DOMÁCÍ VÍNO

Najdou se nadšenci jako já, se kterými bych si mohla vyměňovat recepty a zkušenosti na výrobu domácího vína? Mám spoustu vyzkoušených receptů na víno z různého ovoce, ale i z jiných surovin a ráda si vyměním zkušenosti.
28.6.2009

Diskusi založil(a) 28.6.2009 jarko

VYZKOUŠENÉ RECEPTY NA DOMÁCÍ VÍNO

Budu sem přidávat zajímavé vyzkoušené recepty na přípravu domácího vína a ovocných likérů.

Pro rozbalení receptů klikněte na odkaz:

RECEPTY NA DOMÁCÍ VÍNO


jarko 10.7.2009 11:53
 
 
 

reagovat jarko 24.10.2013 21:39  45%    +  -

veverkaAnicka: Mám málo sklenic, v létě jsem hodně zavařovala, tak to zkusím alespoň napoprvé v malém množství a uvidím, jak to dopadne

reagovat veverkaAnicka 24.10.2013 20:47  16%    +  -

jarko: Je to celkem jednoduchý, jen možná pracnější, protože do sklenice se to hůř cpe a pěchuje. Vycházelo mi to nějak jedna hlávka zelí na jednu a kousek sedmičku sklenici.

reagovat jarko 23.10.2013 22:21  46%    +  -

veverkaAnicka: Jé, tak já to taky zkusím. Snad to stihnu. Alespoň pár sklenic.

reagovat veverkaAnicka 23.10.2013 21:14  16%    +  -

jarko: Kvasím ve sklenicích. Zatím se mi to dařilo neúmyslně - zbylý zelný salát jsem dala do sklenice a vzniklo z něj časem docela dobré kysané zelí. Teď to zkusím stejným způsobem, jen ve větším a úmyslně

reagovat jarko 23.10.2013 11:33  47%    +  -

Ondra: Tím se určitě nic nezkazí, jen je nutné kontrolovat, aby byla v kvasné zátce voda, aby se k vínu nedostal vduch a nedošlo k okysličení vína. Já místo zátek používám poslední léta pevně přegumičkované mikrotenové sáčky, dávám ten sáček dvojitě. Mám s tím dobré zkušenosti.

reagovat jarko 23.10.2013 11:29  47%    +  -

veverkaAnicka: Také jsem o zelí uvažovala, ale nechce se mi kvůli tomu kupovat tu kameninovou nádobu na kvašení. Ale četla jsem o kvašení přímo ve sklenicích, tak to možná zkusím

reagovat Ondra 23.10.2013 11:10  1%    +  -

jarko: děkuji mnohokrát :) a tím,že mám kvasnou zátku i při čištění nic neskazím ne? :)

reagovat veverkaAnicka 22.10.2013 21:25  16%    +  -

Radek: Dobrá. Tady jsou pořád na keřích, nikdo to nesklízí.

jarko: No občas skleničku bych mohla, ale nechce se mi kvůli tomu otevírat lahev.
A aby aspoň něco kvasilo, tak jsem si koupila zelí

reagovat jarko 22.10.2013 12:17  47%    +  -

ondra: Pokud je víno akorát a je sušší, tak bych ho už určitě znova kvasit nezkoušela, jen ho nechala vyčistit. Čištění se dá urychlit uložením demižonu s vínem do chladnější místnosti nebo do sklepa - ideální je 15°C.
Ty tekuté kvasinky Vinflora se dají sehnat i v drogerii, ale je to náhoda. Já si je objednávám přímo u výrobce. Uchovávám je v ledničce a vydrží mi funkční více jak rok.
http://www.milcom-as.cz/vum-a-laktoflora/produkty-laktoflora/produkty-pro-domaci-pripravu-mlecnych-vyrobku.html

reagovat ondra 21.10.2013 23:59  1%    +  -

jarko: Děkuji mnohokrát :) chutna.l jsem a myslím,že určitě přeslazené není :) což jsem rád,protože mám raději sušší :) a tekuté kupujete na internetu?

reagovat Radek 21.10.2013 20:54  1%    +  -

veverkaAnička, tak trnky jsem pro letošek našel a natrhal, takže nedorazím:-))

reagovat jarko 21.10.2013 20:21  48%    +  -

veverkaAnicka: Jedna sklenička vína denně je prý velmi zdravá To je škoda, že teď nemůžeš.

