Z E L Í

a jeho blahodárné účinky na náš organismus


...taková obyčejná hlávka zelí... na první pohled nic zvláštního... raději se podívejme pořádně...




Zelí je ideální strava nejen na zimu

Vitaminy, minerály a jiné přínosné látky obsažené v zelí

Zelí jako balzám na naše zažívací ústrojí


... byla by věčná škoda, kdybychom ho nechali vytlačit ze svého jídelníčku





13.11.2009

Diskusi založil(a) 13.11.2009 avad

OBSAH - naše recepty-klik*** ZELÍ z netu-klik

RECEPTY ze ZELÍ - KLIK
**Kysané zelí: Recepty, které ještě neznáte - KLIK

O B S A H : - klik
1) bábrle: Záhorácké závitky
2 a) avad: Rychlokvašené zelí
2 b) elain: Sterilované zelí.
3a) bábrle: Moje zelí
3b)Jak nakládat zelí (hrnců nemaje)
4) avad: Kysané zelí v brambor. těstě
5) avad: Nakládané zelí
6) avad: Recept na kysané zelí ve sklenici
7) avad: Bramborové placičky se zelím
8) avad: Zapečené kysané zelí se širokými nudlemi
9a) avad: Zelňačka
9b) Fesoja: Slovenská zelňačka
10) avad: Salát z kysaného zelí I.
11) avad: Salát z kysaného zelí II.
12) fesoja: Salát z kysaného zelí III.
13a) miamia: Kološvárské zelí skládané
13b) Velrybka:Kološvárské zelí(z netu)
14) avad: Lékárna v jedné hlávce
15) avad: Vitamínový koktejl
16) avad: Elixíry zdraví
17) avad: Zeleninový kartáč i chřipkobijce
18) avad: Vitaminová bomba
19) fesoja: Výborné je zelí s paprikou a rajčaty
20) bozena1: Závin s náplní z červeného zelí
21) vaclava1: Kachnu na zelí s knedlíkem
22) miamia: Skvělé- kuře naplníme zelím
23) Lamira: Pepanovo zelíčko
24) vaclava1: Plněné zelí po Maďarsku
25) avad: Staročeská lepenice ze zelí, brambor a škvarků
26 a) Lamira: Zelný salát z bílého hl. zelí
26 b) avad: Zelný salát trochu jinak
27) mirkajerab: Pomazánka z kys. zelí na chlebíčky
28 a) mirkajerab: Brambor. kaše se zelím
28 b) avad: Brambor. kaše se zelím
29) Lamira: Párky zapečené s kysaným zelím a bramborami
30) mirkajerab: Zelí pečené s uzeným
31) Lamira: Bůček na zelí
32) Sallow: Křenový salát z kys. zelí
33) Lamira: Krůtí závitky s kysaným zelím
34 a) amirkajerab: Staročeská zelňačka
34 b) avad: Couračka
34 c) avad: Zelňačka - polévka
35) E1le: Kysané zelí s jogurtem
36) avad: Zelný guláš
37) E1le: Bůčkové závitky s kys. zelím
38) E1le: Plněné smažené palačinky
39) mirkajerab: Závin s kysaným zelím
40) avad: Zelný řízek
41) avad: Segedínský guláš
42) mirkajerab: Zelí s bramborama
43) avad: Zelná žemlovka
44) avad: Zelné palačinky
45) avad: Těstoviny zapečené se zelím
46) avad: Francouzské zelí
47) avad: Francouzská polévka z hlávk. zelí
48) avad:Kuřecí nudličky s hlávkovým zelím
49) avad:Velmi rychlé a jednodnoduché placky z kysaného zelí
50) DanaeBramborové šišky s kysaným zelím
51) z netu:Kynuté buchty, vdolky, pirohy se zelím
52) z netuSlané a sladké kapustníky


