DOMÁCÍ VÍNO

Najdou se nadšenci jako já, se kterými bych si mohla vyměňovat recepty a zkušenosti na výrobu domácího vína? Mám spoustu vyzkoušených receptů na víno z různého ovoce, ale i z jiných surovin a ráda si vyměním zkušenosti.
28.6.2009

Diskusi založil(a) 28.6.2009 jarko

VYZKOUŠENÉ RECEPTY NA DOMÁCÍ VÍNO

Budu sem přidávat zajímavé vyzkoušené recepty na přípravu domácího vína a ovocných likérů.

Pro rozbalení receptů klikněte na odkaz:

RECEPTY NA DOMÁCÍ VÍNO


jarko 10.7.2009 11:53
 
 
 

reagovat iviko 19.4.2015 16:23  45%    +  -

Pavla: No to je škoda,to chtělo stočit jak klesli,mě víno šípkové moc kdysy chutnalo,dneska už nemohu pít,tak se už ani nedělalo.A jak to nakonec dopadlo,doufám,že dobře?

reagovat Radek 15.4.2015 6:24  1%    +  -

Tak se nám pomalu začínajírozvíjet v závětří pampelišky. Děláte z květů? Já ještě čiřím to loňské, dal jsem hoodně květů a méně vody a je zakalené. Ale v chuti silné. Tak letos snad na šťávu, ale hodlám odšťavňovat kořen a stonky.

reagovat Radek 13.4.2015 20:50  1%    +  -

jarko: bubáky a stopky jdou pryč, o zrníčkách jsem nic neslyšel a otrávenej bývám z jinčích věcí(lidí):-))

reagovat jarko 13.4.2015 8:24  78%    +  -

Nedávno jsem poslouchala v tv nějaký pořad o bylinkách a tam říkali, že zrníčka ze šípků jsou jedovatá a neměly by se dávat ani kvasit do vína, že i to víno je pak jedovaté. Ne nějak moc, ale určitě to škodí. Jsem z toho jelen, nikdy dřív jsem něco takového neslyšela a víno dělám jedině z celých šípků, odstraňuji jedině toho bubáka. Tak teď nevím.

reagovat Radek 10.4.2015 22:56  1%    +  -

Víte proč dávám vše do skla a utrácím nejen za demižony, ale i za lahve, silikonové hadice, a drahé špunty? Je to jednoduché, když už to dělám, tak si té své práce i vážím. Ještě se mi čiří trnkové od loňska a kvasí druhák šípkový. Budu dělat i třeťák. Už u druháku mám v obsahu demižonu 50% šípků, a třeťák je uplně plný šípků a jen zalitý. Přidám i enzymy na rozložení (přírodní věc), a dám kvasinky které běží do 19% alkoholu. Zbytkový cukr na 70 - 85g/l, pak na rok dva do dubového soudku a neexistuje lepší šípkové. Při každé várce přidávám šípky nové, a používám jen sušené. Doporučuji vyzkoušet, pak už jinak dělat nebudete, prvák prostě tak dobrej udělat nejde.

reagovat Radek 10.4.2015 22:48  1%    +  -

zac: Nedalo mi to, pár písmen musím přidat. Dnes v obchodech v regálech najdete cca 40% lahví, kterým se říká víno, a přitom hrozen ani neviděly. Moje švagrová kupuje balení sklo 1,5 litru Merlota za 80Kč, a také si naivně myslí, že pije víno, a jak jí šmakuje. Probůh, na BAZOŠI, či SBAZARu nabízí spousty demižonů, někdy za krásné ceny. Částka v řádu stokorun se FAKT vyplatí. NA 100% se z PETek uvolňují kdejaké sračky. Dal jsem jednou do plastu hotové víno trnkové, je extra náchylné, vstřebá cokoliv, a musel jsem ho vylít. Stačilo, jen když jsem ho jedenkrát přetočil nevhodnou hadicí, kterou mi prodali jako potravinářskou. Ve víně jsou kyseliny a ty pracují stále. A o tvrdém v plastu??? Kdo toho pozře je blázan, naivka a sebevrah. tož tak

reagovat jarko 6.4.2015 16:11  62%    +  -

zac: Nic jiného než svařák mi také nenapadá. Jedině by možná ještě pomohlo přidat do vína bylinky, pomeranč, citron a udělat takový domácí vermut.

reagovat zac 6.4.2015 14:12  1%    +  -

Diky za odpověd... ještě skromný dotaz... slo by nějak "vyléčit" italské vino co se da koupit u nás v marketu??? Aby to bylo k pití a melo to vic voltů... kupuju to občas jen kvůli 5 litrovemu sklenenemu demizonu... jedině z toho udělat svarene vino ale máte i jiný nápad???

