KVÁSKOVÁNÍ


  • zakládání a uchovávání kvásku
  • pečení kváskového chleba, běžného pečiva
  • kváskové sladkosti
  • řešení problému s kváskem a kváskovým pečením




!!! DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ !!!
Absolutní zákaz likvidace kvásku bez souhlasu někoho zkušeného
v diskuzi.
 










2.1.2013

Diskusi založil(a) 2.1.2013 kolobezka1.

ZAJÍMAVÉ KVÁSKOVÉ A PEKAŘSKÉ ODKAZY

01. Jak tvarovat bochník - Jeffrey Hamelman, šéfpekař KingArturFlour. Určitě koukněte na další jeho videa a skvělé stránky KAF
02. Seznam mlýnů, kde je možné koupit mouku
03. Pekařský ráj
04. Ošatky fy Morex
05. Kvásková mapa
06. Veřejná pec v Lenoře (Šumava, Prachaticko) - pečení poslední sobotu v měsíci (video)
07. Pečení chleba v Sopotnicích (Pardubický kraj) - vždy poslední dobotu v měsíci
08. Slavnosti chleba ve Slupi (Zlínský kraj)
09. Pekařská sobota v Rožnově pod Radhoštěm (Beskydy) - 20.7.2013
10. Toulcův dvůr v Praze - "Jako za starých časů - Pečeme chleba vyrábíme tvaroh"
11. Domácnost paní mlynářky ve skanzenu Hoslovického mlýna (jižná Čechy, okres Strakonice) - bude doplněno
12. Pečení chleba na zámeckém statku Býkov (okres Plzeň) - poslední sobotu v měsíci
13. Videa z pekařské praxe: Pecus Teplice - chléb bez éček, Jak se co dělá: Chleba, Devatero řemesel: Pekař
14. Video tvarování chleba - Ciril Hitz. A koukněte i na ostatní jeho nahraná videa.
15. Video s úplným postupem přípravy chleba z Pekařského institutu v SanFrancisku
16. Různé způsoby tvarování chleba po francouzsku
17. Nádherné barevné ilustrace pletení (nejen) vánočky z různého počtu pramenů a různými způsoby
18. Pletení vánočky z 6 pramenů, třemi různými způsoby, jak je nashromáždila Uursík
17. Ruční hnětení podle Richarda Bertineta (od 4:00; tzv. French fold = francouzské překládání. Tedy… ono na tom není nic víc francouzského, než že Bertinet je původně Francouz ;). Podobná videa: Žádný učený z nebe nespadl ;), a ještě lépe to jde s pootáčením o 90°… Raz, dva, bouch (od 1:00), Hnětení těsta s vyšší hydratací (od 0:37), 3 různé metody hnětení, z nichž první je French fold, a ještě z perspektivy pekaře (tedy s kamerou za zády)

kolobezka1. 24.1.2014 13:20

REJSTŘÍK RŮZNÝCH KVÁSKOVÝCH NÁPADŮ
(nápady jsou na nástěnce komunity řazeny podle čísla sestupně)


01) Instrukce pro 5. den od založení kvásku
02) Využití přebytečného kvásku
03) Kdy mám nakrmit kvásek? Jak poznám, že je zralý?
04) Testovací chlebík
05) Krkonošské kyselo
06) Hranický chléb č. 1345 (varianty s minimem droždí a bez droždí)
07) Celozrnné rohlíky č. 30 (varianta s kváskem a minimem droždí)
08) Selské rohlíky č. 736 (kvásková varianta)
09) České buchty č. 208 (kvásková varianta)
10) Špaldové buchty (kváskové, bezvaječné)
11) Kváskové lívance (s jedlou sodou)
12) Jak sladit kváskování s pracovní dobou?
13) Recepty pro přebytkový kvásek (s kypřícím práškem nebo jedlou sodou)
14) Farmářské chleby (v kváskové verzi a přepočteny na 500 g mouky)
15) Chleba z chleba č. 1095 (kvásková varianta)
16) FIT chlebík od Iv@ (kvásková varianta)
17) Kváskové "kornspitze" (vč. varianty pro přebytkový nekrmený kvásek)
18) Kvásková Šumava pro pracující 
19) Chleba od Luboše podle m1rti
20) Tvarohový kváskový koláč od Madlenka1
21) Kváskový koláč s ovocem a drobenkou od HaCH
22) Kváskové palačinky
23) Zelňáky od iv@ v kváskové verzi
24) Kváskové kynuté knedlíky
25) Bílé kváskové pletýnky podle emmicka
26) Domácí lučina (kompilát)
27) Špaldovo žitný chléb (bez pšenice ozimé)
28) Krkonšské kyselo (vyzkoušeno Radka*Poli)
29) Třinecký chléb (od STECKA)
30) Celokvásková pizza (od Radostinky)
31) Klasický konzumní pšenično-žitný chleba (od rehek)
32) Slané kváskové taštičky (od Radostinka)
33) Mlynářský chléb v kváskové variantě (původní verze od Iv@)
34) Opatovský chléb z blogu Pradobroty
35) Nehnětený speciál od M1rti
36) Vše o zápaře
37) Kváskové veky
38) Rohlíky / housky s kváskem a prefermentem, co dlouho vydrží měkké
39) Samožitný chléb

kolobezka1. 13.11.2013 11:44

HLEDÁTE DALŠÍ KONKRÉTNÍ RECEPTY ?

