KVÁSKOVÁNÍ


  • zakládání a uchovávání kvásku
  • pečení kváskového chleba, běžného pečiva
  • kváskové sladkosti
  • řešení problému s kváskem a kváskovým pečením




!!! DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ !!!
Absolutní zákaz likvidace kvásku bez souhlasu někoho zkušeného
v diskuzi.
 










2.1.2013

Diskusi založil(a) 2.1.2013 kolobezka1.

ZAJÍMAVÉ KVÁSKOVÉ A PEKAŘSKÉ ODKAZY

01. Jak tvarovat bochník - Jeffrey Hamelman, šéfpekař KingArturFlour. Určitě koukněte na další jeho videa a skvělé stránky KAF
02. Seznam mlýnů, kde je možné koupit mouku
03. Pekařský ráj
04. Ošatky fy Morex
05. Kvásková mapa
06. Veřejná pec v Lenoře (Šumava, Prachaticko) - pečení poslední sobotu v měsíci (video)
07. Pečení chleba v Sopotnicích (Pardubický kraj) - vždy poslední dobotu v měsíci
08. Slavnosti chleba ve Slupi (Zlínský kraj)
09. Pekařská sobota v Rožnově pod Radhoštěm (Beskydy) - 20.7.2013
10. Toulcův dvůr v Praze - "Jako za starých časů - Pečeme chleba vyrábíme tvaroh"
11. Domácnost paní mlynářky ve skanzenu Hoslovického mlýna (jižná Čechy, okres Strakonice) - bude doplněno
12. Pečení chleba na zámeckém statku Býkov (okres Plzeň) - poslední sobotu v měsíci
13. Videa z pekařské praxe: Pecus Teplice - chléb bez éček, Jak se co dělá: Chleba, Devatero řemesel: Pekař
14. Video tvarování chleba - Ciril Hitz. A koukněte i na ostatní jeho nahraná videa.
15. Video s úplným postupem přípravy chleba z Pekařského institutu v SanFrancisku
16. Různé způsoby tvarování chleba po francouzsku
17. Nádherné barevné ilustrace pletení (nejen) vánočky z různého počtu pramenů a různými způsoby
18. Pletení vánočky z 6 pramenů, třemi různými způsoby, jak je nashromáždila Uursík
17. Ruční hnětení podle Richarda Bertineta (od 4:00; tzv. French fold = francouzské překládání. Tedy… ono na tom není nic víc francouzského, než že Bertinet je původně Francouz ;). Podobná videa: Žádný učený z nebe nespadl ;), a ještě lépe to jde s pootáčením o 90°… Raz, dva, bouch (od 1:00), Hnětení těsta s vyšší hydratací (od 0:37), 3 různé metody hnětení, z nichž první je French fold, a ještě z perspektivy pekaře (tedy s kamerou za zády)

kolobezka1. 24.1.2014 13:20

REJSTŘÍK RŮZNÝCH KVÁSKOVÝCH NÁPADŮ
(nápady jsou na nástěnce komunity řazeny podle čísla sestupně)


01) Instrukce pro 5. den od založení kvásku
02) Využití přebytečného kvásku
03) Kdy mám nakrmit kvásek? Jak poznám, že je zralý?
04) Testovací chlebík
05) Krkonošské kyselo
06) Hranický chléb č. 1345 (varianty s minimem droždí a bez droždí)
07) Celozrnné rohlíky č. 30 (varianta s kváskem a minimem droždí)
08) Selské rohlíky č. 736 (kvásková varianta)
09) České buchty č. 208 (kvásková varianta)
10) Špaldové buchty (kváskové, bezvaječné)
11) Kváskové lívance (s jedlou sodou)
12) Jak sladit kváskování s pracovní dobou?
13) Recepty pro přebytkový kvásek (s kypřícím práškem nebo jedlou sodou)
14) Farmářské chleby (v kváskové verzi a přepočteny na 500 g mouky)
15) Chleba z chleba č. 1095 (kvásková varianta)
16) FIT chlebík od Iv@ (kvásková varianta)
17) Kváskové "kornspitze" (vč. varianty pro přebytkový nekrmený kvásek)
18) Kvásková Šumava pro pracující 
19) Chleba od Luboše podle m1rti
20) Tvarohový kváskový koláč od Madlenka1
21) Kváskový koláč s ovocem a drobenkou od HaCH
22) Kváskové palačinky
23) Zelňáky od iv@ v kváskové verzi
24) Kváskové kynuté knedlíky
25) Bílé kváskové pletýnky podle emmicka
26) Domácí lučina (kompilát)
27) Špaldovo žitný chléb (bez pšenice ozimé)
28) Krkonšské kyselo (vyzkoušeno Radka*Poli)
29) Třinecký chléb (od STECKA)
30) Celokvásková pizza (od Radostinky)
31) Klasický konzumní pšenično-žitný chleba (od rehek)
32) Slané kváskové taštičky (od Radostinka)
33) Mlynářský chléb v kváskové variantě (původní verze od Iv@)
34) Opatovský chléb z blogu Pradobroty
35) Nehnětený speciál od M1rti
36) Vše o zápaře
37) Kváskové veky
38) Rohlíky / housky s kváskem a prefermentem, co dlouho vydrží měkké
39) Samožitný chléb

kolobezka1. 13.11.2013 11:44

HLEDÁTE DALŠÍ KONKRÉTNÍ RECEPTY ?

