Komunita diskuse: Bezlepková dieta..pojďte si poradit..

Tuto diskusi založil(a): Denii
Dne: 19.11.2007
Diskuse nyní obsahuje celkem 53168 příspěvků. Za poslední den je zde 0 nových příspěvků.

Nástěnka

Naše dobrůtky II.

ivako 9.5.2012 16:16

Pojišťovny

Příspěvky zdravotních pojišťoven pro celiaky

VZP 900,- / čtvrtletí pro pojištěnce do 19-ti let

ČPZP 1500,- / rok - bez rozdílu věku

Zpracovala: Jardula

ivako 10.1.2012 22:43

PnP nově od 1.1.2012

Prodloužený rodičovský příspěvek z důvodu zdravotního postižení dítěte k 31.12.2011 zaniká.

U osob, které k 31.12.2011 nepobíraly Příspěvek na péči (dále jen PnP) a pobíraly Rodičovský příspěvek (dále jen RP) vznikne automaticky, pokud podmínky trvají (RP byl přiznán např. do roku 2013), nárok na PnP.
Jedná se o přechodné období a do 31.12.2012 musí dojít k novému posouzení (nová žádost a nové posouzení zdravotního stavu). Na PnP mají děti nárok do 18-ti let věku. Poté mohou žádat sami na sebe, ale na celiakii jej asi nezískají. V případě přecházení z RP na PnP se jedná o přechod z 2.stupně RP na 1.stupeň PnP - výše příspěvku 3 000,-/měsíc.

Rodiče (vždy jen 1 rodič) dětí mladších 10-ti let, kteří mají nárok na PnP jsou zdravotně a sociálně pojištěny od státu. Respektive zdravotní pojištění platí stát a u sociálního pojištění se započítávají roky na důchod. Tito rodiče nemusejí být evidováni na Úřadu práce jako nezaměstnaní. Po dosažení 10-ti let věku to neplatí, tam lze pouze u zdravotního pojištění nahlásit kategorii Péče o 2 děti do věku 15-ti let, pokud splňujete tuto podmínku.


Příspěvek na péči od 1.1.2012
Příspěvek je určen pro občany, kteří jsou z důvodu nepříznivého zdravotního stavu závislí na pomoci jiné osoby v oblasti péče o vlastní osobu a při soběstačnosti

péčí o vlastní osobu se rozumí:
denní úkony spojené např. se zajištěním či přijímáním stravy, výkonem fyziologické potřeby, oblékáním a obouváním, tělesnou hygienou, péčí o zdraví apod.
soběstačností se rozumí:
úkony, které umožňují účastnit se sociálního života (např. úkony spojené s péčí o domácnost, nakupováním, úklidem, přípravou stravy, schopností komunikace, mobility a orientace apod.)

Na celiakii získáme 1.stupeň.
Výše příspěvku na péči - 1.stupeň závislosti: 3 000,-

1. stupeň – lehká závislost – potřeba každodenní mimořádné péče z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu při třech základních životních potřebách

Zdravotní stav posuzuje revizní lékař a posuzuje se těchto 10 základních životních potřeb:
mobilita
orientace
komunikace
stravování
oblékání a obouvání
tělesná hygiena
výkon fyziologické potřeby
péče o zdraví
osobní aktivity
péče o domácnost
U dětí do 18-ti let se neposuzuje péče o domácnost.

Celiaci - děti - splní Stravování, Péče o zdraví - dodržování léčebného režimu, Osobní aktivity - nemohou se účastnit aktivit odpovídajících jejich věku (tábory, kroužky,...) Při splnění těchto tří bodů vzniká nárok na PnP - 1.stupeň ve výši 3 000,-.

Rodiče (1 rodič) dětí mladších 10-ti let, kteří mají nárok na PnP jsou zdravotně a sociálně pojištěny od státu. Respektive zdravotní pojištění platí stát a u sociálního pojištění se započítávají roky na důchod. Tito rodiče nemusejí být evidováni na Úřadu práce jako nezaměstnaní. Po dosažení 10-ti let věku to neplatí, tam lze pouze u zdravotního pojištění nahlásit kategorii Péče o 2 děti do věku 15-ti let, pokud splňujete tuto podmínku.

! NOVĚ si příjemci příspěvku na péči (rodič nezaopatřeného dítěte nebo nezaopatřené dítě) mohou žádat o jeho zvýšení, a to až o 2 000 Kč za předpokladu, že jejich příjmy a příjmy osob s nimi společně posuzovaných nedosahují částky dvojnásobku životního minima rodiny. Hlavně samoživitelky.

Zpracovala: Jardula

ivako 3.1.2012 14:27

............BLP inspirace našich šikulek............

Denii 26.5.2009 17:20

Naše dobrůtky

< < a

Gav 15.4.2008 17:12

Střípky

Veseko Z našich výrobků jsou pro nemocné celiakií vhodná všechna hotová jídla:guláše-maďarský, chalupářský, drůbeží, segedínský, lečo, kuřecí maso Mexiko, slepice na paprice, kuřecí ragú,.. ), dále všechny paštiky a Šenovské kuřecí maso, vepřové ve vl.šťávě a krůtí ve vl.šťávě.

Bezlepkové výrobky Seliko

bezlepkové výrobky na stránkách Hamé

Gav 25.11.2007 20:59

PEČIVO

21. Hranatý chléb Schar
500g mouky Shar B
10g sušeného nebo 15g čerstvého droždí
100g margarýnu nebo 30 ml oleje
3 vejce
300ml vlaždé vody
špetka soli (doporučuju kávovou lžičku)
Mouku a droždí sáme do mísy a dobře promícháme. Přidáme zbývající přísady a vypracujeme hladké těsti. Dáme do vymazané a moukou vysypané formy a uhladíme povrch. V teple necháme vykynouk, až objem těsta zdvojnásobí.
Pečeme asi 50 minut na 200°C.
Autor: Alanna

20. Bramborové slané vdolky
500 g mouky Jizerky
140 g vařených brambor najemno nastrouhat
1 dl oleje
170 ml mléka (já sojové)
1 žloutek
1 ČL soli
30 g droždí
Vypracovat tuhé těsto,udělat bochánky, nechat opět na plechu vykynout,cca... 30minut. Před pečením pomašlovat žloutkem, posypat mákem a posolit. Po upečení vyndat nechat vychladnout,a pak hurá na ně..:o)jsou vážně super mňamozní..:o)) Jen vody, jsem dala o trošičku více,podle tuhosti těsta....
Autor: Gav + Sonetaj

19. Ciabatty
350 g Jizerky
50 g pohankové mouky
100 g Schär B
( jinak kdo chce dělat i lepkové tak Gav dává 300 g hladké a 200 g hrubé )
40 g olivového oleje
3 čajové lžičky soli
kvásek = 350 ml vody + 1/2 kostky kvasnic + 1 čaj.lžička cukru
Uděláš těsto...musí být řídké. Necháš vykynout.Potom vezmu půlku na dost pomoučený stůl..udělám obdélník, dám tam třeba jen olivy, nebo jako teď rajčatový protlak ala podklad na pizzu (protlak, cibule, česnek, koření, sůl), salám...zabalíš...nakrájíš obdélníky, nechám ještě kynout na plechu tak půl hodinky...a poměrně zprudka upečeš. Nepotíráš ničím...
Autor: Gav
- já dovnitř ještě na ten salám dala houby osmažené na cibulce - Ivako

18. Chlebík
250 g mouky ScharB
25 g pohankové mouky
25 g pohankových klíčků
25 g lněného semínka
265 ml vlažné vody
1/2 kostky droždí
1 lžička soli
1/2 lžíce jablečného octa
1 1/2 lžíce oleje
1/2 lžičky cukru
Droždí smícháme s cukrem a 50 ml vlažné vody a necháme vzejít. Smícháme všechny suché ingredience, přidáme vzešlý kvásek, ocet, olej a zbytek vody a důkladně hněteme těsto, pokud se lepí, přidáme trochu mouky. Vytvarujem bochník a necháme ho kynout v teplé troubě 30-40 minut. Potom ho vyndáme, troubu rozehřejeme a pečeme asi 45 minut, 10 minut před koncem pečení chléb potřebe olejem a dopečeme.
Autor: Jitka + Pavla

17.Česneková roláda
Těsto:
750 g Finax mouky (300g italské,450g modré )
1 dcl oleje
5 dcl mléka(já dala místo mléka vodu a 1 lžíci psylia)
50 g kvasnic
1 kávová lžička cukru 1 kávová lžička soli.
Místo kvásku jsem použila sušené droždí.
Nádivka:
250 g tuku Hera (já jsem použila klasické máslo)
3 žloutky
12-14 stroužků česneku
sůl
Na posypání: Vegeta
Příprava: Do mísy dáme mouku, olej, mléko, kvásek (z 1 dcl mléka, cukru a kvasnic) a sůl. Těsto rozdělíme na stejné 4 části. Na nádivku: smícháme v misce tuk se žloutky, lisovaným česnekem a solí.. Rozválíme části těsta na do tvaru obdélníčků , potřeme nádivkou,položíme šunku,sýr, a posypeme Vegetou. Zavineme, opět potřeme nádivkou a posypeme gril.kořením. Vložíme na plech s pečícím papírem, nakrájíme na trojúhelníky (trojúhelníky od sebe neoddělujeme), necháme dokynout asi 10 minut a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme přibližně 30 minut při teplotě 180 stupňů Celsia dozlatova.
Pozn. Recept jsem zkoušela, je to opravdu moc dobré.
Autor: Sonetaj

