KVÁSKOVÁNÍ


  • zakládání a uchovávání kvásku
  • pečení kváskového chleba, běžného pečiva
  • kváskové sladkosti
  • řešení problému s kváskem a kváskovým pečením




!!! DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ !!!
Absolutní zákaz likvidace kvásku bez souhlasu někoho zkušeného
v diskuzi.
 










2.1.2013

Diskusi založil(a) 2.1.2013 kolobezka1.

ZAJÍMAVÉ KVÁSKOVÉ A PEKAŘSKÉ ODKAZY

01. Jak tvarovat bochník - Jeffrey Hamelman, šéfpekař KingArturFlour. Určitě koukněte na další jeho videa a skvělé stránky KAF
02. Seznam mlýnů, kde je možné koupit mouku
03. Pekařský ráj
04. Ošatky fy Morex
05. Kvásková mapa
06. Veřejná pec v Lenoře (Šumava, Prachaticko) - pečení poslední sobotu v měsíci (video)
07. Pečení chleba v Sopotnicích (Pardubický kraj) - vždy poslední dobotu v měsíci
08. Slavnosti chleba ve Slupi (Zlínský kraj)
09. Pekařská sobota v Rožnově pod Radhoštěm (Beskydy) - 20.7.2013
10. Toulcův dvůr v Praze - "Jako za starých časů - Pečeme chleba vyrábíme tvaroh"
11. Domácnost paní mlynářky ve skanzenu Hoslovického mlýna (jižná Čechy, okres Strakonice) - bude doplněno
12. Pečení chleba na zámeckém statku Býkov (okres Plzeň) - poslední sobotu v měsíci
13. Videa z pekařské praxe: Pecus Teplice - chléb bez éček, Jak se co dělá: Chleba, Devatero řemesel: Pekař
14. Video tvarování chleba - Ciril Hitz. A koukněte i na ostatní jeho nahraná videa.
15. Video s úplným postupem přípravy chleba z Pekařského institutu v SanFrancisku
16. Různé způsoby tvarování chleba po francouzsku
17. Nádherné barevné ilustrace pletení (nejen) vánočky z různého počtu pramenů a různými způsoby
18. Pletení vánočky z 6 pramenů, třemi různými způsoby, jak je nashromáždila Uursík
17. Ruční hnětení podle Richarda Bertineta (od 4:00; tzv. French fold = francouzské překládání. Tedy… ono na tom není nic víc francouzského, než že Bertinet je původně Francouz ;). Podobná videa: Žádný učený z nebe nespadl ;), a ještě lépe to jde s pootáčením o 90°… Raz, dva, bouch (od 1:00), Hnětení těsta s vyšší hydratací (od 0:37), 3 různé metody hnětení, z nichž první je French fold, a ještě z perspektivy pekaře (tedy s kamerou za zády)

kolobezka1. 24.1.2014 13:20

REJSTŘÍK RŮZNÝCH KVÁSKOVÝCH NÁPADŮ
(nápady jsou na nástěnce komunity řazeny podle čísla sestupně)


