DOMÁCÍ VÍNO

Najdou se nadšenci jako já, se kterými bych si mohla vyměňovat recepty a zkušenosti na výrobu domácího vína? Mám spoustu vyzkoušených receptů na víno z různého ovoce, ale i z jiných surovin a ráda si vyměním zkušenosti.
28.6.2009

Diskusi založil(a) 28.6.2009 jarko

VYZKOUŠENÉ RECEPTY NA DOMÁCÍ VÍNO

Budu sem přidávat zajímavé vyzkoušené recepty na přípravu domácího vína a ovocných likérů.

Pro rozbalení receptů klikněte na odkaz:

RECEPTY NA DOMÁCÍ VÍNO


jarko 10.7.2009 11:53
 
 
 

reagovat jarko 17.6.2014 18:09  76%    +  -

Pepa: To kvašení trvá různě, dokud bublá, tak ho nechte v klidu. Jakmile se vyčistí, tak ho můžete přetočit do čistého demižonu, buď musí být demižon o něco menší nebo dolít víno vodou nebo jablečnou šťávou až po hrdlo. Pokud by bylo víno již čiré úplně do jiskry, tak ho můžete rovnou nalahvovat, to bezinkové víno se většinou vyčistí dobře a přetáčení do jiného demižonu můžete vynechat. Čím vícekrát se však víno přetáčí, tím je jasnější a čiřejší. Bezinkové víno většinou pořád malinko perlí, i když je již hotové a čiré, většinou se povede takové lehké nasládlé perlivé víno určené k rychlému vypití.

reagovat Pepa 17.6.2014 13:54  1%    +  -

Dobrý den, Dělám víno z květů černého bezu (podle pani z Hajan) a po týdnu kvašení v kýblu jsem ho přecedil do demižonu a už 3 den pokračuje vesele v kvašení. A zajímalo by mě, jak dlouho bude zhruba kvasit, než jej budu stáčet z kalů? Mam 5l demižon naplněnej asi jako vy na fotce nahoře a po vykvašení bych měl víno ztočit do jiného demižonu až po hrdlo, tak to mam dolít vodou? Nebo to stáčení z kalů můžu provádět rovnou do lahví? Zkouším dělat víno poprvně, tak tomu moc nerozumím. Předem děkuji za rady

reagovat Pepa 17.6.2014 13:50  1%    +  -

Dobrý den, Dělám víno z květů černého bezu (podle pani z Hajan) a po týdnu kvašení v kýblu jsem ho přecedil do demižonu a už 3 den pokračuje vesele v kvašení. A zajímalo by mě, jak dlouho bude zhruba kvasit, než jej budu stáčet z kalů? Mam 5l demižon naplněnej asi jako vy na fotce nahoře a po vykvašení bych měl víno ztočit do jiného demižonu až po hrdlo, tak to mam dolít vodou? Nebo to stáčení z kalů můžu provádět rovnou do lahví? Zkouším dělat víno poprvně, tak tomu moc nerozumím. Předem děkuji za rady

reagovat jarko 7.6.2014 8:48  81%    +  -

lazo: Já to neměřím, ale domácí víno bývá silnější - tipuji tak kolem 15%. Také hodně záleží na postupu, já dělám vína s postupným přidáváním cukru a ty bývají hodně silné.

reagovat lazo 7.6.2014 5:16  1%    +  -

kolik to muže mit procent alkoholu ? děkuji

reagovat jarko 11.5.2014 13:20  100%    +  -

lazo: Určitě není problém po vykvašení přetočit víno ze dvou demižonů do jednoho, ale přetočit víno ze dvou 10 litrových do 25 litrového nejde, protože je moc velký a nad vínem se nesmí nechávat vzduch. Při přetáčení se demižon plní vínem až tak 3-4 cm po okraj hrdla, pokud je toho vína méně, je třeba víno dolít vychlazenou převařenou vodou nebo jablečnou šťávou, ale přílišné ředění vína není vůbec žádoucí ani dobré. Proto je lepší přetáčet po vykvašení víno do stejného nebo do o něco menšího demižonu, aby se zbytečně neředilo. Víno se po dokvašení přetáčí do čistého demižonu opatrně hadičkou a to tak, že se snažíme nenasát spodní kal. V případě potřeby po několika dnech víno znovu přetočíme, dokud není úplně čiré.

