DOMÁCÍ VÍNO

Najdou se nadšenci jako já, se kterými bych si mohla vyměňovat recepty a zkušenosti na výrobu domácího vína? Mám spoustu vyzkoušených receptů na víno z různého ovoce, ale i z jiných surovin a ráda si vyměním zkušenosti.
28.6.2009

Diskusi založil(a) 28.6.2009 jarko

VYZKOUŠENÉ RECEPTY NA DOMÁCÍ VÍNO

Budu sem přidávat zajímavé vyzkoušené recepty na přípravu domácího vína a ovocných likérů.

Pro rozbalení receptů klikněte na odkaz:

RECEPTY NA DOMÁCÍ VÍNO


jarko 10.7.2009 11:53
 
 
 

reagovat veverkaAnicka 31.8.2013 20:32  8%    +  -

jarko: No musím říct, že bezové květové mě opravdu zaujalo. Ještě je hodně ostré, ale myslím, že až si chvíli odpočine, bude dost podobné bílému, s mírnou bezovou příchutí. A na dovolenou jedeme do Francie, tak doufám, že tam něco taky ochutnáme. V Bretani teda nemají asi místní vína, ale mají tam jablečné pivo cider, což taky stojí za to

reagovat jarko 30.8.2013 22:27  29%    +  -

veverkaAnicka: Klidně nech mikroten. Já to nechávám i u přetočeného vína, jen pořádně utáhnu několika gumičkami, aby tam nemohl vniknout vzduch. Zjistila jsem, že je to lepší než korek, ten vysychá a může propouštět vzduch. Užij si dovolenou

reagovat veverkaAnicka 30.8.2013 21:03  8%    +  -

Já o víkendu přetočím do čistého demižonu bezové květové víno. Jen nevím, jestli uzavřít pevně, nebo nechat ještě pod mikrotěňákem. Není ještě úplně vyčištěné, ale pojedu teď na dva týdny pryč a pak už by mohlo být pozdě. Jinak ke kvašení kde nic tu nic, ostružiny jsme snědli nebo zavařili a nic dalšího už nemám. Možná až dozraje bez, udělám letos ještě trochu bezového, to je výborné víno.

reagovat jarko 30.8.2013 10:52  29%    +  -

Radek: Momentálně nic na kvašení nemám. Čekám na šípky a bezinky.

reagovat Radek 29.8.2013 20:59  1%    +  -

ticho po pešině, že by snad žádná činnost neprobíhala?

reagovat jarko 18.8.2013 17:50  28%    +  -

Radek: Já to v tak velkém množství nedělám a používám maximálně 15 litrové demižony. Tak že mi to tak stačí. Je jasné, že ve velkém množství je to již komplikovanější. Já dělám od každého druhu vína tak 5-10 litrů, spíš pro chuť.

reagovat Radek 18.8.2013 9:13  1%    +  -

jarko: jasně že to jde i bez toho, vždy to někdy dokvasí a něco z toho bude. pokud máte malý demižon a dáte do něho pár kousků ovoce, či květu. Já dle kvasné zátky dokážu odhadnout jak rychle obsah vykvasí, kdy dochází cukr a mám dosladit. a co se týká medoviny, ta je velmi problematická a choulostivá, bez kvasných zátek ani ránu, v demižonech je za 12tis.Kč medu, to by jste také riskovala?

reagovat jarko 17.8.2013 17:40  27%    +  -

Radek: Já už dobře poznám, kdy víno dokvasilo i bez kvasné zátky. Víno dělám takto již mnoho let a mám to už opravdu vychytané. Dřív jsem používala kvasné zátky, ale časem jsem zjistila, že mi tohle vyhovuje víc a k těm zátkám bych už se nevrátila. Je to asi o té praxi a hlavně co jak komu vyhovuje.

reagovat Radek 17.8.2013 14:10  1%    +  -

jarko: nechci vám do toho nijak moc povídat, ale když dokvašené (ne sedlé ) víno sedí na kvasnicích mrtvých na dně, ošidíte se o chut i aroma. Dle mne se přetáčí hned po dokvašení. A nikdy bych neriskoval ztrátu obsahu demižonu, dělám tedy 50ti litrové, kvůli kvasné zátce v hodnotě 50Kč.

