KVÁSKOVÁNÍ


  • zakládání a uchovávání kvásku
  • pečení kváskového chleba, běžného pečiva
  • kváskové sladkosti
  • řešení problému s kváskem a kváskovým pečením




!!! DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ !!!
Absolutní zákaz likvidace kvásku bez souhlasu někoho zkušeného
v diskuzi.
 










2.1.2013

Diskusi založil(a) 2.1.2013 kolobezka1.

ZAJÍMAVÉ KVÁSKOVÉ A PEKAŘSKÉ ODKAZY

01. Jak tvarovat bochník - Jeffrey Hamelman, šéfpekař KingArturFlour. Určitě koukněte na další jeho videa a skvělé stránky KAF
02. Seznam mlýnů, kde je možné koupit mouku
03. Pekařský ráj
04. Ošatky fy Morex
05. Kvásková mapa
06. Veřejná pec v Lenoře (Šumava, Prachaticko) - pečení poslední sobotu v měsíci (video)
07. Pečení chleba v Sopotnicích (Pardubický kraj) - vždy poslední dobotu v měsíci
08. Slavnosti chleba ve Slupi (Zlínský kraj)
09. Pekařská sobota v Rožnově pod Radhoštěm (Beskydy) - 20.7.2013
10. Toulcův dvůr v Praze - "Jako za starých časů - Pečeme chleba vyrábíme tvaroh"
11. Domácnost paní mlynářky ve skanzenu Hoslovického mlýna (jižná Čechy, okres Strakonice) - bude doplněno
12. Pečení chleba na zámeckém statku Býkov (okres Plzeň) - poslední sobotu v měsíci
13. Videa z pekařské praxe: Pecus Teplice - chléb bez éček, Jak se co dělá: Chleba, Devatero řemesel: Pekař
14. Video tvarování chleba - Ciril Hitz. A koukněte i na ostatní jeho nahraná videa.
15. Video s úplným postupem přípravy chleba z Pekařského institutu v SanFrancisku
16. Různé způsoby tvarování chleba po francouzsku
17. Nádherné barevné ilustrace pletení (nejen) vánočky z různého počtu pramenů a různými způsoby
18. Pletení vánočky z 6 pramenů, třemi různými způsoby, jak je nashromáždila Uursík
17. Ruční hnětení podle Richarda Bertineta (od 4:00; tzv. French fold = francouzské překládání. Tedy… ono na tom není nic víc francouzského, než že Bertinet je původně Francouz ;). Podobná videa: Žádný učený z nebe nespadl ;), a ještě lépe to jde s pootáčením o 90°… Raz, dva, bouch (od 1:00), Hnětení těsta s vyšší hydratací (od 0:37), 3 různé metody hnětení, z nichž první je French fold, a ještě z perspektivy pekaře (tedy s kamerou za zády)

kolobezka1. 24.1.2014 13:20

REJSTŘÍK RŮZNÝCH KVÁSKOVÝCH NÁPADŮ
(nápady jsou na nástěnce komunity řazeny podle čísla sestupně)


01) Instrukce pro 5. den od založení kvásku
02) Využití přebytečného kvásku
03) Kdy mám nakrmit kvásek? Jak poznám, že je zralý?
04) Testovací chlebík
05) Krkonošské kyselo
06) Hranický chléb č. 1345 (varianty s minimem droždí a bez droždí)
07) Celozrnné rohlíky č. 30 (varianta s kváskem a minimem droždí)
08) Selské rohlíky č. 736 (kvásková varianta)
09) České buchty č. 208 (kvásková varianta)
10) Špaldové buchty (kváskové, bezvaječné)
11) Kváskové lívance (s jedlou sodou)
12) Jak sladit kváskování s pracovní dobou?
13) Recepty pro přebytkový kvásek (s kypřícím práškem nebo jedlou sodou)
14) Farmářské chleby (v kváskové verzi a přepočteny na 500 g mouky)
15) Chleba z chleba č. 1095 (kvásková varianta)
16) FIT chlebík od Iv@ (kvásková varianta)
17) Kváskové "kornspitze" (vč. varianty pro přebytkový nekrmený kvásek)
18) Kvásková Šumava pro pracující 
19) Chleba od Luboše podle m1rti
20) Tvarohový kváskový koláč od Madlenka1
21) Kváskový koláč s ovocem a drobenkou od HaCH
22) Kváskové palačinky
23) Zelňáky od iv@ v kváskové verzi
24) Kváskové kynuté knedlíky
25) Bílé kváskové pletýnky podle emmicka
26) Domácí lučina (kompilát)
27) Špaldovo žitný chléb (bez pšenice ozimé)
28) Krkonšské kyselo (vyzkoušeno Radka*Poli)
29) Třinecký chléb (od STECKA)
30) Celokvásková pizza (od Radostinky)
31) Klasický konzumní pšenično-žitný chleba (od rehek)
32) Slané kváskové taštičky (od Radostinka)
33) Mlynářský chléb v kváskové variantě (původní verze od Iv@)
34) Opatovský chléb z blogu Pradobroty
35) Nehnětený speciál od M1rti
36) Vše o zápaře
37) Kváskové veky
38) Rohlíky / housky s kváskem a prefermentem, co dlouho vydrží měkké

