DOMÁCÍ VÍNO

Najdou se nadšenci jako já, se kterými bych si mohla vyměňovat recepty a zkušenosti na výrobu domácího vína? Mám spoustu vyzkoušených receptů na víno z různého ovoce, ale i z jiných surovin a ráda si vyměním zkušenosti.
28.6.2009

Diskusi založil(a) 28.6.2009 jarko

VYZKOUŠENÉ RECEPTY NA DOMÁCÍ VÍNO

Budu sem přidávat zajímavé vyzkoušené recepty na přípravu domácího vína a ovocných likérů.

Pro rozbalení receptů klikněte na odkaz:

RECEPTY NA DOMÁCÍ VÍNO


jarko 10.7.2009 11:53
 
 
 

reagovat jarko 21.11.2014 16:18  80%    +  -

iviko: Tak to je opravdu jednoduchý recept. Já bych jen pro jistotu přidala ty vinné kvasinky kvůli rychlejšímu rozkvašení Až budu mít chvilku napíšu ty recepty na vína z bylinek.

reagovat iviko 21.11.2014 14:49  29%    +  -

jarko: Ahoj tak posílá jak děláme my to víno
Trnkové víno
Na litr a půl trnek je potřeba 3litry vody a 1,20kg cukru.Svařit vodu a cukr nechat vychladnout a pak dát do demižonu kde jsou už trnky nechat 6týdnů kvasit.To je výborné víno děláváme ho mnoho let a i jsme dělali rýbízové stějně a šípkové je také výborné.

reagovat jarko 16.11.2014 23:30  87%    +  -

Martin: Doma vyrobené víno je určitě levnější, než i levné víno z obchodu. Ale není to o ceně, je to spíš o tom, že se takto zpracuje doma vypěstované ovoce, které by se třeba jinak zpracovat nestačilo. Navíc dobře udělané domácí víno je i moc dobré. Nemůže se srovnávat s klasickým vínem z hroznů, je to prostě něco jiného, domácí víno se nedělá jen pro užitek, ale také pro radost.

reagovat iviko 16.11.2014 10:28  33%    +  -

Martin: To si nemyslim,domaci vino je vyborne,kdyz se vi jak na to.Nerikam,ze vsechny kupovane jsou spatne.K nam kdyz prijde navsteva,tak radeji chteji doaci

reagovat Martin 15.11.2014 20:33  1%    +  -

no nevim ale delat si vlastni vino pri dnesnich cnach vin v obchode mi prijde zbytecne, treba ted jsem videl akci Medvedi krev 1,5l za 109. To se vyplati vic to koupit nez delat. A navic je i lepsi.

reagovat jarko 14.11.2014 17:31  77%    +  -

iviko: Za recept budu moc ráda a jakmile budu mít chvilku, tak sen vložím recept na víno z těch bylinek

reagovat iviko 14.11.2014 10:54  35%    +  -

jarko: Je to bych byla ráda za bylinkové víno.Mám doma hodně bylinek.Jinak o o víně z rajčat jsem jen četla a tak by mě zajímalo jak chutná.Třeba bude mít někdo zkušenost.Je dobrá diskuse.Až někdy vyštrachám recept na naše víno,hodně starý recept dědíme ho už generace,tak taky písnu,jak mi to děláme

reagovat jarko 13.11.2014 15:16  78%    +  -

iviko: Mám recept na víno z máty nebo i z meduňky, pokud by jsi chtěla, tak Ti ho pošlu. Víno z rajčat jsem ale nikdy nezkoušela a ani o něm zatím neslyšela, nevím, jaké by měly být poměry surovin

reagovat iviko 13.11.2014 10:11  34%    +  -

Ja bych se chtěla zetat,zda jste někdo zkoušel víno z bylinek či rajčat.Chtěli jsme to letos vyzkoušet,ale nakonec jsme se neodvážili,hlavně tedy z rajčat mě zajímá.Je tu někdo,kdo vyzkoušel jak chutná?

reagovat iviko 13.11.2014 9:43  34%    +  -

Radek: Také mi pane přijde,že si protiřečníte,přesně jak píše paní podemnou.To co píšete s tím ani nemohu souhlasit.Děláváme víno doma přes 30let s mužem a není mi jasno,proč pořád rýpete do paní.Diskuse přeci není o rýpaní,ale o zkušenostech druhých atd...

reagovat Radostinka 11.11.2014 11:33  100%    +  -

Radek: milý pane a proč tedy píšete níže např. o vínu z angreštu,trnek???nerozumím tomu,proč rýpete do jarko?takové protiřečení a zbytečnosti,slovíčkaření...k životu nepotřebnésvojí chytrostí mi připadáte jako polobůh...no každý je nějaký...

