DOMÁCÍ VÍNO

Najdou se nadšenci jako já, se kterými bych si mohla vyměňovat recepty a zkušenosti na výrobu domácího vína? Mám spoustu vyzkoušených receptů na víno z různého ovoce, ale i z jiných surovin a ráda si vyměním zkušenosti.
28.6.2009

Diskusi založil(a) 28.6.2009 jarko

VYZKOUŠENÉ RECEPTY NA DOMÁCÍ VÍNO

Budu sem přidávat zajímavé vyzkoušené recepty na přípravu domácího vína a ovocných likérů.

Pro rozbalení receptů klikněte na odkaz:

RECEPTY NA DOMÁCÍ VÍNO


jarko 10.7.2009 11:53
 
 
 

reagovat jarko 8.10.2013 21:44  38%    +  -

veverkaAnicka: Z nezralého angreštu jsem dělala čistě angreštové, ale to rybízovoangeštové je ze zralého Tak můžeš vyzkoušet nějaké jiné víno, třeba z čaje nebo z džusu. Někde mám recept na víno z ovocného kompotu, podívám se po něm a dám ho sem

reagovat veverkaAnicka 8.10.2013 20:27  9%    +  -

jarko: To rybízovo angreštové je to z nezralých angreštů? Já teď v demižonu nic nemám, tak jsem z toho trochu nesvá

reagovat jarko 6.10.2013 14:14  33%    +  -

veverkaAnicka: Tak ten druhák ze sušených šípků vyzkouším a uvidí se. Plánuji brzo stočit pampeliškové víno a rybízovoangeštové, už jsou skoro vyčištěná, tak jsem zvědavá

reagovat veverkaAnicka 4.10.2013 21:30  9%    +  -

jarko: Druhák jsem dělala jen z čerstvých a ani nevím, jak to dopadlo, protože je pořád v lahvích ve sklepě. Až loni jsem usoudila, že je víno pitné, po třech letech od stočení, ale začala jsem tím prvním. Na šípky se vydám snad v neděli, ale nasuším spíš jen tak na čaj. S aronií teda radši experimentovat nebudu a zpracuju ji jinak

reagovat jarko 4.10.2013 10:24  32%    +  -

veverkaAnicka: Zkoušela jsem z arónie už několik receptů a výsledek nebyl nikdy takový, jaký bych si představovala, tak už z ní víno nedělám. Když jí neotrhám včas, tak mi jí stejně během několika dnů zcela sklidí kosové, tak jim dělám radost a nechávám jí pro ně, když jim tak moc chutná, nezbyde tam opravdu ani kulička
Jinak už jsem natrhala a usušila šípky. Musím si objednat čerstvé kvasinky a pak se vrhnu na to šípkové víno. Taky jsem přemýšlela, že teď budu stáčet jiné šípkové víno, co jsem dala kvasit na začátku léta z loňských šípků, že je zkusím znova rozkvasit na druhák. Ze sušených šípků jsem nikdy druhák nezkoušela, jen z čerstvých a ten mi moc nechutnal. Tak uvidíme, jak to dopadne. Nemáš s tím nějakou zkušenost?

reagovat veverkaAnicka 3.10.2013 20:56  9%    +  -

Máte nějaký dobrý recept na víno z aronie? Máme velkou úrodu a už nevíme co s tím. Kdysi jsem z toho už víno zkoušela podle nějakého receptu z knihy, ale výsledek nic moc, trpké, dobré tak akorát na svařák.

reagovat veverkaAnicka 26.9.2013 21:16  11%    +  -

jarko: Pivo kamarád vaří už několik let. Je to složité a pivní kvasinky jsou celkem choulostivé. Nádobí se musí pečlivě desinfikovat, ingredience vážit a měřit a kdoví co ještě. Výsledek není moc podobný našemu normálnímu hospodskému pivu, protože je to jiná technologie kvašení a hlavně je to co várka, to unikát, což já ráda. Ale sama bych se do toho nepouštěla, na vínu se mi líbí, že se o něj nemusím moc starat a zpracuju to, co roste tady kolem

reagovat jarko 25.9.2013 19:01  36%    +  -

veverkaAnicka: Domácí pivo bych chtěla někdy ochutnat. Mám na něj recept, ale ještě jsem si na něj netroufla, navíc mi to přijde dost složité a pracné oproti vínu. Víno v zásobě žádné nemám, jak ho stočím, tak ho hned vypijem (samozřejmě ne hned najednou) a teď ani na stočení žádné nemám, všechno mi zatím kvasí. Tak mi pak dej vědět, jaké bylo to pivo a jak kamarádům chutnalo domácí víno.