53) z Pekárnománie:Chlebové zelné placky



salát COLESLAW aj - TADY

SALÁTY a nakládání zelí - tady
1/...Utopencův zelný salát
2/....Salát ze syrového červeného zelí
3/...Salát ze sterilovaného červeného zelí a pečeného kuřete
4/...Peking. zelí s hroznovým vínem
5/...Dračí dech
6/...Salát z kysaného zelí s pomeranči
7/...Hlávkové zelí se sušeným ovocem
8/...Co se k čemu hodí:
9/...Vyberte si z několika zajímavých kombinací:
10/...Zelný salát s paprikou a jablky
11/...Zelný salát trochu jinak
12/...Pikant. salát z kys. zelí+feferonka
13/...Italský zelný salát
14/...Salát Coleslaw
15/...Jednoduchý salát
16/...Salát ze zelí - VÝBORNÝ
17/...Pomazánka z kysaného zelí
18/...Pikantní salát z kysaného zele
19/...Salát ze zelí(e1le)
20/...Pomazánka z kysaného zelí(e1le)
21/...Salát ze syrového červeného zelí. Je výborný(avad)
22/...Nákyp z kysaného zelí je to mňamka(e1le)
23/...placky z kysaného zelí(e1le)
24/...Zelňáky(1majka)
25/...Bramborové placičky se zelím(e1le)
26/..."Kysané zelí v bramborovém těstě"(avad)
27/...Těstovinový salát se zelím (e1le)
28 a/...Kysané zelí s mrkví= závitky (janky)
28 b/...Záhorácké závitky(bábrle)
29/...Sladkokyselé červené zelí(avad)
30/...Kysané zelí ve sklenici (Alena1949)
31/...Pomazánka z čerstvého zelí naší mamky (Sallow)
32/ ...Zelí křenové

Sallow 11.5.2010 16:46
 
 
 

reagovat Sallow 2.12.2017 18:18  100%    +  -

Sleduji jak se krásně zvedají víčka na sklenicích se zelím. Asi to už začíná, ale nic ještě nevytéká. Mám každou sklínku v plast. sáčku a ještě postavené v krabičce od perly. Jde to, když mám jen 3 sklenice - na zkoušku.

reagovat madlice-sara 30.11.2017 19:16  51%    +  -

Sallow: neni to salat, ale kvasene zeli. Kvasi asi deset dni.

reagovat Sallow 30.11.2017 17:32  100%    +  -

madlice-sara: To je pak už ale jako salát. Já chci jen normál dobré kvašené zelí. Z minula už nic nemám (to se dávalo do velkého zeláku) a jsem už sama, tak mi stačí něco jen v malém.

reagovat madlice-sara 30.11.2017 16:26  51%    +  -

Sallow: take davam jen do sklenice, prisam trochu hrube strouhane mrkve a kopru, je to vyborne.

reagovat Sallow 28.11.2017 18:38  100%    +  -

Měla jsem asi týden koupenou větší hlávku zelí. Konečně jsem se odhodlala prubnout naložit zelí rovnou do sklenice. Mám už zavíčkované 3 kusy. Je to zkouška. Když to vyjde, tak jech za rok naložím více. Je to můj první pokus.

reagovat Sallow 2.7.2017 18:23  100%    +  -

Vrbenka: ..... uvidíme

reagovat Vrbenka 2.7.2017 15:37  100%    +  -

Sallow: zbude ti ještě k obědu

reagovat Sallow 2.7.2017 13:19  100%    +  -

Vrbenka: To já si to zelí budu muset koupit. Už nenakládám do zeláku, jen do pár sklenic ... a už není

reagovat Vrbenka 2.7.2017 9:04  100%    +  -

Sallow: Já téměř rozdala jen jsem měla potřebu péct a zbývá dost zelí tak aby se vyjedl štandlík

reagovat Sallow 2.7.2017 8:33  100%    +  -

Vrbenka: Asi to v týdnu prubnu z menší dávky. Jsem už sama.

reagovat Vrbenka 2.7.2017 8:19  100%    +  -

Sallow: Jedlé jsou určitě

reagovat Sallow 2.7.2017 8:16  100%    +  -

Vrbenka: Máš to vyzkoušené a příště už pojedeš najisto. I tak jsou svůdné

reagovat Vrbenka 2.7.2017 7:49  100%    +  -

Sallow: Moc dobré jen jsem neposlechla recept a přisolila a přisladila zelí což příště neudělám musím si to poznamenat.Těsto samo bylo sladké tak pak už to bylo moc ale většina už není.

