DOMÁCÍ VÍNO

Najdou se nadšenci jako já, se kterými bych si mohla vyměňovat recepty a zkušenosti na výrobu domácího vína? Mám spoustu vyzkoušených receptů na víno z různého ovoce, ale i z jiných surovin a ráda si vyměním zkušenosti.
28.6.2009

Diskusi založil(a) 28.6.2009 jarko

VYZKOUŠENÉ RECEPTY NA DOMÁCÍ VÍNO

Budu sem přidávat zajímavé vyzkoušené recepty na přípravu domácího vína a ovocných likérů.

Pro rozbalení receptů klikněte na odkaz:

RECEPTY NA DOMÁCÍ VÍNO


jarko 10.7.2009 11:53
 
 
 

reagovat veverkaAnicka 25.7.2013 18:32  14%    +  -

Tak jsem včera dala poslední třetinu cukrové vody do trnkového vína. Nádherně to voní. Zkouším teď recept tady z nástěnky, s postupným přidáváním cukru. Minule jsem dala do demižonu vše najednou, podle jiného receptu, tak jsem zvědavá, jestli bude mezi víny poznat rozdíl.

reagovat Radek 24.7.2013 8:44  1%    +  -

Radek: o víkendu jsem stočil jeden demižon trnek, a 3 se mi ještě čistí, ani to horké počasí tomu nenapomáhá.

reagovat Radek 22.7.2013 21:47  1%    +  -

veverkaAnicka: jj, trnky jsou na dlouho:-)

reagovat Radek 22.7.2013 21:46  1%    +  -

čeredka: děkuji, ale u silnice nesbírám ani nic, díky.

reagovat veverkaAnicka 19.7.2013 22:10  16%    +  -

Radek: No, nějak si musím poradit, mám dva demižony a jen jednu zátku... V obou je zatím znatelné kvašení, v jednom mám trnky, ty asi poznám, ve druhém květ bezu, tam si nejsem jistá. Bez nejspíš dokvasí dřív, tak to pak asi přehodím.

reagovat čeredka 19.7.2013 16:19  64%    +  -

Radek: jeřáb roste kolem silnic na Vysočině kolem Velké Bíteše..Vlkov,Osová,Katov,Níhov....nevím,odkud jsi..

reagovat Radek 19.7.2013 14:00  1%    +  -

nenazval bych nepříjemnou nehodou, jestliže se z čista jasna objeví ovoce, které mohu naložit do demižonu, naopak, velmi příjemná věc:-))

reagovat Radek 19.7.2013 13:59  1%    +  -

veverkaAnicka: pytlíky jsou dobré snad při prvotním bouřlivém kvašení. Jestliže pak stáhnete pozdě víno z kalů a budete čekat až vše sedne ke dnu, ztratíte tak část aroma. Může to také poté být cítit kvasinkami.

reagovat Radek 19.7.2013 13:57  1%    +  -

helena: smůla . . .

reagovat jarko 17.7.2013 14:38  45%    +  -

helena: Pokud se Vám utvořila zelená plíseň, tak je to určitě na vylití, bohužel. Plíseň na kvasícím víně mohla vznikout tím, že víno kvasilo pravděpodobně za přístupu vzduchu nebo byly použity nekvalitní vinné kvasinky nebo jste nechala dlouho kvasit celé plody bez občasného promíchání a tak se mohla na horní vrstvě kvasících plodů plíseň také snadno uchytit. Pokud chcete plísni předejít, dodržujte osvědčené recepty a postupy. Spoustu receptů na ovocná vína najdete nahoře na nástěnce. Přeju hodně úspěchů ve výrobě vína a nenechte se odradit tímto neúspěchem.

reagovat helena 17.7.2013 12:04  1%    +  -

Prosím o radu, na kvasícím rybízovém víně se mi utvořila zelená plíseň. To je asi na vylití , že?

reagovat veverkaAnicka 15.7.2013 17:18  9%    +  -

jarko: Tak to je příjemná nehoda

reagovat jarko 15.7.2013 14:30  30%    +  -

veverkaAnicka: Švagr nedopatřením vypnul mami mrazák a měla tam hodně ovoce, tak mi ho přivezla, abych ho zpracovala na víno, když už rozmrzlo, tak bude směs z různého ovoce

reagovat veverkaAnicka 14.7.2013 19:22  8%    +  -

jarko: No tak teď si vyzkouším ten pytlík a možná na něj taky přejdu, uvidíme

reagovat jarko 14.7.2013 18:58  30%    +  -

veverkaAnicka: Určitě to poznáš. Prostě dokud se víno nevyčistí, pak přetočím. Já jich nedávno několik vyhodila, protože jsem je už několik let nepoužila, kdybych to věděla, že je používáš, tak jsem ti je poslala.

reagovat veverkaAnicka 14.7.2013 16:31  8%    +  -

jarko: Nakonec mám taky sáček... Jen si nejsem jistá, že poznám až dokvasí. U zátky to je snadné, přestane bublat. Takovou základní věc, jako kvasnou zátku, už tady ve vesnicích kolem Prahy neseženu.