16.Rohlíčky pro Dendíčka;-)
240 g Unimix
50 g pohanková mouka
220 g uvařených nastrouhaných brambor ( jsou to 2 brambory normální velikosti )
2 polévkové lžíce olivového oleje
1 čajová lžička soli
1/4 čajové lžičky jablečné vlákniny ( s tou sem si nebyla jistá jestli to můžete, ale může se klidně vynechat - já někdy když zapomenu tak dělám bez toho a nic se neděje )
250 ml vlažné vody + 3/4 kosty kvasnic + 2 čajové lžičky cukru = kvásek
vrch jsem potom potřela slanou vodou a posypala a pekla jsem horkovzduchem ale jenom na 150 stupňů aby se to tak rychle neroztíkalo a na spodek trouby jsem si dala ještě jeden plech s vodu aby se při pečení odpařovala, pekla jsem až to bylo hnědé, něco kolem 45 minut
Autor: Ivako

15.CHLÉB MICHALÍK
250g mouky Michalík 250g červené Finax 100ml pohanky lámanky 200+300ml vody 20g droždí lžíce psylia sůl, kmín, olej, ocet
Lámanku zalít 200ml vařící vody a nechat pod pokličkou cca 15 minut bobtnat. Ve 300ml vlažné vody rozmíchat droždí a psylium, nechat odstát. Vše smíchat i s moukou a přísadami, vymíchat těsto, dát do formy, nechat půl hodiny kynout a pak upéct na 200° v dolní části trouby. Chleba je docela hodně, vrchovatá velká chlebíčková forma (na chleba typu moskva) nebo dvě silikonové formy, ne úplně plné.
Autorka. Evánek

14.STRAKATÉ ŽEMLE
250g Mix B od Schäru 10g čerstvého droždí 3 lžíce oleje 200 ml vlažné vody 1 lžička vlákniny Psylium půl lžičky cukru sůl
Psylium namočíme do vody na 10 minut přidáme kvasnice cukr sůl a olej. Přidáme mouku a zpracujeme v těsto.
Pomoučněnýma rukama vytvarujeme malé bochánky nebo žemle, rohlíky či uzly. Položíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme vykynout (v troubě nebo na topení) Až bulky zhruba zdvojnásobí svůj objem nařízneme je do kříže potřeme mlékem, olejem nebo jen vodou posypeme různými druhy semínek a dáme péct. V předehřáté troubě pečeme asi 20 minut při 180 stupních.
Jsou dobré i několikátý den, když se opět trošku rozpečou v troubě. Pak jsou jak čerstvé.
Autorka: Vierka

13.TMAVÝ SLUNEČNICOVÝ CHLÉB
1/2 l vlažné vody 250g Schar mixB 100g pohankove mouky 100g smesi Jizerka ( ja dala jáhlovou mouku nebo kukuřičnou) 25g pohankových vloček 25g jáhlových vloček 2 pol.lžíce jablečné nebo bramborové vlákniny( použila jsem psyllium) lžíce slunečnicových a lněných semínek čajová lžička kmínu 1/2 polévkové lžíce soli 2 lžíce oleje 1 balíček instatního droždí ( dělala jsem z čerstvého) a ještě jsem navíc přidala trošku chlebového koření je opravdu moc dobrej. Tak ať se vám povede :-)))
autor Ačko

12.BÍLKOVÝ CHLEBÍČEK
4 bílky 12dkg moučkového cukru 4dkg rozpuštěného másla nebo hery 8dkg bezlepkové mouky /např. Jizerky/ mandle, ořechy, kandované ovoce, nakrájená čokoláda na vaření apod.
Ušleháme sníh z bílků, přidáme cukr a ještě šleháme. Přidáme ostatní přísady a zamícháme. Pečeme ve srnčím hřbetu, vymazaném a vysypaném. Po vyklopení a vychladnutí posypeme moučkovým cukrem nebo polijeme čokoládou.
autor Zavam

11.CHLEBA EXPERIMENT
300ml vody + lžíce psyllia, 10 minut bobtnat nalít do pekárny a přidat: 15 dkg chlebové směsi od Labety 18dkg Finax - červená 1 lžička soli 1 lžička sušených kvasnic trocha mletého kmínu 2 lžíce oleje jedno najemno nastrouhané jablko + lněné a slunečnicové semínko /pokud máte rádi/
autor Zavam

10.CHLEBÍK
300g Finax nebo jiná bezlepková mouka,100 pohanková,100 pohankových klíčků nebo amarantová mouka,špetka psylia,fibra 3PL,450 ml vody,2 odměrky suš.droždí s ptákem,chlebové koření,2ČL soli.
Můžeme přidat cibulku,česnek..cokoli
Program rychlý a podruhé už nemíchat,vyndat po porvním promíchání háky.Barva tmavá.
autor DeniJ

9.CHLÉB Z MOUKY FINAX
200g zelené FINAX 200g červené FINAX 400ml podmáslí 1lžička octa 25g sádla 2 lžičky drceného kmínu 1 lžička soli 15g čerstvého droždí 1lžička psylia
Droždí nadrobit do mísy,přidat podmáslí a psylium a míchat,až se droždí rozpustí.Pak nechat 10 minut odstát(psylium nabobtná).Pak přidat lžičku octa,rozpuštěné sádlo a postupně mouku s kořením a solí.Můžete přidat jakákoliv semínka(slunečnice,len,seznam,dýně…)Pořádně propracovat třeba el.hnětačem aspoň 5 minut.
Tuto směs dát hned do sádlem vymazané formy a nechat asi 40 minut v teple kynout.Peče se asi 40 minut při 200°C.Po upečení ihned vyklopit a nechat na mřížce vychladnout.

8.HOUSTIČKY Z MANTLERA
300G Mantlera 140 ml vody 140 ml mléka 1 KL sušeného doruždí 1 PL cukru 15 g másla 1 KL soli Postup:
Připravíme si kvásek s zvlažného mléka, vody, droždí. Když vzejde přidáme sůl, máslo a postupně přidáváme mouku. Lžící namočenou ve vodě rozdělíme těsto do formiček na "mufinky", nechát dobře vykynout a pečeme v předehřáté troubě na cca 220 °C. Pro lepší barvu je možné houstičky potřít vajíčkem, posypat mákem nebo sezamem.
autor:Lenka

7.HOUSKY Z INTERNETU
350 g Jizerky 100 g pohankové (nebo jiné) mouky 1 KL soli 2 vejce 3 PL oleje 1/2 KL xantan. gumy kvásek
Kvásek:
250 ml mléka nebo vody 1 instantní droždí 1 KL cukru
Těsto řádně propracovat, vytvarovat rohlíky nebo housky. Já používám formu na "královský moučník". Nechat vykynout a péct do zlatova cca 20 - 30 min při 180°. Povrch je možné potřít rozšlehaným vejcem a sypat mákem, sezamem či jinými semínky.

6.ROHLÍKY BEZ DROŽDÍ
250 g světlé bezlepkové mouky (Jizerka, Manthler) 1 prášek do pečiva 1/2 lžičky soli 150 g mízkotučného tvarohu 6 lžic mléka 1 vejce 6 lžic oleje semínka na posypání
Mouku smícháme s pr. do pečiva a solí. Tvaroh utřeme s mlékem, vejcem a olejem a přidáme mouku. Uhněteme těsto. Zabalíme ho do folie a nechíme 30 min v lednici odpočinout. Tvarujeme žemle, nebo pečeme ve formě na rohlíky. Můžeme potřít vejcem a posypat semínky. Žemle a vrchu nařízneme ostrým nožem.
Obmněna:
Sladké žemle:
dáme jen šoetku soli přidáme 6 lžuc cukru a 1 lžičku citronové kůry. Můžeme přidat i 50 g rozinek.
autor Adélka

5.NEDĚLNÍ ŽEMLE
1 lžice psylia 400 ml vlažné vody 500 g světlé mouky (Jizerka) 1 balíček sušeného droždí 1 lžička cukru 1 1/2 lžičky soli 30 g měkkého másla 1 lžíce ovocného octa semínka nebo mák na posypání
Psyllium nechat nabobtnat ve vodě asi 10 min. Mouku smícháme s droždím, cukrem a solí. Uhměteme těsto s psyliovou vodou, otem a máslem. Těsto by se nemělo lepit na mísu. Případně přidáme trochu mouky.
Tvoříme 12 žemlí, které necháme vykynout v mírně předehřáté troubě s mokrou utěrkou. (Troubu krátce zahřít na 50°C, vypnout, aby schladla na cca 35° C, nad mísu dáme mřížku a na ní mokrou utěrku.) Pečeme na 225°C asi 30 minut.
autor:Lenka

4.BOCHNÍKY CHLEBA
300ml vody 100ml mléka 40g droždí 50g měkkého másla nebo rostlinného tuku 1 PL melasy nebo karubového sirupu (nedávám) 2 lžičky soli chlebové koření (nebo jen kmín) 300g červené FINAX (s mlékem) 300g zelené FINAX (hrubá)
Do vlažné tekutiny rozmíchat droždí, přidat ostatní suroviny, mouku nakonec. Důkladně promíchat hnětačem, nejméně 5 minut. Mísu přikrýt utěrkou a nechat v klidu cca 25-30 minut. Pak vyklopit těsto na pomoučený vál a vytvarovat tři bochníky, přendat na plech, opět přikrýt utěrkou a nechat 25-30 minut odpočívat. Péct v předehřáté troubě na 250° asi 10-15 minut.
autor:evánek