reagovat jarko 11.11.2014 10:49  63%    +  -

Radek: A proč teda děláte víno třeba z trnek nebo z pampelišek, šípků? To ale teda podle Vás také nemůže být domácí víno. Tak co to tedy je? Jak to tedy nazvat? Vaše reakce mi teda dost zamrzela, nesvědčí o velké toleranci k názorům a zkušenostem jiných. Chápu to správně tak, že když je domácí víno z jiných surovin, než které se líbí Vám, tak to je prostě hodné odsouzení a není to víno? Že jenom Vaše domácí "víno" ze surovin a postupů, které Vy používáte, je to jediné správné? Každému je přece jasné, že to pravé víno se dělá jedině z hroznů vinné révy. Ale o tomhle tato moje diskuze není, ta je právě o domácím vínu z jiných surovin než je vinná réva a čím více zajímavých postupů a surovin člověk vyzkouší, tím má větší přehled. Já bych teda v žádném případě neodsoudila něco, co jsem nikdy neochutnala a nezkusila. Nenapadlo by mne, že budu něco takového řešit na mojí diskuzi a už vůbec ne na diskuzi o domácím víně. Tato diskuze je o tom, aby si domácí vinaři sdělovali svoje zkušenosti a poradili těm méně zkušeným a ne o tom, aby odsuzovali výrobu i třeba netradičního domácího vína jiných.

reagovat Radek 10.11.2014 21:27  1%    +  -

jarko: Víno může být jen a pouze z vinné révy.

reagovat jarko 6.11.2014 8:08  63%    +  -

Radek: Zrovna ta vína z nevšedních surovin ,třeba z rebarbory, dostala ocenění. Některá jsem zkoušela a jsou opravdu výborná, jen je bohužel nejde dělat ve větším množství kvůli nedostatku většího množství těch surovin. Jak můžete odsoudit něco, co jste nikdy neochutnal? To fakt nechápu. Víno z chlebové kůrky bych nedělala a nejde to ani srovnávat. V Anglii se věnují výrobě domácího vína více než tady, mají tam v tom tradici, mají tam i různé spolky, tak opravdu nechápu proč odsuzujete recepty, které jsou většinou výborné, jenom proto, že jsou občas pro nás z nezvyklých surovin. Ale to je přece právě to zajímavé.

reagovat Radek 6.11.2014 6:21  1%    +  -

jarko: Ovšem, "víno" lze udělat i z chlebové kůrky. Přeju dobrou chut.

reagovat jarko 5.11.2014 15:47  62%    +  -

Radek: Proč by nemohla sepsat recepty? Nevím, zda se věnuje vínům přímo profesionálně, ale některá ta vína dostala i ocenění. Každopádně jsou v té knížce hodně zajímavé recepty, které se nikde nenajdou, ani na internetu jsem je nenašla. Je tam třeba i recept na víno z rebarbory nebo pastináku či směsi s mrkví, zajímavé jsou i recepty s přidáním banánů, fíků nebo datlí.
Jinak na 2,5kg toho nezralého angreštu se má přidat 5g pektinázy.

reagovat Radek 5.11.2014 9:42  1%    +  -

jarko: Mooc hezké, pokud se budu věnovat něčemu profesionálně, rozhodně nebudu rozdávat recepturu!!! Kolik tedy používá enzymů a vitaminů na kvašení nezralého angreštu?

reagovat jarko 4.11.2014 14:28  53%    +  -

Radek: Nene, já mám doma knížku s recepty přímo od angličanky, která se věnuje výrobě domácího vína profesionálně. Je to opravdu z nedozrálého angreštu, musí být ještě úplně tvrdý. Kniha je moc zajímavá, jsou v ní opravdu suprové a netradiční recepty, ale tenhle se mi nepovedl.

reagovat Radek 4.11.2014 13:55  1%    +  -

jarko: Něco podobného koluje po NETu, že se dělá ze zeleného angreštu, ale myslím, že je tím míněna odrůda, a ne nezralý angrešt. Delám nejen ze zeleného, ale i z ostatních druhů. Už jako malému mi říkali, "nejez to, dostaneš obrnu". Nezralé pouze ořechy na ořechovku:-)

reagovat jarko 4.11.2014 12:24  53%    +  -

Radek: Mám starý anglický recept na víno právě z nezralého angreštu, tak jsem ho chtěla vyzkoušet, ale asi jsem udělala nějakou chybku nebo nevím, proč se nevyčistilo.

reagovat Radek 4.11.2014 8:32  1%    +  -

jarko: Z angreštu dělám ze zralého, neznám důvod, proč trhat nezralé ovoce. Vyčistí se krásně a rychle, chutný je až po odležení, čím starší, tím lepší. Plánuju jít na trnky až po dlouhodobějších mrazech a udělám další pokusný demižon. Jednou se to podaří:-) Protože kam se hrabe víno z hroznů, na dobré trnkové.

