DOMÁCÍ VÍNO

Najdou se nadšenci jako já, se kterými bych si mohla vyměňovat recepty a zkušenosti na výrobu domácího vína? Mám spoustu vyzkoušených receptů na víno z různého ovoce, ale i z jiných surovin a ráda si vyměním zkušenosti.
28.6.2009

Diskusi založil(a) 28.6.2009 jarko

VYZKOUŠENÉ RECEPTY NA DOMÁCÍ VÍNO

Budu sem přidávat zajímavé vyzkoušené recepty na přípravu domácího vína a ovocných likérů.

Pro rozbalení receptů klikněte na odkaz:

RECEPTY NA DOMÁCÍ VÍNO


jarko 10.7.2009 11:53
 
 
 

reagovat Radek 2.10.2014 13:03  1%    +  -

jkladno: Pokud chcete srovnávat ostružinové a Medvědí krev, jste nejen bláhová. Možná by jste mohla vědět, že nic není zadarmo. Rozhodně je pohodlnější, doma z kavalce, objednat karton kdesi na NETu.

reagovat Radek 2.10.2014 13:00  1%    +  -

jogobella: Pokud to kvasit začalo, o čemž pochybuji, zbytový cukr ve "víně" bude cca 35. Pro představu si osladtě 1 litr vody 35dKg cukrem a ochutnejte:-)) to je ale hnus, viďte. Pro úsporu materiálu si vydělte ingredience třebas 5-ti. Chce to trocha literatury načíst, přemýšlet a používat hlavu, a nejen kdejaké osvědčené babské receptury. posunula se doba a vše je možno změřit, ovlivnit a tím vědomě docílit žádaného výsledku, než jen obětovat dané věci čas a " v dobré víře " čekat na kýžený výsledek.

reagovat Radek 2.10.2014 12:53  1%    +  -

jogobella: Ahojt,mám ve skleniciích šípky

na litr vody 60dk cukru,jsme svařila,pullitr šípků/// toliko citace. Ten cukr asi nebylo lehké rozpustit, je ho totiž hrozně mnoho, výsledná koncentrace je tak vysoká, že by to ani nemělo začít kvasit. Cukr ve vysoké koncentraci je též konzervantem:-)) Při spotřebě cukru ke kvašení je na 1g alkoholu potřeba 1,65g cukru. Tak při nakvašení na 14% alko je potřeba cukru 14x1,65, což znamená, že stačilo nasladit 23dKg/1litr vody. Toť případ, kdy by víno bylo bez zbytkového cukru, tedy suché.

reagovat Radek 2.10.2014 12:43  1%    +  -

V současné době podnikám výlety na trnky, letos většinou špatně odkvetly. Vínko z trnek dělám opět silné v chuti, ale jen tak na 13 - 14%akl, naprosto suché. Též si zaslouží sedět v lahvi alespon rok, ale nikoliv zalité voskem. Pro ty co chtějí zátkovat korkem, tak obyčejná ruční zátkovačka stojí 180Kč, a to myslím, není opravdu mnoho.Důležitý je i výběr použitého korku, co , proč,a na jak dlouho chcete zátkovat, literatury je na NETu opravdu dosti:-) Propadl bych se hambou, kdybych měl nalít víno návštěvě z PET lahve, natolik si své práce vážím:-))

reagovat Radek 2.10.2014 12:37  1%    +  -

jkladno: Ostružinové je také jedno z NEJ vín, a pokud vám vydrží sedět ve sklepě delší dobu, začne se časem podobat vínu révovému. Letos jsem si dal práci a natrhal lesních ostružin 20litrů a k tomu 2 litry lesních malin. Výsledek?? 30 litrů, zatím mladého, ale skvěle vonícího vínka. Ostružinové náročné není, kvasí snadno a ještě rychleji se čistí.