reagovat jarko 13.8.2013 21:14  27%    +  -

veverkaAnicka: Já přetáčím, až když se víno úplně vyčistí a nejsou vidět na stěnách demižonu žádné bublinky. Ke konci kvašení už ten sáček určitě není vůbec nafouklý, někdy se naopak vcucne i trochu dovnitř.

reagovat veverkaAnicka 12.8.2013 20:37  9%    +  -

jarko: Mám dotaz k pytlíku místo kvasné zátky. Jak u vína z květů bezu poznám, že dokvasilo? Sáček už úplně nafouklý není, ale nepoznám, jestli ještě kvasí, nebo už bych ho měla stočit z kalů. Víno je ještě kalné. Přinejhorším tam teda můžu na chvíli přehodit kvasnou zátku z trnkového, ale nechce se mi do toho zbytečně hrabat.

reagovat jarko 8.8.2013 11:58  30%    +  -

Radek: Jinak ten můj pokus s přidáním výluhu ze sušených šípků k bezinkovým květům je výbornej, lepší než samotné víno jenom z květů.

reagovat jarko 8.8.2013 11:55  30%    +  -

Radek: Tak já višeň sice mám, ale letos tam kvůli vytrvalým dešťům nebylo nic. Trnky tady taky nejsou, ale šípky snad nějaké budou.

reagovat Radek 1.8.2013 21:48  1%    +  -

Radek: technika stávkuje, nezobrazilo mi to předešlý příspěvek. já Plzen a v lokalitách kde jsem trhával, Klatovsko a Plzen-sever je uroda tak 2-3%, prostě vůbec nic, sem tam kulička. Klidně přijedu trhat na víkend, možná i na dva, pokud to bude stát za to, dejte echo, a přijedu.

reagovat Radek 1.8.2013 21:46  1%    +  -

Radek: jinak s šípkama je to podobné, i když lepší, budou, ale už ted jich je na keřích málo. Ale detailně jsem to nezjištoval. Trnky beru určitě, šípky vyzjistím.

reagovat Radek 1.8.2013 21:44  1%    +  -

veverkaAnicka: tak to děkuji za info, mám stabilní lokality tady na Plzní, Klatovsku a okolo Rabštejna. Jestliže u vás dozraji, klidně si přijedu a udělám si trhací víkend, možná i dva. Takže budu čekat na echo:-)

reagovat veverkaAnicka 1.8.2013 17:26  11%    +  -

Radek: A odkud jsi? Možná už si to psal, ale zapomněla jsem... Kolem Vraného nad Vltavou trnky jsou, našla jsem celý plantáže keřů se zelenými plody, jestli do toho nic nespadne, tak by měly dozrát.

reagovat Radek 1.8.2013 10:16  1%    +  -

višnové jsem nedělal, nemam višeň, ale z třešní. a at si kdo chce co chce říká, tak po týdnu kvašení měl jeden demižon 17% alkoholu, a druhý jen 9%, přitom jsem zakládal oba stejně. Ale chut plná, sytá a luxusní, až jsem byl překvapen, když se dočítám, že se třešně na víno nehodí. a ted o víkendu jsem založil i malinové, na to jsem opravdu zvědavý. jinak medovina na půdě v teple také jede jako divá, po týdnu kvašení 10%, myslím, že za 14 dní budu stáčet z kalů. už mám objednaný i akátový sud na zrání. a trnky?? trnky právě neodkvetly vůbec!! jezdím mnoho kilomertů, stovky, abych našel místo výše položené, kde byla větší zima, abych našel minimální množství které dozraje.

reagovat jarko 27.7.2013 22:57  37%    +  -

Radek: Já včera stočila do lahví a ochutnala loňské višňové. Fakt výborné a je hodně silné. Nemám sice lihoměr, ale to se pozná. Bohužel se letos višně vůbec neurodily. Zítra chci dát kvasit víno z bílého rybízu, tak jsem zvědavá jaké bude. Dokvašuje mi šípkovobezinkvé víno, tak jsem fakt zvědavá jaké bude, je to takový můj pokus.