3.TROCHU JINÝ CHLEBA
200ml vody 50ml lněného semínka 100ml pohanky 25g droždí 100ml vody 25g másla nebo rostlinného tuku 25ml melasy(sirupu) - nedala jsem 1/2 PL octa 1KL soli 1/2 KL chlebového koření (postačí drcený kmín) 400g červené Finax trochu oleje na potření
200ml vody přivedeme k varu, zalejeme jí lněné semínko a pohanku. Zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme bobtnat, dokud nebude směs vlažná. Potom přidáme 100ml vlažné vody, droždí a rozmícháme. Dodáme zbylé suroviny a vymícháme hnětačem alespoň 5 minut. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout. Potom vytvarujeme šišku chleba, vložíme na plech s pečícím papírem a opět necháme kynout. Troubu předehřejeme na 225°a pečeme cca 35 minut. Ihned po vyndání z trouby potřeme lehce olejem.
autor evánek

2.ITALSKÉ ROHLÍKY
300ml vody 15g droždí 1čajová lžička Psylia 2čajové lžičky soli 1čajová lžička cukru 1polévková lžíce olivového oleje 400g italské FINAX bylinky
Do mísy dáme vlažnou vodu, psylium, droždí, cukr, rozmícháme a necháme 10 minut bobtnat. Přidáme zbylé suroviny a vymícháme ručním hnětačem těsto, alespoň 5 minut. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočinout. Vyklopíme na vál, lžící vykrajujeme kousky těsta, na pomoučené desce rozplácneme přibližně trojúhelník, ale stačí i kolečko, placka. Smotáme od širšího kraje do tvaru rohlíku. Klademe na pečící papír, necháme 20 minut kynout. Potřeme vejcem, posypeme semínky, pečeme při 175°cca 12-15 minut.
autor:evánek

1.Chléb z podmáslí
300 ml podmáslí, 200 ml vody, 3/4 kostky droždí, 2 čajové lžičky cukru , 250 g hotové chlebové směsi ( já použila směs Smutný ), 200 g mouky Finax - červené, 100 g pohankové mouky, 1 čaj.lž. soli, 2 polévkové lžíce olivového oleje a 2 pol.lžíce jablečné vlákniny voda + droždí + cukr = kvásek vše ostatní dát do mísy, přidat kvásek a smíchat, dát do vymazané a vysypané formy na chlebíček a pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova, během pečení několikrát potřeme olivovým olejem. Pak necháme pořádně vychladnout. Omlouvám se že je postup tak stroze popsán, ale už jsem to psala 3x a nic, tak snad to teď vyjde, jinak podrobný postup mám na svých stránkách.
autor:IVAKO

Denii 22.11.2007 12:29

RYCHLOVKY

14. Bramboráčky s Hraškou
Ingredience: Hraška - hrachová směs na obalování, voda, brambory, česnek, majoránka,grilovací koření na zeleninu...
Postup přípravy: Hrašku smícháme s vodou, přidáme nastrouhané syrové brambory (od oka, asi poloviční množství Hrašky), přidáme majoránku, česnek,gril.koření na zeleninu. Kdo má rád, může přidat na drobné kousky nakrájenou klobásku nebo slaninu,já přidala kuřecí prsíčka z gril.kuřete... Pečeme jako klasické bramborové placky.
Autor: Sonetaj

13. Jáhlové rizoto s artyčokem
Opláchnuté jáhly a červenou čočku (poměr je na vás) dejte na cca 10min vařit v osolené vodě (můžete přidat kousíček bujonu), mezi tím nechte zpěnit na pánvi anglickou slaninku nakrájenou nadrobno, když je tak na půl hotová, přidejte nakrájenou cibulku, ke konci i nakrájený česnek (bacha na něj, opravdu až ke konci, rád se osmahne dříve než cibulka). Pokud máte doma pórek, je dobré dát zároveň s cibulkou i nakrájený pórek. Takto osmahnutou směs nesnězte :o)), ale smíchejte s horkými jáhly s čočkou a nakonec přidejte nakrájený 1-2 artyčoky nakládané v oleji (nejlépe italského původu). Samozřejmě osolit, opepřit, případně nějaké bylinky sušené či čerstvé.
Autor: Handulina

12. Zapečený pangacius
Rybu osolíme, napatláme kořením a obalíme v mouce /u nás pro všechny bezlepkové/, potom osmahneme na pánvičce do zlaťoučka. Dáme do zapékací mísy a na každý kousek nahoru napatláme směs: vajíčko, nastrouhaný sýr, nastrouhaná zelenina. Trošku jsem podlila smetanou, ale jenom malinko.
Smetana v receptu nebyla a mě zbývala v lednici, tak proto.
Příloha brambory a zelenina. Moc dobré a hezky to vypadalo.
Autor: Zavam

11. Bramboráková pizza
2hr.pol.mouky
1hr.mléka
1hr.oleje
5brambor nastrouhat
1prášek do pečiva
2vejce
sůl,pepř,knín drcený,majoránka a česnek podle chuti
salám měkký,rajčata,paprika.a sýr
Vymazat plech olejem,ze surovin udělat těstoa nalít na plech poklást salám, rajčata na kolečka papriku na kolečka a dát péci.Před dopečením posypat sýrem a dopéci....je to vážně lahůdka
Autor: Sonetaj

10.Kuřecí prsíčka na nivě
1 kg kuřecích prsíček
1 smetana ke šlehání
200 g nivy
tvrdý sýr
těstoviny
sůl na dochucení
Kuřecí prsíčka si nakrájíme na nudličky, prudce osmahneme na pánvičce, rozehřejeme troubu a do zapékací misky přendáme maso, na to dáme nastrouhaný tvrdý sýr a nivu a zalejeme smetanou a dáme zapékat. Mezitím si uvaříme sáček těstovin. Hotové kuře můžeme mírně dosolit ( záleží na tom jak hodně je slaná niva )
Autor: Ivako

9.Zapečené filé
Filé ( já používám pangacia - je absolutně bez kostí )
tvrdý sýr
kečup
rajčata
česnek
bazalka
Na dno nádoby naskládáme filé, potřeme ho kečupem a celé zaskládáme rajčaty, které jsme nakrájeli na tenká kolečka. Vše potom posypeme prolisovaným česnekem a posypeme bazalkou, dáme zapékat a asi pět minut před dokončením posypeme na povrch nastrouhaný tvrdý sýr a necháme dopéct. Já to doma dělám vše nad párou a zapékání trvá cca 25 minut. Jako přílohu dáme brambory.
Autor: Ivako

8.Bramborový salát s nivou
1 kg brambor
250 g nivy
1 ks cibule
1 kelímek bílého jogurtu
špetku soli
1 lžíce oleje
1 lžička plnotučná hořčice Hellmann´s
dle chuti cukr, ocet, pepř
Ve slupce uvařené brambory nakrájíme na kostičky. Přidáme nadrobno nakrájenou Nivu, cibuli a zamícháme. V jogurtu rozšleháme sůl, cukr, olej, ocet, Plnotučnou hořčici Hellmann´s a pepř a nalíjeme na brambory. Necháme pár minut odstát.
Autor: JitkaP

7.Plesnivé brambory
česnek
máslo na vymazání
2 kg brambor
150 g eidamu
1 sladká smetana (12 %)
2 ks nivy (trojúhelníčky)
Brambory uvaříme ve slupce, horké oloupeme a rozmačkáme na větší kousky vidličkou. Česnek oloupeme a prolisuje. Nivu a eidam nastrouháme, smícháme se šlehačkou a prolisovaným česnekem. Vymažeme zapékací misku, vložíme do ní brambory a zalijeme je připravenou směsí. Troubu rozehřejeme na 180 °C a zapékáme v troubě asi 30 minut. Ihned horké podáváme.
Autor: JitkaP

6.Těstovinový salát s houbami
250 g uvařených těstovin
sterilovaný malý hrášek a kukuřici
nakrájenou menší cibulku
sterilované malé žampiony nebo vlastní nakládané houby
na zálivku: 1 polévkovou lžíci bezlepkové majonézy, 1 100 g bílý jogurt a 2 polévkové lžíce zakysané smetany, tvrdý sýr
- hrášek, kukuřici a houby scedíme, přidáme pokrájenou cibulku a přidáme uvařené těstoviny, vše řádně promícháme
- smícháme jogurt, majonézu a zakys.smetanu a vmícháme do těstovin ( dle chuti dosolíme )
- nakonec posypeme strouhaným sýrem
Autor: Ivako

5.Tuňákový salát
250 g uvařených těstovin
1 tuňáka ( kdo nemá rád může použít tresčí játra )
1 malá sklenice sterilované zeleniny
petrželka
sůl
- uvařené těstoviny scedíme, promícháme s olejem z tuňáka, potom přidáme scezenou zeleninu, tuňáka, promícháme, dle chuti dosolíme a posypeme drobně nakrájenou petrželkou
Autor: Ivako

4.Pikantní těstovinový salát
uvařené těstoviny
nastrouhaný tvrdý sýr
nastrouhaný bezlepkový salám
1 malou sklenici sterilované zeleniny
na zálivku: 1/2 zakysané smetany, 1/2 bílého jogurtu, nastrouhaný sterilovaný okurek, prolisované stroučky česneku, 1 manší nadrobno nakrájenou cibulku, 1 pol.lžíci hořčice
- uvařené těstoviny smícháme se sýrem a salámem, přidáme scezenou sterilovanou zeleninu
- vše na zálivku smícháme a vmícháme do těstovin
- dle chuti dosolíme a můžeme posypat petrželkou
Autor: Ivako

3.Rýžový salát s kuřecím masem
1 sáček uvařené rýže
250 g upečeného kuřecího masa nakrájeného na nudličky
1 sterilovaný malý hrášek
1 polévková lžíce olivového oleje
8 polévkových lžic zakysané smetany
citrónová šťáva, dle chuti sůl a kdo má rád i pepř
Uvařenou rýži necháme vychládnout , přidáme ostatní suroviny a promícháme, dle chuti dosolíme , popřípadě trochu opepříme.
Autor: Ivako

2.Rýžový salámový salát
1 sáček uvařené rýže
150 g bezlepkového nastrouhaného salámu ( já dávám gothaj )
1 malá konzerva hrášku
1 paprika nakrájená na kostičky
5 polévkových lžic olivového oleje
sůl
Vše smícháme a dle chuti mírně dosolíme.
Autor: Ivako

1.Zeleninový salát
200 g květáku
200 g rajčat
150 g salátové okurky
1 střední cibulku nadrobno nakrájenou
citrónovou šťávu
2 dcl zakysané smetany
špetka cukru, pepř a sůl
- květák uvaříme a nakrájíme na drobné kousky
- ostatní zeleninu nakrájíme na drobné kostky, přidáme květák a dobře promícháme
- zakapeme citrónovou šťávou, zalijeme zakysanou smetanou a dobře promícháme
- dle chuti dosolíme, popřípadě mírně opepříme
- já k tomu holkám dávám opečený toustový chléb v toustovači
Autor: Ivako

Gav 22.11.2007 8:32

POMAZÁNKY, NÁPLNĚ.....