kolobezka1. 13.11.2013 11:44

HLEDÁTE DALŠÍ KONKRÉTNÍ RECEPTY ?

receptáři vpravo nahoře je možnost vyhledávání.
Do pole "hledá v názvu receptu" napište "celokv".
Vyhledávač vám najde všechny recepty bez droždí, jen s kváskem.

kolobezka1. 14.1.2013 22:40
 
 
 

reagovat ceranda 30.5.2016 14:34  35%    +  -

verca63: to je pravda. ale když přijdeš domů, tak těsto vyndej a nech dokynout. taky to tak dělám, když je málo nakynutý. možná by šlo zvýšit množství kvasu v těstě, aby i v lednici chléb kynul rychleji. ale s tím asi neporadím, nejsem až tak zdatná pekařka.
ale třeba se ozvou zkušenější

reagovat verca63 30.5.2016 14:29  44%    +  -

ceranda: Já to dala do lednice,tam je asi větší zima,než ve sklepě.

reagovat verca63 30.5.2016 14:28  44%    +  -

ceranda: Já jsem to jednou tak zkusila a nebylo to ono.Musím to vychytat,protože jsme se zamilovali do domácího chleba

reagovat ceranda 30.5.2016 14:26  35%    +  -

iv@: fešák

reagovat iv@ 30.5.2016 14:26  100%    +  -

verca63: to mě moc těší, že chutnaly

reagovat ceranda 30.5.2016 14:25  35%    +  -

verca63: jsem v práci 9-17hod, peču celokváskový chléb obden. večer zamíchám rozkvásek, kolem sedmé ráno těsto, v půl deváté jde na ošatku a do chladu a večer v půl šesté/popř.déle podle toho, jak vypadá/ do trouby

reagovat verca63 30.5.2016 14:15  44%    +  -

iv@: Aha,tak tím bych nic nevyřešila.Přes týden peču ten nehnětěný,je dobrý,ale kváskový je lepší.O víkendu jsem dělala ty uši,co máš galerce.Výborné,lehounké i dnes jsou ještě super

reagovat iv@ 30.5.2016 14:07  100%    +  -

verca63: ne. Večer uhnětu těsto robotem, pak jde do lednice na 12 hodin....ráno ho vyškrábnem na stůl - díky tomu lednicovému kynutí je i to řídké těsto tvarovatelné a nesnaží se mi utéct ze stolu...přeložím, vytvaruju bochník a nechám vykynout v ošatce, vyložené pomoučenou utěrkou.
Pak upeču.

reagovat verca63 30.5.2016 14:03  44%    +  -

iv@:A to těsto ti kyne 12h v lednici??To ho potom dáš rovnou do trouby???

reagovat iv@ 30.5.2016 14:01  100%    +  -

verca63: ne, nejsem

reagovat verca63 30.5.2016 13:57  44%    +  -

iv@: Ty nejsi z Várů??Tak jsem si to asi nějak popletla.Na tom nic nemění,že se na Dámě dá vše naučit.Jsou tu samé šikulky

reagovat iv@ 30.5.2016 13:39  100%    +  -

verca63: přímo o de mě nebo jsem ti jen dala kontakt na paní Vlčkovou?
Peču jen o víkendu, jinak přes týden chleba v pekárně.

reagovat verca63 30.5.2016 13:37  44%    +  -

iv@: Já jsem měla zatím hustější těsto.Do lednice jsem to nezkoušela,ale musím se k tomu dopracovat.Jinak nestíhám v týdnu péct kváskový chlebík.Jsem od 9.30 až do 17h v práci.A to mám pocit,že ty také??Mám od tebe ošatku

reagovat iv@ 30.5.2016 13:06  100%    +  -

verca63: bylo to dost řídké, ale kynutím těsta v lednici (12 hodin) a přeložením se to zpevnilo tak, že když jsme ho z pomoučené utěrky kulily do rozpáleného hrnce, drželo hezky pohromadě jako balónek s vodou
Pětina mouky byla celozrnná - to taky vypije víc vody...