reagovat Sallow 1.7.2017 22:23  100%    +  -

Vrbenka: Je to svůdné

reagovat Vrbenka 1.7.2017 20:22  100%    +  -

jsou výborné ale na receptu bych přidala mouku bylo to řídké a udělat víc kusů než píšou.Pekla jsem podle tohoto https://www.prozeny.cz/clanek/babicciny-recepty-vdolky-plnene-kysanym-zelim-21624

reagovat Sallow 30.6.2017 16:08  100%    +  -

bábrle: Už se to chytlo, dobrý. Dáma si někdy vymýšlí.
Přidala jsem ten odkaz na nástěnku našich receptů, ale to jsem tu už psala

reagovat bábrle 30.6.2017 15:43  100%    +  -

Sallow: Co ti chybí nainstalovat? Mně to jde normálně otevřít

reagovat čeredka 29.6.2017 17:13  58%    +  -

tak tak,noo...a na slaný holt místo cukru a skořice dáš osmaženou cibulku a opečenou klobásu...Tradičné babičkine kapustníky na sladko
Bezmäsité jedlá
Uznávame, že tento recept nie je tak úplne ľahký. Ani na prípravu ani na trávenie. Ale patrí k Slovensku a obzvlášť k zimnému obdobiu. Kapustníky sa pripravujú na slano aj na sladko. A toto je práve výborný recept na sladko. Doteraz nikto neodolal, dokonca aj vyberavé deti ich milujú. Len im nehovorte, že je v tom kapusta :) (naša skúsenosť)
Tradičné babičkine kapustníky na sladko
Kapustníky sa pripravujú z kysnutého cesta. Nemusíte sa báť, ešte sa nestalo, že by nevyšli. Maximálne, ak ich necháte málo vykysnúť budú trošku tvrdšie, ale aj tak veľmi chutné.
Čo potrebujeme: Postup:

600 g polohrubej múky
30 g práškového cukru
2 vajíčka
80 g masla
na hrot noža soľ
3 dcl teplého mlieka
1 lyžička cukru
25 g droždia
tuk na vymastenie plechu
Plnka:
1 malá/stredne veľká hlávka bielej kapusty
masť
práškový cukor
škorica
Tip:
cesto nesmie byť suché, inak sa bude zle rozťahovať
takto by mal vyzerať kapustník predtým ako ho dáte do rúry
Rúru si vyhrejeme na 200 stupňov a plech vymastíme olejom alebo tukom.
Z droždia, teplého mlieka a lyžičky cukru si pripravíme kvások.
V mise zmiešame múku, práškový cukor, vajíčka, roztopené maslo a soľ.
Pridáme kvások dobre spracujeme a necháme cesto v vykysnúť prikryté na teplom mieste.
Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a mierne vyvaľkáme. Malo by ostať cca 2-3 cm hrubé.
Narežeme si z neho kúsky a rukami ho rozťahujeme, najlepšie do kruhu. Ak sa cesto trhá alebo lepí, jemne si potrite ruku olejom. Bude sa lepšie vyťahovať.
Naplníme vychladnutou plnkou, zabalíme a uložíme na vymastený plech.
Na plech u ich ešte trochu potrieme olejom a vidličkou „rozťapkáme“ na placku.
Dáme upiecť do ružova – cca 20 minút.
Po upeční kapustníky treba ešte raz potrieť olejom / tukom alebo mliekom, aby neboli suché.
Plnka: Kapustu najemno nakrájame, osolíme a na tuku udusíme do mäkka. Môžete aj trochu podliať vodu, ale na konci dusenia, by voda už v hrnci nemala byť. Nakoniec primiešame práškový cukor a škoricu podľa chuti. Necháme vychladnúť.

reagovat Sallow 29.6.2017 9:19  100%    +  -

Sallow: Tak jsem pořidala tvůj odkaz na nástěnku k našim receptům.... č.52

reagovat Sallow 29.6.2017 8:56  100%    +  -

čeredka: Tak ta adreska mne nikam nepouští...prý nemám nainstalované nějaké: spešl instalace.... tak že NIC!