01) Instrukce pro 5. den od založení kvásku
02) Využití přebytečného kvásku
03) Kdy mám nakrmit kvásek? Jak poznám, že je zralý?
04) Testovací chlebík
05) Krkonošské kyselo
06) Hranický chléb č. 1345 (varianty s minimem droždí a bez droždí)
07) Celozrnné rohlíky č. 30 (varianta s kváskem a minimem droždí)
08) Selské rohlíky č. 736 (kvásková varianta)
09) České buchty č. 208 (kvásková varianta)
10) Špaldové buchty (kváskové, bezvaječné)
11) Kváskové lívance (s jedlou sodou)
12) Jak sladit kváskování s pracovní dobou?
13) Recepty pro přebytkový kvásek (s kypřícím práškem nebo jedlou sodou)
14) Farmářské chleby (v kváskové verzi a přepočteny na 500 g mouky)
15) Chleba z chleba č. 1095 (kvásková varianta)
16) FIT chlebík od Iv@ (kvásková varianta)
17) Kváskové "kornspitze" (vč. varianty pro přebytkový nekrmený kvásek)
18) Kvásková Šumava pro pracující 
19) Chleba od Luboše podle m1rti
20) Tvarohový kváskový koláč od Madlenka1
21) Kváskový koláč s ovocem a drobenkou od HaCH
22) Kváskové palačinky
23) Zelňáky od iv@ v kváskové verzi
24) Kváskové kynuté knedlíky
25) Bílé kváskové pletýnky podle emmicka
26) Domácí lučina (kompilát)
27) Špaldovo žitný chléb (bez pšenice ozimé)
28) Krkonšské kyselo (vyzkoušeno Radka*Poli)
29) Třinecký chléb (od STECKA)
30) Celokvásková pizza (od Radostinky)
31) Klasický konzumní pšenično-žitný chleba (od rehek)
32) Slané kváskové taštičky (od Radostinka)
33) Mlynářský chléb v kváskové variantě (původní verze od Iv@)
34) Opatovský chléb z blogu Pradobroty
35) Nehnětený speciál od M1rti
36) Vše o zápaře
37) Kváskové veky
38) Rohlíky / housky s kváskem a prefermentem, co dlouho vydrží měkké
39) Samožitný chléb

kolobezka1. 13.11.2013 11:44

HLEDÁTE DALŠÍ KONKRÉTNÍ RECEPTY ?

receptáři vpravo nahoře je možnost vyhledávání.
Do pole "hledá v názvu receptu" napište "celokv".
Vyhledávač vám najde všechny recepty bez droždí, jen s kváskem.

kolobezka1. 14.1.2013 22:40
 
 
 

reagovat rehek 20.1.2017 18:02  100%    +  -

kolobezka1.: Koukám na jejich stránky http://www.pecemevpare.cz/foodtruck/ ale nemají tam zastávky na letošní rok a recepty se mi neotvírají. Zajímalo by mne proč vařit polévku v páře?

reagovat kolobezka1. 20.1.2017 17:16  26%    +  -

rehek: právě zatím jsem ve fázi výběrů, kuchyň budeme objednávat až tak v dubnu, stěhovat se v červnu. Ve srovnávacích videích to udělali mazaně, dali vedle sebe horkovzduch a horkovzduch s párou...
Mě i manželovi líbí i ta parní funkce jako taková. No, samozřejmě je to o zvážení přínosu vs. cena.

reagovat rehek 20.1.2017 16:05  100%    +  -

kolobezka1.: tak to jsem zvědavá na zkušenosti s troubou, já už dlouho vůbec při pečení chleba troubu nezapařuji, jen postříkám bochník rozprašovačem

reagovat kolobezka1. 20.1.2017 14:27  26%    +  -

pomalu koukám po nové troubě... docela mě zaujala kombinovaná parní, asi electrolux, buď jen s funkcí "plussteam" nebo vyloženě s integrovanou párou. To by se mohlo pečivu hodně líbit

reagovat kolobezka1. 20.1.2017 14:23  26%    +  -

droždí teď kupuju Linco v Penny, z lenosti, mám ho před barákem. A zdá se taky v pohodě.
Jinak droždí uchovávám v takové malé tupperácké dózičce, postupně ukrajuji a vydrží ... no, nevím jestli to přiznávat veřejně... i pár měsíců. Nesmrdí, neplesnivý, kyne dobře.

reagovat Radostinka 19.1.2017 19:14  100%    +  -

rehek: to je taky možné,já ty otevřené zpracuji třeba do knedlíčků do polévky,na pečivo načínám raději nové

reagovat rehek 19.1.2017 17:35  100%    +  -

Radostinka: Uniferm je asi dobrý, ale mně "nevoní", nějak mi aroma těch německých droždí nesedí. Většinou kupuji v Bille Falu, posledně tam měli i Vivo 100g za dobrou cenu, ale už jsem ho měla doma otevřené a asi zvětralo.

