KVÁSKOVÁNÍ


  • zakládání a uchovávání kvásku
  • pečení kváskového chleba, běžného pečiva
  • kváskové sladkosti
  • řešení problému s kváskem a kváskovým pečením




!!! DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ !!!
Absolutní zákaz likvidace kvásku bez souhlasu někoho zkušeného
v diskuzi.
 










2.1.2013

Diskusi založil(a) 2.1.2013 kolobezka1.

ZAJÍMAVÉ KVÁSKOVÉ A PEKAŘSKÉ ODKAZY

01. Jak tvarovat bochník - Jeffrey Hamelman, šéfpekař KingArturFlour. Určitě koukněte na další jeho videa a skvělé stránky KAF
02. Seznam mlýnů, kde je možné koupit mouku
03. Pekařský ráj
04. Ošatky fy Morex
05. Kvásková mapa
06. Veřejná pec v Lenoře (Šumava, Prachaticko) - pečení poslední sobotu v měsíci (video)
07. Pečení chleba v Sopotnicích (Pardubický kraj) - vždy poslední dobotu v měsíci
08. Slavnosti chleba ve Slupi (Zlínský kraj)
09. Pekařská sobota v Rožnově pod Radhoštěm (Beskydy) - 20.7.2013
10. Toulcův dvůr v Praze - "Jako za starých časů - Pečeme chleba vyrábíme tvaroh"
11. Domácnost paní mlynářky ve skanzenu Hoslovického mlýna (jižná Čechy, okres Strakonice) - bude doplněno
12. Pečení chleba na zámeckém statku Býkov (okres Plzeň) - poslední sobotu v měsíci
13. Videa z pekařské praxe: Pecus Teplice - chléb bez éček, Jak se co dělá: Chleba, Devatero řemesel: Pekař
14. Video tvarování chleba - Ciril Hitz. A koukněte i na ostatní jeho nahraná videa.
15. Video s úplným postupem přípravy chleba z Pekařského institutu v SanFrancisku
16. Různé způsoby tvarování chleba po francouzsku
17. Nádherné barevné ilustrace pletení (nejen) vánočky z různého počtu pramenů a různými způsoby
18. Pletení vánočky z 6 pramenů, třemi různými způsoby, jak je nashromáždila Uursík
17. Ruční hnětení podle Richarda Bertineta (od 4:00; tzv. French fold = francouzské překládání. Tedy… ono na tom není nic víc francouzského, než že Bertinet je původně Francouz ;). Podobná videa: Žádný učený z nebe nespadl ;), a ještě lépe to jde s pootáčením o 90°… Raz, dva, bouch (od 1:00), Hnětení těsta s vyšší hydratací (od 0:37), 3 různé metody hnětení, z nichž první je French fold, a ještě z perspektivy pekaře (tedy s kamerou za zády)

kolobezka1. 24.1.2014 13:20

REJSTŘÍK RŮZNÝCH KVÁSKOVÝCH NÁPADŮ
(nápady jsou na nástěnce komunity řazeny podle čísla sestupně)


