DOMÁCÍ VÍNO

Najdou se nadšenci jako já, se kterými bych si mohla vyměňovat recepty a zkušenosti na výrobu domácího vína? Mám spoustu vyzkoušených receptů na víno z různého ovoce, ale i z jiných surovin a ráda si vyměním zkušenosti.
28.6.2009

Diskusi založil(a) 28.6.2009 jarko

VYZKOUŠENÉ RECEPTY NA DOMÁCÍ VÍNO

Budu sem přidávat zajímavé vyzkoušené recepty na přípravu domácího vína a ovocných likérů.

Pro rozbalení receptů klikněte na odkaz:

RECEPTY NA DOMÁCÍ VÍNO


jarko 10.7.2009 11:53
 
 
 

reagovat jarko 19.3.2014 12:31  87%    +  -

PavelT: Také zdravím. Tak zkuste trnkové víno ochutnat, pokud se Vám zdá již dost vykvašené, tak ho uložte i s demižonem do chladu k ustálení a ukončení kvašení. Ale třeba šípkové víno mi letos kvasilo skoro 4 měsíce, tak si myslím, že pokud chcete víno víc do sucha, tak delší kvašení určitě nevadí. Rýžové víno jsem dělala jen párkrát a v malém množství, tak nevím, jak dlouho vydrží, ale myslím si že určitě rok by vydržet mělo.

reagovat PavelT 19.3.2014 10:48  1%    +  -

Zdravím Vás všechny!
A mám opět dotaz na trnkové víno - jak dlouho ho mám nechat kvasit? Někde jsem slyšel, že dokud to bublá, tak ho nerušit, jenže ho mám nyní založený 75dní (2,5měsíce), frekvence bubliny se snížila tak na 10min. Jak dlouho to necháváte kvasit vy? Přejel jsem to už? Asi to už stočím do demižónu a nechám dokvasit...Necháváte trnkové víno po stočení do lahví uležet?
A nemá někdo zkušenost, jak dlouho vydrží rýžové víno skladování? Zatím jsem ho stočil po kvašení do demižónu na dokvašení a zatím jsem velmi příjemně překvapen.

reagovat jarko 2.3.2014 12:48  81%    +  -

jojoj: Já budu také stáčet a chci z něj udělat vermut

reagovat jojoj 2.3.2014 8:57  29%    +  -

Tak vcera vecer muz stocil sipkove vino a dnes zalozime druhak

reagovat jarko 11.2.2014 15:09  89%    +  -

iviko: Určitě sem nějaký osvědčený recept napiš.

reagovat iviko 11.2.2014 14:48  38%    +  -

jarko: Je ahojky,u nás taky se dělá hodně domácí víno,to je dobrej nápad,tato diskuse,díky moc a přeji krásný den.Někdy také vložím nějáký rcp...

reagovat veverkaAnicka 9.1.2014 20:53  9%    +  -

jarko: Tobě též

reagovat jarko 31.12.2013 11:19  39%    +  -

Přeji všem krásný a pohodový rok 2014

reagovat jarko 11.12.2013 13:04  49%    +  -

ASTRUSKA: Ahojky. Tak to je dobře, že se ti víno povedlo, to má člověk pak hned radost a chuť zkusit další.
Recept i postup na víno z bezinkového květu najdeš nahoře na nástěnce. je to hrozně jednoduché. Já dělám vždy rovnou z minimálně trojité dávky. Hlavně vždy ke květům přivoň, musí krásně vonět a ne smrdět po myšině, protože by to výsledné víno také nevonělo.
Teď dělám pokus, že jsem k té bezince přidala výluh ze sušeného šípku. Tak jsem zvědavá na výsledek. Ještě jsem ho nechutnala, pořád perlí, tak bude asi jako šampus.
A pokud máte hodně bezinek, tak vyzkoušej i víno z plodů, je také výborné a určitě i hodně zdravé.

reagovat ASTRUSKA 10.12.2013 22:06  10%    +  -

Dobrý večer po delší době!!
jarko: tak vína jsem dělala 3 várky a do té první jsem přidala cukr a to je báječný! do druhé jsem nedala nic a to je tedy hodně suché,ale mě chutná.Třetí várka se ještě dělá,tak jsem zvědavá jak dopadne.
Teď jsem vás dočetla a zaujalo mě víno z květu bezu černého...až budeš mít chvilku, můžeš mi prosím písnout postup,jak se víno zakládá atd.??? naši mají bezinek na vsi hromadu, tak bych ho ráda vyzkoušela.Děkuju moc!!!