reagovat radek 2.10.2014 12:32  1%    +  -

jogobella: silné víno musí být nejen alkoholově, ale i v chuti silné. Nejpodařenější si sám hodnotím švestkové a šípkové, nakvašené na 18 - 19 % alk., dávám přitom 1,5 násobek doporučovaného množství ovoce a k tomu příslušné množství cukru, a pokud jste fajnšmekři, tak medu. A není jen pohádkou o Šípkové Růžence, že po šípku se krásně a dobře spí:-) Radek

reagovat jarko 30.9.2014 10:03  42%    +  -

jojoj: Určitě je můžeš použít, pokud jsou dobře usušené a zdravé. Já dělala víno i ze šípků usušených před dvěma lety a víno bylo výborné

reagovat jojoj 29.9.2014 21:13  28%    +  -

jarko: Mam tam jeste 4l susenych sipku z lonska. Muzeu ja na vino pouzit? Na caj bych si natrhala cerstve :-)

reagovat jogobella 28.9.2014 19:43  43%    +  -

jarko: DObřezařídím se podle toho,silná vína nemusím.

reagovat jarko 28.9.2014 16:24  42%    +  -

jogobella: Ahojky. Můj nejoblíbenější a osvědčený recept na šípkové víno je nahoře na nástěnce. Je dobré dodržet poměr cukru k určitému množství šípků, takto, jak to píšeš, tak nedokážu odhadnout, zda je poměr dobrý. Je nutné přidat vinné kvasinky, jinak tě to chytne nějaké kvasinky ze vzduchu a to opravdu není dobré, nejsou rozhodně tak kvalitní. Já používám ty tekuté vinné kvasinky, které se nemusí rozkvášet předem, ale rovnou se nalejí do toho moštu. Pokud máš již víno rozkvašené, tak musí kvasit zcela bez přístupu vzduchu - nejlepší je dát přes hrdlo mikrotenový sáček a přegumičkovat pevnější gumičkou. Pokud půjde k vínu během kvašení vzduch, tak vznikne nekvalitní bolehlav. Na to je opravdu nutné dát si pozor.

reagovat jogobella 27.9.2014 15:25  23%    +  -

jarko: Ahojt,mám ve skleniciích šípky

na litr vody 60dk cukru,jsme svařila,pullitr šípků

mám to ovázané celofánem,mám tam udělat dírky

aby to nechytlo plísen???

ale máme tu octomilky,tak s e bojím z obou duvodů

reagovat jarko 25.9.2014 21:07  45%    +  -

jojoj: Taky plánuji vyrazit na šípky, hned při sběru odstraňuji kalíšky a doma hned šípky hodím do sušičky. Víno z těch sušených šípků fakt doporučuji. Právě jsem stáčela loňské a z části udělala portské a do druhé části dala citróny, to budu stáčet až tak v půlce října
Jak se povedlo víno z černého bezu? Už jste ho ochutnali?

reagovat jojoj 25.9.2014 17:53  31%    +  -

Tak uz jsme poprve slili vino z cerneho bezu. Ted zvazujeme jeste sipky :-)

reagovat jarko 25.9.2014 14:18  45%    +  -

kaňule: Trnky musí být opravdu zralé a nejlépe přešlé mrazem (můžete použít i mrazák), jinak víno dokonale nevykvasí, nevyčeří se a zůstane kalné.

reagovat jarko 25.9.2014 14:15  45%    +  -

Lenka: Bohužel výroba domácího vína z hroznů je dost komplikovaná kvůli různé cukernatosti hroznů, kdy je podle toho třeba do moštu přidávat případně i cukr. Nikdy jsem to nezkoušela a nemám pro to ani potřebné vybavení - cukroměr. Můžete zkusit vyrobit víno z hroznů následovně - hrozny nadrtíte, přidáte živnou sůl a kvasinky, necháte nakvasit (1-2 dny) a vylisujete. Šťávu nalijete do demižonů a již bez přístupu vzduchu necháte vykvasit. Kvalita vína však může být různá, může být výborné ale také nemusí. Záleží na Vás, zda to risknete.