receptáři vpravo nahoře je možnost vyhledávání.
Do pole "hledá v názvu receptu" napište "celokv".
Vyhledávač vám najde všechny recepty bez droždí, jen s kváskem.

kolobezka1. 14.1.2013 22:40
 
 
 

reagovat Radostinka 20.2.2018 19:56  89%    +  -

Verca: kvásek krmím chlebovou žitnou hladkou....kdysi těmi,co vložila obrázek Rehek,ted si kupuji Babiččinu a funguje mi moc pěkně taky...
Kdysi když jsem si zakládala kvásek,dodržela jsem fakt těch 10 dní,co mi radila Zdenka...zkus párkrát odebrat vrchovatou lžičku kvásku+32g vody+40g hladké chlebové žitné,třeab 3 dny za sebou...

reagovat Radostinka 20.2.2018 19:53  89%    +  -

Iivetata: kupuji špaldovou Babiččinu a je z ní výborný chleba...dávám jí třeba k podmáslovému...rozkvas si dělám z celozrnné žitné(Předměřická) a pak do těsta špaldovou...chleba je kyprý,vláčný,fakt výborný... a nebo jí přidám do obyčejného podobný startovacímu tady v receptech

reagovat Iivetata 20.2.2018 14:33  23%    +  -

rehek: tak už jsem taky na mapě

reagovat Sallow 20.2.2018 9:27  100%    +  -

rehek: Tak už jsem s Aničkou domluvená. Zítra odpoledne si pro kousek toho bujného kvásku zaběhnu.

reagovat Sallow 20.2.2018 9:25  100%    +  -

rehek: Díky za připomenutí - Kváskové mapy. Díky ní si zítra půjdu do vedlejší ulice ... pro kousek kvásku na rozdýchání toho mého, lenivého.

reagovat rehek 20.2.2018 8:11  87%    +  -

Verca: další možnost je zkusit najít někoho v blízkosti na kváskové mapě a získat kvásek už vypěstovaný Kvásková mapa KLIK

reagovat Tiama 20.2.2018 6:53  42%    +  -

Verca: podle jakého návodu jsi ten kvásek dělala?
Já jsem zakládala kvásek několikrát, osvědčil se mi tento návod. Ostatně rady potom tady na nástěnce tomu taky odpovídají (Instrukce pro 5. den od založení kvásku). Nejdřív jsem použila celozrnnou mouku a pak chlebovou. Pokud ti to s chlebovou potom nekamarádí, zkus změnit mouku a nebo zůstat u té celozrnné

reagovat Verca 20.2.2018 6:27  1%    +  -

Vsem moc dekuji za rady a pokusim se tedy znovu a jen s chlebove Zitne mouky a uvidim.Vsem moc dekuji.Verca

reagovat hankamishka 19.2.2018 21:36  77%    +  -

Damina: aha, takže v Globusu je žitná chlebová...taky jsem chtěla obnovit můj sušený kvásek, a tak, kde jsem tu mouku kupovala, tak už ji asi nevedou...
Díky za tip

reagovat Damina 19.2.2018 20:17  38%    +  -

Taky už léta krmím kvásek žitnou chlebovou moukou a je stále v pohodě. Kupuju žitnou chlebovou mouku většinou v Globusu a peču jen žitné chleby.

reagovat ceranda 19.2.2018 16:16  50%    +  -

tip na mouky:
http://www.mlynperner.cz/

reagovat rehek 19.2.2018 14:51  87%    +  -

Iivetata: aha, tak jsem si to spletla, já myslela, že jsi z Vysočiny

reagovat Iivetata 19.2.2018 13:12  23%    +  -

rehek: mě ta špaldová chutná,měla jsem celozrnnou i normální a chutnaly mě,prostě bude trošku zdravější chléb,než jenom z hladké mouky,já jsem od Rokycan

reagovat rehek 19.2.2018 12:58  87%    +  -

Iivetata: Špalda je pšenice a mně tedy v chlebu vůbec nechutná. V Kaufu prý chlebové mouky z Penamu vyřadili ze sortimentu. Nebydlíš někde blízko Havlíčkova Brodu? Ve mlýně prý mouku prodávají na IČO za 8 Kč.

reagovat Iivetata 19.2.2018 12:48  23%    +  -

rehek: no v Kaufu je taky měly běžně a ted je stále problém,no už jsem na suchu,tak jsem koupila špaldovou a budu péct z ní,v sobotu už jsem jí musela polovinu žítné nahradit a chleba byl dobrý,tak uvidím až dám celé množství,akorát byl trošku světlejší,ale to nevadí

reagovat rehek 19.2.2018 12:40  87%    +  -

Iivetata: U nás je v Bille poslední dobou taky nějaká nouze o mouky z Havlíčkova Brodu. Já tam chodím když jsou v akci a někdy jsou pryč hned po ránu první den. Posledně jsem si poslední balík žitné sama sundávala až od stropu za pomoci schůdků.