reagovat jarko 9.12.2013 17:32  49%    +  -

pavel: Tak pokud se víno dlouho rozkvášelo, tak je problém určitě v tom, protože ta cukrová šťáva ráda brzo tu plíseň chytne. Jakmile víno kvasí, tak plíseň už nemá šanci se rozjet. Chce to opravdu dát kvalitní aktivní kvasinky, já používám ty tekuté, které se nemusí dopředu rozkvášet a ovoce rozkvasí většinou do druhého dne, nejdéle jim to trvalo asi tři dny u ovoce, kterému se moc nechce začít kvasit, jako jsou třeba borůvky. Důležité je i to prvotní promíchávání, aby se plíseň nemohla na povrchu usadit a namnožit.
A to bezinkové víno z květů perlí dost často, je většinou stále aktivní, takový domácí šampus. Mám to také tak, vypadá, že pořád kvasí, ale už je čiré a dobré. Mělo by se rychle vypít, není vhodné pro skladování. Tohle víno dělám ráda každý rok, nedá skoro žádnou práci a výsledek je výborný. Letos jsem do něj přidala trochu sušených šípků, tak jsem zvědavá na výsledek, až ho stočím. Mám ho zatím ještě v demižonu a také pořád jakoby kvasí.

reagovat pavel 9.12.2013 16:10  1%    +  -

díky za dopověď. zásadní chyba byla asi v kvasinkách (myslím špatně rozjeté, asi kvůli teplotě) - kvasit to vůbec nezačalo... chtěl jsem to původně přidat ke švestkám na vypálení, ale skončí to na kompostu. v čistotě problém nebyl.
jsem začátečník, mám za sebou zatím čtyři druhy - šípek, arónii, višně a černý bez (květy) a s plísní jsem se zatím nesetkal a to jsem se na trnkové víno těšil.
Ještě se vás zeptám - máte zkušenost s vínem z květů černého bezu? "problém" mám v tom, že po ukončení kvašení jsem ho slil do demižonů, dal do chladu a po třech měsících jsem ho chtěl stočit do lahví. jakmile jsem ho dal do místnosti s trochu vyšší teplotou, začlo znovu bublat a teď už bublá další cca 3 měsíce. Protože to mám ve více demižonech, tak jsem část zalahvoval a vyzkoušel - víno skvělé, cinzano hadr, ale mám strach, jestli to není dokvašené a nebo to je něco na způsob šampáňa... ?, díky, pavel

reagovat jarko 5.12.2013 18:49  48%    +  -

Radek: Záleží, jak dalece to bylo plesnivé, ale pokud již nějak hodně a delší dobu, tak bych to určitě vylila. Mykotoxiny se šíří opravdu rychle, hlavně v tom tekutém prostředí a také by to víno mohlo mít už i pachuť. Tak uvidíte.

reagovat Radek 5.12.2013 10:43  1%    +  -

Pavel: pokud to kvasí, nechal bych to dojít a následně přepálit, nevyléval bych to.

reagovat jarko 4.12.2013 22:25  48%    +  -

Pavel: Ty trnky se měly po rozmražení zalít nejlépe vroucí vodou, aby se spařily, přidat hned i živnou sůl a pak hned po vychladnutí na pokojovou teplotu přidat kvasinky (tekuté nebo rozkvašené sušené). Každý den, až do řádného rozkvašení celého obsahu, by se měla směs promíchat, aby se zamezilo stání a nestihla se na povrchu udělat plíseň. Dobré kvasinky rozkvasí směs už za jeden den, maximálně by to mělo být do dvou až tří dnů. Důležitá je také čistota používaných nádob a nářadí. Je škoda, že to chytlo plíseň, snad to příště dopadne už dobře.

reagovat Pavel 4.12.2013 22:07  1%    +  -

Zdravím Vás!
chtěl bych se zeptat, jestli nevíte, kde jsem udělal chybu - nasbíral jsem trnky o něco dříve a tak jsem je dal do mrazáku. Potom je nechal dva dny stát a následně dal do demižónu a zalil vlažnou převařenou vodou s cukrem (9kg trnek, 5kg cukru, 10l vody), kvasinky přidal až po jednom dni a chytlo mi to plíseň na vrchu... je to chyba kvasinek? netušíte?

reagovat Radek 1.12.2013 17:18  1%    +  -

jojoj: u nás také nebyly, jen mizerné paběrkování, musel jsem jezdit do chladnější oblasti kde kvetly později. Mám jich 240 litrů:-) bude spousta vínka

reagovat jojoj 28.11.2013 20:26  34%    +  -

Radek: Letos u nas zadne trnky ani nejsou...

reagovat jarko 28.11.2013 18:08  39%    +  -

Radek: Já teď taky nějak nestíhám. Potřebuji něco stočit, aby se mi uvolnily demižony na další kvašení

reagovat Radek 28.11.2013 0:47  1%    +  -

jarko: já mám i demižony volné, ale nezbývá čas:-)ani trnky ještě nemam ve skle

reagovat jarko 3.11.2013 21:11  38%    +  -

jojoj: Já mám zase již připravené usušené šípky. Jen čekám, až se mi uvolní demižon Tak ať se ti víno povede. Nejen, že je dobré, ale i hodně zdravé

reagovat jarko 3.11.2013 21:09  38%    +  -

veverkaAnicka: A já ho zatím ještě ani nekoupila

reagovat jojoj 3.11.2013 19:25  44%    +  -

Tak jsem minuly tyden zalozila vino z premrzlych sipku. Uz se z toho u nas malem stava tradice:-))) Zacala jsme v 2010.