reagovat lazo 10.5.2014 13:30  1%    +  -

Zdravim, chtěl bych se zeptat na par věci ohledně pampeliškoveho vina. Mam dva 10 litrove demižony ve kterem se děla vino a chtěl bych se zeptat zda bych mohl oba demižony stočit do jedneho demižonu ktery ma objem 25 litru, take zda musim při stačeni vina použit platno ktere zachyti zbytek nečistot a tak podobně hlavně at nepřijdu o vysledek alkoholu děkuji za vaše odpovědi

reagovat jarko 1.5.2014 8:51  90%    +  -

vinar: cim dele vino kvasi, tim je silnejsi s vyssim mnozstvim alkoholu. Toho se dosahne postupnym pridavanim cukru - viz nektere recepty v odkazu nahore na nastence.

reagovat vinar 1.5.2014 8:07  1%    +  -

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat zkušenějších vinařů, jestli záleží na době kvašení množství vína ?

reagovat jarko 29.4.2014 7:31  100%    +  -

Baru: v sacku nesmi byt zadne dirky a na pripevneni se musi pouzit jedine gumicka, protoze pruzi a tak plyny z kvaseni pusti ven, ale z venku se vzduch nedostane dovnitr. Ta gumicka musi byt opravdu natesno pres to hrdlo, aby tam ten vzduch z venku vubec nemohl vniknout, protoze vino musi kvasit bez pristupu vzduchu, ven se ty plyny dostanou, protoze unikaji pod tlakem.
Tak at se vino podari

reagovat Baru 28.4.2014 21:17  1%    +  -

Jeden, možná hloupý dotaz. Chystám se na pampeliškové víno, víno vlastně celkově poprvé, mám 3litrovou zavařovačku, tudíž ji musím zadělat sáčkem a gumičkou (provázkem) jako vy.. Zajímá mě ale, jestli máte v sáčku pár mini dírek, nebo jak ten vzduchu odchází ven?? Děkuji

reagovat jarko 19.3.2014 12:31  87%    +  -

PavelT: Také zdravím. Tak zkuste trnkové víno ochutnat, pokud se Vám zdá již dost vykvašené, tak ho uložte i s demižonem do chladu k ustálení a ukončení kvašení. Ale třeba šípkové víno mi letos kvasilo skoro 4 měsíce, tak si myslím, že pokud chcete víno víc do sucha, tak delší kvašení určitě nevadí. Rýžové víno jsem dělala jen párkrát a v malém množství, tak nevím, jak dlouho vydrží, ale myslím si že určitě rok by vydržet mělo.

reagovat PavelT 19.3.2014 10:48  1%    +  -

Zdravím Vás všechny!
A mám opět dotaz na trnkové víno - jak dlouho ho mám nechat kvasit? Někde jsem slyšel, že dokud to bublá, tak ho nerušit, jenže ho mám nyní založený 75dní (2,5měsíce), frekvence bubliny se snížila tak na 10min. Jak dlouho to necháváte kvasit vy? Přejel jsem to už? Asi to už stočím do demižónu a nechám dokvasit...Necháváte trnkové víno po stočení do lahví uležet?
A nemá někdo zkušenost, jak dlouho vydrží rýžové víno skladování? Zatím jsem ho stočil po kvašení do demižónu na dokvašení a zatím jsem velmi příjemně překvapen.

reagovat jarko 2.3.2014 12:48  81%    +  -

jojoj: Já budu také stáčet a chci z něj udělat vermut

reagovat jojoj 2.3.2014 8:57  29%    +  -

Tak vcera vecer muz stocil sipkove vino a dnes zalozime druhak

reagovat jarko 11.2.2014 15:09  89%    +  -

iviko: Určitě sem nějaký osvědčený recept napiš.