2.Sladká tvarohová pomazánka
Měkký tvaroh v kelímku 500g
vrchovatá lžíce Nutelly
2-3 lžíce cukru
Vše smíchat (podle chuti přidat třeba Nutellu.)Vyzkoušela jsem toto namazat na BZL chleba a posypat strouhanou čokoládou.Okamžitě vše zmizlo :-)
Autor: Zdenka(2 děti)

1.Ořechová náplň
4 dl mléka
250 g mletého cukru
1 vanilkový cukr
250 g mletých ořechů
150 g mletých piškotů nebo perníku (super jsou rumové perníčky)
pro vůni citronovou kůru a rum
Mléko povaříme s cukrem,přidáme ořechy, odstavíme a přidáme ostatní suroviny.
Autor: Zavam

Gav 22.11.2007 8:31

DROBNÉ CUKROVÍ, MLSKY

32. musli od martinkaa
Na teflonové pánvičce jsem na sucho opražila neloupanou pohanku, jáhly a pohankové vločky (na nejmenší oheň a pražit déle), pak jsem přimíchala ořechy, mandle, rozinky, můžeme i sušené ovoce (dle chuti), pokapala ještě na ohni medem a opražila. Ještě jsem tam nasypala skořicový cukr. Pak už do studeného jsem vmíchala kukuřičné lupíny. Kdo chce, může si tam nastrouhat čokoládu. Je to moc dobré.

31. Mušličky
1 a půl hrnku jizerky
1 kostka tuku
1 vejce
1 žloutek
Z toho uděláš těsto, dáš do lednice odpočinout, vyválíš a vykrajuješ kolečka, plníš nádivkou a potom ohneš na půl, přimáčkneš a pečeš, potom se obalí v cukr.moučka + vanil.cukr.
Nádivka: 1 a půl hrnku mletých ořechů, půl hrnku cukru, 1 vejce a 1 žloutek
Autor : Ivako

30. Kakaové tyčky
100 g cukru
220 g tuku
4 lžíce kakaa
225 g Jizerky
75 g mouky Finax
40 g mletých ořechů
1 žloutek
Zpracujeme těsto a lisem na těsto vytlačujeme tyčinky, pečeme ve středně teplé troubě. Hotové možno polít čokoládovou polevou
Autor : Jitka a Pavla

29. Bezlepkové banánky
150 g mouky Mantler
1 vanilkový pudink
75 g Hery
60 g moučkového cukru
1 vejce
trochu prášku do pečiva
Z uvedených surovin připravíme těsto, které necháme do druhého dne v lednici odpočinout. Poté dáme hmotu do masového strojku a vytlačujeme tyčinky. Mohou se konzumovat suché nebo se slepí marmeládou a horní část se namočí do rozpuštěné čokolády.
Autor : Jitka a Pavla

28. Čokoládové hrudky
200 g mléč.čokolády
300 g hoř.čokolády
30 g 100% tuku
1 vanil.cukr
200 g kukuř.lupínků
ve vodní lázni rozpustíš obě čokolády, tuk a cukr, lupínky v ruce rozmělníš na menší kousky a přidáš je do směsi as zamícháš. Lžičkou děláš kopečky na pečící papír a nechá se to ztuhnout. Pokud chceš může se potom pocákat bílou čokoškou
Autor: Ivako

27. Burizonky
100 g ztuž.tuku
100g čokolády
1 sáček slazených burizonů
1 pol.lžíce kakaa
na ohni rozehřeješ tuk a čokošku, vmícháš kakao a odstavíš z ohně, přidáš burizony a zamícháš, já dávám do malinkatých košíčků a nechám ztuhnout.
Autor: Ivako

26. Úlky
16 dkg mletých ořechů ( můžeš to ale buď celé nahradit rozdrcenými piškoty nebo dát půl na půl - to dávám já půl piškotů a půl ořechů )
16 dkg cukru
1 pol.lžíce kakaa
1 pol.lžíce rumu
2 pol.lžíce vody
6 dkg másla nebo 100% tuku ( zkus to s tím clever tukem ten je dobrej )
Autor: Ivako

25.Kokosové kuličky
4 dkg másla,12 dkg cukru, 3dkg kakaa, 1 bílek a 5dkg kokosu..
Matláme z toho kuličky, které se ještě ovalují v čistém kokosu. Velikost - do nejmenšího papírového sáčku. Jsou to recepty naší babičky. Pro nás jsou NEJ.
Autor: Bobouš

24.Perníčky
75ml másla nebo rostliného tuku
50ml cukru
50 ml melasy(KAROBOVÉHO SIRUPU,JÁ DALA MED)
50 ml vody
1 čajová lžička mletého zázvoru
2 čajové lžičky mleté skořice
1 čajová lžička mletého hřebíčku
1 čajová lžička mletého koriandru
1/2 lžičky jedlé sody
400ml Finax bezlepkové nízkoproteinové směsi(220g)
1.smíchejte máslo,cukr melasu.
2.přidejte vodu,koření,jedlou sodu,a Finax směs.Vypracujte jemné těsto.
3.těsto přikryjte folii a nechte a nechte v chladu odpočinout přes noc nebo i déle.
4.předehřejte troubu na 225 C
5.propracujte těsto až je vláčné.Na pomoučněném válu vyválejte těsto co možná nejtenčeji(perníčky nabudou při pečení)a vykrájejte tvořítky na perníky.
6. vložte na plech pokrytý pečícím papírem a pečte v prostředku trouby asi 5 min.
Autor: Sonetaj

23.Dvoubarevné věnečky
120 g tuku
50 g cukru
100 g celozrnné mouky pšeničné
50 g maizeny
3 PL vody
1 PL kakaa
džem
Tuk utřeme s cukrem, přidáme mouku, maizenu a nakonec vodu. vypracujeme vláčné těsto, do jedné poloviny těsta přidáme kakao. na vymazaný plech stříkáme věnečky. Pečeme při 190° C. Ještě teplé sundáme z plechu. Po vychladnutí spojíme vždy světlý a tmavý věneček džemem.
Autor: Sonetaj

22. Stříkané mandlové sušenky
200 g tuku (Hera, Perla)
80 g cukru
200 g hladké mouky
50 g pšeničné mouky celozrnné
50 g sójové mouky hladké
50 g mletých mandlí
tuk na plech
Tuk utřeme s cukrem, přidáme směs mouky a mleté mandle. Z těsta stříkáme na tukem vymaštěný plech různé tvary. Pečeme při 180° C asi 20 minut. Po vychladnutí můžeme zdobit čokoládovou polevou.
Autor: Sonetaj

21. Mrkvové sušenky
Receptura: 180 g jemně nastrouhané mrkve, 250 g rostlinného tuku, 300 g celozrnné mouky, půl sáčku prášku do pečiva, moučkový cukr s vanilkou na obalení
Tuk utřeme s nastrouhanou mrkví, poté vmícháme mouku prosátou s práškem do pečiva. Těsto vyválíme a vykrájíme z něho tvary podle výběru. Pečeme asi 10 minut při teplotě 180 °C. Ještě horké sušenky obalíme v moučkovém cukru.
Autor: Sonetaj

20.Pohankové cukroví
250 g pohankové mouky, 250 g rozměklého tuku /Hera nebo máslo/, 6 lžic bílého vína, moučkový a vanilkový cukr na obalení.
Mouku, tuk a bílé víno rukama dobře propracujeme v těsto které necháme odležet v chladu /nejlépe 24 hod/. Potom jím naplníme lis na těsto a na vymazaný plech (nebo pečící papír) tvoříme cukroví. Pečeme v horké troubě. Hotové, ještě teplé cukroví, obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.
Autor: Sonetaj

19.Máslové sušenky
150g měkkého másla
120g moučky
2 lžičky vanilkového cukru
1 vejce
70g mletých mandlí
250 g bezlepkové mouky - dala jsem Finax
V receptu bylo ještě připsáno, že se do mouky může přidat lžička psyllia - tak jsem ji dala Máslo, moučkový a vanilkový cukr utřeme do pěny. Přidáme vejce a 2 minuty třeme. Vpracujeme mandle a mouku. Těsto je měkké, dáme ho na 1 hodinu do lednice aby ztuhlo. Těsto vyválíme - necháme trošku silnější než na linecké cukroví - minimálně 2mm. Nebo v dlani uděláme kuličku, položíme na plech, uděláme důlek a plníme marmeládou. Pečeme na 220st.C asi 8 minut. Můžeme slepovat jako linecké marmeládou nebo různě promazávat. Polít čokoládou a podobně.
Těsto vypadá asi jako linecké, ale o něco lépe se s ním pracuje a při sundávání z plechu se nedrobí (na plechu necháme sušenky vychladnout)
Autor: Zavam

18.Minikoláčky - sušenky
100g Jizerky
100g moučkového cukru
100g másla /hery/
100g kokosu
100g bzl musli
1 vejce
Tvoříme kuličky, které rozplácneme, doprostřed uděláme důlek a plníme marmeládou nebo povidlím.