reagovat veverkaAnicka 3.11.2013 14:32  13%    +  -

jarko: Tak to zelí ve sklenicích se povedlo, je tak dobré, že nevím, kam ho před sebou schovat Snad se mi ho povede i uskladnit, aby se nezkazilo.

reagovat veverkaAnicka 29.10.2013 20:51  15%    +  -

CD jsme zkoušeli taky, ale máme asi odvážnější opeřence, časem přišli na to, že jim tyhle věci nic neudělaj a zobali stejně.

reagovat jarko 29.10.2013 7:37  41%    +  -

ASTRUSKA: Tak to ty CD zkusím taky. Mě ptáčci zlikvidovali i veškeré borůvky. To bylo ale úplně najednou, pořád tam normálně byly a pěkně zrály a najednou byly pryč Nikdy dřív se nám to nestalo, až letos. Tak příští rok přehodím síť a k vínu navěsím CD.
Já jsem nikdy ještě víno přímo z hroznů nedělala, takovou úrodu jsem ještě neměla. Přidávala jsi k nim cukr nebo kvasila jen čistou šťávu?
Loni jsem révu nařízkovala a zasadila k pergole, tak tam by se jí mohlo dařit líp a mohla by nějaká větší úroda snad přijít.

reagovat ASTRUSKA 28.10.2013 22:42  10%    +  -

veverkaAnicka, jarko: díky díky!!! za radu!! stočila jsem do čistého a nechám a budu pozorovat ......koštla jsem a je dobré...necháme dozrát a potom...mňáám...
Réva se na jaře vytáhla a když jsem viděla,že se urodí,tak jsem ji denně zalévala, hlavně v suchém červenci a už od zelených bobulek jsme se synáčkem navázali snad 50 CD na provázky a porůznu rozvěsili a myslím si ,že ty odlesky od CD odradili všechno ptactvo atd.Loni jsem na ní měla záclonu a taky OK,ale bobulí bylo o hodně méně,jen pro chuť.Momentálně mám stočeno 15litrů vína a ještě jeden demižon pracuje,hrozny jsem nechala dlouho a jsou výborný.
Díky!

reagovat jarko 27.10.2013 21:01  42%    +  -

veverkaAnicka: Máš úplnou pravdu, jsou fakt super rychlí. Jenže letos mi stejně víno chytlo nějakou chorobu a nebylo co sklízet, bohužel. Na jaře to vypadalo na velkou úrodu a pak z toho nebylo nic, jak pořád pršelo a pak bylo zase sucho.

reagovat veverkaAnicka 27.10.2013 19:55  15%    +  -

jarko: Síť proti ptactvu je potřeba, jsou proklatě rychlí a hlavně se na to ovoce vrhnou brzo. Obvykle nám většinu skliděj ještě dřív, než to vůbec dozraje, takže všechno, co chceme zachránit pro nás preventivně síťujeme už s předstihem.

reagovat jarko 27.10.2013 16:27  42%    +  -

ASTRUSKA: Jak píše veverkaAnicka, opatrně hadičkou víno přetočit do čistého demižonu a nechat několik dní až týdnů usadit, dokud se víno zcela nevyčistí. No a pak buď znova stočit z kalů do čistého demižonu nebo rovnou do lahví.
Také jsem si zasadila víno, ale bohužel byli kosi zatím vždy rychlejší. Musím něco vymyslet, asi nějakou síť.

stránkování diskuse:

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.


Přihlásit na tomto počítači trvale:
  Registrace
diskuse: DOMÁCÍ VÍNO
Diskusi založil(a): jarko
přispívání bez omezení
Nástěnka - Stát se členem
Členové diskuse - Členové online:
Nacházíte se v sekci:
Diskuse -> Zájmy a koníčky -> Vaření a recepty
Přečtěte si
Lunární kalendář: Kontaktujte staré přátele Velikonoční nádivka krok za krokem Babiččin třený beránek Chcete povečeřet s idolem Bradem Pittem? Právě teď má deset fanoušků šanci! Soumrak manželství: Proč se nám nechce do svatby? A proč je tolik rozvodů? Lunární kalendář: Obchodujte Velikonoce ? jak si zamlsat a nepřibrat. Zdravější velikonoční recepty Sestřička z Cest domů jako drsňačka Brigita (35): Kineziologie mi změnila život Lunární kalendář: Cestujte
 
Mladá Fronta a.s. Mladá Fronta a.s.

Copyright 1999-2014 Mladá fronta a.s. Publikování nebo další šíření obsahu serveru je bez písemného souhlasu autora či redakce zakázáno.