reagovat Iivetata 19.2.2018 12:34  23%    +  -

já používám tu spodní mouku,akorát ,že jí ted u nás nikde namají,byla jsem v Bille už 3x a neměly a v Kaufu už nemají déle,musím tam zase zajít jestli jí už nedostaly

reagovat rehek 19.2.2018 7:50  87%    +  -

Verca: Já celozrnné mouky vůbec nepoužívám, peču z chlebovek a i můj kvas je moc let jen z chlebové. Zakládala jsem z předměřické a po několika letech přešla na havlíčkobrodskou a nebyl problém. 8 dnů je ještě málo, každý den bych vzala z kvasu jen 10g a nakrmila 40g mouky a 40g vody dokud pěkně neporoste.

reagovat ceranda 19.2.2018 7:45  49%    +  -

Verca: třeba je to hloupost,ale co zkusit mouky z jiného mlýna..

reagovat Iivetata 19.2.2018 6:43  22%    +  -

já jsem založila i krmila žitnou chlebovou

reagovat Sherry2 18.2.2018 23:35  35%    +  -

Verca: ahoj! mám jeden kvásek cca 13r. krmila jsem ho celozrnnou žitnou a po letech zkusila jsem na dokrmení chlebovou žitnou a bylo to tak jsem se rychle vrátila k celozrnné žitné a kvásek od té doby o.k. Vím, že holky krmí chlebovou žitnou, ale mne to nefungovalo.

reagovat Verca 18.2.2018 21:33  1%    +  -

Ahojky Holky pisi tady o radu co s kvaskem ktery jsem zakladala prd 8 dny s celozrne zitne mouky kdy vsechno bublinkovalo jak melo 4 den jsem vsak presla na mouku zitnou chlebovou a vse se zaclo zhorsovat kvasek bublinkoval mene az dnes mi prijde ze je to opet pouze jen voda a mouka.Co stim jde to jeste nejak zachranit nebo co stim.Moc dekuji za jakou koli radu.Verca

reagovat iv@ 18.2.2018 21:19  80%    +  -

ahojte, holky, možná nakoukne Verča, které se nedaří rozjet kvásek - mně se podařil vždycky, tak už nevím, co bych jí poradila.

Budu moc ráda, když jí s tím zkusíte některá pomoct!

reagovat Iivetata 15.2.2018 17:46  29%    +  -

ver@: prostě když začal být hodně aktivní,tak jsem upekla chleba, aktivní myslím to,že od rána do večera se zdvojnásobil a to jsem udělala několikrát po sobě brzy, prostě jsem to ryskla. a bylo

reagovat Iivetata 15.2.2018 17:38  29%    +  -

Tiama: já jsem ho krmila už od druhého dne 2x denně

reagovat ver@ 15.2.2018 14:44  9%    +  -

Iivetata: Za cca 5 dní, od založení kvásku, jsi upekla chleba kynutý pouze kváskem?

reagovat Tiama 15.2.2018 14:43  73%    +  -

Iivetata: ale to je normální postup, že se od cca 4. dne kvásek krmí 2x denně

reagovat Iivetata 15.2.2018 14:36  29%    +  -

taky bych založila nový kvásek,než sušený,já když jsem zakládala nový kvásek ,pro urychlení jsem dokrmovala 2x denně,ráno a večer znovu,ale už si nepamatuji,jak dlouho mi to trvalo,tipla bych 5 dním,mám ho už dlouho

reagovat Sallow 15.2.2018 9:00  100%    +  -

ver@:

reagovat ver@ 15.2.2018 8:59  8%    +  -

Sallow: Žádný jiný fígl nemám, mám jen svůj sušený kvásek.

stránkování diskuse:

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.


Přihlásit na tomto počítači trvale:
  Registrace
diskuse:
Diskusi založil(a): kolobezka1.
přispívání bez omezení
Nástenka - Stát se clenem
Clenové diskuse - Clenové online:
Nacházíte se v sekci:
Diskuse -> Zájmy a koníčky -> Vaření a recepty
Přečtěte si
Krásná pleť bez vrásek? Jděte na to chytře! Lucie Šilhánová: Miminko se nám povedlo na první dobrou 10 nejoblíbenějších pokojových rostlin. Okrasné listem, do stínu i sukulenty Anální sex: Co jste nevěděla a co vás možná překvapí MAJKA (47): Chci se stěhovat za láskou do Ameriky, rodina o tom neví Chcete podnikat? Podnikněte první kroky Nedělní oběd: Zkuste burgery, špízy nebo slaný koláč! Jak uložit knížky? Podívejte se na kreativní knihovny z celého světa Ženy prozradily: Takhle nás chlapi trápili, nebyla to láska Jaro se blíží: Jaké bundy a kabáty si můžete pořídit už dnes?