receptáři vpravo nahoře je možnost vyhledávání.
Do pole "hledá v názvu receptu" napište "celokv".
Vyhledávač vám najde všechny recepty bez droždí, jen s kváskem.

kolobezka1. 14.1.2013 22:40
 
 
 

reagovat iv@ 22.8.2017 17:01  100%    +  -

Damina: no, rychlé...spíš pohodlné

https://www.toprecepty.cz/recept/53510-kolacky-pohodlne-hospodyne/

reagovat Radostinka 21.8.2017 20:51  100%    +  -

Dnes jsem četla na výstavní tabuli k novému obchodu "ŽITNÝ BEZLEPKOVÝ CHLÉB"ach jo

reagovat *Karen* 21.8.2017 10:52  23%    +  -

Zdravím, děvčata. Dlouho jsem tu nebyla, nějak nestíhám.
Možná mi poradíte.
Hledám někoho v Janských Lázních nebo blízkého okolí, kdo peče bezlepkově z kvásku nebo alespoň celožitné kváskové chleby a chtěl by si trochu přivydělat? Neznáte někoho takového?

reagovat Damina 19.8.2017 23:30  47%    +  -

iv@: Ahojky, můžu poprosit o recept na rychlé koláčky a nebo ho najdu v Pekárnomanii? Docela by se mi hodil, mám pořád teď nějaký fofr.

reagovat iv@ 18.8.2017 10:04  100%    +  -

Jarkas: tak to má být - pro mě je tou největší pochvalou prázdný talíř, podnos nebo ošatka.

O prázdninách jsme měli návštěvu, krom jiného jsme se snachou upekly rychlé koláče. Moc se jich nesnědlo (ono se spíš opřekot mluvilo, jak jedlo) a snacha při uklízení tácu s koláčky pronesla - tak a koláčiky ostali v hanbe!
Moc se mi to líbilo.

reagovat Jarkas 17.8.2017 21:12  27%    +  -

iv@: Jsou super před půl hodinou vytážené a skoro všechny snězené jěště teplé.Děcka šly právě domu,tak každý popadl do ruky jěště teplé.

reagovat iv@ 17.8.2017 10:58  100%    +  -

Jarkas: díy, byly moc dobré. Nejlepší čerstvé - snědla jsem ten nakrojený, co jsem

reagovat Jarkas 16.8.2017 21:13  28%    +  -

iv@: Ivuš na zítra se chystám tvé žitno pšeničné dalamánky vypadají hodně chutně.

reagovat Jarkas 16.8.2017 21:11  28%    +  -

Taky vás jdu pozdravit.Peču stále na co je chuť.Ale chlebík pšenično žitný,ten musí být, klasika,která chutná všem.

reagovat Iivetata 16.8.2017 13:23  37%    +  -

rehek: trouba to nebyla,byla to mouka,nemohla jsem docílit chleba bez droždí,aby byl nadýchaný,pak jsem koupila jinou mouku a šlo to,já dávám více žitné mouky než pšeničné.

reagovat Radostinka 16.8.2017 12:48  100%    +  -

a ve starých pekárnách tradičních to musí krááásně vonět

reagovat Radostinka 16.8.2017 12:47  100%    +  -

iv@: Ivuš já bych experimentovala,ale nemám skoro čas...chodím ted do práce,přijdu a jdu ležet...domácnost stojíale snažím se

reagovat rehek 16.8.2017 12:42  100%    +  -

Iivetata: někdy minulý rok se nedařilo, už nevím zda nebyla na vině nakonec trouba

reagovat Iivetata 16.8.2017 11:28  37%    +  -

iv@: já zase pěču jen 2 druhy chleba,jiné nechtějí,prostě mají oblíbené a hotovo,peču i rohlíky ,ale jen občas.Co dělám často,že z těsta chlebového upeču jen z poloviny chléb a z druhé udělám 6 bulek a ty dám do mrazáku ,aby bylo pečivo pořád čerstvé,těsto má 1,4 kg a jsme na to tří.

reagovat Iivetata 16.8.2017 11:24  37%    +  -

rehek: pamatuješ, to jsi dobrá,peču i celožitný ,tan nám taky chutná,ale jen tak 1x za 14 dní,jen pro změnu

reagovat iv@ 16.8.2017 9:47  100%    +  -

Radostinka: já peču en o víkendech, když už...ale pořád to měním, téměř nikdy nepeču stejně.
K něčemu se rádi vracíme - třeba ta celozrnná pizza bez delšího hnětené byla úžasná, chválila si ji i snacha a ta peče pizzu docela často...nebo klasické pšenično-žitné chlebíky, ty míváme častěji, ale ráda peču nové. U nás se to naštěstí sní.

