KVÁSKOVÁNÍ


  • zakládání a uchovávání kvásku
  • pečení kváskového chleba, běžného pečiva
  • kváskové sladkosti
  • řešení problému s kváskem a kváskovým pečením




!!! DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ !!!
Absolutní zákaz likvidace kvásku bez souhlasu někoho zkušeného
v diskuzi.
 










2.1.2013

Diskusi založil(a) 2.1.2013 kolobezka1.

ZAJÍMAVÉ KVÁSKOVÉ A PEKAŘSKÉ ODKAZY

01. Jak tvarovat bochník - Jeffrey Hamelman, šéfpekař KingArturFlour. Určitě koukněte na další jeho videa a skvělé stránky KAF
02. Seznam mlýnů, kde je možné koupit mouku
03. Pekařský ráj
04. Ošatky fy Morex
05. Kvásková mapa
06. Veřejná pec v Lenoře (Šumava, Prachaticko) - pečení poslední sobotu v měsíci (video)
07. Pečení chleba v Sopotnicích (Pardubický kraj) - vždy poslední dobotu v měsíci
08. Slavnosti chleba ve Slupi (Zlínský kraj)
09. Pekařská sobota v Rožnově pod Radhoštěm (Beskydy) - 20.7.2013
10. Toulcův dvůr v Praze - "Jako za starých časů - Pečeme chleba vyrábíme tvaroh"
11. Domácnost paní mlynářky ve skanzenu Hoslovického mlýna (jižná Čechy, okres Strakonice) - bude doplněno
12. Pečení chleba na zámeckém statku Býkov (okres Plzeň) - poslední sobotu v měsíci
13. Videa z pekařské praxe: Pecus Teplice - chléb bez éček, Jak se co dělá: Chleba, Devatero řemesel: Pekař
14. Video tvarování chleba - Ciril Hitz. A koukněte i na ostatní jeho nahraná videa.
15. Video s úplným postupem přípravy chleba z Pekařského institutu v SanFrancisku
16. Různé způsoby tvarování chleba po francouzsku
17. Nádherné barevné ilustrace pletení (nejen) vánočky z různého počtu pramenů a různými způsoby
18. Pletení vánočky z 6 pramenů, třemi různými způsoby, jak je nashromáždila Uursík
17. Ruční hnětení podle Richarda Bertineta (od 4:00; tzv. French fold = francouzské překládání. Tedy… ono na tom není nic víc francouzského, než že Bertinet je původně Francouz ;). Podobná videa: Žádný učený z nebe nespadl ;), a ještě lépe to jde s pootáčením o 90°… Raz, dva, bouch (od 1:00), Hnětení těsta s vyšší hydratací (od 0:37), 3 různé metody hnětení, z nichž první je French fold, a ještě z perspektivy pekaře (tedy s kamerou za zády)

kolobezka1. 24.1.2014 13:20

REJSTŘÍK RŮZNÝCH KVÁSKOVÝCH NÁPADŮ
(nápady jsou na nástěnce komunity řazeny podle čísla sestupně)


01) Instrukce pro 5. den od založení kvásku
02) Využití přebytečného kvásku
03) Kdy mám nakrmit kvásek? Jak poznám, že je zralý?
04) Testovací chlebík
05) Krkonošské kyselo
06) Hranický chléb č. 1345 (varianty s minimem droždí a bez droždí)
07) Celozrnné rohlíky č. 30 (varianta s kváskem a minimem droždí)
08) Selské rohlíky č. 736 (kvásková varianta)
09) České buchty č. 208 (kvásková varianta)
10) Špaldové buchty (kváskové, bezvaječné)
11) Kváskové lívance (s jedlou sodou)
12) Jak sladit kváskování s pracovní dobou?
13) Recepty pro přebytkový kvásek (s kypřícím práškem nebo jedlou sodou)
14) Farmářské chleby (v kváskové verzi a přepočteny na 500 g mouky)
15) Chleba z chleba č. 1095 (kvásková varianta)
16) FIT chlebík od Iv@ (kvásková varianta)
17) Kváskové "kornspitze" (vč. varianty pro přebytkový nekrmený kvásek)
18) Kvásková Šumava pro pracující 
19) Chleba od Luboše podle m1rti
20) Tvarohový kváskový koláč od Madlenka1
21) Kváskový koláč s ovocem a drobenkou od HaCH
22) Kváskové palačinky
23) Zelňáky od iv@ v kváskové verzi
24) Kváskové kynuté knedlíky
25) Bílé kváskové pletýnky podle emmicka
26) Domácí lučina (kompilát)
27) Špaldovo žitný chléb (bez pšenice ozimé)
28) Krkonšské kyselo (vyzkoušeno Radka*Poli)
29) Třinecký chléb (od STECKA)
30) Celokvásková pizza (od Radostinky)
31) Klasický konzumní pšenično-žitný chleba (od rehek)
32) Slané kváskové taštičky (od Radostinka)
33) Mlynářský chléb v kváskové variantě (původní verze od Iv@)
34) Opatovský chléb z blogu Pradobroty
35) Nehnětený speciál od M1rti
36) Vše o zápaře
37) Kváskové veky
38) Rohlíky / housky s kváskem a prefermentem, co dlouho vydrží měkké
39) Samožitný chléb