17.Skořicové cookies s meruňkami
25g - 2,5 lžic másla nebo margarínu, teď používám sádlo
50g - 0,5 hrnku rýžové mouky
0,5 jablka najemno nastrouhaného
1 lžíce hnědého cukru (normální krystal asi postačí, ale já používám třtinový nebo přímo ten nejtmavší melasový)
6 sušených meruněk nadrobno nakrájených
3 špetky skořice (já mám ráda hodně, tak jsem přidala)
2 lžíce sezam. semínek (možné vynechat)
1. Předehřej troubu na 450C/stupeň 8.
2. V misce vidličkou promíchej mouku s máslem.
3. Přidej jablko, cukr, skořici a meruňky. Zpravuj vařečkou, až vznikne koule těsta.
4. Na plech polož papír na pečení (nebo vymaž olejem). Těsto rozděl na 4 díly, polož na papír a lžící „splácni“ na sušenkový tvar. Každou cookie posyp 0,5 lžičkou semínek a lehce zatlač.
5. Peč 20-25 minut. Nechej 2-3minuty odstát na plechu a pak je sejmi a nechej vychladit na mřížce.
6. Zbašti do 24 hodin.
Osobně se kloním k názoru vynásob alespoň dvěma, protože v Adamovi zmizely hned tři a ještě si žádal další. Mně jich vyšlo 6, ale myslím, že já vždycky dělám větší množství. Dá se to samozřejmě obměňovat – sušený ananas, troška zajímavé marmelády…
Autor: Alanna

16.Linecké cukroví
210g mouky (Jizerka)
140g másla (Hery)
70g cukru moučka
vanilkový cukr
1 žloutek
Suroviny rychle zpracujeme, Hera nesmí být změklá, ale tuhá a nastrouhaná na hrubém struhadle. Uložíme do ledničky, nejlíp přes noc. Pak rozválíme těsto (ideální přes mikroten) na cca 4mm a vykrajujeme tvary. Pečeme ve střední troubě (175°). Slepujem, zdobíme. Používám recept jako universální, hříbky jsou s přídavkem kakaa, lze přidat ořechy, kokos, kávu...
Autor: Evánek

15.Citronová srdíčka
3 žloutky
120 g cukru
1 vanilkový cukr
5 kapek citronového aroma Dr. Oetker
200 g mletých mandlí
100 g moučkového cukru
2-3 lžíce citronové šťávy
Žloutky utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem a citron. aroma do pěny. Přidáme mandle a vypracujeme těsto. Těsto rozválýme na válu pomoučeném moučkovým cukrem asi 3m silně a vykrajujeme srdíčka. Pečeme na papíře asi 12-15 min při 180°. Z moučkového cukru a citronové šťávy utřeme polevu, kterou ještě horká srdíčka potíráme.
Autor: Lenka (2 děti)

14.Loupáky
300 g mletých vlašských ořechů
300 g moučkového cukru
5 našlehaných bílků
Vše smíchat a necbat přes noc v ledničce. Ráno nastříkat na pečící papír a péct velice pomalu (spíše sušit) při 150°C a úplně otevřené troubě. Nechat vychladnout a pak na spední stranu nastříkat pařížský krém. Nechat ztuhnout a krémovou stranu pak máčet v čokoládě (ne horké).
Pařížský krém:
Rozvařit
250 ml nešlehané šlehačky
100 g čokolády na vaření
Utřít a následně spojit s rozvařenou šlehačkou:
250 g másla
250 g moučkového cukru
Doporučení: Obvykle je dělám jen z 1/2 dávky, protože je jich opravdu hodně a já bych je všechny snědla a následně neprošla dveřmi.
Autor: Lenka (2 děti)

13.Kokosové kuličky
150 g bílé čokolády
50 g kokosového tuku (nebo 100%)
1 balení rumové esence (nemusí být)
100 g kokosu
Čokoládu rozpustíme v horké lázni, vmícháme tuk a esenci a nakonec kokos. Necháme vychladnout a tvarujeme kuličky, které necháme ztuhnout na papíře nebo alobalu.
Autor: Lenka (2 děti)

12.Kokosky
150 g cukru krystal
75 g strouhaného kokosu
4 bílků
Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh, pomalu vmícháme kokos. Přendáme do kastrůlku a ve vodní lázni zahříváme na cca 80°C. Občas mícháme. Směs necháme 24 hodin odležet. Tvarujeme kokosky na úečící papír a pečeme pro 150°C asi 10-15 min. Ještě teplé sundáme z papíru, aby se nepřilepily.
Autor: Lenka (2 děti)

11.Mandlové pralinky (čokoládové hrudky)
100 g mléčné nbo hořké čokolády (dle chuti)
100 g nasekaných mandlí
2-3 lžíce Bailey´s nebo podobného likéru (nemusí být)
Čokoládu rozpustíme v horké lázni a postupně mnícháme mandlové hrudky a likér. Na alobal tvarujeme hrudky, které necháme ztuhnout.
Autor: Lenka (2 děti)

10.Dědečkovy koule
1a1/2 dcl mléka
200g cukru krystal
200g 100% tuku
2 balíčky pudinku-nejlépe čokoládový nebo kakao,může být i vanilkový
2 lžíce kakaa
0,5dcl rumu
100g kokosu
Mléko svaříme s cukrem,přidáme tuk a mícháme do rozpuštění.Pak vsypeme pudink,kakao a opět vaříme až začne směs dělat bublinky.nakonec přidáme kokos a rum.Směs necháme vychladnout v chladu několik hodin,poté děláme kuličky,které obalujeme v kokose
Autor: Zdenka (2 děti)

9.Kokosové kuličky Rafaelo (nepečené)
1 salko
200g kokosu
Do mísy dáme celé salko,vmícháme kokos.Vše necháme odležet,potom děláme kuličky,obalujeme v kokose.Doprostřed můžeme dát mandli-ale nemusíme.
Autor: Zdenka (2 děti)

8.Banánové hrudky
150g vloček (já použila jáhlové a pohankové)
100g nakrájených banánů
50g rozinek nebo kandovaného ovoce
100g tuku (já použila floru light)
-----------------------------------
Ingredience pod čarou jsem nepoužila, protože jsem to pekla pro svého patnáctiměsíčního syna, ale s těmi by to bylo určitě ještě lepší:o))
30g strouhaného kokosu
1lžíce moučkového cukru
špetka mleté skořice a hřebíčku
strouhaná citronová kůra
Tuk rozpustíme, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto, které necháme v klidu odpočinout, Lžičkou tvoříme hrudky. Pečeme na vymazaném plechu (já použila pečící papír) 10 minut při teplotě 180°C. Je to výborně šťavnaté a měkoučké.....
Autor: Zdenča a Petřík

7.Vánoční dietní kolečka
160g hladké mouky
140g solamylu
100g másla(Rama,Perla)
60gmoučkového cukru
1 vejce
1/2 balíčku prášku do pečiva
mléko,tuk na plech
Na vále smícháme sojovou mouku,Solamyl,cukr a prášek do pečiva.Přidáme vločky másla,rozšlehané vejce a asi se 3 lžícemi mléka zapracujeme těsto.Odpočinuté těsto rozválíme na plát,ze kterého vykrajujeme kolečka.Pečeme na pomaštěném plechu dozlatova.Vychladlá kolečka spojujeme žloutkovým krémem.Horní kolečko můžeme polít čokoládou a zdobit mandlí.
ŽLOUTKOVÝ KRÉM
1 žloutek,5 dkg moučkového cukru,2 dkg másla,trochu rumu.Třeme do hladka.
Autor: Sonetaj

6.Ořechy vyskočky
15 dkg mletých ořechů
15 dkg cukru moučka
7,5 dkg tuku
Vše dobře umíchat dohromady, dát do ořechových formiček a asi 30 minut mírně péct (sušit) v troubě. Ještě teplé obalit v cukru...(a nesníst do Vánoc:o))
Autor: Zdenča a Petřík

5.Křehké mandlové rohlíčky(strojové)
200g másla
140g hladké kuku. Mouky
140g meizeny (nebo 280g hladké mouky od schar)
100g loupaných mandlí (nebo kokosu)
50g prášk. cukru
2 žloutky
Ingredience smícháme a vyválíme těsto, to pak vykrajujeme malýma formičkami, nebo vytlačíme přez strojek ( super). Ještě teplé obalujeme v mouč.cukru s vanilovým cukrem
Autor: Adélka

4.Myslivecké knoflíky
Těsto:
110g hladké kukuřičné mouky
100g meizeny nebo jiného škrobu
140g másla či rostlinného tuku
70g moučkového cukru
1 žloutek
1 lžíce mléka či půl lžíce vody a půl lžíce oleje
Celé poloviny jader vlažských ořechů na zdobení
Sníh:
2 bílky
140g pískového cukru
140g mletých ořechů
Ingredience na těsto smícháme a vypracujeme vláčné těsto, Necáme je chvíli v chladu, pak rozválíme a vykravuveme tvary (nejlépe kolečka nebo srdéčka) Z bílků ušleháme sníh, vešleháme do něj polovinu cukru, vmícháme zbytky cukru a ořechy. Lžičkou klademe doprostře koleček a ne ně vložíme ořech či půl mandle (dle fantazie) Pečeme zvolna v mírně předehřáté troubě. Vyndáme na podložku a necháme vychladnout.
Autor: Adélka