reagovat iviko 11.2.2014 14:48  38%    +  -

jarko: Je ahojky,u nás taky se dělá hodně domácí víno,to je dobrej nápad,tato diskuse,díky moc a přeji krásný den.Někdy také vložím nějáký rcp...

reagovat veverkaAnicka 9.1.2014 20:53  9%    +  -

jarko: Tobě též

reagovat jarko 31.12.2013 11:19  39%    +  -

Přeji všem krásný a pohodový rok 2014

reagovat jarko 11.12.2013 13:04  49%    +  -

ASTRUSKA: Ahojky. Tak to je dobře, že se ti víno povedlo, to má člověk pak hned radost a chuť zkusit další.
Recept i postup na víno z bezinkového květu najdeš nahoře na nástěnce. je to hrozně jednoduché. Já dělám vždy rovnou z minimálně trojité dávky. Hlavně vždy ke květům přivoň, musí krásně vonět a ne smrdět po myšině, protože by to výsledné víno také nevonělo.
Teď dělám pokus, že jsem k té bezince přidala výluh ze sušeného šípku. Tak jsem zvědavá na výsledek. Ještě jsem ho nechutnala, pořád perlí, tak bude asi jako šampus.
A pokud máte hodně bezinek, tak vyzkoušej i víno z plodů, je také výborné a určitě i hodně zdravé.

reagovat ASTRUSKA 10.12.2013 22:06  10%    +  -

Dobrý večer po delší době!!
jarko: tak vína jsem dělala 3 várky a do té první jsem přidala cukr a to je báječný! do druhé jsem nedala nic a to je tedy hodně suché,ale mě chutná.Třetí várka se ještě dělá,tak jsem zvědavá jak dopadne.
Teď jsem vás dočetla a zaujalo mě víno z květu bezu černého...až budeš mít chvilku, můžeš mi prosím písnout postup,jak se víno zakládá atd.??? naši mají bezinek na vsi hromadu, tak bych ho ráda vyzkoušela.Děkuju moc!!!

reagovat jarko 9.12.2013 17:32  49%    +  -

pavel: Tak pokud se víno dlouho rozkvášelo, tak je problém určitě v tom, protože ta cukrová šťáva ráda brzo tu plíseň chytne. Jakmile víno kvasí, tak plíseň už nemá šanci se rozjet. Chce to opravdu dát kvalitní aktivní kvasinky, já používám ty tekuté, které se nemusí dopředu rozkvášet a ovoce rozkvasí většinou do druhého dne, nejdéle jim to trvalo asi tři dny u ovoce, kterému se moc nechce začít kvasit, jako jsou třeba borůvky. Důležité je i to prvotní promíchávání, aby se plíseň nemohla na povrchu usadit a namnožit.
A to bezinkové víno z květů perlí dost často, je většinou stále aktivní, takový domácí šampus. Mám to také tak, vypadá, že pořád kvasí, ale už je čiré a dobré. Mělo by se rychle vypít, není vhodné pro skladování. Tohle víno dělám ráda každý rok, nedá skoro žádnou práci a výsledek je výborný. Letos jsem do něj přidala trochu sušených šípků, tak jsem zvědavá na výsledek, až ho stočím. Mám ho zatím ještě v demižonu a také pořád jakoby kvasí.

reagovat pavel 9.12.2013 16:10  1%    +  -

díky za dopověď. zásadní chyba byla asi v kvasinkách (myslím špatně rozjeté, asi kvůli teplotě) - kvasit to vůbec nezačalo... chtěl jsem to původně přidat ke švestkám na vypálení, ale skončí to na kompostu. v čistotě problém nebyl.
jsem začátečník, mám za sebou zatím čtyři druhy - šípek, arónii, višně a černý bez (květy) a s plísní jsem se zatím nesetkal a to jsem se na trnkové víno těšil.
Ještě se vás zeptám - máte zkušenost s vínem z květů černého bezu? "problém" mám v tom, že po ukončení kvašení jsem ho slil do demižonů, dal do chladu a po třech měsících jsem ho chtěl stočit do lahví. jakmile jsem ho dal do místnosti s trochu vyšší teplotou, začlo znovu bublat a teď už bublá další cca 3 měsíce. Protože to mám ve více demižonech, tak jsem část zalahvoval a vyzkoušel - víno skvělé, cinzano hadr, ale mám strach, jestli to není dokvašené a nebo to je něco na způsob šampáňa... ?, díky, pavel