kolobezka1. 13.11.2013 11:44

HLEDÁTE DALŠÍ KONKRÉTNÍ RECEPTY ?

receptáři vpravo nahoře je možnost vyhledávání.
Do pole "hledá v názvu receptu" napište "celokv".
Vyhledávač vám najde všechny recepty bez droždí, jen s kváskem.

kolobezka1. 14.1.2013 22:40
 
 
 

reagovat rehek 25.6.2016 15:53  100%    +  -

reagovat Radostinka 25.6.2016 10:33  100%    +  -

Iivetata:

reagovat Iivetata 25.6.2016 8:28  17%    +  -

kolobezka1.: to je dobře,že jsi ho dala na nastenku.

reagovat Iivetata 25.6.2016 8:26  17%    +  -

Tak celozitny chléb dopadl na výbornou,ted ho akorát snidam,myslela jsem,že bude takový hutny,ale neni,je i porovity,zařazují ho do seznamu a určitě je na přípravu rychlejší.jen jsem ho zapomněla vyfotit,tak priste.

reagovat Radostinka 24.6.2016 13:13  100%    +  -

Damina: s poklopem jsme tam ještě neviděla....jen velikou koláčovou

reagovat Jarkas 23.6.2016 22:41  19%    +  -

kolobezka1.: Zdeničko,všechno nejlepší k Tvému svátku a díky za vše, co pro nás tady děláš.

reagovat kolobezka1. 23.6.2016 20:39  19%    +  -

havefiho, rehek, HanaR, Radostinka: děkuji, to je milé

reagovat Damina 23.6.2016 20:19  37%    +  -

Radostinka: V LIDLu mají občas taky formu na chleba stejného tvaru jako tu skleněnou, ale je teflonová a o maličko větší na délku - cca 32 cm. A mívají ji rovnou i s plastovým poklopem a táckem pod upečený moučník (nebo chleba). Používám jí už léta na ten žitný chleba. Ten poklop se dá použít na přikrytí těsta když kyne, je dostatečně vysoko nad formou, takže se těsto na něj nemůže přilepit. A stála asi kolem 140,- Kč.

reagovat havefiho 23.6.2016 15:22  67%    +  -

kolobezka1.: Zdeni také přeji k svatku vše nejlepší a děkuji za rady, které tady davaš

reagovat Radostinka 23.6.2016 15:16  100%    +  -

rehek: díky Ti,pohlídám si to v Lidlu,ráda tam nakupuji

reagovat rehek 23.6.2016 8:03  100%    +  -

Tu formu Simax na chleba mívají čas od času v Lidlu, kdysi jsem ji tam koupila dost levně.

reagovat rehek 23.6.2016 8:02  100%    +  -

kolobezka1.: Připojuji se s přáním všeho dobrého k svátku a díky za vše, co pro nás děláš.

reagovat HanaR 23.6.2016 7:09  100%    +  -

kolobezka1.: Zdeni také se přidávám ke gratulaci všeho nej, ale nejvíc zdravíčka

reagovat Radostinka 23.6.2016 6:21  100%    +  -

kolobezka1.: máš dnes svátek,přeju Ti všechno nejlepší a hodně zdraví

reagovat Radostinka 23.6.2016 6:18  100%    +  -

iv@: ta skleněná je moc pěkná

reagovat Radostinka 23.6.2016 6:18  100%    +  -

iv@: děkuju Ivuš,mám stejnou,vyzkouším recept a děkuji i za odkaz,mám uloženo....mě ten plech nevadí....mám jich zásobu 4ks,když peču známým a sejde se mi to

reagovat iv@ 22.6.2016 13:33  100%    +  -

Radostinka: podívej, tahle simaxová není drahá a je také veliká

http://www.honorstore.cz/katalog/katalog-zbozi/kuchynske-potreby/peceni_734/pecici-formy/produkt/simax-forma-na-chleba--srnci-hrbet-28-5-cm

reagovat iv@ 22.6.2016 13:30  100%    +  -

Radostinka: myslím, že něco takového, jak popisovala Zdenička - jakoby klasická chlebová, já ji mám ale dělanou na zakázku - u našeho formičkáře. Rozměry jsem mu tehdy neříkala, tak to bude nějaká typizovaná, co se i prodává.