reagovat Radek 27.7.2013 12:52  1%    +  -

včera jsme degustovali s kamarády trnku, trnku barrique a pampelišku, chutnalo všem , i tomu, co říkal, že má rád sladká vína, tyto byly ale uplně suchá. dnes vezu lípu a višeň, ta má 18%alkoholu. Je to paráda, pak jen tak sáhnout a vytáhnout lahev z regálu, takový jiný pocit "svobody".

reagovat jarko 25.7.2013 22:24  37%    +  -

veverkaAnicka: Já už málokdy dělám víno tak, že přidávám cukr najednou, to už dělám jen u vína z květů. U vín z ovoce přidávám cukr již jen postupně. Postupné přidávání cukru se mi osvědčilo, sice se cukru spotřebuje více, ale víno je silnější a přijde mi, že není tak náchylné k různým nemocem a vadám.

reagovat veverkaAnicka 25.7.2013 18:32  14%    +  -

Tak jsem včera dala poslední třetinu cukrové vody do trnkového vína. Nádherně to voní. Zkouším teď recept tady z nástěnky, s postupným přidáváním cukru. Minule jsem dala do demižonu vše najednou, podle jiného receptu, tak jsem zvědavá, jestli bude mezi víny poznat rozdíl.

reagovat Radek 24.7.2013 8:44  1%    +  -

Radek: o víkendu jsem stočil jeden demižon trnek, a 3 se mi ještě čistí, ani to horké počasí tomu nenapomáhá.

reagovat Radek 22.7.2013 21:47  1%    +  -

veverkaAnicka: jj, trnky jsou na dlouho:-)

reagovat Radek 22.7.2013 21:46  1%    +  -

čeredka: děkuji, ale u silnice nesbírám ani nic, díky.

reagovat veverkaAnicka 19.7.2013 22:10  16%    +  -

Radek: No, nějak si musím poradit, mám dva demižony a jen jednu zátku... V obou je zatím znatelné kvašení, v jednom mám trnky, ty asi poznám, ve druhém květ bezu, tam si nejsem jistá. Bez nejspíš dokvasí dřív, tak to pak asi přehodím.

reagovat čeredka 19.7.2013 16:19  64%    +  -

Radek: jeřáb roste kolem silnic na Vysočině kolem Velké Bíteše..Vlkov,Osová,Katov,Níhov....nevím,odkud jsi..

reagovat Radek 19.7.2013 14:00  1%    +  -

nenazval bych nepříjemnou nehodou, jestliže se z čista jasna objeví ovoce, které mohu naložit do demižonu, naopak, velmi příjemná věc:-))

reagovat Radek 19.7.2013 13:59  1%    +  -

veverkaAnicka: pytlíky jsou dobré snad při prvotním bouřlivém kvašení. Jestliže pak stáhnete pozdě víno z kalů a budete čekat až vše sedne ke dnu, ztratíte tak část aroma. Může to také poté být cítit kvasinkami.

reagovat Radek 19.7.2013 13:57  1%    +  -

helena: smůla . . .

stránkování diskuse:

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.


Přihlásit na tomto počítači trvale:
  Registrace
diskuse:
Diskusi založil(a): jarko
přispívání bez omezení
Nástěnka - Stát se členem
Členové diskuse - Členové online:
Nacházíte se v sekci:
Diskuse -> Zájmy a koníčky -> Vaření a recepty
Přečtěte si
Film Padesát odstínů šedi se chystá do kin. Podívejte se na sexy fotky a oficiální trailer už teď! Velká anketa: Nejčastější problémy v sexu, které si necháváme pro sebe Pravdy i mýty o deodorantech a antiperspirantech! Skvělé recepty pro letní grilování - část I. Tanečnice těžkého kalibru Lulu: Poprvé v životě se cítím opravdu sexy Postel jako bitevní pole. Liší se skutečně tolik mužská a ženská sexualita? Chcete být o krok blíže k dokonalé pleti? Bez masky to nepůjde! 11 tipů, jak začít hubnout už dnes! Skvrny od rzi, rtěnky či kečupu lze odstranit i ekologicky! Byl v nevěstinci ? a co dál?
 
 
Mladá Fronta a.s. Mladá Fronta a.s.

Copyright 1999-2014 Mladá fronta a.s. Publikování nebo další šíření obsahu serveru je bez písemného souhlasu autora či redakce zakázáno.