reagovat jarko 5.12.2013 18:49  48%    +  -

Radek: Záleží, jak dalece to bylo plesnivé, ale pokud již nějak hodně a delší dobu, tak bych to určitě vylila. Mykotoxiny se šíří opravdu rychle, hlavně v tom tekutém prostředí a také by to víno mohlo mít už i pachuť. Tak uvidíte.

reagovat Radek 5.12.2013 10:43  1%    +  -

Pavel: pokud to kvasí, nechal bych to dojít a následně přepálit, nevyléval bych to.

reagovat jarko 4.12.2013 22:25  48%    +  -

Pavel: Ty trnky se měly po rozmražení zalít nejlépe vroucí vodou, aby se spařily, přidat hned i živnou sůl a pak hned po vychladnutí na pokojovou teplotu přidat kvasinky (tekuté nebo rozkvašené sušené). Každý den, až do řádného rozkvašení celého obsahu, by se měla směs promíchat, aby se zamezilo stání a nestihla se na povrchu udělat plíseň. Dobré kvasinky rozkvasí směs už za jeden den, maximálně by to mělo být do dvou až tří dnů. Důležitá je také čistota používaných nádob a nářadí. Je škoda, že to chytlo plíseň, snad to příště dopadne už dobře.

reagovat Pavel 4.12.2013 22:07  1%    +  -

Zdravím Vás!
chtěl bych se zeptat, jestli nevíte, kde jsem udělal chybu - nasbíral jsem trnky o něco dříve a tak jsem je dal do mrazáku. Potom je nechal dva dny stát a následně dal do demižónu a zalil vlažnou převařenou vodou s cukrem (9kg trnek, 5kg cukru, 10l vody), kvasinky přidal až po jednom dni a chytlo mi to plíseň na vrchu... je to chyba kvasinek? netušíte?

reagovat Radek 1.12.2013 17:18  1%    +  -

jojoj: u nás také nebyly, jen mizerné paběrkování, musel jsem jezdit do chladnější oblasti kde kvetly později. Mám jich 240 litrů:-) bude spousta vínka

reagovat jojoj 28.11.2013 20:26  34%    +  -

Radek: Letos u nas zadne trnky ani nejsou...

reagovat jarko 28.11.2013 18:08  39%    +  -

Radek: Já teď taky nějak nestíhám. Potřebuji něco stočit, aby se mi uvolnily demižony na další kvašení

stránkování diskuse:

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.


Přihlásit na tomto počítači trvale:
  Registrace
diskuse:
Diskusi založil(a): jarko
přispívání bez omezení
Nástěnka - Stát se členem
Členové diskuse - Členové online:
Nacházíte se v sekci:
Diskuse -> Zájmy a koníčky -> Vaření a recepty
Přečtěte si
Skvělé vánočky krok za krokem Přítel si nechal narůst fousy a já je nesnáším! Vyzkoušejte skvělé vánoční recepty Jamieho Olivera! 10 tipů pro vánoční stůl Změnit zdraví budoucích generací? Řešením je nutriční programování 11 nejlepších filmů s vánoční atmosférou! Nepečené dobroty na poslední chvíli Jak si užít Vánoce bez výčitek a kil navíc? Kouzelné Vánoce s chytrými telefony od Lenovo Vaše příběhy: Ty nejhorší Vánoce. Co vše se vám přihodilo?
 
 
Mladá Fronta a.s. Mladá Fronta a.s.

Copyright 1999-2014 Mladá fronta a.s. Publikování nebo další šíření obsahu serveru je bez písemného souhlasu autora či redakce zakázáno.