reagovat Radostinka 19.1.2017 17:10  100%    +  -

rehek: já používám droždí UNIFERM,tak ho vyzkoušej,kupuji zlaté i to stříbrné,nevidím v tom nějaký podstatný rozdíl....já chodím do Lidlu,tam jiné nemají a když jedu do Tesca,koupím Falu taky,ale nejvíce ten Uniferm

reagovat rehek 19.1.2017 16:10  100%    +  -

Radostinka: Myslím, že chtěl ještě chvilku kynout, máme tu hodně suchý vzduch. Včera jsem pekla mazanec a vůbec mi nechtělo těsto kynout, nevím co bylo špatně. Používám vždycky droždí Fala, to mne nikdy nezklamalo, včera jsem dala načaté droždí Vivo.

reagovat Radostinka 19.1.2017 15:04  100%    +  -

rehek: a Tvoje chleby jsou vždycky moc pěkné

reagovat Radostinka 19.1.2017 15:03  100%    +  -

rehek: já jsem je dlouho nařezávala asi tak jko Ty a posledni dobou mi praskali a ne moc tedy,ale nevím proč....tak jsem je zas přestala nařezávat a nepraskne mi....nevím přesně,ale bude to asi v kynutí?

reagovat Iivetata 19.1.2017 14:17  29%    +  -

rehek:

reagovat Tiama 19.1.2017 13:52  43%    +  -

rehek: pěkný bochníček

reagovat rehek 19.1.2017 13:34  100%    +  -

Dnes jsem pekla chleba a poslouchala u pečení dvojku, od 10:08 byl v pořadu Poradna docent Příhoda, hovor se točil kolem pečiva a mouky. Pořad je ZDE
a chleba mi trochu kolem řezu praskl

reagovat rehek 19.1.2017 9:18  100%    +  -

Kamar: Ona sem ta diskuze nepatří, ale nejsou to jen státní úředníci, kteří jsou v Praze královsky placení. Záleží na vzdělání, všechny děti mých kamarádů a známých, které v Praze vystudovaly vysokou školu, si tam našly dobře placená místa a domů se už nevrátily. Pro vzdělané lidi jsou tam úplně jiné příležitosti než na venkově.

reagovat Kamar 18.1.2017 22:39  16%    +  -

No, především není správná úvaha, že "v Praze jsou úplně jiné platy". Musíte uvažovat o tom, že ve statistikách uváděný průměrný plat v Praze - citelně vyšší,než ve zbytku republiky - zahrnuje taky platy v poslanecké sněmovně, na ministerstvech, ve státních institucích atd. A přátelé, kdo z nás to má ? Ano, asi bude mít třeba prodavačka o 2-3 tisíce víc než na venkově, ale ty náklady jsou skutečně vyšší. Byt 3+1 v paneláku, 30 let starý, rekonstrukci vyžadující, se nabízí za 4 miliony. Pronájmy větších bytů jsou za 15-20 000!

reagovat Damina 30.12.2016 22:57  91%    +  -

Radostinka: To bych chtěla vidět stejný nájem u všech bytů ve městě. Ty rozdíly jsou obrovské.

reagovat Damina 30.12.2016 22:54  90%    +  -

Radostinka: Já jsem ale nesrovnávala celoroční nájemné v Praze a na malém městě. Já jsem mluvila o bydlení v rodinném domku v Praze a cenovém rozdílu třeba za daně z nemovitosti v Praze a na vesnici. A nebo koupě bytu v Praze je určitě finančně náročnější než bytovka na vesnici. Třeba v tomhle ten rozdíl je. Ale každý to vidí jinak.

reagovat Iivetata 30.12.2016 19:35  33%    +  -

Radostinka: souhlasím

reagovat Radostinka 30.12.2016 19:30  100%    +  -

Damina: to je velký omyl...tady nám jede bus 3x denně,na všechny strany to máme do města min. 25km...takže jezdíme všude auty....to vůbec není o nájmu,ve městě jsou stejně drahé nájmy běžných bytů jako v Praze,také máme srovnání...máme rodinný domek,starý,nezateplený....to jsou pak úplně jiné výdaje,než celoroční nájemné v Praze...neříkám všude,to nelze srovnávat,musí se vzít průměr,jako všude a ve všem

reagovat Damina 30.12.2016 16:30  92%    +  -

rehek: Máš pravdu v tom, že ty obchody (jak cenově, tak i sortimentem) a doprava na vesnici je celkově průšvih.