3.Linecké cukroví
110g hladké kukuřičné mouky
100g meizeny nebo jiného škrobu
140g másla či rostlinného tuku
70g moučkového cukru
1 žloutek
1 lžíce mléka či půl lžíce vody a půl lžíce oleje
Celé poloviny jader vlašských ořechů na zdobení
Ingredience smícháme, vypracujeme těsto, necháme odpočinout . Po té vyválíme na vále a vykrajujeme kolečka, hvězdičky – podle fantazie. Lepíme marmeládou. Do koleček děláme menším kolečkem dírku, aby marmeláda byla pěkně vidět. Dále zdobíme čokoládou, nebo jen pocukrujem. Těsto na linecké cukroví je základ, lze přidat skořici nebo kakao a máte hned jiný druh.
Autor: Adélka

2.Nugátová pochoutka
Těsto:
300g ztuženého tuku
200g hladké kukuřičné mouky
200g bezlepkové směsi
120g moučkového cukru
50g kakaa (nebo náhrady za něj)
Nugát:
250g ztuženého tuku
200g moučkového cukru
50g kakaa
4 vejce - syrová
4 lžíce rumu (lze i bez něj
Do rozehřátého tuku dáme cukr a kakao a zamícháme. Do vychladlé směsi přidáme rum a vejce a společně ušleháme ve šlehači Z vypracovaného těsta na vále vykrajujeme tvary, které upečeme v rozehřáté troubě. Na vále zdobíme nugátem na vrch dáme olískový oříšek a poléváme čokoládou
Autor: Adélka

1.Sněhové pusinky
5 bílků
35 dkg cukru krupice
špetka soli
Z osolených bílků vyšlehám tuhý sníh. Za stálého šlehání ve vodní lázni (horké) přidám cukr a šlehám až se dělají z bílků pěkné špičky. Potom pytlíkem stříkám na plech pusinky a ty ve vlažné troubě (elektrická na 50, plynová na minimum) suším 1,5 hodiny. V polovině plech otočím áť jsou stejně. Je lepší tu troubu nechat pootevřenou, pusinky pak zůstanou krásně bílé.
Další varianta jsou rohlíčky:
Na talířek vysypu kokos, do toho dvěma malýma lžičkama dám trochu sněhu, obalím kokosem a opatrně udělám rohlíček. To je pak teprve mňamka :)
Autor: Zdenča a Petřík

Gav 22.11.2007 8:26

RECEPTY BEZ LEPKU A CUKRU

7.Buchta z cukety
400 g cukety
4 vejce
8 lžic oleje 200 g Mantlerky -148,4 g sacharidů
100 g kukuřičné mouky -74,9 g sacharidů
100 g cukru -100 g sacharidů
2 lžíce kakaa
30 g fibry
1 prášek do pečiva
trochu sladidla Diafan
Autor: JitkaP.

6.Tvarohový nákyp
250 g měkkého tvarohu -10 g sacharidů
40 g cukru -40 g sacharidů
3 lžíce tuku
3 vejce
70 g rýžové mouky -52,5 g sacharidů
trochu sladidla
Tvaroh utřeme se změklým tukem, přidáme vanilkový cukr a žloutky. Nakonec vmícháme mouku a sníh z bílků. Nalijeme do vymazané a vysypané formy.
Autor: JitkaP.

5.Šlehačková bábovka
250 ml šlehačky - 12 g sacharidů
100 g cukru -100 g sacharidů
200 g mouky Mantler -148,4 g sacharidů
60 g rýžové mouky - 44,52 g sacharidů
1 prášek do pečiva
3 vejce
Vše smícháme a nalijeme do vymazané a kokosem vysypané formy.
Autor: JitkaP.

4.Pudinkové kostky s tvarohem
4 sáčky kakaového pudingu -120 g sacharidů
10 dkg moučkového cukru -100 g sacharidů
4 vejce
1 lžíce rumu
100 ml oleje
1 prášek do pečiva
Krém:
250 g másla, rama creme bonjour
50 g cukru - 50 g sacharidů
500 g měkkého tvarohu
Pudinkové prášky smícháme s práškem do pečiva a cukrem. Přidáme vejce, rum a olej a vše důkladně promícháme. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme při 200°C asi 20 minut. Po upečení necháme vychladnout a mezitím si připravíme krém. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny, přidáme tvaroh a vyšleháme hladký krém, který rozetřeme na vychladlý korpus. Povrch můžeme ozdobit dle své fantazie.
Autor: JitkaP.

3.Hrnkový perník
300 g Jizerky -235,5 g sacharidů
140 g cukru -140 g sacharidů
¾ hrnku mléka - 10 g sacharidů
1 kypřící prášek do perníku
2 vejce
1 hrnek oleje
trochu sladila Diafan
Smícháme Jizerku, cukr a kypřící prášek. V jiné nádobě smícháme žloutky, mléko, med a rozpuštěnou vychládlou Heru. Z bílků ušleháme sníh. Vše opatrně zamícháme dohromady a pečeme dohněda asi při 160°C povrch je možné ozdobit čokoládovou nebo citronovou polevou. Pro naší diabetickou dietu jsem musela suroviny navážit, abych mohla spočítat sacharidy.
Autor: JitkaP.

2.Tvarohový strouhaný koláč
320 g Jizerky -249,6 g sacharidů
80 g Promix Forte - 70,16 g sacharidů
60 g cukru - 60,0 g sacharidů
1 vejce
3 lžíce kakaa
½ prášku do pečiva
Náplň:
3 měkké tvarohy
1 vanilkový cukr - 20,0 g sacharidů
60 g cukru - 60,0 g sacharidů
1 vejce
rozinky
Zpracujeme těsto, které dáme do ledničky (mrazáku) na ½ hodiny odpočinout. Potom je rozdělíme na 2 díly, první nastrouháme do pekáče na pečící papír, na ni navrstvíme tvarohovou náplň, na kterou nastrouháme druhou polovinu těsta. Koláč upečeme v předehřáté troubě.
Autor: JitkaP.

1.Čokoládový dort
5 vajec
½ prášku do pečiva
100 g rýžové mouky - 75 g sacharidů
120 g cukru -120 g sacharidů
2 lžíce studené vody
Krém:
250 ml mléka - 12 g sacharidů
1 vanilkový pudink - 32 g sacharidů
40 g cukru - 40 g sacharidů
Čokoláda na vaření 80 g - 46,16 g sacharidů
Z bílků a vody ušleháme tuhy sníh. Po částech do něj zašleháme cukr a žloutky, nakonec vmícháme zlehka mouku s práškem do pečiva. Nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme ve středně teplé troubě.
Autor: JitkaP.

Gav 22.11.2007 7:54

SLADKÁ JÍDLA

10.plněné knedlíky

autor:Sonetaj
9.Banánové koblížky
Ingredience: 8 lžic polohrubé mouky Finax zelená, 4 lžíce mletého cukru, 2 vejce, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 2 banány, citronová šťáva, olej na smažení
Postup přípravy: Banány utřeme a pokapeme citronovou šťávou. Vejce ušleháme s cukrem, přidáme mouku s práškem do pečiva a utřené banány. Pořádně promícháme a vypracujeme hustší těsto, které vykrajujeme lžící a smažíme na rozpáleném tuku dozlatova.
Autor: Sonetaj

8.Vafle bez vajec a mléka
300g mouky schar C
150 g cukru(je ho tam dost,dalo by se i míň,pro ty ,co si vafli budou potírat marmeládou a šlahajdou)
50g rozpuštěného tuku
van.cukr
prdopeč celý
voda-vody je dost,naředíme do hustoty palačinkového těsta
Pečeme ve vaflovači asi4 minuty,schar tomu dodá žlutou barvu i bez vajec. Těsto lze nechat v ledničce i na ráno až do spotřebování,jen jsem doředila trochu vodou.
Autor: DeniJ

7.Sladký jahelník
200g jahel (orientační množství, dělám je od oka)
1 hrnek rýžového mléka
1 plechovka broskví
2-3 vejce
cukr
Jáhly spaříme a uvaříme podle návodu. Do vymazané zapékací mísy dáme vrstvu jahel, vrstvu broskví a navrch zase jáhly. V mléce rozšleháme vejce a cukr, nalijeme na jáhly a zapečeme. Podáváme pocukrované. Varianty: místo broskví použijeme lesní ovoce, jahody nebo nadrobno nakrájená jablíčka.
Autor: Hablina

6.Bezmléčné palačinky
4 vejce
400ml rostlinného mléka (rýžové, sójové)
160g bezlepkové mouky Schar C
1 lžíce cukru, špetka soli, olej na smažení
Vejce rozšleháme v mléce, přidáme mouku, cukr, sůl, dobře rozmícháme, krátce smažíme na rozpálené pánvi dozlatova. Plníme marmeládou, ovocem, šlehačkou...navrch pocukrujeme.
Autor: Hablina

