DOMÁCÍ VÍNO

Najdou se nadšenci jako já, se kterými bych si mohla vyměňovat recepty a zkušenosti na výrobu domácího vína? Mám spoustu vyzkoušených receptů na víno z různého ovoce, ale i z jiných surovin a ráda si vyměním zkušenosti.
28.6.2009

Diskusi založil(a) 28.6.2009 jarko

VYZKOUŠENÉ RECEPTY NA DOMÁCÍ VÍNO

Budu sem přidávat zajímavé vyzkoušené recepty na přípravu domácího vína a ovocných likérů.

Pro rozbalení receptů klikněte na odkaz:

RECEPTY NA DOMÁCÍ VÍNO


jarko 10.7.2009 11:53
 
 
 

reagovat jarko 17.10.2014 17:32  51%    +  -

Radek: Taky bych jela

reagovat Radek 17.10.2014 8:56  1%    +  -

Tak jedu dnes na Moravu do sklípku, abych viděl, jak se to má dělat. Snad nedostanem to víno pro pražáky:-)

reagovat jarko 15.10.2014 15:26  56%    +  -

Radek: Kvasinky z drogérky nepoužívám a jelikož mám ty vína dost silná, tak se už opravdu rozkváší dost obtížně, navíc má víno po novém rozkvašení tendenci brzo dokvasit, aniž by se vyčeřilo. Prostě s tím bývá dost problém. Nevím, zda už jste to takto zkoušel. Víc se mi osvědčilo, pokud jsem to nepovedené víno smíchala v poměru cca 1:1 s novým moštem a kvasila jako nové víno, to pak výsledek bývá dobrý. Problém je s tím, že pokud nejsou jahody třeba zamražené, tak po sezoně se to musí vyřešit třeba jiným ovocem, tak mi napadly ty jablka, protože míchat to například s ostružinami, by mi bylo líto.

reagovat Radek 15.10.2014 14:24  1%    +  -

jarko: Pokud máte víno i 15-ti %ní, a pokud máte vyvážené kyselinky a kvasinky mají výživu, tak samozřejmě rozkvasíte. Nesmíte si ovšem myslet, že to zvládnou kvasinky z drogerky za 8Kč. Tož tak.

reagovat jarko 14.10.2014 21:16  55%    +  -

radek: Ono se hotové víno někdy dost špatně znovu rozkváší a když už se to povede, tak výsledek nemusí být úplně ideální kvůli nepoměru surovin v tom již hotovém vínu. Už jsem to párkrát zkoušela. Tak proto si myslím, že je jednodušší to víno něčím naředit. Jablečné víno mi napadlo, protože jsem ho jednou chutnala a je takové nevýrazné, já ho nedělám, ale s těmi jahodami by to nejspíš šlo a není teď v sezóně problém ho vykvasit.

reagovat Miška19 14.10.2014 19:11  5%    +  -

radek: Moc, děkuju :) rozhodně to zkusím

reagovat radek 13.10.2014 8:45  1%    +  -

Míša: Ne každý má po ruce jablečné víno, ani není dobré, vinaři by se zhroutili, kdyby měli pozřít:-) Sám dělám jen do stádia burčáku. Pokud to máte dost silné v chuti, zakoupil bych kvasinky, které nakvasí do 19ti% alkoholu, tím spotřebujete cca 8g cukru z litru, což je dost. Vznilk by vám likérek, který musí být sladší, aby nevynikala alkoholová vůně.

reagovat jarko 11.10.2014 14:36  56%    +  -

Míša: S přeslazeným vínem je to těžké. Pravděpodobně by šlo naředit to jahodovou šťávou a znovu rozkvasit. Já bych to nejspíš řešila přidáním suchého jablečného vína, je takové nevýrazné chuti, tak by vynikla ta chuť jahod.

reagovat Míša 11.10.2014 12:49  1%    +  -

Ahoj lidičky, zkoušela jsem čistě jahodové víno a bohužel se mi ho povedlo přesladit, dá se s tím dělat něco jiného než to smíchat s jiným druhem ale kyselejším a nebo to naředit vodou? Poraďte prosím.