01) Instrukce pro 5. den od založení kvásku
02) Využití přebytečného kvásku
03) Kdy mám nakrmit kvásek? Jak poznám, že je zralý?
04) Testovací chlebík
05) Krkonošské kyselo
06) Hranický chléb č. 1345 (varianty s minimem droždí a bez droždí)
07) Celozrnné rohlíky č. 30 (varianta s kváskem a minimem droždí)
08) Selské rohlíky č. 736 (kvásková varianta)
09) České buchty č. 208 (kvásková varianta)
10) Špaldové buchty (kváskové, bezvaječné)
11) Kváskové lívance (s jedlou sodou)
12) Jak sladit kváskování s pracovní dobou?
13) Recepty pro přebytkový kvásek (s kypřícím práškem nebo jedlou sodou)
14) Farmářské chleby (v kváskové verzi a přepočteny na 500 g mouky)
15) Chleba z chleba č. 1095 (kvásková varianta)
16) FIT chlebík od Iv@ (kvásková varianta)
17) Kváskové "kornspitze" (vč. varianty pro přebytkový nekrmený kvásek)
18) Kvásková Šumava pro pracující 
19) Chleba od Luboše podle m1rti
20) Tvarohový kváskový koláč od Madlenka1
21) Kváskový koláč s ovocem a drobenkou od HaCH
22) Kváskové palačinky
23) Zelňáky od iv@ v kváskové verzi
24) Kváskové kynuté knedlíky
25) Bílé kváskové pletýnky podle emmicka
26) Domácí lučina (kompilát)
27) Špaldovo žitný chléb (bez pšenice ozimé)
28) Krkonšské kyselo (vyzkoušeno Radka*Poli)
29) Třinecký chléb (od STECKA)
30) Celokvásková pizza (od Radostinky)
31) Klasický konzumní pšenično-žitný chleba (od rehek)
32) Slané kváskové taštičky (od Radostinka)
33) Mlynářský chléb v kváskové variantě (původní verze od Iv@)
34) Opatovský chléb z blogu Pradobroty
35) Nehnětený speciál od M1rti
36) Vše o zápaře
37) Kváskové veky
38) Rohlíky / housky s kváskem a prefermentem, co dlouho vydrží měkké
39) Samožitný chléb

kolobezka1. 13.11.2013 11:44

HLEDÁTE DALŠÍ KONKRÉTNÍ RECEPTY ?

receptáři vpravo nahoře je možnost vyhledávání.
Do pole "hledá v názvu receptu" napište "celokv".
Vyhledávač vám najde všechny recepty bez droždí, jen s kváskem.

kolobezka1. 14.1.2013 22:40
 
 
 

reagovat ver@ 21.7.2016 13:48  5%    +  -

rehek: Konečně jsem se dozvěděla, proč ty chleby nemám vůbec kyselé, díky!

reagovat ceranda 21.7.2016 9:59  18%    +  -

rehek: moc děkuji. zkusím použít "kleslý" kvas

reagovat rehek 21.7.2016 9:48  100%    +  -

reagovat ceranda 21.7.2016 9:41  18%    +  -

milé pekařky. chleba peču stále, je výborný, kvásku se daří dobře. chci se zeptat- pokud bych nechala kvas překynout a použila ho do chleba,bude pak chléb více kyselý? a nebude mít překynutý kvas vliv nakynutí chleba? chtěla bych chléb zkusit kyselejší. mouka pšeničná-žitná cca půl na půl. děkuji

reagovat Radostinka 21.7.2016 7:52  100%    +  -

hankamishka: a určitě bych zkusila něco šetrného na rez...hodně mile jsem překvapená výrobky od Missivy,jsou ekologické a fungují...na trouby nemám vyzkoušeno,ale jiné úplně super

reagovat Radostinka 21.7.2016 7:49  100%    +  -

hankamishka: neboj,je to přímo na čistění trouby od mastnoty apod...od té doby,co jsem tohle zkusila,nic jiného nechci

reagovat Damina 20.7.2016 23:25  37%    +  -

hankamishka: Jestli je to hodně rezavý, co zkusit klasický odrezovač (z drogerie v pixle jako barva). Natřít podle návodu štětečkem a počkat, co to udělá.

reagovat hankamishka 20.7.2016 20:42  48%    +  -

Radostinka: aha,díky, to asi zkusím, není to taková pálka ,jak Amway...ale taky nevím nevím, je to špinavé i rezavé...-ale je to už moderní, zastrkovací čudlíky, více možností, i rozmraž.,tam je-to nemám u jiných trub, a hlavně takové ty výjezdové držáky na plechy-to taky nemám ani doma, ani taky u přítele, tak jsem se nachystala, že bych ji nějak zkusila vyčistit....

reagovat hankamishka 20.7.2016 20:40  48%    +  -

verca63: tu Amwayku znám, málem jsem byla jedním z prvních prodejců v republice, ale osud mě pak zavál jinam...ale tu první várku jsem si musela zakoupit-ještě to bylo německy napsané...a byla jsem s tím spokojená moc...
ale toto je úúúplně rezavé, nevím, jestli by to na to zabralo....