reagovat jarko 21.10.2013 20:14  48%    +  -

Ondra: Bohužel nemám hroznové víno, tak nemám zkušenosti s jeho výrobou. Podle mých zkušeností s ovocným vínem však určitě po úplném dokvašení stačí korková zátka, případně ještě zalít voskem nebo pevně přegumičkovat mikrotenovým sáčkem. Pokud však ještě není víno zcela vyčištěné, tak bych tam nechala tu kvasnou zátku i po stočení. Se sušenými kvasinkami mám horší zkušenosti, tak je již nepoužívám, používám pouze tekuté, kdy stačí jedna lahvička až na rozkvašení 30 l, navíc se nemusí dopředu rozkvášet, jako ty sušené a tak ubývá další starost.
Do šťávy z hroznů by se určitě neměl hned přidávat cukr, ale nejdřív změřit cukernatost a podle toho teprve případně doslazovat, aby nebylo výsledné víno přeslazené.
Zkuste víno ochutnat, pokud je pořád hodně sladké, tak byla šťáva přeslazená a kvasinky nestihly najednou tolik cukru zpracovat. Pokud by jste chtěl zkusit víno znovu rozkvasit, tak bych dopředu nejdřív rozkvasila větší množství ovocné šťávy (jablečné nebo i té hroznové) a teprve potom přidala do vína, protože víno, ve kterém je již alkohol se hůře rozkváší. Živnou sůl už bych tam asi nedávala.
Tak přeji ať se nakonec víno povede.

reagovat Ondra 21.10.2013 18:37  1%    +  -

Zdárek lidi :) Omlouvám se,jestli můj dotaz už to byl,ale debata je dost dlouhá.... Tak pokud bych mohl,tak mám DOTAZ :) Dělám víno z červeného hroznu-20L,podle nějakého receptu jsem dal 2vinné kvasinky a 2živné soli,které jsem koupil v drogerii a zasozřejmě cukr :) víno jsem po 5 týdnech slil,ale už moc nechce dokvašovat. Mám kvasnou zátku,takže nebublá. Někde sjem četl,že to můžu nechat jen přikryté korkem,až to stočím po 1.,ale bojím se,abych to nepokazil :D ale také jsem četl,že se nomou přidávat na dokvašování nebo 2 kvašení i kvasinky znovu... ? měla by se případně teda přidat i živná sůl? Děkuji za Váš čas a případnou odpověď :)

reagovat veverkaAnicka 15.10.2013 16:39  10%    +  -

Radek: V našem případě tak 10 litrů vína ke konzumaci

reagovat Radek 14.10.2013 22:43  1%    +  -

veverkaAnicka: Ahoj, co je to mít velké zásoby??

reagovat veverkaAnicka 9.10.2013 19:23  9%    +  -

jarko: No, asi nebudu letos v zimě moc zkoušet, leda že by se sešlo moc nějakého ovoce... Dělala bych do zásoby, a ty už mám myslím docela velké. Já teď pít nemůžu, tak to nemizí.

reagovat jarko 8.10.2013 21:44  38%    +  -

veverkaAnicka: Z nezralého angreštu jsem dělala čistě angreštové, ale to rybízovoangeštové je ze zralého Tak můžeš vyzkoušet nějaké jiné víno, třeba z čaje nebo z džusu. Někde mám recept na víno z ovocného kompotu, podívám se po něm a dám ho sem

reagovat veverkaAnicka 8.10.2013 20:27  9%    +  -

jarko: To rybízovo angreštové je to z nezralých angreštů? Já teď v demižonu nic nemám, tak jsem z toho trochu nesvá

reagovat jarko 6.10.2013 14:14  33%    +  -

veverkaAnicka: Tak ten druhák ze sušených šípků vyzkouším a uvidí se. Plánuji brzo stočit pampeliškové víno a rybízovoangeštové, už jsou skoro vyčištěná, tak jsem zvědavá

reagovat veverkaAnicka 4.10.2013 21:30  9%    +  -

jarko: Druhák jsem dělala jen z čerstvých a ani nevím, jak to dopadlo, protože je pořád v lahvích ve sklepě. Až loni jsem usoudila, že je víno pitné, po třech letech od stočení, ale začala jsem tím prvním. Na šípky se vydám snad v neděli, ale nasuším spíš jen tak na čaj. S aronií teda radši experimentovat nebudu a zpracuju ji jinak

reagovat jarko 4.10.2013 10:24  32%    +  -

veverkaAnicka: Zkoušela jsem z arónie už několik receptů a výsledek nebyl nikdy takový, jaký bych si představovala, tak už z ní víno nedělám. Když jí neotrhám včas, tak mi jí stejně během několika dnů zcela sklidí kosové, tak jim dělám radost a nechávám jí pro ně, když jim tak moc chutná, nezbyde tam opravdu ani kulička
Jinak už jsem natrhala a usušila šípky. Musím si objednat čerstvé kvasinky a pak se vrhnu na to šípkové víno. Taky jsem přemýšlela, že teď budu stáčet jiné šípkové víno, co jsem dala kvasit na začátku léta z loňských šípků, že je zkusím znova rozkvasit na druhák. Ze sušených šípků jsem nikdy druhák nezkoušela, jen z čerstvých a ten mi moc nechutnal. Tak uvidíme, jak to dopadne. Nemáš s tím nějakou zkušenost?

reagovat veverkaAnicka 3.10.2013 20:56  9%    +  -

Máte nějaký dobrý recept na víno z aronie? Máme velkou úrodu a už nevíme co s tím. Kdysi jsem z toho už víno zkoušela podle nějakého receptu z knihy, ale výsledek nic moc, trpké, dobré tak akorát na svařák.