reagovat jarko 6.4.2015 10:53  62%    +  -

zac: Teoreticky by to jít mohlo, ale trochu bych se bála, aby ten plast při kvašení nepraskl. Sklo je rozhodně nejlepší, jelikož se však prodává v PET lahvích i alkohol, nemyslím si, že by to pouštělo nějaké látky a ovlivnilo chuť vína. Každopádně, pokud chcete kvasit více a častěji, investovala bych raději do skleněných demižonů.

reagovat jarko 6.4.2015 10:45  62%    +  -

Radek: Já dokvašuji poslední demižony, co mám vína ze směsi ovoce a čekám na jaro, že zase bude z čeho vyrábět.

reagovat zac 6.4.2015 1:18  1%    +  -

jarko je možné nechat kvasit ovocné víno i v plastových PET o obsahu 5 litrů třeba od kojenecke vody co se da běžně koupit v marketu??? sklo je asi lepší ale ovlivní to kvalitu???

reagovat Radek 11.1.2015 17:57  1%    +  -

jarko: já mám ted šípky z prvního kvašení skoro hotové, pampeliškové a aronie čeká na přetočení také.

reagovat jarko 10.1.2015 17:49  22%    +  -

Radek: Momentálně žádné víno nedělám, ale mám připravené sušené šípky, jen jsem se k tomu zatím nedostala. Přes Vánoce měl každý jiné starosti a ani není sezóna zpracovávání ovoce, tak to bude nejspíš tím

reagovat Radek 5.1.2015 9:30  1%    +  -

jarko: koukám, že žádná velká diskuse, ani paní Pavla nedala vědět jak to dopadlo:-)

reagovat jarko 7.12.2014 21:35  49%    +  -

Pavla: Také myslím, že by mělo být víno v pohodě. Stočte ho co nejdříve a ochutnejte. Pokud přidáte do stočeného šípkového vína plátky pomeranče a citronu, necháte několik týdnů dobře uzavřené macerovat, budete mít výborný domácí vermut.

reagovat Radek 7.12.2014 19:10  1%    +  -

Pavla: no jak se toto mohlo stát?-)) ležením na kvasnicích víno strácí kyselinku. Pokud nebyl přístup kyslíku, i když šípkové není náchylné na oxidaci, naopak mu před konzumací sluší, tak by nemelo být nic pokaženo. Max. by mohlo být víno cítit po kvasnicích. Prostě každopádně stočit, a ochutnat.

reagovat Pavla 7.12.2014 10:54  1%    +  -

Ahoj,
pustila jsem se do výroby šípkového vína, ale když šípky klesly ke dnu, neměla jsem čas na stáčení a pak jsem na to zapomněla. Je to tak měsíc - nebude víno závadné? Plesnivé není, ale je to první pokus tak mám trochu obavy. Předem moc díky za odpověď.

reagovat iviko 5.12.2014 11:27  37%    +  -

jarko: Děkuji za bylinkové víno,podívám se.Letos jsem dělala Švédské kapky,ty jsou taky moc dobré a léčivé,muž si je moc chválí na žaludek

reagovat iviko 5.12.2014 11:21  37%    +  -

Radek: Ja letos dělala z bylinek švédské kapky a moc dobré,hodně pěstujeme bylinky a v tv jak je Herbář myslím na ČT 1,jen jsem si ty bylinky trochu upravila po svém,jen jsem si nepsala,tak příští rok si budu dělat poznámky,mohu také doporučit a je to vlastně jako lék,v malích dávkách.

reagovat iviko 5.12.2014 11:14  37%    +  -

Radek: Moc děkuji,zajímaví je ten med,zkusíme ale až příští rok,máme plantáže švestek,ale letos popadali a nebyla ani jedna nakonec.Ty švestky máme také malé tak s těch by to šlo.Určitě pak dám vědět jak to dopadlo,tak fain,že chutnaj po švestkách.Trnkové muž stočil,ale ještě ho necháváme ani teď nevím jak dlouho a pak až dýl ho stačí do lahví,moc dobře chutná,má hodně přátel a nejvíc ji chutná od nás právě trnkové,malinové či rybízové.Jednou jsme dělali šípkové,ale to se nepovedlo,tak se už dlouho nedělalo.

reagovat jarko 4.12.2014 19:00  50%    +  -

iviko: Tak recept na bylinkové víno jsem přidala na nástěnku. Pokud ho budeš dělat, tak mi dej pak určitě vědět, jak se ti povedlo. A přidala jsem i recept na to trnkové víno od tebe

reagovat jarko 4.12.2014 18:01  50%    +  -

iviko: Ahoj, švestkové víno jsem zatím nezkoušela. Mám i recept na víno z kompotu (nejen švestkového), ale nemohu ho najít. Až ten recept najdu, tak ti ho vložím.

