KVÁSKOVÁNÍ


  • zakládání a uchovávání kvásku
  • pečení kváskového chleba, běžného pečiva
  • kváskové sladkosti
  • řešení problému s kváskem a kváskovým pečením




!!! DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ !!!
Absolutní zákaz likvidace kvásku bez souhlasu někoho zkušeného
v diskuzi.
 










2.1.2013

Diskusi založil(a) 2.1.2013 kolobezka1.

ZAJÍMAVÉ KVÁSKOVÉ A PEKAŘSKÉ ODKAZY

01. Jak tvarovat bochník - Jeffrey Hamelman, šéfpekař KingArturFlour. Určitě koukněte na další jeho videa a skvělé stránky KAF
02. Seznam mlýnů, kde je možné koupit mouku
03. Pekařský ráj
04. Ošatky fy Morex
05. Kvásková mapa
06. Veřejná pec v Lenoře (Šumava, Prachaticko) - pečení poslední sobotu v měsíci (video)
07. Pečení chleba v Sopotnicích (Pardubický kraj) - vždy poslední dobotu v měsíci
08. Slavnosti chleba ve Slupi (Zlínský kraj)
09. Pekařská sobota v Rožnově pod Radhoštěm (Beskydy) - 20.7.2013
10. Toulcův dvůr v Praze - "Jako za starých časů - Pečeme chleba vyrábíme tvaroh"
11. Domácnost paní mlynářky ve skanzenu Hoslovického mlýna (jižná Čechy, okres Strakonice) - bude doplněno
12. Pečení chleba na zámeckém statku Býkov (okres Plzeň) - poslední sobotu v měsíci
13. Videa z pekařské praxe: Pecus Teplice - chléb bez éček, Jak se co dělá: Chleba, Devatero řemesel: Pekař
14. Video tvarování chleba - Ciril Hitz. A koukněte i na ostatní jeho nahraná videa.
15. Video s úplným postupem přípravy chleba z Pekařského institutu v SanFrancisku
16. Různé způsoby tvarování chleba po francouzsku
17. Nádherné barevné ilustrace pletení (nejen) vánočky z různého počtu pramenů a různými způsoby
18. Pletení vánočky z 6 pramenů, třemi různými způsoby, jak je nashromáždila Uursík
17. Ruční hnětení podle Richarda Bertineta (od 4:00; tzv. French fold = francouzské překládání. Tedy… ono na tom není nic víc francouzského, než že Bertinet je původně Francouz ;). Podobná videa: Žádný učený z nebe nespadl ;), a ještě lépe to jde s pootáčením o 90°… Raz, dva, bouch (od 1:00), Hnětení těsta s vyšší hydratací (od 0:37), 3 různé metody hnětení, z nichž první je French fold, a ještě z perspektivy pekaře (tedy s kamerou za zády)

kolobezka1. 24.1.2014 13:20

REJSTŘÍK RŮZNÝCH KVÁSKOVÝCH NÁPADŮ
(nápady jsou na nástěnce komunity řazeny podle čísla sestupně)


01) Instrukce pro 5. den od založení kvásku
02) Využití přebytečného kvásku
03) Kdy mám nakrmit kvásek? Jak poznám, že je zralý?
04) Testovací chlebík
05) Krkonošské kyselo
06) Hranický chléb č. 1345 (varianty s minimem droždí a bez droždí)
07) Celozrnné rohlíky č. 30 (varianta s kváskem a minimem droždí)
08) Selské rohlíky č. 736 (kvásková varianta)
09) České buchty č. 208 (kvásková varianta)
10) Špaldové buchty (kváskové, bezvaječné)
11) Kváskové lívance (s jedlou sodou)
12) Jak sladit kváskování s pracovní dobou?
13) Recepty pro přebytkový kvásek (s kypřícím práškem nebo jedlou sodou)
14) Farmářské chleby (v kváskové verzi a přepočteny na 500 g mouky)
15) Chleba z chleba č. 1095 (kvásková varianta)
16) FIT chlebík od Iv@ (kvásková varianta)
17) Kváskové "kornspitze" (vč. varianty pro přebytkový nekrmený kvásek)
18) Kvásková Šumava pro pracující 
19) Chleba od Luboše podle m1rti
20) Tvarohový kváskový koláč od Madlenka1
21) Kváskový koláč s ovocem a drobenkou od HaCH
22) Kváskové palačinky
23) Zelňáky od iv@ v kváskové verzi
24) Kváskové kynuté knedlíky
25) Bílé kváskové pletýnky podle emmicka
26) Domácí lučina (kompilát)
27) Špaldovo žitný chléb (bez pšenice ozimé)
28) Krkonšské kyselo (vyzkoušeno Radka*Poli)
29) Třinecký chléb (od STECKA)
30) Celokvásková pizza (od Radostinky)
31) Klasický konzumní pšenično-žitný chleba (od rehek)
32) Slané kváskové taštičky (od Radostinka)
33) Mlynářský chléb v kváskové variantě (původní verze od Iv@)
34) Opatovský chléb z blogu Pradobroty
35) Nehnětený speciál od M1rti
36) Vše o zápaře
37) Kváskové veky
38) Rohlíky / housky s kváskem a prefermentem, co dlouho vydrží měkké
39) Samožitný chléb