reagovat jarko 7.10.2014 12:43  45%    +  -

radek: Já nedělám víno v takovém množství, nemám k tomu dostatečné prostory ani suroviny. Ale snažím se udělat víno co nejlepší, což mi ovšem nebrání občas zaexperimentovat a málokdy je to na škodu. Navíc, co mám zkušenost, tak ze směsi různého letního ovoce mi vždy vznikne velmi dobré víno, řadím ho hned za šípkové, borůvkové, višňové a ostružinové. Pokud jste to nevyzkoušel, tak nemůžete soudit. Do té směsi dávám pouze drobné ovoce (maliny, ostružiny, borůvky, rybíz, angrešt, někdy i višně), rozhodně tam nedávám jablka, hrušky, švestky a podobně.
Jo a ořechovku z rumu si ani nedovedu moc představit, do ořechovky patří pouze kvalitní alkohol, dobrá je režná

reagovat radek 7.10.2014 10:13  1%    +  -

jarko: mám tgo asi jinak, spíše se snažím jednodruhovou věc posunout k ještě větší dokonalosti. Např. na šípkové mám objednaný sud od vína z Francie, kam dám šípkové ležet na další léta. Každým rokem pak stáhnu 1/4 objemu a doplním čerstvým vínem. Neověřená představa, snad nic moc nepokazím, kdyžtak přepálit se to dá vždy:-) To samé s ořechovkou, jeden druh a dost. Více než kvalitní alkohol, žádný rum, či vodka, několik bylinek a opět sladím pouze medem. Kvalitní surovina a zpracování by mělo být dostatečným hlediskem na cestě k více než dobrému výsledku.

reagovat jarko 7.10.2014 8:37  45%    +  -

radek: Já ráda experimentuji. Navíc jsem tam těch šípků dala jen malinko, pro barvu a lehkou příchuť. Jinak si také samozřejmě ze šípků udělám raději klasické šípkové víno. To je nejlepší.

reagovat radek 7.10.2014 7:28  1%    +  -

jarko: No, přiznám se, že si ani nechci vybavit chut směsi bezoveho kvetu a šípku. Věřím, že to je jistě dobré, jako většina přírodních surovin, ale připadá mi jako velká škoda smíchat tak dvě odlišné věci, jak plod a květ, léčivé účinky, a nakonec velmi odlišná pracnost zpracování. Šípkové, které musím nejen natrhat, ale odstopkovat a "odkalíškovat", pak usušit považuju, co do přípravy, za nejnáročnější vínko. Zatímco bez stačí jen nastřihat, stačí tomu věnovat 3minutky:-). Ze sušeného bezu jsem nezkoušel. Bez dělám jen v miniaturním množství, pro otce na DNU. Jinak mám po ruce vždy lepší dobrotu:-)

reagovat jarko 2.10.2014 19:18  41%    +  -

Radek: letos jsem stočila loňský pokus - směs sušených šípků (vyluhovaný jako čaj) a bezinkových květů. Všem víno chutnalo i návštěvě, tak to budu příští rok opakovat. Je to na přípravu a sběr surovin docela rychlovka. Barvu má růžovou, tak i dobře vypadá a vykvasilo krásně do jiskry.

reagovat jarko 2.10.2014 19:14  41%    +  -

Radek: Ostružinové víno také dělám ráda, je vždy výborné. Zasadila jsem si i na zahradu ostružiny, abych nemusela do lesa, jako dřív. Rostou a rodí opravdu dobře a navíc nemají trny, což je velká výhoda. Dávám je před přípravou zamrazit, mají pak mnohem vyšší výtěžnost šťávy.
Zátkovačku mám úplně obyčejnou a bohatě stačí.

reagovat Radek 2.10.2014 13:03  1%    +  -

jkladno: Pokud chcete srovnávat ostružinové a Medvědí krev, jste nejen bláhová. Možná by jste mohla vědět, že nic není zadarmo. Rozhodně je pohodlnější, doma z kavalce, objednat karton kdesi na NETu.