reagovat kaňule 22.9.2014 10:08  1%    +  -

Dobrý den. mám takovou otazku . kdy je vhodna doba na sběr trnek ? jak moc zralost mění chuť výsledného vína ? a jak je to s výrobou vína ze sušeného ovoce. ? konkretně myslím jablečné křížaly

reagovat Lenka 13.9.2014 18:55  1%    +  -

Prosím poraďte jak vyrobit domací vino z hroznu.Děkuji

reagovat jarko 27.8.2014 9:00  72%    +  -

jkladno: Na ostružinové víno doporučuji vyzkoušet jeden ze dvou receptů, které jsou nahoře na nástěnce. Oba recepty jsou jednoduché a dobré. Ostružiny doporučuji před přípravou vína zmrazit, po rozmražení se s nimi lépe pracuje, pustí více šťávy a lépe i kvasí.

reagovat jkladno 26.8.2014 16:35  5%    +  -

Náš pokus o domácí víno z ostružin nedopadl moc zdárně teda:D už bych se do toho asi nepouštěla. Nechutnalo sice vůbec špatně, ale ta příprava byla náročná měli jsme dost šílený recept (pracný). S manželem zbožňujeme červené víno hlavně Medvědí krev. Vždy si objednáme u pemapu celý karton, protože u jedné lahve nezůstanem nikdy :D

reagovat Pepa 27.6.2014 19:57  1%    +  -

JARKO: Tak to ja jeste pockam a uvidime :-)

reagovat jarko 27.6.2014 12:44  80%    +  -

Pepa: Já osobně bych ještě počkala, až se víno co nejvíce vyčistí a přestanou ucházet bublinky, stočením z kalů vůbec nic nezkazíte, jen mi to přijde takto brzo opravdu zbytečné.

reagovat Pepa 26.6.2014 5:08  1%    +  -

Jarko: Zdravím, chtěl bych se zeptat, kvasí mi v demižonu asi cca 2 týdny to víno z květů bezinky a včera jsem na něj koukal a kal už docela sedí na dně a bublinky jdou už jen jednou za minutu. Tak nevím, jestli už ho stočit s kalů do jiného demižonu, nebo ještě nechat kvasit a počkat. Dělám to poprvé, tak bych nerad něco uspěchal, nebo pokazil :-) Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

reagovat Pepa 19.6.2014 9:36  1%    +  -

Jarko: Dobře, děkuji, pořídim raději ty šroubovací :-)

reagovat jarko 19.6.2014 9:30  76%    +  -

Pepa: Pokud nechcete víno ukládat na archiv, tak Vám úplně stačí ty šroubovací lahve, já používám většinou jen ty. Jde hlavně o to, aby uzávěr dobře těsnil. Já nechávám víno často zrát přímo v demižonu a pak ho stočím a brzy vypijeme, to ho pak klidně stočím i do obyčejných PET lahví. Pokud chcete víno stáčet do vinných lahví a zátkovat vinnou korkovou zátkou, tak potřebujete určitě zátkovačku. Pokud si koupíte běžné zátky, co jsou na jedné straně trochu zúžené, tak by Vám snad měly jít lahve zátkovat i bez té zátkovačky. Zátky se musí před použitím namočit do horké vody, aby změkly a šly snadno zasunout do hrdla. Zátku je pak dobré ještě zalít voskem.