reagovat veverkaAnicka 26.9.2013 21:16  11%    +  -

jarko: Pivo kamarád vaří už několik let. Je to složité a pivní kvasinky jsou celkem choulostivé. Nádobí se musí pečlivě desinfikovat, ingredience vážit a měřit a kdoví co ještě. Výsledek není moc podobný našemu normálnímu hospodskému pivu, protože je to jiná technologie kvašení a hlavně je to co várka, to unikát, což já ráda. Ale sama bych se do toho nepouštěla, na vínu se mi líbí, že se o něj nemusím moc starat a zpracuju to, co roste tady kolem

reagovat jarko 25.9.2013 19:01  36%    +  -

veverkaAnicka: Domácí pivo bych chtěla někdy ochutnat. Mám na něj recept, ale ještě jsem si na něj netroufla, navíc mi to přijde dost složité a pracné oproti vínu. Víno v zásobě žádné nemám, jak ho stočím, tak ho hned vypijem (samozřejmě ne hned najednou) a teď ani na stočení žádné nemám, všechno mi zatím kvasí. Tak mi pak dej vědět, jaké bylo to pivo a jak kamarádům chutnalo domácí víno.

reagovat veverkaAnicka 24.9.2013 19:38  11%    +  -

jarko: Zkusím se poptat, jestli někdo nemá lihoměr na půjčení. Možná táta by mohl, taky dělal nějaké domácí pokusy, když měl čas. Vermut jsem snad ani nikdy nepila, ale jsem na něj zvědavá. Teď asi bude v listopadu příležitost vytáhnout ze sklepa nějakou tu lahev, budu mít doma takovou kamarádskou sešlost. Ještě uvidíme, kdyby se kamarádovi povedlo navařit domácí pivo, tak bych to radši nekombinovala

reagovat jarko 23.9.2013 19:58  33%    +  -

veverkaAnicka: Tak to asi opravdu ještě nebude dokvašené Mělo by být sice sladké, ale i silné (kolem 15%). Snad ještě dokvasí. Vermut doporučuji vyzkoušet, já ho dělám z toho šípkového vína, což je hodně podobné a je fakt výborný a u návštěvy měl obrovský úspěch, všichni byli překvapení, že je to domácí výroba

reagovat veverkaAnicka 23.9.2013 19:13  11%    +  -

jarko: No, ono zatím není ani tak silné, jako sladké :-) Ale myslím, že ještě dokvasí, při stáčení šly trochu bublinky, tak to bude dobré. Vermut bych zkusila, mám akorát ten 5l demižon, jen trochu odpít, aby se vešel pomeranč.

reagovat jarko 23.9.2013 13:37  33%    +  -

veverkaAnicka: Tak právě tento recept je na silné dezertní víno, takže to se do sucha určitě nevykvasí. Z tohoto vína jde pak udělat vermut - přidá se do demižonu (5 litrového) nakrájený pomeranč a třeba i citron, nejlépe i s kůrou a nechá tak dva měsíce macerovat, pak se víno stočí a je z toho velká dobrota

reagovat veverkaAnicka 22.9.2013 19:25  11%    +  -

jarko: Já dělala loni trnkové podle jiného receptu a dokvasilo do sucha. Teď jsem vzala recept tady z nástěnky, s postupným přidáváním cukru a víno je sladké. Při přetáčení šly ještě trochu bublinky... Hmmm, asi zítra vydrhnu podložku od balkonových rajčat a nastěhuju víno na čas do podkroví, tam je teplota stabilnější, kolem 18°C, nejde tam tolik tepla od kamen.

stránkování diskuse:

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.


Přihlásit na tomto počítači trvale:
  Registrace
diskuse:
Diskusi založil(a): jarko
přispívání bez omezení
Nástěnka - Stát se členem
Členové diskuse - Členové online:
Nacházíte se v sekci:
Diskuse -> Zájmy a koníčky -> Vaření a recepty
Přečtěte si
Velká soutěž o 200 cen: vyhrajte dva zájezdy, iPad, knihy a kosmetiku 12 slavných párů, které spolu žijí "na psí knížku"! Dětské kuchyňky umí překvapit Nejčastější poruchy učení. Jak s nimi pracovat? Otec u porodu? Partner někdy může nadělat víc škody než užitku Velký návrat másla. Průzkumy, že je nezdravé, prý už neplatí?! Nejoblíbenější klasika: hovězí maso Osm tipů, jak zvládat bezlepkovou dietu Chcete dítě po čtyřicítce? Pořiďte si "zajíčka", radí odborníci Moje, tvoje, naše peníze. Proč jsou finance Achillovou patou vztahů?
 
 
Mladá Fronta a.s. Mladá Fronta a.s.

Copyright 1999-2014 Mladá fronta a.s. Publikování nebo další šíření obsahu serveru je bez písemného souhlasu autora či redakce zakázáno.