reagovat Radek 2.10.2014 13:00  1%    +  -

jogobella: Pokud to kvasit začalo, o čemž pochybuji, zbytový cukr ve "víně" bude cca 35. Pro představu si osladtě 1 litr vody 35dKg cukrem a ochutnejte:-)) to je ale hnus, viďte. Pro úsporu materiálu si vydělte ingredience třebas 5-ti. Chce to trocha literatury načíst, přemýšlet a používat hlavu, a nejen kdejaké osvědčené babské receptury. posunula se doba a vše je možno změřit, ovlivnit a tím vědomě docílit žádaného výsledku, než jen obětovat dané věci čas a " v dobré víře " čekat na kýžený výsledek.

reagovat Radek 2.10.2014 12:53  1%    +  -

jogobella: Ahojt,mám ve skleniciích šípky

na litr vody 60dk cukru,jsme svařila,pullitr šípků/// toliko citace. Ten cukr asi nebylo lehké rozpustit, je ho totiž hrozně mnoho, výsledná koncentrace je tak vysoká, že by to ani nemělo začít kvasit. Cukr ve vysoké koncentraci je též konzervantem:-)) Při spotřebě cukru ke kvašení je na 1g alkoholu potřeba 1,65g cukru. Tak při nakvašení na 14% alko je potřeba cukru 14x1,65, což znamená, že stačilo nasladit 23dKg/1litr vody. Toť případ, kdy by víno bylo bez zbytkového cukru, tedy suché.

reagovat Radek 2.10.2014 12:43  1%    +  -

V současné době podnikám výlety na trnky, letos většinou špatně odkvetly. Vínko z trnek dělám opět silné v chuti, ale jen tak na 13 - 14%akl, naprosto suché. Též si zaslouží sedět v lahvi alespon rok, ale nikoliv zalité voskem. Pro ty co chtějí zátkovat korkem, tak obyčejná ruční zátkovačka stojí 180Kč, a to myslím, není opravdu mnoho.Důležitý je i výběr použitého korku, co , proč,a na jak dlouho chcete zátkovat, literatury je na NETu opravdu dosti:-) Propadl bych se hambou, kdybych měl nalít víno návštěvě z PET lahve, natolik si své práce vážím:-))

reagovat Radek 2.10.2014 12:37  1%    +  -

jkladno: Ostružinové je také jedno z NEJ vín, a pokud vám vydrží sedět ve sklepě delší dobu, začne se časem podobat vínu révovému. Letos jsem si dal práci a natrhal lesních ostružin 20litrů a k tomu 2 litry lesních malin. Výsledek?? 30 litrů, zatím mladého, ale skvěle vonícího vínka. Ostružinové náročné není, kvasí snadno a ještě rychleji se čistí.

reagovat radek 2.10.2014 12:32  1%    +  -

jogobella: silné víno musí být nejen alkoholově, ale i v chuti silné. Nejpodařenější si sám hodnotím švestkové a šípkové, nakvašené na 18 - 19 % alk., dávám přitom 1,5 násobek doporučovaného množství ovoce a k tomu příslušné množství cukru, a pokud jste fajnšmekři, tak medu. A není jen pohádkou o Šípkové Růžence, že po šípku se krásně a dobře spí:-) Radek

reagovat jarko 30.9.2014 10:03  42%    +  -

jojoj: Určitě je můžeš použít, pokud jsou dobře usušené a zdravé. Já dělala víno i ze šípků usušených před dvěma lety a víno bylo výborné

reagovat jojoj 29.9.2014 21:13  28%    +  -

jarko: Mam tam jeste 4l susenych sipku z lonska. Muzeu ja na vino pouzit? Na caj bych si natrhala cerstve :-)

reagovat jogobella 28.9.2014 19:43  43%    +  -

jarko: DObřezařídím se podle toho,silná vína nemusím.