reagovat Radek 3.12.2014 17:41  1%    +  -

iviko: ještě poslední připomínka ohledně šveskového. Minulý rok jsem opět zkoušel a na páře jsem měl švestky cca 1/2 hod, dokud nezačaly pouštět šťávu. Poté jsem lisoval a dal zakvasit bez přídavku vody. Sice dlouhodobá, ale hodnotná věc. Opět kvašení na 19%, ale nepodařilo se mi je vyčistit, dřív jsme je vypily. Příští rok je zapeču na povidla a pak zakvasím. Švestky jsou pro mne chutné, i ty ovocné knedle si dám:-))

reagovat Radek 3.12.2014 17:22  1%    +  -

iviko: proč se navážím? možná i tak na tom něco bude. Nevidím tady žádnou inovaci, zkoušení, něco udělat lepší a trebas dokonalejší, jen samé odkazy na staré recepty, mnohdy i dávno překonané. Trocha odvahy to chce. Jistě, není to víno, natrhat trnky na malý, či několik velkých demižonů je náročnější, než vylisovat révu, ale jsem začátečník, a každým rokem udělám neco trošku jinak. Byly omyly, ale nic tak závratně špatného, že bych lil patoky do kanálu:-)) zatím. Literatury je spousty, a nejen v tomto směru, ale je třeby vybírat pro sebe to přijatelné a vhodné. Setkávám se se spoustou omylů a nepravd. Toť vš

reagovat Radek 3.12.2014 17:16  1%    +  -

iviko: trnkové jsem teprv před týdnem založil:-) tak šveskové víno by mělo chutnat po švestkách, jak jinak. Záleží na odrůdě, pokud to chcete dělat z velkoplodých šlechtěných, kvalita bude nevalná. Já je letos vypaběrkoval mezi posledními a seschlými, nedávám žádné koření. Pro představu ze dvou kýblů (20 litrů) nevypeckovaných, které jsem poté vypeckoval mám 15litrů "vína". V loni se mi nevyčistilo uplně, tak jsem letos kvasil dosucha, bez zbytkového cukru, a poté dosladil. Výsledek prozatím vypadá o něco lepší, uvidím jak dále. Švestkovému sluší vyšší alkohol, já kvasím na 18 - 19%, a vyšší zbytkový cukr. Pokud máte mlsný jazýček, raději dosladit medem, ale převařeným, bez bílkovin.

reagovat iviko 3.12.2014 9:46  37%    +  -

Radek: Také zdravím,proč jste pořád takovej rejpal a navážíte se do Jarko.Tak to jste mi moc neporadil,jak chutná byjste mi mohl aspoň prozradit?Míváme hodně švestek,tak bychom chtěli někd s mužem udělat,ale máme málo informací.Muž dneska zrovna stáčí letošní trnkové víno,tak jsem na něj zvědavá jak bude chutnat,to se nám daří ale vždycky

reagovat Radek 2.12.2014 20:15  1%    +  -

iviko: vźdravím. včera jsem letošní švestkové stočil a dnes jsem lonské nalahvoval. Co že Jarko namá radu??

reagovat iviko 27.11.2014 13:32  31%    +  -

Liba: Ahoj,tak ja koukala na nástěnku,zajímalo by mě kdo dělal švestkové?Nedělala jsi ho,letos tedy švestky nebyli,ale jinak jich máme hafo,vůbec si to nedokážu představit,jak chutná?Máte někdo zkušenost,díky

reagovat jarko 26.11.2014 8:11  46%    +  -

Liba: Není zač.

reagovat Liba 25.11.2014 22:42  1%    +  -

Dekuji za radujarko, jarko:

stránkování diskuse:

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.


Přihlásit na tomto počítači trvale:
  Registrace
diskuse: DOMÁCÍ VÍNO
Diskusi založil(a): jarko
přispívání bez omezení
Nástěnka - Stát se členem
Členové diskuse - Členové online:
Nacházíte se v sekci:
Diskuse -> Zájmy a koníčky -> Vaření a recepty
Přečtěte si
Veronika Žilková: Holky se mi doma pletou Jsem na dně. Můj syn je narkoman Nenáročná cyklistika: 4 skvělé tipy pro milovníky nenáročných rovinek Padesátiletá Sandra Bullock je nejkrásnější ženou planety Starší a krásnější. Mají tyto hvězdy zázračný elixír mládí? Jak přežít stěhování? Překvapivé tipy, jak nosit legíny na jaře Jste to, co jíte. Známe tajné tipy pro krásnou pleť Ingredience s nádechem jara Baculka dobývá modeling! S váhou 114kg ji přijali do agentury
 
Mladá Fronta a.s. Mladá Fronta a.s.

Copyright 1999-2015 Mladá fronta a.s. Publikování nebo další šíření obsahu serveru je bez písemného souhlasu autora či redakce zakázáno.