reagovat jarko 3.11.2014 11:23  51%    +  -

Radek: Tak ono to víno nebylo úplně kalné, ale nemělo jiskru. Prostě nebylo to ono. Tohle dělají jenom trnky a také se mi to stalo u vína z nezralých angreštů, také nemá jiskru, což mne mrzí. Naštěstí to byl jenom pokus a neudělala jsem ho vetší množství. V mrazáku mám ostružiny, tak se pustím do ostružinového vína. Také je lepší nechat ostružiny přemrznout, pustí víc šťávy.

reagovat Radek 3.11.2014 9:06  1%    +  -

jarko: nevyčištěné nepiju, není dobré. Pokud jsem nechal trnky nakvasit jen cca do poloviny kvašení, vylisoval a nechal dokvasit, vyčistilo se perfektně, leč jsem přišel o část aroma a jistě i chuti. V druhém případě jsem dolihoval o cca 2%ta, také parádně čisté. Ale samotné trnky, vykvašené až do konce a pak lisované, zatím bez velkých úspěchů. A to mám trnky vždy přemrzlé a až přezrálé. Až na to jednou přijdu, nikomu to nepovím:-))

reagovat jarko 2.11.2014 20:35  50%    +  -

Radek: Mě se nevyčistilo, ale i tak bylo dobré. Ty trnky jsou v tomhle zdárné.

reagovat Radek 2.11.2014 20:27  1%    +  -

Tak jsem dnes založil trnkové, doufám, že se vyčistí, stále to mám jak pokus/omyl.

reagovat jarko 24.10.2014 17:38  52%    +  -

Radek: Máme i známého vinaře, vozí nám svoje víno už léta, ale nějak pořád není čas k němu na Moravu zajet, navíc když k nám jezdí na návštěvu a přiveze víno kdykoliv má cestu do Čech. Určitě to však máme v plánu.

reagovat Radek 24.10.2014 8:34  1%    +  -

jarko: a co vám v tom brání, dnes je doba snad neomezených možností, ne?-)) vřele doporučuji, skoro bych řekl, že po tom co jsem viděl a slyšel na Moravě, se citím jako zabržděný a výsledky práce v demižonech jako méněcenné:-)) byl jsem u malovinaře, který prodává jen po známých, nic do sítě, žádná chemie, ani kvasinky nepoužívá, vše přírodní a čisté. Prostě krása, a vše více než chutné.

reagovat jarko 17.10.2014 17:32  51%    +  -

Radek: Taky bych jela

reagovat Radek 17.10.2014 8:56  1%    +  -

Tak jedu dnes na Moravu do sklípku, abych viděl, jak se to má dělat. Snad nedostanem to víno pro pražáky:-)

reagovat jarko 15.10.2014 15:26  56%    +  -

Radek: Kvasinky z drogérky nepoužívám a jelikož mám ty vína dost silná, tak se už opravdu rozkváší dost obtížně, navíc má víno po novém rozkvašení tendenci brzo dokvasit, aniž by se vyčeřilo. Prostě s tím bývá dost problém. Nevím, zda už jste to takto zkoušel. Víc se mi osvědčilo, pokud jsem to nepovedené víno smíchala v poměru cca 1:1 s novým moštem a kvasila jako nové víno, to pak výsledek bývá dobrý. Problém je s tím, že pokud nejsou jahody třeba zamražené, tak po sezoně se to musí vyřešit třeba jiným ovocem, tak mi napadly ty jablka, protože míchat to například s ostružinami, by mi bylo líto.

stránkování diskuse:

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.


Přihlásit na tomto počítači trvale:
  Registrace
diskuse: DOMÁCÍ VÍNO
Diskusi založil(a): jarko
přispívání bez omezení
Nástěnka - Stát se členem
Členové diskuse - Členové online:
Nacházíte se v sekci:
Diskuse -> Zájmy a koníčky -> Vaření a recepty
Přečtěte si
To muselo bolet! Lady GaGa si nechala tetovat podpaží Dcera má atopický ekzém, snažím se, aby žila jako každé jiné dítě, manžel mi to vyčítá Jaké vánoční dárky pod stromečkem potěší předškoláky? [Vánoce 2014] Důležité otazníky kolem očkování. Vše, co vás zajímá! Podzimní pohoda na chalupě. Vyzkoušejte skvělé recepty Sledujete dětem aktivity na sociálních sítích? Měla jsem šok, co 11letá dcera sdílí na internetu Dárky pro muže. Jaké dárky jim udělají opravdu radost? [Vánoce 2014] Náš nejlepší kardiochirurg profesor Jan Pirk: velký rozhovor o práci i žvotě Žena z Oregonu si otevřela ?muchlovací? salón, první týden měla deset tisíc klientů Skvělý pomocník: centrální vysavač. Jak vlastně funguje?
 
Mladá Fronta a.s. Mladá Fronta a.s.

Copyright 1999-2014 Mladá fronta a.s. Publikování nebo další šíření obsahu serveru je bez písemného souhlasu autora či redakce zakázáno.