reagovat Radostinka 22.6.2016 13:21  100%    +  -

iv@: Ivuš ten Tvůj recept na žitný chlebík vyzkouším,prosím jak velkou formu máš???na tu mojí to bude asi moc

reagovat budulinka2 22.6.2016 13:15  100%    +  -

kolobezka1.: jj, až koupím novou mouku, vyzkouším. Samotnou mě to zajímá, když to celý rok šlo dobře, proč by to najednou nemělo jít

reagovat iv@ 22.6.2016 12:51  100%    +  -

kolobezka1.: děkuju. Určitě v malém množství, kdyby "nebyl do naší chuti", ať ho nejíme týden.

reagovat kolobezka1. 22.6.2016 12:46  19%    +  -

iv@: ano, myslím, že je tam nutné. Přeci jen je to bezlepková mouka, a psyllium funguje jako pojidlo. Předpokládám, že bez něj by chleba nenakynul tolik do objemu a neudržel tvar při přendávání do formy a pečení.
Pokud bys to přeci jen chtěla testovat, tak doporučuju radši v menším množství.

reagovat verca63 22.6.2016 12:01  31%    +  -

kolobezka1.: Tak to jo,já myslela,že musí být větší.Tak takovou mám doma ze silikonu,vyzkouším

reagovat iv@ 22.6.2016 11:51  100%    +  -

kolobezka1.: Zdeni, myslíš, že je u toho Šmajstrlova chleba opravdu nutné Psyllium? Jak by to mohlo dopadnout bez něj?

reagovat kolobezka1. 22.6.2016 11:41  19%    +  -

verca63: co myslis klasickou formou na chlebik? Ja mam 26x12 cm, 9 1/2 cm vysokou. Vyjde do ni 500 g s rozptylem tak 400 - 550.

reagovat verca63 22.6.2016 11:31  31%    +  -

kolobezka1.: A to do klasické formy na chlebík se asi nevejde??Ty jsou menší.Po práci se podívám do obchodu.

reagovat verca63 22.6.2016 11:19  31%    +  -

kolobezka1.: Moc děkuji,už to mám zkopírované.Vyzkouším a dám vědět.Zatím se mi chlebíky daří.Rodině moc chutnají

reagovat kolobezka1. 22.6.2016 10:30  19%    +  -

budulinka2: to je opravdu zvláštní. Ale já už žádné "záhady" neodmítám. Předpokládám, že to nějak vysvětlitelné je... třeba že to byla zrovna nějaká stará mouka. Docela by mě zajímalo, kdybys zkusila krmení jinou mouku s odstupem času, nějakou jinou šarží.
Žitnou babičku používám jen v Brně, taky nikde nemají :(

reagovat kolobezka1. 22.6.2016 10:27  19%    +  -

Iivetata, verca63: recept na celožitný chléb jsem přidala na nástěnku. Přidám se k holkám - taky mi přijde jednodušší a méně náročný na nádobí než pšeničný chléb. ;)
Receptů na dobrý žitný chléb je hodně, tenhle zdaleka není jedinečný. Jde vždy jen o správné množství vody, a poměr mezi množstvím kvasu a délkou kynutí.
Nový žitný chleba teď dávala i Iva na své stránky

reagovat HanaR 21.6.2016 14:38  100%    +  -

budulinka2: hm...já bych to i tak prostě s tou moukou zkusila, aspoň se přesvědčíš

stránkování diskuse:

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.


Přihlásit na tomto počítači trvale:
  Registrace
diskuse:
Diskusi zalolil(a): kolobezka1.
prispívání bez omezení
Nástenka - Stát se clenem
Clenové diskuse - Clenové online:
Nacházíte se v sekci:
Diskuse -> Zájmy a koníčky -> Vaření a recepty
Přečtěte si
Dřevěná podlaha - nestárnoucí klasika Modrá je dobrá: Nový hit pro milovníky vína! Jana (27): Občas mě baví dělat prostitutku. Zadarmo! Vedra jsou tu: Zchlaďte se polévkou LEKCE SEBEVĚDOMÍ: Nebojte se nosit bikiny Z pohádky horor: Sněhurka, Locika i Ariel se proměnily v monstra KATEŘINA (42): Strašně si vyčítám potrat. Jak se vyrovnat s minulostí? PEČENÉ VS. STUDENÉ: Připravte si domácí nanuky a zároveň i buchtu Skleněná království: Objevte svět dekorativního skla v interiéru MICHAEL JACKSON a TOP 10 hitů 7 let po jeho smrti