reagovat Damina 30.12.2016 16:29  92%    +  -

rehek: No ono se to nedá přesně určit. Každý vidí priority jinde. A porovnává něco jiného. Já mám pravidelně (cca 40 let) osobní srovnání mezi velkoměstem a vesnicí. A vím přesně co je kde levnější a co dražší.

reagovat rehek 30.12.2016 13:56  100%    +  -

kolobezka1.: Jj tu gramáž chleba jsem nikde nenašla. Mají stránku na FB klik , tam je dost stížností, že chleba rychle tvrdne a je tam i foto úplně černé vánočky. Tu fotku už jsem někde viděla s tím, že vánočku prodávají za 160Kč.

reagovat rehek 30.12.2016 13:52  100%    +  -

Damina: Podle mne je dnes nejdražší bydlení na vesnici, obchod žádný, maximálně COOP s vesměs hodně drahými základními potravinami, viděla jsem např. tento týden máslo 250g za 50Kč. Hromadná doprava vesměs nevyhovující, auto je každodenní naprostá nutnost. A pracovní příležitosti hodně omezené.

reagovat Damina 30.12.2016 13:39  92%    +  -

Radostinka: No podle pár obchodů nelze porovnávat ceny. Určitě ceny v některých supermarketech jsou třeba daleko nižší v Praze než třeba na malých městech nebo na vesnicích (mám osobní srovnání), ale v globálu třeba bydlení, daň z nemovitosti, doprava aj. je ve městě dražší.

reagovat kolobezka1. 30.12.2016 13:24  33%    +  -

nenašla jsem gramáž toho chleba, docela podstatný údaj pro posouzení ceny. Cena tak nějak asi odpovídá způsobu provedení, složení bio, počtu upečených chlebů, nájmu, požadavkům na plat pracovníků... A jasně koupí si ho ten, komu cena nevadí. Ale ani do luxusních restaurací nejde každý.

reagovat kolobezka1. 30.12.2016 13:18  33%    +  -

rehek: to máš pravdu, ta kůrka je hodně nezdravá. Akrylamidy jsou v každé kůrce, ale ta přeci jen tvoří jen malou část ve srovnání s celým bochníkem. Ovšem tady... :(
Střídku má ale vymakanou, to se musí uznat. Takto vypadají naše domácí chleby, v supermarketu by se bez spousty éček a droždí těžko hledala.

reagovat Radostinka 30.12.2016 7:40  100%    +  -

Damina: většinou úplně stejné jako u nás co se obchodů týče...třeba na Karlově náměstí je v pasáži moc šikovný obchod se zdravou výživou,nakupuji si tam když jezdím k lékařce...kuskus,bulgur,semínka aj. jsou ještě levnější než na netu nebo u nás ve zdravé výživě...mám třeba moc ráda značku PROVITA

reagovat Damina 29.12.2016 22:08  92%    +  -

Radostinka: ...jiné platy, ale taky jiné ceny.

reagovat Radostinka 29.12.2016 20:12  100%    +  -

je to tak,v Praze jsou úplně jiné platy

stránkování diskuse:

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.


Přihlásit na tomto počítači trvale:
  Registrace
diskuse:
Diskusi založil(a): kolobezka1.
přispívání bez omezení
Nástenka - Stát se clenem
Clenové diskuse - Clenové online:
Nacházíte se v sekci:
Diskuse -> Zájmy a koníčky -> Vaření a recepty
Přečtěte si
5 jednoduchých rychlých večeří pro každý den Proč Popelka získala prince? Věci, které se od ní musíte naučit Syndrom vyhoření: Zjistěte, jestli hrozí i vám MARKÉTA (33): Můj muž chce rodinu, já dávám přednost kariéře Moderní trendy a designy: Který si vyberete? 5 věcí, které musíte vědět o skvrnách od kávy, jinak se jich už nezbavíte Retro: Co se stalo se sex symboly minulého století? Jak se vám líbí? Nejšílenější svatební fotografie Co o vás prozradí telefonní číslo? 7 víkendových receptů na snídaně do postele