný nápad???

reagovat jarko 6.4.2015 10:53  62%    +  -

zac: Teoreticky by to jít mohlo, ale trochu bych se bála, aby ten plast při kvašení nepraskl. Sklo je rozhodně nejlepší, jelikož se však prodává v PET lahvích i alkohol, nemyslím si, že by to pouštělo nějaké látky a ovlivnilo chuť vína. Každopádně, pokud chcete kvasit více a častěji, investovala bych raději do skleněných demižonů.

reagovat jarko 6.4.2015 10:45  62%    +  -

Radek: Já dokvašuji poslední demižony, co mám vína ze směsi ovoce a čekám na jaro, že zase bude z čeho vyrábět.

reagovat zac 6.4.2015 1:18  1%    +  -

jarko je možné nechat kvasit ovocné víno i v plastových PET o obsahu 5 litrů třeba od kojenecke vody co se da běžně koupit v marketu??? sklo je asi lepší ale ovlivní to kvalitu???

reagovat Radek 11.1.2015 17:57  1%    +  -

jarko: já mám ted šípky z prvního kvašení skoro hotové, pampeliškové a aronie čeká na přetočení také.

reagovat jarko 10.1.2015 17:49  22%    +  -

Radek: Momentálně žádné víno nedělám, ale mám připravené sušené šípky, jen jsem se k tomu zatím nedostala. Přes Vánoce měl každý jiné starosti a ani není sezóna zpracovávání ovoce, tak to bude nejspíš tím

reagovat Radek 5.1.2015 9:30  1%    +  -

jarko: koukám, že žádná velká diskuse, ani paní Pavla nedala vědět jak to dopadlo:-)

reagovat jarko 7.12.2014 21:35  49%    +  -

Pavla: Také myslím, že by mělo být víno v pohodě. Stočte ho co nejdříve a ochutnejte. Pokud přidáte do stočeného šípkového vína plátky pomeranče a citronu, necháte několik týdnů dobře uzavřené macerovat, budete mít výborný domácí vermut.

reagovat Radek 7.12.2014 19:10  1%    +  -

Pavla: no jak se toto mohlo stát?-)) ležením na kvasnicích víno strácí kyselinku. Pokud nebyl přístup kyslíku, i když šípkové není náchylné na oxidaci, naopak mu před konzumací sluší, tak by nemelo být nic pokaženo. Max. by mohlo být víno cítit po kvasnicích. Prostě každopádně stočit, a ochutnat.

reagovat Pavla 7.12.2014 10:54  1%    +  -

Ahoj,
pustila jsem se do výroby šípkového vína, ale když šípky klesly ke dnu, neměla jsem čas na stáčení a pak jsem na to zapomněla. Je to tak měsíc - nebude víno závadné? Plesnivé není, ale je to první pokus tak mám trochu obavy. Předem moc díky za odpověď.

reagovat iviko 5.12.2014 11:27  37%    +  -

jarko: Děkuji za bylinkové víno,podívám se.Letos jsem dělala Švédské kapky,ty jsou taky moc dobré a léčivé,muž si je moc chválí na žaludek

reagovat iviko 5.12.2014 11:21  37%    +  -

Radek: Ja letos dělala z bylinek švédské kapky a moc dobré,hodně pěstujeme bylinky a v tv jak je Herbář myslím na ČT 1,jen jsem si ty bylinky trochu upravila po svém,jen jsem si nepsala,tak příští rok si budu dělat poznámky,mohu také doporučit a je to vlastně jako lék,v malích dávkách.

reagovat iviko 5.12.2014 11:14  37%    +  -

Radek: Moc děkuji,zajímaví je ten med,zkusíme ale až příští rok,máme plantáže švestek,ale letos popadali a nebyla ani jedna nakonec.Ty švestky máme také malé tak s těch by to šlo.Určitě pak dám vědět jak to dopadlo,tak fain,že chutnaj po švestkách.Trnkové muž stočil,ale ještě ho necháváme ani teď nevím jak dlouho a pak až dýl ho stačí do lahví,moc dobře chutná,má hodně přátel a nejvíc ji chutná od nás právě trnkové,malinové či rybízové.Jednou jsme dělali šípkové,ale to se nepovedlo,tak se už dlouho nedělalo.

reagovat jarko 4.12.2014 19:00  50%    +  -

iviko: Tak recept na bylinkové víno jsem přidala na nástěnku. Pokud ho budeš dělat, tak mi dej pak určitě vědět, jak se ti povedlo. A přidala jsem i recept na to trnkové víno od tebe

reagovat jarko 4.12.2014 18:01  50%    +  -

iviko: Ahoj, švestkové víno jsem zatím nezkoušela. Mám i recept na víno z kompotu (nejen švestkového), ale nemohu ho najít. Až ten recept najdu, tak ti ho vložím.

reagovat Radek 3.12.2014 17:41  1%    +  -

iviko: ještě poslední připomínka ohledně šveskového. Minulý rok jsem opět zkoušel a na páře jsem měl švestky cca 1/2 hod, dokud nezačaly pouštět šťávu. Poté jsem lisoval a dal zakvasit bez přídavku vody. Sice dlouhodobá, ale hodnotná věc. Opět kvašení na 19%, ale nepodařilo se mi je vyčistit, dřív jsme je vypily. Příští rok je zapeču na povidla a pak zakvasím. Švestky jsou pro mne chutné, i ty ovocné knedle si dám:-))

stránkování diskuse:

Nemáte právo pro přidávání příspěvků. Požádejte autora diskuse. Napište mu vzkaz pomocí vzkazů.



Přihlásit na tomto počítači trvale:
  Registrace
diskuse: DOMÁCÍ VÍNO
Diskusi založil(a): jarko
přispívání jen pro zaregistrované
Nástěnka - Stát se členem
Členové diskuse - Členové online:
Nacházíte se v sekci:
Diskuse -> Zájmy a koníčky -> Vaření a recepty
Přečtěte si
Videonávod: Líčení pod brýle krok za krokem Koně pro Kapku naděje budou cválat už tuto sobotu Když jsem řekla, že jsem vážně nemocná, opustil mě Jak chránit zvířata před přehřátím? Tip na víkend: Rebarborový koláč s drobenkou Co dělat, když nejde usnout Našla jsem si přítele na vozíku. Měla jsem velký strach z intimností Horoskop na srpen Uchovejte si sladké léto! Zamilovala jsem se do sňatkového podvodníka
 
Mladá Fronta a.s. Mladá Fronta a.s.

Copyright 1999-2015 Mladá fronta a.s. Publikování nebo další šíření obsahu serveru je bez písemného souhlasu autora či redakce zakázáno.