kolobezka1. 13.11.2013 11:44

HLEDÁTE DALŠÍ KONKRÉTNÍ RECEPTY ?

receptáři vpravo nahoře je možnost vyhledávání.
Do pole "hledá v názvu receptu" napište "celokv".
Vyhledávač vám najde všechny recepty bez droždí, jen s kváskem.

kolobezka1. 14.1.2013 22:40
 
 
 

reagovat hankamishka 24.8.2016 18:40  18%    +  -

Vivka:

reagovat Vivka 19.8.2016 20:51  26%    +  -

Radostinka: zkusím sítko

reagovat Vivka 19.8.2016 20:50  26%    +  -

kolobezka1.: mouku používám Havlíčkův Brod

reagovat Vivka 19.8.2016 20:49  26%    +  -

kolobezka1.: Zdeni, chleba se celkem vzmužil Zkusím jiný recept.

reagovat kolobezka1. 19.8.2016 18:28  10%    +  -

Vivka: tak co, odpolední chleba vyskočil? Pokud je dobrá mouka, tak i mírně překynutý chleba se v troubě vzmuží.

reagovat kolobezka1. 19.8.2016 18:27  10%    +  -

rehek: ty máš chleby úplně výstavní !

reagovat kolobezka1. 19.8.2016 18:26  10%    +  -

Vivka: a jsi spokojená nebo bys ráda něco vylepšila? Takto to vypadá, že by se mohla zkusit vyšší teplota trouby, ale fotka může zkreslovat.

reagovat Radostinka 19.8.2016 14:41  83%    +  -

Vivka: jestli se rozjel,bud byl překynutý,nebo jsi měla řidší těsto,ono kynutím i hnětením těsto řídne...dej si na to pozor...o tom sypání sítkem jsme tu nedavno psala,je to nejlepší a stačí tenká vrstva,neboj to vychytáš

reagovat Vivka 19.8.2016 13:08  26%    +  -

rehek: chleba máš luxusní, to bych vyskočila do stropu, kdyby se mi takhle povedl.

reagovat Vivka 19.8.2016 13:06  26%    +  -

Radostinka: děkuji za rady. Chleba je snědený , v troubě je další, zase se rozjel, snad trochu vyskočí nahoru.

reagovat Iivetata 19.8.2016 11:22  14%    +  -

rehek: super chlebík,já mám ošatku oválnou,tahle je lepší

reagovat rehek 19.8.2016 9:37  67%    +  -

Vivka: ošatku stačí jen jemně pocukrovat pomocí sítka, po vyklopení chleba neoprašuji, jen jemně orosím rozprašovačem a po upečení zůstane na kůrce jemná kresba

reagovat Radostinka 19.8.2016 9:13  81%    +  -

Vivka: není třeba tolik,to časem odhadneš,na ometení mám obyčejný malý štětec plochý široký...(koupí se třeba v Tescu jako "mašlovačka" za pár korun) a jde to s ní super

reagovat Vivka 18.8.2016 22:00  26%    +  -

Radostinka: žitná mouka vyzkoušena a nepřilepil se mi, ale vysypávám opravdu hodně, že mám pak chleba obalený.

reagovat Vivka 18.8.2016 21:59  26%    +  -

kolobezka1.: recept byl z Pekárnománie:
http://www.pekarnomanie.cz/denni-chleb/


reagovat Vivka 18.8.2016 21:57  26%    +  -

kolobezka1.: ahoj Zdenko, po dlouhé době zdravím. Možná si vzpomeneš, že jsi mi před lety radila s pečením chleba v římském hrnci.