reagovat jarko 28.9.2014 16:24  42%    +  -

jogobella: Ahojky. Můj nejoblíbenější a osvědčený recept na šípkové víno je nahoře na nástěnce. Je dobré dodržet poměr cukru k určitému množství šípků, takto, jak to píšeš, tak nedokážu odhadnout, zda je poměr dobrý. Je nutné přidat vinné kvasinky, jinak tě to chytne nějaké kvasinky ze vzduchu a to opravdu není dobré, nejsou rozhodně tak kvalitní. Já používám ty tekuté vinné kvasinky, které se nemusí rozkvášet předem, ale rovnou se nalejí do toho moštu. Pokud máš již víno rozkvašené, tak musí kvasit zcela bez přístupu vzduchu - nejlepší je dát přes hrdlo mikrotenový sáček a přegumičkovat pevnější gumičkou. Pokud půjde k vínu během kvašení vzduch, tak vznikne nekvalitní bolehlav. Na to je opravdu nutné dát si pozor.

reagovat jogobella 27.9.2014 15:25  23%    +  -

jarko: Ahojt,mám ve skleniciích šípky

na litr vody 60dk cukru,jsme svařila,pullitr šípků

mám to ovázané celofánem,mám tam udělat dírky

aby to nechytlo plísen???

ale máme tu octomilky,tak s e bojím z obou duvodů

reagovat jarko 25.9.2014 21:07  45%    +  -

jojoj: Taky plánuji vyrazit na šípky, hned při sběru odstraňuji kalíšky a doma hned šípky hodím do sušičky. Víno z těch sušených šípků fakt doporučuji. Právě jsem stáčela loňské a z části udělala portské a do druhé části dala citróny, to budu stáčet až tak v půlce října
Jak se povedlo víno z černého bezu? Už jste ho ochutnali?

reagovat jojoj 25.9.2014 17:53  31%    +  -

Tak uz jsme poprve slili vino z cerneho bezu. Ted zvazujeme jeste sipky :-)

reagovat jarko 25.9.2014 14:18  45%    +  -

kaňule: Trnky musí být opravdu zralé a nejlépe přešlé mrazem (můžete použít i mrazák), jinak víno dokonale nevykvasí, nevyčeří se a zůstane kalné.

reagovat jarko 25.9.2014 14:15  45%    +  -

Lenka: Bohužel výroba domácího vína z hroznů je dost komplikovaná kvůli různé cukernatosti hroznů, kdy je podle toho třeba do moštu přidávat případně i cukr. Nikdy jsem to nezkoušela a nemám pro to ani potřebné vybavení - cukroměr. Můžete zkusit vyrobit víno z hroznů následovně - hrozny nadrtíte, přidáte živnou sůl a kvasinky, necháte nakvasit (1-2 dny) a vylisujete. Šťávu nalijete do demižonů a již bez přístupu vzduchu necháte vykvasit. Kvalita vína však může být různá, může být výborné ale také nemusí. Záleží na Vás, zda to risknete.

stránkování diskuse:

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.


Přihlásit na tomto počítači trvale:
  Registrace
diskuse: DOMÁCÍ VÍNO
Diskusi založil(a): jarko
přispívání bez omezení
Nástěnka - Stát se členem
Členové diskuse - Členové online:
Nacházíte se v sekci:
Diskuse -> Zájmy a koníčky -> Vaření a recepty
Přečtěte si
Nejstylovější hvězdné maminky. Nechte se inspirovat! Velká dáma šansonu - Hana Hegerová - dnes slaví 83. narozeniny! Čas na prohlídku. Co si pohlídat, když je vám 20, 30, nebo 40 let? 11 slavných celebrit s kily navíc. A nijak extra je netrapí! Simona (39): Sebepoškozování byla má droga Markéta: Můj těhotenský deníček Plastické operace. Investice, která se vyplatí? Zpěvák Vašek Noid Bárta je otcem. Jeho manželka Gábina dnes porodila 4 báječné koláče z tmavého těsta Jak nepodlehnout falešným očekáváním
 
Mladá Fronta a.s. Mladá Fronta a.s.

Copyright 1999-2014 Mladá fronta a.s. Publikování nebo další šíření obsahu serveru je bez písemného souhlasu autora či redakce zakázáno.