reagovat Radostinka 20.7.2016 14:19  100%    +  -

hankamishka: nevím jak na rez,to bude už vždycky asi horší ...ale já na troubu pužívám pěnu ve sprayi z DM ti jejich značku...stojí cca 39,- a myje úúúúžasně všechno,smalt,i sklo na dvířkách,jen nastříkám nechám 30min,bez zahřátí a vše se jen leskne a ten spray je veliký,vždycky ho mám na rok

reagovat Radostinka 20.7.2016 14:16  100%    +  -

HanaR: to víš že se určitě sžijetemě to taky asi v blízké budoucnosti čeká,pořád mi hřeje méně a méně,přitom topné těleso je vyměněné...

reagovat ceranda 20.7.2016 11:55  17%    +  -

HanaR: to určitě dopadne.mám stejnou zkušenost.stará trouba pekla jak blázen/během 10min byl chleba tmavý/, asi už byla propálená. u nové jsem si musela zvyknout nastavovat vyšší teplotu. a je to ok

reagovat HanaR 20.7.2016 10:39  100%    +  -

Radostinka, Damina: Holky též vám díky. Určitě přidám na teplotě a pak poreferuji co a jak. Ten chleba se dá sníst, né že né, ale prostě z té staré trouby jsem ho měla chutově lepší. No snad se s novou troubou nějak sžijeme

reagovat verca63 20.7.2016 10:28  27%    +  -

hankamishka: Nejlepší čistící prostředek má AMWAY.Stojí něco přes 200kč a je vynikající.Natřeš štětečkem,necháš přes noc a ráno jenom otřeš.Používám to asi 20 let.Zkoušela jsem různé výrobky a vždy jsem se k němu vrátila

reagovat Damina 19.7.2016 23:18  36%    +  -

HanaR: Taky si myslím, že určitě přidat na teplotě při pečení. Já roztápím troubu na cca 230 st, a pak zeslabuji na cca 200 st. Těch 180 je určitě málo. Ale to vychytáš. Zase se ukazuje, že každá trouba peče jinak.

reagovat Radostinka 19.7.2016 19:01  100%    +  -

HanaR: Hsni n mojí troubu by to bylo málo...já si jí nejdřív rozehřeju s katrůlkem s vodou na 230-235st.(podle druhu chleba-obyč. méně, s celorz.moukou více) a pak vložím plech s chlebem a zároveň vyndavám vodu.peču 15 min. a pak snižuji na 200-205st. a dopékám cca 15-7 min.

reagovat hankamishka 19.7.2016 18:08  45%    +  -

koupila jsem starší troubu, byla nějakou dobu ve sklepě, a teď jsem ji chtěla vzít na chalupu (tu troubu jsem měla jako součást linky, takže ne ,že by prvoplánově byla trouba koupená)...ale je uvnitř celá rezavá-i ty pojezdy-má to úžasné vyjížděcí i s plechem, i boky vrch zaáda. Čím vyčistit bez dření kovovým kartáčem??
už jsem chystala suš.mého kváska Artura, že na chalupě popeču zase kvásk.chleba, a zas nic...

reagovat HanaR 19.7.2016 16:51  100%    +  -

ceranda, iv@, rehek: za rady, zvýším teplotu i délku pečení a uvidím. Ve starém sporáku jsem pekla na méně a stačilo to.

reagovat rehek 19.7.2016 16:43  100%    +  -

HanaR: Taky bych zvýšila teplotu, já začínám na 240°C a končím na 200°C. Peču 45 minut a ještě nechávám dojít ve vypnuté troubě.

reagovat iv@ 19.7.2016 16:37  100%    +  -

HanaR: 180°C je málo, zkus péct na vyšší teplotu a déle a taky včas vytáhni kastrůlek s vodou, pokud dáváš.