Dnes jsem pekla třetí celokváskový chleba a zatím výsledek nejlepší. Po vyklopení na plech byl pěkný, ale když jsem ho ometla mokrou vlažovkou, tak se mi trochu rozjel.



reagovat Radostinka 17.8.2016 20:15  85%    +  -

kolobezka1.: já nezkoušela,ale okukovala,ale nemám nějak důvěru,zkoušela jsme jen tu z Lidlu a pořád mám sáček načatý

reagovat kolobezka1. 17.8.2016 18:10  10%    +  -

Radostinka: Za zkušenost s baumaticem díky. Já vím, že můj názor je jen subjektivní, založený na jednom spotřebiči. A souhlasím s tebou, že ty litinové plotýnky jsou stabilní to ano.
Ještě u tvé trouby neměla doladěný ten teleskop, ale třeba už se také polepšili.

reagovat kolobezka1. 17.8.2016 18:07  10%    +  -

Zkoušel jste někdo německou žitnou mouku s Tesca? Narazila jsem na slevněnou (ale normálně čerstvou) a zatím zkusila celozrnnou. Chutná jinak než české mouky, co jsem zkoušela. A nám tedy chutná.

reagovat kolobezka1. 17.8.2016 18:01  10%    +  -

Vivka: další chleba už se povedl bez překynutí?

reagovat Radostinka 12.8.2016 8:29  100%    +  -

Vivka: pročti si nástěnku,Zdenka -koloběžka-to tam moc pěkně vše popisuje,také jsem zpočátku nevěděla,jak má být dobře vykynutý.To se naučíšJá pořád chodila a píchala do těsta.Dnes už ani nepíchám,jen kouknu a stačí mi to.
Pokud máš těsto s větším podílem žitné mouky,dej pozor na dlouhé hnětení,chleba více řídne.Je to někdy vědaZkusi tu žitnou mouku a uvidíš že je super a i levnější

reagovat Vivka 11.8.2016 22:06  65%    +  -

Radostinka: díky, já dnes vysypala pohankovou moukou a úspěch, chleba se mi neutrhl, ale pro změnu mám placku, protože mi překynul Ale já se nevzdávám.

reagovat Radostinka 10.8.2016 18:50  100%    +  -

Vivka: a úplně nejlepší je tento tvar,měla jsem doma z čajové sady tohle sítko,jen bez těch "zobáčků" a hrozně dobře se sním vysypává,dostanu se s ní všude....je to čaj.sítko co se dává do konvic na čaj

reagovat Vivka 10.8.2016 18:05  69%    +  -

rehek: ano, všechny speciální mouky jsou drahé, nezávidím těm, kdo mají zdravotní omezení.

reagovat rehek 10.8.2016 16:34  100%    +  -

Vivka: jo pohanková mouka je drahá, ale já ji používám i na vaření

reagovat HanaR 10.8.2016 16:25  100%    +  -

Radostinka: nebudu

reagovat Vivka 10.8.2016 15:53  69%    +  -

Radostinka: děkuji za radu, zkusím i to sítko, jak píšeš. A pro jistotu jsem koupila dnes pohankovou mouku v Kauflandu, 400 g - 35 Kč

reagovat Radostinka 10.8.2016 13:54  100%    +  -

rehek: no jo...bio ve všem možném prostě "letí"...zrovna v pondělí jsem si koupila bio smetanu...min.30%....otevřela jsem jí a očekávala pěknou voňavou s min.1cm škraloupem a ono nic!koukla na mě skoro čirá voda....

reagovat Radostinka 10.8.2016 13:53  100%    +  -

HanaR: určitě je nemyj!!!

reagovat HanaR 10.8.2016 9:17  100%    +  -

rehek: Aha, tak tohle mě nenapadlo

stránkování diskuse:

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.


Přihlásit na tomto počítači trvale:
  Registrace
diskuse:
Diskusi zalolil(a): kolobezka1.
prispívání bez omezení
Nástenka - Stát se clenem
Clenové diskuse - Clenové online:
Nacházíte se v sekci:
Diskuse -> Zájmy a koníčky -> Vaření a recepty
Přečtěte si
MIRKA (54): Šok! Nevěra po 30 letech hezkého manželství! Tak trochu jiná nakládačka Nepovedené plastiky slavných: Kdo se změnil k nepoznání? Sametová revoluce: Jak se dokonale oholit DITA (38): Tak trochu jiná dovolená. Cestujeme za sexem Palačinky pro každého: Na sladko i na slano StarDance: Které známé tváře rozvíří taneční parket? Moře nad zlato: Proč nás lákají slané vlny? LENKA (39): Pořídila jsem si děti z nutnosti. Můj vztah k nim to ovlivnilo Plody pozdního léta: jak s nimi naložit?