5.Bavorské vdolečky
½ kg mouky Schär mix B
2 žloutky
1,5 dcl oleje
1 kostka kvasnic
sůl
cukr moučka asi 1 lžíce
2 dcl mléka (pro alergiky kukuřičného)
Ve vlažném mléce rozpustíme kvasnice přidáme sůl cukr žloutky a olej přidáme mouku a vytvoříme těsto. Těsto se nesmí lepit podle potřeby přidáme mouku nebo mléko. Z těsta uděláme kuličky které necháme kynout asi hodinu. Vykynuté kuličky lehce rozplácneme a smažíme v rozpáleném tuku po obou stranách. Podáváme posypané cukrem můžeme je potřít tvarohem povidlím nebo poklademe ovocem a postříkáme šlehačkou…
Autor: V+T

4.Palačinky
3vejce
200g světlé bezlepkové mouky
200ml mléka
2 lžíce oleje
200ml studené vody
špetka soli
Vše rozšleháme a necháme 20 minut bobtnat, smažíme palačinky.
Autor: Evánek

3.Rýžovo-bramborové vdolečky
Dělala jsem je v 1. fázi našeho bezlepkování, je to už dlouho. Vzpomínám, že byly těžší, ale chutné.
1 hrnek rozmačkaných vařených brambor
3 hrnky rýžové mouky
1/2 hrnku Maizeny
1 hrnek cukru
5 a 1/2 lžiček prášku na pečení
1/2 lžičky muškátového oříšku
1 1/2 hrnku mléka
3 vejce
Všechny ingredience smíchejte dohromady. Měli byste dostat těsto o trochu tužší než bývá na koláče. Nechejte 15-30 minut odpočinout. Nabírejte na polévkovou lžíci a smažte v horkém oleji, dokud nezhnědnou. Přesvědčte se na prvním vdolečku, že jste jej dobře propekli – rozlomte jej. Když to se smažením přeženete, bude vdolek moc suchý. Po vytažení z pánve pokládejte na save ubrousky nebo kuchyňský papír a pocukrujte cukrem se skořicí. Z takového množství budete mít opravdu velkou dávku vdolků, ale lze je s úspěchem mrazit.
Autor: Alanna

2.Vafle
125 ml vody
125 ml mléka
50 g rozpuš. másla
60 g cukru
200 g mouky-používám Smutný
15 g droždí
1 vejce
Nechat vykynout, poté upéct ve vaflovači a na mřížce nechat vychladnout
U jiného druhu mouky to chce vyzkoušet, protože každá mouka si vezme jiné množství tekutiny,takže když je těsto moc řídké, přisypat mouku.Těsto musí trochu téct.Zkoušela jsem to třeba z rýžové mouky a jahelné, ale není to ono,na buchty jsou lepší hotové směsi. Pokud to chci mít jako snídani nebo svačinu do školy, tak těsto zadělám večer, nechám jej v lednici kynout a ráno upeču vafle. Nejlepší jsou vlažné. Může se přidat i marmeláda a šlehačka, případně sladký tvaroh.
Autor: Zdenka (2 děti)

1.Tvarohové ovocné knedlíky
250g měkkého tvarohu
100g Finax-zelená
100g Promix-forte
50g másla
3 vejce
máslo na polití,ovoce(meruňky,švestky,hrušky,jablka),cukr,sůl
Na vál prosijeme mouku,přidáme rozpuštěné máslo,3 žloutky,tvaroh,sůl a vše vypracujeme v tužší těsto.Vyválíme si z těsta válec a zněj ukajujeme kousky na knedlíky.Těto v ruce roztáhneme a do prostředka vložíme ovoce a vytvarujeme.Zaváříme do osolené vody.Vaříme asi tak 10-12minut po tom co vyplují na hladinu. Pak je vyndáme a servírujeme s mouč. cukrem,kakaem a polijeme rozehřátým máslem.
Autor: Sonetaj

Gav 22.11.2007 7:36

DORTY, DORTÍČKY

12.Dortový korpus Panama
8 žloutků a 15 dkg cukru třít do pěny, jemně vmíchat 16 dkg mletých ořechů s 2 lžícemi kakaa a snih z 8 bílků.
Péct při 180°C
Autor: Lenka74

11.Mandarinkový dortík z Apetýtu
4-5 neloupaných nabdarinek + 3 na ozdobu
máslo(sádlo) na vymazání formy
6 vajec
130g krupicového cukru (100g fruktózy)
470g mletých mandlí
1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
Omyté mandarinky v hrnci zalijte studenou vodou a vařte 2 hodiny, pak rozkrojte, případná semínka vyjměte a v robotu mandarinky posekejte. Troubu na 180st. Koláčovou formu s odnímatelným dnem o průměru 20cm trochu a po stěnách vymažte a vyložte dno papírem.Podél stěn postavte kolečka mandarinky. Vejce ušlehejte s cukrem,mandlemi a práškem do pečiva, důkladně promíchejte a přidejte sekané mandarinky. Vlijte do formy a vložte do trouby. Pečte celkem hodinu, po 40 minutách (i malinko dřív) přikryjte alobalem. Vyjměte a nechte chvilku ve formě chladnout. vyklopte a ozdobte tenkými plátky mandarinek.

Já nedala kolečka podél stěn, bála jsem se připečení. Místo toho jsem (s Zdenčinou pomocí) udělala bílou citronovou polevu, korpus potřeba velice kvalitní meruňkovou marmoškou, na to nalila citronovou polevu a pokladla pokrájenými měsíčky mandarinky
Autor: Alanna

10.Kokosovo-mrkvový koláč
Tento recept je ze strany: http://glutenfreegoddess.blogspot.com/2006/10/coconut-carrot-cake.html Dosud nezkoušený.
3 velká vejce
½ hrnku rostlinného oleje
1 hrnek slabě hnědého cukru
1/3 hrnku bílého neslazeného jogurtu (může se nahradit applesauce, vařená jab. dřeň)
2 lžičky vanilkového extraktu
½ lžičky mleté skořice
½ lžičky perníkového koření
2 hrnky moučné směsy, kterou používáte plus 1 lžička prdopeče a1/2 lžičky sody na jeden hrnek)
¾ hrnku mletého kokosu (uvádí slazeného!)
1 a ½ hrnku strouhané mrkve (asi 4 mrkve)
½ hrnku rozinek
½ hrnku pražených vlašáků nebo pekanů
Troubu na 180/st.4, vymasti dortovou formu s perkem (vyskakovací)
Ušlehej vejce, přidej olej a šlehej, přidej cukr a vyšlehej do hladka. Všlehej jogurt, vanilku, skořáci a koření. Přidej moučnou směs a dobře promíchej (těsto by mělo být spíš hustší). Přidej kokos, mrkev, rozinky a ořechy a dřevěnou vařečkou dobře promíchej. Těsto rozlej po formě a vlož do středu předehřáté trouby. Ověř si propečenost špejlí. Pečení trvá tak 40-45 minut (může být i déle). Nechej vychladit na mřížce. Ozdob oblíbeným tvarohovým krémem a posyp kokosem.

Smetanový krém:
85 g měkkého smetanového sýra ( je tam 4oz, snad jsem to správně převedla)
2 lžíce másla
1-2 lžičky vanilkové esence
3 hrnky cukru moučky nebo víc, když je potřeba
Trošku šťávy citronu, limetky nebo pomeranče pro lepší chuť
V míse ušlehej smetanový sýr (Lučina??) a máslo do hladka (pěna). Přidej vanilku. Pak cukr moučku, ale ten přidávej postupně; trošku citrusové šťávy a vyšlehej dohladka. Ochutnej a přidej cukr, když potřebuješ zahustit nebo šťávu, když je krém moc tekutý. Bezlepkové koláče rychle vysychají. Bohyně radí: když nebudeš koláč podávat v den, kdy jsi ho upekla, dej jej do ledničky a pak teprve krájej.
Autor: Alanna

9.Žloutkové věnečky
1/2l vody
200g oleje
350g mantlerky,(raději dejte méně vždy můžete přidat,mantlerka váže jinak vodu než ostatní mouky)
špetka soli
5 vajec
Krém:1l ml. , 4 puding.prášky ,200g mouč.cukru,200g másla.
Do vody vmícháme olej,přidáme špetku soli a přivedeme k varu.Odstavíme a postupně vmíchame mouku. Těsto mícháme tak dlouho,až se nechytá rendlíku ani vařečky. Do vychladlé hmoty vmícháme postupně žloutky. Těsto vložím do plátěného sáčku s ozdobnou špičkou,radši hrubší vzor a na plech dám pergamenový papír(papír na pečení). Potom stříkám věnečky.Záleží na každém jak veliké. Dávám je do předehřáté trouby na 220 C ,potom trošku uberu. Podle toho jak vám peče trouba. Vychladlé věnečky rozkrojím a naplním krémem,pak je pocukruji nebo poleji čokoládou.
Tato fotka věnečků je z mouky Jizerky..........jinak recept stejný jako z Mantlera Autor: Sonetaj

8.Kakaová roláda
4 vejce
100g moučkového cukru
50g kakaového prášku
rostlinná šlehačka jako náplň
Z bílků ušleháme tuhý sníh, žloutky utřeme s cukrem. K žloutkům s cukrem přidáme kakao a opatrně vmícháme sníh. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a rychle upečeme ve vyhřáté troubě. Po upečení stočíme i s papírem, po vychládnutí papír opatrně oddělíme od rolády. Roládu naplníme ušlehanou šlehačkou a necháme v lednici dobře uležet, nejlépe do druhého dne (pokud vám ji dítka nesní hned, jako to dopadá u nás). K pečení jsem použila tescomácký plech střední velikosti.
Autor: Hablina