reagovat jarko 12.7.2013 18:03  29%    +  -

veverkaAnicka: Já zase už vůbec kvasné zátky nepoužívám, po zkušenostech s těmi mikrotenovými sáčky jsem je úplně zrušila. Jsou totiž mnohem pohodlnější. Dala jsem kvasit angreštové víno, tak jsem zvědavá, jak dopadne. To trnkové je určitě dobrota, to ti věřím Já budu stáčet loňské šípkové a chci z něj dělat vermut, tak už se na něj také těším.

reagovat veverkaAnicka 10.7.2013 20:52  9%    +  -

Tak mám nachystáno na trnkové víno. Jen jsem zjistila, že nemám dvě malé kvasné zátky a chci dělat dvě vína, takže zítra ještě poklušu do obchodu, snad je budou mít. Pytlíkům moc nedůvěřuju, přeci jen mám radši, když to bublá v rource :-) A rovnou jsem ochutnala podzimní trnkové, taky dobrota, z toho co jsem zatím vyráběla mi to trnkové chutná nejvíc.

reagovat veverkaAnicka 8.7.2013 18:54  9%    +  -

jarko: Já mám zatím úspěch hlavně se soběstačnýma bylinkama. Dobromysl, máta a meduňka statečně kolonizujou zahradu, šalvěj utiskuje všechno okolo, tymián se pomalu rozrůstá. Rakytník před domem se nádherně rozrostl. Ale cokoliv náročnějšího na podmínky, hlavně úrodnou zem a vodu, tady neprosperuje. Budu se muset naučit zpracovat hlavně to, co roste divoce v okolních mezích

reagovat jarko 8.7.2013 17:57  30%    +  -

veverkaAnicka: Tak já také zkouším kdeco. Momentálně zkouším na zahradě pěstovat fíkovník, tři zimy už vydržel, ale plody mi zatím nějak nestihly dozrát. A letos, jak byla dlouhá zima, tak ani plody nenasadil.
Jinak mi nejvíc ničí slimáci a mšice, ale to je asi problém skoro všude.

reagovat veverkaAnicka 7.7.2013 20:21  9%    +  -

jarko: Tak bezinkové víno už kvasí, nádherně to voní, už se na něj teším.
Já si zas na zahradě zvykám na nové podmínky a nové záškodníky. Jsem z vesnice, měli jsme hospodářství, spoustu všeho možného a úrodnou půdu. Teď žiju v zahrádkářské kolonii, skoro na skále, takže když chci zrýt záhon, beru si na to nejdřív krumpáč, a hlavně jsou tu úplně jiní škůdci, většinou donesení z OBI a podobných zahradnictví. Vždycky zkusím, co by se tu dalo pěstovat, a buď to přežije, nebo to nepřežije.

reagovat jarko 7.7.2013 17:41  30%    +  -

veverkaAnicka: Aha, tak to je fakt divné. Naši třeba mají na chalupě asi metrový pruh přes zahradu, do kterého, když něco zasadí, tak to vždycky uhyne, ať je to cokoliv. Už to raději ani nezkouší.
Mě začal loni takto žloutnout keř Alasky, přes léto zežloutla celá jedna větev a jaře už byla suchá a letos už mi žloutnou další dvě. Tak se také bojím, že přijde postupně celý keř pryč a také nevím, čím to je a možná je to něco podobného. Měla jsem ho tam několik let úplně bez problému a teď tohle.

reagovat veverkaAnicka 6.7.2013 11:10  9%    +  -

jarko: Mám tři borůvky a zasychá jen jedna. Podmínky by měly mít stejné, těžko říct. Ale už loni, když jsem keříky koupila, mi ze čtyř přežil jeden, ostatní zaschly přesně takhle. V zahradnictví mi je vyměnili, možná jsem si něco donesla odtamtud už s tou borůvkou.

reagovat jarko 6.7.2013 11:05  31%    +  -

veverkaAnicka: Může to být také tím, že je moc mokro a je přemáčená. Borůvku mám celkem v pohodě, ale višeň mi napůl uschla, musím ji hodně ostříhat a doufat, že na jaře pustí a je to určitě tím mokrem. Já chemii vůbec nepoužívám, mám k ní prostě odpor. Tak používám jedině přírodní a nechemické preparáty a taky se to dá.

reagovat veverkaAnicka 6.7.2013 10:59  9%    +  -

jarko: Mě se zas něco pustilo do borůvky, ale nevím co. Zasychá, jako kdyby ji něco žralo zevnitř. Nevím, jestli ji nechat, aby si poradila sama, nebo zkusit nějaký postřik. Mám na zahradě studnu, takže chemii radši nepoužívám, taky jen nějaké ty bio přípravky.