reagovat ceranda 19.7.2016 16:34  17%    +  -

HanaR: já rozpaluji troubu i s plechem na 250st, pak peču 10min, stáhnu na 200 a peču dalších 40-50min

reagovat HanaR 19.7.2016 16:30  100%    +  -

Holky, jdu s prosbou. Mám novou troubu, která má teplotu až do 300°C. Pekla jsem v ní asi 3x chleba a stále nemohu docílit toho, aby byl dobrý. Připadá mi takový trochu "vařený". Myslíte, že mám přidat na teplotě pečení nebo délce pečení? Začínám péci na 220°C cca 10 min. a potom jsem pekla na 180°C cca 40 min.
Jinak z trouby jsem nadšená, pekla jsme buchty nebo housky na horkovzduch a super. Jen ten chleba potřebuji vylepšit.

reagovat Radostinka 17.7.2016 9:07  100%    +  -

Damina: u nás mojí mladší dceři té taky nechutná,sní ho,ale raději pšenično-žitný,nebo podmáslový,ten jde u nás nejvíc...někdy ho mám s celozrnnou moukou,někdy jen z hladkých...pokaždé je výborný

reagovat Damina 16.7.2016 22:51  37%    +  -

Radostinka: Přesně. Žitný chleba doma milujem oba - vydrží skoro stejně kvalitní celý týden. Peču pořád stjený a nepřejí se nikdy. Jen když mají přijet děti s rodinami, tak jim upeču s troškou pšenice. Na celožitný si zatím nezvykli.

reagovat Radostinka 16.7.2016 17:54  100%    +  -

kolobezka1.: já žitný miluju,on je prostě dobrý i týden po upečení

reagovat Radostinka 16.7.2016 17:54  100%    +  -

kolobezka1.: ta pak písni,jaký byl z té Penamky

reagovat Radostinka 16.7.2016 17:53  100%    +  -

kolobezka1.: od večera do rána cca 12h....pak ho ještě nechávám chvíli na lince cca 1h....nejradši ho zadělávám ráno,kyne rychle,do oběda mívám dávno pečeno,je tak jak jsem ti poslala fotky,jen byl ještě vlažný,když se krájel

reagovat Radostinka 16.7.2016 17:51  100%    +  -

iv@: díky,já ho nemám víš,tak se ptám,možná si někdy zadělám volnější těsto

reagovat kolobezka1. 16.7.2016 17:42  21%    +  -

Radostinka: jak dlouho ten celozitny kynes v lednici? Me se prave moc neosvedcili davat zitny s maximem kvasu do lednice. Asi 2x jsem k tomu byla nucena kvuli casove tisni, a nebyl nejlepsi.
Spis mi pripada jako idealni teplota 25-30st. Ale ted pecu zitny hodne casto, tak zkusim vypozorovat, co jeste hraje úlohu.

Taky jsem dnes musela pouzit Penamku (clovek by rekl, ze JHradec je mnohem vetsi nez Bechyne, ale sehnat tu kloudnou zitnou mouku je obcas problem :)), tak jsem zvedava, jaky bude chleba po rozkrojeni.

reagovat kolobezka1. 16.7.2016 17:36  21%    +  -

HanaR: no to je zase dílo. Treti den kvasek nebude hotovy ani pri 30st. Navic udrzovat ho pri 30st celou dobu... Recept jste uz komentovaly nize :)

stránkování diskuse:

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.


Přihlásit na tomto počítači trvale:
  Registrace
diskuse:
Diskusi zalolil(a): kolobezka1.
prispívání bez omezení
Nástenka - Stát se clenem
Clenové diskuse - Clenové online:
Nacházíte se v sekci:
Diskuse -> Zájmy a koníčky -> Vaření a recepty
Přečtěte si
Superpotraviny: Jak je využít? Brenda z Beverly Hills bojuje s rakovinou, oholila si hlavu Voda nad zlato: Jak dodržovat správný pitný režim RADKA (45): Můj muž mě psychicky deptá. Kdyby mi dal facku, tak bych byla radši! Jak začít cvičit: Přinuťte se k pohybu Princ William podpořil menšiny, pózoval pro gay magazín Neplýtvejte energií: Naučte se zapomenout RADANA (32): Miluji fetišistu a nestydím se za to! Léto u ohně: Upečte si buřty a další táborákové pochoutky Zeleninové šťávy: Jakou zeleninu použít?