reagovat verca63 30.5.2016 13:03  44%    +  -

iv@: A nebylo to moc řídké???

reagovat iv@ 30.5.2016 12:45  100%    +  -

verca63: množství tekutiny v těstě - na 500 g mouky jsem použila 400 g vody

reagovat verca63 30.5.2016 12:42  44%    +  -

iv@: Moc hezký.A co znamená ta hydratace???V pečení chleba jsem začátečnice

reagovat iv@ 30.5.2016 12:23  100%    +  -

Včerejší pšenično-žitný, s 80% hydratací, pečený v litinovém hrnci.

reagovat rehek 30.5.2016 8:43  100%    +  -

ver@: tak to je dobrá zpráva, díky

reagovat ver@ 30.5.2016 6:05  30%    +  -

Ahoj děvčata! Nedávno jsme se bavily o moukách, jestli je lepší ta nebo jiná. Doposud jsem pekla kváskový žitný chleba z žitné chlebové Penam. Tentokrát jsem zkusila žitnou chlebovou z Havl.Brodu a neviděla jsem v tom žádný rozdíl. Toť moje zkušenost

reagovat iv@ 25.5.2016 13:03  100%    +  -

rehek: světlé foto. Bylo foceno už navečer, musela jsem si nechat přisvítit světlem a fotila jsem bez blesku.
Obsahuje 40% žita, i tak to není nijak tmavý chleba. A nemyslím, že by to jakkoliv mohla způsobit ta houbička

reagovat Radostinka 25.5.2016 13:01  100%    +  -

iv@: vypadá moc dobře,jen se do něj zakousnout

reagovat rehek 25.5.2016 12:39  100%    +  -

iv@: Hezký, ale zdá se mi hodně světlý na to, že tam je dost žita. Má na barvu vliv ta houbička nebo je to jen světlé foto ?

reagovat iv@ 25.5.2016 9:53  100%    +  -

Nesu trochu jinak kynutý chleba

reagovat hankamishka 24.5.2016 23:16  59%    +  -

iv@: super synovec, a na ten tehdy jeho věk-moc rozumný

reagovat Damina 23.5.2016 17:32  43%    +  -

iv@: Chytrej chlapec. Je jasný, v životě není nic zadarmo a tak když je možnost trochu ušetřit, tak proč ne.

reagovat ver@ 23.5.2016 7:49  28%    +  -

iv@: Ten klučina se v životě neztratí

reagovat Radostinka 23.5.2016 7:30  100%    +  -

iv@:

reagovat iv@ 23.5.2016 6:47  100%    +  -

Damina: tohle mi vždycky připomene našeho dnes už 24 letého synovce - když měl nějakých 10, 11 let, jednou jedinkrát nám pomáhal na zahradě sbírat brambory (dostal pak nějakou kačku a půl pytle brambor jako výslužku )
Když paběrkovali a strýc (manžel) ho už z pole vyháněl, že se na ty drobné brambůrky vykašlou....Ondra tehdy pronesl památnou poučku:

Nene, strýcu - brambůrek k brambůrku a prasátko má plný bříško!

Byli jsme hotoví, jak jsme se museli chechtat.

reagovat Damina 22.5.2016 20:26  43%    +  -

Radostinka: To je jasný - korunka ke korunce...

stránkování diskuse:

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.


Přihlásit na tomto počítači trvale:
  Registrace
diskuse:
Diskusi založil(a): kolobezka1.
přispívání bez omezení
Nástěnka - Stát se členem
Členové diskuse - Členové online:
Nacházíte se v sekci:
Diskuse -> Zájmy a koníčky -> Vaření a recepty
Přečtěte si
PODPRSENKOVÁ PORADNA: Jak si vybrat prádlo na sport Konec neviditelných žen: Dejte o sobě vědět! Zakázané radosti: Káva a čokoláda beztrestně Nábytek pod širák V čem vyrazí čeští sportovci na Olympiádu? Inspirujte se! BEST OF YOUTUBE aneb Vaše domácí cvičení Válka mezi rozumem a citem: Když nás honí mlsná Erwin Kotányi: Klesá obliba klasického guláše Barevná Jižní Afrika Sluneční brýle: Jak být cool a nezničit si oči
 
 
(c) 2016 Serafico investment s.r.o.