reagovat jarko 6.7.2013 8:40  31%    +  -

veverkaAnicka: Trnky u nás bohužel nejsou, ale šípků snad bude dost.
Mám taky několik balkonových rajčat a ty jsou naštěstí už pěkné, ale ty klasické na záhoně jsou opravdu bídné. A jsem zvědavá, jak dopadnou ty cukety, musím po neděli koupit postřik na padlí. Je na to dobrý ten olejový Biooil, který není jedovatý. Snad se mi ještě povede je zachránit.

reagovat veverkaAnicka 5.7.2013 13:06  9%    +  -

jarko: Rajčata mám balkónová, vykvetla nádherně, ale když jsem byla na služebce, tak je manžel trochu přelil a listy začaly odspodu žloutnout. Snad se z toho vzpamatujou. Třešně, švestky a višně nejsou vůbec, borůvek bude pár tak akorát na zobnutí, aspoň na zahradě, v lese jsem to ještě nezkoumala. Jahody skoro žádný... Jen ty ostružiny se květem trefily do pěkného počasí, tak snad to dozraje. Když kvetly, bylo normálně vidět vzdušnou dálnici od včelích úlů, co jsou kousek od nás Ale venku je toho dost, bez a šípky odkvetly pěkně, trnky asi taky budou, no uvidíme.

reagovat jarko 5.7.2013 10:02  32%    +  -

veverkaAnicka: Recept na víno z nezralého angreštu je na nástěnce v receptech. Musí to být ale už narostlý angrešt, těsně před tím, než začne zrát, ale ještě musí být úplně tvrdý a kyselý. Vyčetla jsem, že je z něj víno velmi dobré a k nerozeznání od klasického bílého vína. Tak to chci vyzkoušet.
Z těch přemrzlých trnek bude víno určitě lepší. Já si zamrazuji ovoce na víno běžně a zjistila jsem, že je z něj pak i více šťávy a i se lépe vyčistí. A pokud budeš mít hodně ostružin, tak zkus ostružinové víno, je výborné.
Jinak s tou úrodou máš úplnou pravdu, nebude skoro nic. Včera jsem zjistila, že cukety už mi chytají padlí a rajčata zatím ani nekvetou, loni už touhle dobou zrály plody.

reagovat veverkaAnicka 4.7.2013 22:51  9%    +  -

jarko: Letos je ta úroda nějaká divná, i to počasí nic moc. Budu muset zpracovávat, co vyroste divoce, na zahradě mám akorát hrášek a pár cibulí. A když se zadaří, budou ostružiny. Víno zkusím teď to z květů bezu a možná pak až to rozkvasí udělám ještě trnkové. Mám pořád dvě kila v mrazáku a nenapadá mě nic lepšího, co by se s tím dalo dělat. Na víno z nezralého angreštu jsem docela zvědavá, nezralý angrešt vůbec není dobrý, jak z toho může být dobré víno?

reagovat jarko 4.7.2013 21:30  32%    +  -

veverkaAnicka: Já dávám na to rozkvášení v kbelíku vždycky míň vody, než je v receptu, pak ji doliji podle potřeby až přímo do toho demižonu. Už se mi totiž několikrát stalo, že se mi to pak do demižonu nevešlo, když jsem dala vodu podle receptu. A také, aby mi to z toho kbelíku nepřeteklo, když začne ovoce kvasit. Tak teď dávám prostě vody méně a pak jí doleju až přímo do demižonu podle potřeby.
Přeji hodně úspěchů při kvašení. Mě kvasí toho bezinkového vína 15 litrů. Přidala jsem tam ten šípkový čaj a náramně to voní, jsem na výsledek pokusu zvědavá.
Bohužel se mi letos kvůli špatnému počasí neurodily žádné višně, tak višňové víno letos nebude. Ale mám v plánu zkusit angreštové víno z nezralého angreštu, prý je výborné.

stránkování diskuse:

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.


Přihlásit na tomto počítači trvale:
  Registrace
diskuse:
Diskusi založil(a): jarko
přispívání bez omezení
Nástěnka - Stát se členem
Členové diskuse - Členové online:
Nacházíte se v sekci:
Diskuse -> Zájmy a koníčky -> Vaření a recepty
Přečtěte si
Britská královna Alžběta II. na Velikonoční pondělí oslavila 88. narozeniny Plněná vejce - ideální zpracování vařených vajíček Jana (35): Do příchodu dětí jsme byli dokonalý pár. Teď jsme na rozchod Lunární kalendář: Navštivte přátele Jednodenní půsty pomáhají udržet hmotnost i zdraví Simona Krainová: Do postele chce modelku každý, ale do života ne Američanka zapomněla dvouměsíční dceru na kapotě, sedla do auta a odjela domů Síla mlčení. Kdy je dobré držet pusu a jak mlčením vítězit? Lunární kalendář: Naslouchejte svému vnitřnímu hlasu Co vám krade energii? Poznejte 7 zlodějů životního elánu
 
 
Mladá Fronta a.s. Mladá Fronta a.s.

Copyright 1999-2014 Mladá fronta a.s. Publikování nebo další šíření obsahu serveru je bez písemného souhlasu autora či redakce zakázáno.