reagovat čeredka 29.6.2017 6:18  59%    +  -

Vrbenka: ve slovenské kuchyni toho najdeš hodně jako kapustníky..kolegyně pocházela od Komárna a občas je nosila do práce - sladké i slané.. takového něco..https://varecha.pravda.sk/recepty/slane-a-sladke-kapustniky/56539-recept.html

reagovat Sallow 28.6.2017 18:53  100%    +  -

Vrbenka: Ať je si z čeho vybírat

reagovat Vrbenka 28.6.2017 18:42  100%    +  -

Sallow: Bezva je to fakt dobré a někdo sladké buchty nejí

reagovat Sallow 28.6.2017 18:18  100%    +  -

bábrle: Už je ten odkaz na nástěnce receptů:
51)*z netu: Kynuté buchty, vdolky, pirohy se zelím

reagovat Vrbenka 28.6.2017 17:18  100%    +  -

bábrle: Jeden se mi tam líbí a je to východočeské tak to zkusím zbývá nám moc zelí a bude nové pak se pochlubím děkuji.Chtěla jsem sice tady odzkoušené ale to neva

reagovat bábrle 28.6.2017 16:24  100%    +  -

Vrbenka: Hele ono to není až tak neznámé jídlo

reagovat Vrbenka 28.6.2017 10:53  100%    +  -

bábrle: Tam co pracuji chodila maminka pana šéfa a pekla jako buchty nebo vdolky no něco úžasného jen na zeptání se na recept bylo pořád dost času až čas nebyl žádný tak hledám

reagovat bábrle 28.6.2017 9:14  100%    +  -

Vrbenka: Ještě dělám ze syrového zelí místo bramboráků zelňáky. Buď je dělám samotné k obědu a nebo na grilovačku místo chleba k masu.
Buchty jsem kdysi jedla ze sladlého zelí a nebyly špatné.

reagovat bábrle 28.6.2017 9:11  100%    +  -

Vrbenka: Dělám z kysaného zelí a listového těsta slaný závin.
Uvařím nepropláchnuté, ale jen vymačkané, nakrátko pokrájené kysané zelí a nechám prochladnout.
Na pánvi osmažím cibuli a přidám na kostičky nějaké uzené maso nebo anglickou nebo prostě co dům dá (pečemé maso od oběda, salám, špekáčky) a taky nechám prochladnout.
Pak dám na listové těsto. vrstvu zelí, vrstvu masa, okmínuju, popaprikuju a zamotám. Povrch natřu rozšlehaným vajíčkem a okmínuju nebo dám nějaká semínka. Upeču, vytáhnu z trouby, nakrájím a 1 kousek si schovám. Víc se už totiž na mě nedostane

reagovat Sallow 28.6.2017 8:53  100%    +  -

Vrbenka: Mrkni se na net. To bude asi rychlejší.

stránkování diskuse:

Nemáte právo pro přidávání příspěvků. Požádejte autora diskuse. Napište mu vzkaz pomocí vzkazů.



Přihlásit na tomto počítači trvale:
  Registrace
diskuse:
Diskusi založil(a): avad
přispívání jen pro zaregistrované
Nástenka - Stát se clenem
Clenové diskuse - Clenové online:
Nacházíte se v sekci:
Diskuse -> Zájmy a koníčky
Přečtěte si
Knihovnice Eva Drahošová: Jaká by byla jako první dáma? Dokonalá postava už za měsíc? Tyto cviky fungují! Slavné ženy a jejich záliby: Čím se krásky baví ve volném čase? 9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech Nejkrásnější polštářky, které letos musíte mít. Inspirujte se v galerii Adina Mandlová: První manžel spáchal sebevraždu, poslední byl gay Barvíte si vlasy sama? Takto odstraníte nežádoucí barvu z pokožky Jak vyrobit lojovou kouli pro sýkorky a další ptáčky Iveta zhubla přes 30 kilo. Kila šla dolů velmi rychle ze dne na den Je váš sexuální život na vrcholu? Takhle to poznáte