reagovat veverkaAnicka 24.9.2013 19:38  11%    +  -

jarko: Zkusím se poptat, jestli někdo nemá lihoměr na půjčení. Možná táta by mohl, taky dělal nějaké domácí pokusy, když měl čas. Vermut jsem snad ani nikdy nepila, ale jsem na něj zvědavá. Teď asi bude v listopadu příležitost vytáhnout ze sklepa nějakou tu lahev, budu mít doma takovou kamarádskou sešlost. Ještě uvidíme, kdyby se kamarádovi povedlo navařit domácí pivo, tak bych to radši nekombinovala

reagovat jarko 23.9.2013 19:58  33%    +  -

veverkaAnicka: Tak to asi opravdu ještě nebude dokvašené Mělo by být sice sladké, ale i silné (kolem 15%). Snad ještě dokvasí. Vermut doporučuji vyzkoušet, já ho dělám z toho šípkového vína, což je hodně podobné a je fakt výborný a u návštěvy měl obrovský úspěch, všichni byli překvapení, že je to domácí výroba

reagovat veverkaAnicka 23.9.2013 19:13  11%    +  -

jarko: No, ono zatím není ani tak silné, jako sladké :-) Ale myslím, že ještě dokvasí, při stáčení šly trochu bublinky, tak to bude dobré. Vermut bych zkusila, mám akorát ten 5l demižon, jen trochu odpít, aby se vešel pomeranč.

reagovat jarko 23.9.2013 13:37  33%    +  -

veverkaAnicka: Tak právě tento recept je na silné dezertní víno, takže to se do sucha určitě nevykvasí. Z tohoto vína jde pak udělat vermut - přidá se do demižonu (5 litrového) nakrájený pomeranč a třeba i citron, nejlépe i s kůrou a nechá tak dva měsíce macerovat, pak se víno stočí a je z toho velká dobrota

reagovat veverkaAnicka 22.9.2013 19:25  11%    +  -

jarko: Já dělala loni trnkové podle jiného receptu a dokvasilo do sucha. Teď jsem vzala recept tady z nástěnky, s postupným přidáváním cukru a víno je sladké. Při přetáčení šly ještě trochu bublinky... Hmmm, asi zítra vydrhnu podložku od balkonových rajčat a nastěhuju víno na čas do podkroví, tam je teplota stabilnější, kolem 18°C, nejde tam tolik tepla od kamen.

reagovat jarko 22.9.2013 18:37  33%    +  -

veverkaAnicka: Při 15°C kvašení ustává, do této teploty se víno přenáší, pokud chceme, aby kvašení ustalo, usadil se kal a víno by se mělo při této teplotě uchovávat. Ale i při vyšší teplotě se mohlo stát, že trnkové víno nedokvasilo do sucha, u šípkového vína ze sušených plodů je to tak třeba správně, výsledné víno je sladké, i přesto, že kvašení ustane a šípky klesnou ke dnu. Trnkové víno jsem také jednou dělala a pokud si dobře pamatuji, po dokvašení zůstalo také hodně sladké.

reagovat veverkaAnicka 22.9.2013 16:19  11%    +  -

Tak jsem stočila trnkové, ale nevím, jestli nebylo moc brzo. Trnky klesly, ale je ještě hodně sladké, tak jsem to nechala taky pod mikroteňákem a snad to dokvasí. Odpočívá ve sklepě, kde máme asi 15°C, není to málo? V obytné části teď asi nebude stabilní teplota, začneme pomalu přitápět kamnama.

reagovat veverkaAnicka 21.9.2013 8:43  11%    +  -

jarko: Já tam taky byla prvně, když nepočítám tři dny v Paříži kdysi na školním zájezdu, protože to byl maraton po památkách,ze kterýho si nakonec pamatuju jen bolavý nohy a Eifelovku :-) Cider je moc dobrej, dá se sehnat i u nás a je jich víc druhů, ty sladší chutnaj jako mírně nakvašenej jablečnej mošt. Ale kvasí se to pivníma kvasinkama, takže je to vždycky jakoby do hořka. Ochutnali jsme tam různý značky a každá jiná a domů jsme nakonec koupili neznačkovej domácí na statku od jednoho děduly, ten byl nejlepší

reagovat jarko 20.9.2013 19:12  32%    +  -

veverkaAnicka: Tak Cider jsem ještě nikdy nepila, tak nevím, jaký je. Hlavně, že jste si dovču užili i přes horší počasí Já jsem přímo ve Francii ještě nikdy nebyla, jen jsme jednou projížděli, ale to už je i dost dávno.

reagovat veverkaAnicka 19.9.2013 18:44  12%    +  -

jarko: Pohoda, mohlo být trochu tepleji, ale aspoň nám moc nepršelo. Ochutnali jsme nějaký to víno a cider. Cider už jsme před časem zkoušeli s kamarádem vykvasit taky, ale takhle dobrej se nám nepovedl.

reagovat jarko 17.9.2013 19:32  33%    +  -

veverkaAnicka: Tak jak bylo na dovolené? Já teď čekám na šípky, snad se ještě počasí umoudří, aby dobře uzrály.