reagovat Pepa 19.6.2014 6:23  1%    +  -

jarko: Dobrý den, ještě bych měl jeden dotaz a to ohledně používání lahví na víno. Asi je jedno, jaké se použijí ne? Chtěl bych objednat z internetu lahve typu Bordó + korkové špunty.
Do všech šroubovacích lahví jsme daly bezovou šťávu a na víno už mi nezbyly žádné. Nebo myslíte, že stačí koupit lahve šroubovací, nebo budou lepší ze špuntem? A jak se ten špunt do lahve nacpe? Jelikož na to nemam žádný udělák, tak bych je tam musel něčim zatlouct :-)

reagovat jarko 18.6.2014 14:13  77%    +  -

Pepa: Budu se těšit na nové zkušenosti

reagovat Pepa 18.6.2014 13:03  1%    +  -

jarko: Moc děkuji, určitě ještě nějaké víno co nejdříve vyzkouším a dám vědět, jak to dopadlo :-)

reagovat jarko 18.6.2014 11:41  77%    +  -

Pepa: Hadička se při stáčení musí umístit nad ten usazený kal, aby se nenatáhl do lahve. je třeba postupovat opatrně. Myslím, že plátýnko je zbytečné, asi by i to přetáčení trvalo déle a víno se zbytečně oxidovalo. Přetáčení přes filtrační papír je možné použít u vín, které se nechtějí vyčistit, ale já to nedělám, pokud je chuťově dobré, tak ho klidně vypijeme i lehce zakalené.
Dobré a rychlé je víno i z lipových květů (najdete na druhé stránce receptů) a celoročně se dají vyrábět vína z pomerančů, kávy, čaje nebo 100% džusů. Všechny tyto recepty najdete nahoře na stránce pod odkazem na recepty.

reagovat Pepa 18.6.2014 11:14  1%    +  -

JARKO: Děkuji moc za užitečné informace. Jo a ještě se chci zeptat, když ho budu stáčet do lahví, nebo do toho demižonu, můžu třeba přes plátno, aby se popřípadě zachytil kal a jiné nečistoty? Nebo je to zbytečné? Domácí výroba mě začala bavit, akorát škoda, že to všechno tak dlouho trvá. Mohla by jste mi Jarko doporučit ještě nějaké vámi vyzkoušené (né moc složité) dobré víno, na které se nechají v tuto dobu sehnat ingredience? Děkuji

reagovat jarko 17.6.2014 18:09  76%    +  -

Pepa: To kvašení trvá různě, dokud bublá, tak ho nechte v klidu. Jakmile se vyčistí, tak ho můžete přetočit do čistého demižonu, buď musí být demižon o něco menší nebo dolít víno vodou nebo jablečnou šťávou až po hrdlo. Pokud by bylo víno již čiré úplně do jiskry, tak ho můžete rovnou nalahvovat, to bezinkové víno se většinou vyčistí dobře a přetáčení do jiného demižonu můžete vynechat. Čím vícekrát se však víno přetáčí, tím je jasnější a čiřejší. Bezinkové víno většinou pořád malinko perlí, i když je již hotové a čiré, většinou se povede takové lehké nasládlé perlivé víno určené k rychlému vypití.

stránkování diskuse:

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.


Přihlásit na tomto počítači trvale:
  Registrace
diskuse: DOMÁCÍ VÍNO
Diskusi založil(a): jarko
přispívání bez omezení
Nástěnka - Stát se členem
Členové diskuse - Členové online:
Nacházíte se v sekci:
Diskuse -> Zájmy a koníčky -> Vaření a recepty
Přečtěte si
Clintonovi mají vnučku 20 nevěrných celebrit! Kdo koho podvedl? Tchán vyhrožoval na svatbě Clooneymu, že musí ihned zplodit dítě Narození dítěte: Problémový vztah nezlepší, spíše naopak Horoskop na říjen. Budou vám hvězdy přát? Nejste na to samy! Ovocné knedlíky krok za krokem Chcete, aby vás partner stále zbožňoval? Dejte mu šanci a on to udělá! Domácí nosní sprcha: Prevence i léčba rýmy Mila Kunis a Ashton Kutcher mají dceru
 
Mladá Fronta a.s. Mladá Fronta a.s.

Copyright 1999-2014 Mladá fronta a.s. Publikování nebo další šíření obsahu serveru je bez písemného souhlasu autora či redakce zakázáno.