reagovat Radostinka 16.8.2017 9:00  100%    +  -

Ahoj holky,jdu Vás také pozdravit.nemám ted tolik čas,tak peču jen pá+so+neděle.Ale stále klasiku,kmínový,100% žitný,ten miluju a podmáslový.

reagovat rehek 16.8.2017 8:34  100%    +  -

Iivetata: jsem ráda, že se ti pečení chleba daří, mám v paměti jak jsme tu řešily tvoje nepodarky

reagovat Iivetata 16.8.2017 6:56  36%    +  -

rehek: také jsem jednou byla u zadělávání chleba ,pak ho pekli v peci a jeden jsem si vzala domů,ale druhý den už nebyl OK,to já mám druhý den lepší.(a to se nechci chlubit) a kousek od nás taky začali péct chleba,né moc ve velkém,stojí 70,- kč a říkají,že je dobrý jen ten první den,ten jsem si ještě nekoupila a nekoupím

reagovat rehek 15.8.2017 18:52  100%    +  -

iv@: Je dobře že zase ty staré pekárny ožívají a pečou tradičně bez všech těch zlepšovadel, ale není to asi jednoduché se do něčeho takového pustit.

reagovat iv@ 15.8.2017 18:46  100%    +  -

rehek: fakt se mi sbíhají sliny, jen to čtu.
Teď si otevřela pekárnu moje kamarádka, ale až v Čechách - tam asi jen tak nezajedu

reagovat rehek 15.8.2017 18:41  100%    +  -

iv@: Snažila jsem se trochu na paní mlynářce vyzvídat, ale bylo tam dost lidí a nebyl čas, jen mi říkala, že zadělává z 20kg mouky, má nějaký starší hnětač a peče dvakrát za týden jen pro zájemce z řad návštěvníků. Pekla včera a pec byla dnes ještě teplá. Prodává i jednotlivé krajíce se škvarky jen tak na ochutnání.

reagovat iv@ 15.8.2017 18:37  100%    +  -

rehek: věřím taky bych si kousek chroupla...

reagovat rehek 15.8.2017 18:35  100%    +  -

iv@: To určitě, já pekla taky nejvíc 60% žita, celožitný zase nemusím. Ale ta kůrka u toho chleba z pece je úžasná.

reagovat iv@ 15.8.2017 18:29  100%    +  -

rehek: snažím se, ale mně ty hodněžitné nějak nejedou, končím u těch 60%...celopšeničné taky nemusím, mám ráda aspoň kousek žita a klidně i v bagetách. Mám pocit, že je to pečivo pak vláčnější a déle vydrží dobré. Pomaleji vysychá.

reagovat rehek 15.8.2017 18:26  100%    +  -

iv@: máš je moc pěkné, já mám ráda v chlebu hodně žita

reagovat iv@ 15.8.2017 18:22  100%    +  -

rehek: to ti opravdu věřím, taky by se mi líbilo

Tuhle klasiku 60/40 jsem pekla v neděli, dělala jsem dalamánky. Překvapilo mě, jak byly lehounké.

reagovat rehek 15.8.2017 18:13  100%    +  -

iv@: Chutná dobře, tak jak má chutnat česká klasika s převahou žita - 60% žito, 40% pšenice, má krásnou kůrku. Já bych jen přidala vodu, aby byl víc nadýchnutý, ale nevím jak by si pec poradila s vyšší hydratací. Dnešek byl pro mne velkým zážitkem, jak samotný mlýn, tak původní vybavení pro pečení chleba.

reagovat iv@ 15.8.2017 18:00  100%    +  -

rehek: ahoj! A jak chutná - dobrý?

reagovat rehek 15.8.2017 17:55  100%    +  -

Zdravím vespolek, dnes jsem si zpestřila den návštěvou starého funkčního mlýna ve kterém také pečou kvasový žitnopšeničný chleba ve staré peci na chleba z roku 1925. Byl to moc pěkný zážitek. Jeden bochníček jsme si přivezli domů.

stránkování diskuse:

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.


Přihlásit na tomto počítači trvale:
  Registrace
diskuse:
Diskusi založil(a): kolobezka1.
přispívání bez omezení
Nástenka - Stát se clenem
Clenové diskuse - Clenové online:
Nacházíte se v sekci:
Diskuse -> Zájmy a koníčky -> Vaření a recepty
Přečtěte si
Seriál Ulice: Gábina má trable s penězi, Bedřich neví, kudy kam Hvězda Ulice Lenka Zahradnická porodila: Foto Jasmínky najdete v galerii HELENA (58): Zamilovala jsem se na seznamce, ale nechce se se mnou sejít Znáte svídy? Výrazné keře, které v zimě vnášejí barvu do zahrady Sex se zajíčkem: Proč touží mladí muži po starších ženách? 7 tipů pro šťastnější život: Dělejte to, co chcete, a buďte sama sebou Inspirace: 40 hravých pokojíčků pro pány kluky 5x zeleninové karbanátky: Přidejte k masu cuketu, brokolici nebo houby Dana Morávková: Moje role v Ordinaci bude velice dramatická, vážná a smutná Jak vypadat luxusně: Neutrácejte majlant a buďte šik!