reagovat veverkaAnicka 31.8.2013 20:32  8%    +  -

jarko: No musím říct, že bezové květové mě opravdu zaujalo. Ještě je hodně ostré, ale myslím, že až si chvíli odpočine, bude dost podobné bílému, s mírnou bezovou příchutí. A na dovolenou jedeme do Francie, tak doufám, že tam něco taky ochutnáme. V Bretani teda nemají asi místní vína, ale mají tam jablečné pivo cider, což taky stojí za to

reagovat jarko 30.8.2013 22:27  29%    +  -

veverkaAnicka: Klidně nech mikroten. Já to nechávám i u přetočeného vína, jen pořádně utáhnu několika gumičkami, aby tam nemohl vniknout vzduch. Zjistila jsem, že je to lepší než korek, ten vysychá a může propouštět vzduch. Užij si dovolenou

reagovat veverkaAnicka 30.8.2013 21:03  8%    +  -

Já o víkendu přetočím do čistého demižonu bezové květové víno. Jen nevím, jestli uzavřít pevně, nebo nechat ještě pod mikrotěňákem. Není ještě úplně vyčištěné, ale pojedu teď na dva týdny pryč a pak už by mohlo být pozdě. Jinak ke kvašení kde nic tu nic, ostružiny jsme snědli nebo zavařili a nic dalšího už nemám. Možná až dozraje bez, udělám letos ještě trochu bezového, to je výborné víno.

reagovat jarko 30.8.2013 10:52  29%    +  -

Radek: Momentálně nic na kvašení nemám. Čekám na šípky a bezinky.

reagovat Radek 29.8.2013 20:59  1%    +  -

ticho po pešině, že by snad žádná činnost neprobíhala?

reagovat jarko 18.8.2013 17:50  28%    +  -

Radek: Já to v tak velkém množství nedělám a používám maximálně 15 litrové demižony. Tak že mi to tak stačí. Je jasné, že ve velkém množství je to již komplikovanější. Já dělám od každého druhu vína tak 5-10 litrů, spíš pro chuť.

reagovat Radek 18.8.2013 9:13  1%    +  -

jarko: jasně že to jde i bez toho, vždy to někdy dokvasí a něco z toho bude. pokud máte malý demižon a dáte do něho pár kousků ovoce, či květu. Já dle kvasné zátky dokážu odhadnout jak rychle obsah vykvasí, kdy dochází cukr a mám dosladit. a co se týká medoviny, ta je velmi problematická a choulostivá, bez kvasných zátek ani ránu, v demižonech je za 12tis.Kč medu, to by jste také riskovala?

reagovat jarko 17.8.2013 17:40  27%    +  -

Radek: Já už dobře poznám, kdy víno dokvasilo i bez kvasné zátky. Víno dělám takto již mnoho let a mám to už opravdu vychytané. Dřív jsem používala kvasné zátky, ale časem jsem zjistila, že mi tohle vyhovuje víc a k těm zátkám bych už se nevrátila. Je to asi o té praxi a hlavně co jak komu vyhovuje.

reagovat Radek 17.8.2013 14:10  1%    +  -

jarko: nechci vám do toho nijak moc povídat, ale když dokvašené (ne sedlé ) víno sedí na kvasnicích mrtvých na dně, ošidíte se o chut i aroma. Dle mne se přetáčí hned po dokvašení. A nikdy bych neriskoval ztrátu obsahu demižonu, dělám tedy 50ti litrové, kvůli kvasné zátce v hodnotě 50Kč.

reagovat jarko 13.8.2013 21:14  27%    +  -

veverkaAnicka: Já přetáčím, až když se víno úplně vyčistí a nejsou vidět na stěnách demižonu žádné bublinky. Ke konci kvašení už ten sáček určitě není vůbec nafouklý, někdy se naopak vcucne i trochu dovnitř.

reagovat veverkaAnicka 12.8.2013 20:37  9%    +  -

jarko: Mám dotaz k pytlíku místo kvasné zátky. Jak u vína z květů bezu poznám, že dokvasilo? Sáček už úplně nafouklý není, ale nepoznám, jestli ještě kvasí, nebo už bych ho měla stočit z kalů. Víno je ještě kalné. Přinejhorším tam teda můžu na chvíli přehodit kvasnou zátku z trnkového, ale nechce se mi do toho zbytečně hrabat.

stránkování diskuse:

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.


Přihlásit na tomto počítači trvale:
  Registrace
diskuse:
Diskusi založil(a): jarko
přispívání bez omezení
Nástěnka - Stát se členem
Členové diskuse - Členové online:
Nacházíte se v sekci:
Diskuse -> Zájmy a koníčky -> Vaření a recepty
Přečtěte si
20 nevěrných celebrit! Kdo koho podvedl? Tchán vyhrožoval na svatbě Clooneymu, že musí ihned zplodit dítě Narození dítěte: Problémový vztah nezlepší, spíše naopak Horoskop na říjen. Budou vám hvězdy přát? Nejste na to samy! Ovocné knedlíky krok za krokem Chcete, aby vás partner stále zbožňoval? Dejte mu šanci a on to udělá! Domácí nosní sprcha: Prevence i léčba rýmy Mila Kunis a Ashton Kutcher mají dceru Poradna podprsenek ? odstávající košíčky, barvy, široká záda (odpovědi na vaše dotazy)
 
 
Mladá Fronta a.s. Mladá Fronta a.s.

Copyright 1999-2014 Mladá fronta a.s. Publikování nebo další šíření obsahu serveru je bez písemného souhlasu autora či redakce zakázáno.