7.Roláda
100g kukuřičné mouky
50g gustinu či meizeny
4 velká vejce či 5 malých
120g pískového cukru
vejce s cukrem našleháme hodn dohusta. Do našlehané hmoty vmícháme mouku. Na plech dáme pečící papír, na něj nalijeme těsto a rovnoměrně rozetřeme. Do hodně vyhřáté trouby vložíme plech a pečeme cca 10 minut při 150 stupních. Po vyjmutí upravíme dvěma způsoby.
1/ potřeme marmeládou a srolujeme
2/ srolujeme, uděláme krém, po vychladnutí rolády a krému roládu opatrně rozbalíme, potřeme marmeládou, krémem a můžem ke kraji vložit ovoce, poté znova zabalíme a ozdobíme dle fantazie.
Autor: Adélka

6.Medovník
Těsto:
100g másla, 3 - 4 lžíce medu, 150 g cukru krupice, 50 ml mléka, 2 vejce, 2 lžíce octa, 450 g Schar mix C, 1 lžíce jedlé sody.
Krém:
500ml mléka, 100 g solamylu, 200 g cukru krupice, 300 g másla, třetinu zkaramelizovaného Salka (vaříme v uzavřené plechovce 90 minut den předem), podle chuti rum.
Dohotovení:
asi 50 g mletých ořechů.
Postup:
Máslo s medem, cukrem a mlékem rozpustím za stálého míchání na mírném ohni, stáhnu s ohně, přidám vejce a ocet. Dobře promíchám, vleju na vál, kde mám prosátou mouku s jedlou sodou. Vše propracuji na hladké nelepivé těsto, které rozdělím na čtyři díly (nebo osm). Na plech si připravím pečící papír a na něj obkreslím šestihran podle dortové formy (kolik placek, tolik papírů) a jednotlivé díly podle obrázku vyválím na tenké placky. Peču v předehřáté troubě při 200°C 5-6 minut do zlatavé barvy. Jednotlivé placky nechám vychladnout. Mezitím si uvařím krém. Mléko smíchám s cukrem, solamylem a uvařím za stálého míchání kaši. Míchám dále až do vychladnutí, aby se neutvořil škraloup. Rozšlehám šlehačem a přidávám postupně máslo, zkaramelizované Salko a vyšlehám na hladký krém. Podle chuti přidám rum. Jednotlivé placky okrájím podle šestihranové dortové formy aby byly stejně velké (při pečení se trochu roztečou), drobečky rozdrtím a smíchám s ořechy. Medovník promažu krémem, pomažu boky, obsypu drobky s vlašskýni ořechy. Povrch dortu rovněž potřu krémem a rovněž posypu drobky s vlašskými ořechy. Uložím do druhého dne do chladničky.
Autor: Adélka

5.Čokoládový dort z anglické kuchařky
150g másla
170g tmavého cukru muscovado
50g kakaového prášku
100ml vroucí vody
3 střední vejce
150g rýžové mouky (tipuju, že kombinace s jinou by byla i lepší)
2 vrch. lžičky prášku na pečení (Oetker má být BL)
Předehřej troubu na 180C nebo stupeň 4.
Elektrickým mixérem našlehej máslo s cukrem, až bude směs lehká a nadýchaná. Smíchej kakaový prášek s vroucí vodou, až dostaneš hladkou pastu. Vmíchej kakao do směsi, pomalu za šlehání přidej tři vejce, každé společně se lžící mouky. Vmíchej zbytek mouky s práškem na pečení. Směs nalij do dobře vymazané kulaté dortové formy o průměru 15cm/20cm s oddělitelným dnem a peč 30 minut, nebo dokud nebude pevný na povrchu – já dělám test špejlí uprostřed. Nechej chvilinku zchladnout, pak na mřížku. P.s. Já sama jsem dort dělala z karobu. Platí pravidlo, že je potřeba vždy jen polovina dávky kakaa, v tomto případě 25g. Musela jsem tedy snížit i množství vody. Každopádně jsem karobu použila ještě o trochu míň a vody jen několik pol. lžíc. Dort je vynikající, hodně sladký (alespoň v karobové formě, karob je sám o sobě sladký). Doporučovala bych plnění třeba marmeládou nebo ciktronovým/limetovým/pomerančovým krémem.
Autor: Alanna

4.Kokosová roláda
5 vajec
½ prášku do pečiva
120 g cukru
100 g rýžové mouky
2 lžíce studené vody
Náplň: 200ml mléka, 25 g Ivy,½ vanilkového pudinku,1 vanilkový cukr,250 g Hery
Oddělíme žloutky a bílky,k bílkům přidáme 2 lžíce studené vody a špetičku soli a ušleháme sníh.Po částech do něj zašleháme cukr a žloutky,nakonec zlehka vmícháme mouku do které jsme přisypali prášek do pečiva. Těsto nalejeme na plech vyložený papírem,pečeme ve vyhřáté troubě na 180 st asi 13 min do růžova. Po vychladnutí namažeme zlehka marmeládou- nejlépe rybízovou a pak pudinkovou náplní, do které ještě vmícháme kokos a posypeme kokosem i na povrchu rolády.
Autor: Zdenka (2 děti)

3.Nepečený tvarohový dort
1 balíček želatiny (20 g)
100 ml mléka
500 g měkkého tvarohu
100 g cukru moučka
1 balíček dětských bezlepkových piškotů (kupuji je v Delvitě)
1 ovocný kompot (ananas, broskve, mandarinky, jahody, borůvky apod.)
1 kelímek šlehačky, čerstvé nebo kompotované ovoce na ozdobu
strouhaná čokoláda
Želatinu rozpustíme v horkém mléce a necháme odstát. Tvaroh utřeme s cukrem, přidáme drobně nakrájené nebo rozmačkané ovoce, teplou želatinu, balíček rozlámaných piškotů a ušlehanou šlehačku. Promícháme. Dortovou formu vymažeme tuhým máslem a vlijeme tvarohovou hmotu. Povrch poklademe ozdobně různým ovocem (kiwi, zbytek kompotu, pomeranč apod.), posypeme čokoládou a dáme do lednice ztuhnout. Měla jse čerstvé jahody a z nich byl dort opravdu vynikající, navíc jsem dala na vrch vrstvu jahod s želatinou.
Autor: Lenka (2 děti)

2.Čokoládový dort
150g másla
170g tmavého cukru muscovado
50g kakaového prášku
100ml vroucí vody
3 střední vejce
150g rýžové mouky
2 vrch. lžičky prášku na pečení (Oetker má být BL)
Předehřej troubu na 180C nebo stupeň 4.Elektrickým mixérem našlehej máslo s cukrem, až bude směs lehká a nadýchaná. Smíchej kakaový prášek s vroucí vodou, až dostaneš hladkou pastu. Vmíchej kakao do směsi, pomalu za šlehání přidej tři vejce, každé společně se lžící mouky. Vmíchej zbytek mouky s práškem na pečení. Směs nalij do dobře vymazané kulaté dortové formy o průměru 15cm/20cm s oddělitelným dnem a peč 30 minut, nebo dokud nebude pevný na povrchu – já dělám test špejlí uprostřed. Nechej chvilinku zchladnout, pak na mřížku.
P.s. Sama jsem kvůli alergii na čoko dělala dort z karobu. Platí pravidlo, že je potřeba vždy jen polovina dávky kakaa, v tomto případě 25g. Musela jsem tedy snížit i množství vody. Každopádně jsem karobu použila ještě o trochu míň a vody jen několik pol. lžíc. Dort je vynikající, hodně sladký (alespoň v karobové formě, karob je sám o sobě sladký). Doporučovala bych plnění třeba marmeládou nebo ciktronovým/limetovým/pomerančovým krémem.
Autor: Alanna

1.Karobový dort s karobovou polevout
Korpus:
2 hrnky hladké mouky (dala jsem Schar C)
1/2 hrnku cukru
1 prdopeč
3 lžíce karobu
Smícháme a přidáme:
1 hrnek mléka (může být i rýžové nebo jiné)
4 lžíce oleje
Nalijeme do formy a pořádně rozetřeme do kraje (fakt jinak se děsně vyboulí), nechat zprudka zapéct a pak zmírnit. když tak přikrýt alobalem, ať se nepřipaluje.

Krém: (může být i jiný)
1 salko
máslo dle chuti a potřeby
Salko den předem uvařím. (Prostě celou konzervu dám do kastrolu s vodou a až začne vřít tak nechám dvě hoďky. Pozor - konzervu položte na bok, jinak budete mít v hrnci kolečko) Druhý den vyšlehám máslo a do toho přimíchávám dle chuti to salko. (Verze pro dospělé - přidávám ještě rum - dle chuti, tj. hodně:)

Karobová poleva:
10 dkg rozpuštěného másla (nebo nahradit jiným, podobným tukem)
4 lžíce karobového prášku
2 hrnky moučkového cukru (dala bych už míň, bylo to moc sladké...)
1a1/2 lžičky vanilkové esence (dala jsem vanilkový cukr)
4 - 6 lžic horké vody
Ta horká voda se po částech (a dle potřeby ) přidává na konec.
Dortík je takový trošku tužší - mi to malinko připomínalo perník, ale byl docela jedlý...
Autor: Zdenča a Petřík

Gav 21.11.2007 12:57

KNEDLÍKY

6.Knedle
300g mouky, použila jsem Michalíka
200ml vody- podle potřeby přidat
hrstka rýžových burizonů
1 vajíčko
sůl
droždí
těsto dát vykynout do silikonové formy, poté dát i s formou vařit na 20 minut- voda v hrnci jen do výše 1/2 formy a přikrýt poklicí
Autor: Zdenka(+2)

5.Jáhlové knedlíky
suroviny: jáhly, mouka dle pouzivani, ja pouzila Schar B
Propláchneme jáhly a uvaříme. Ja je vařím tak, ze na určité množství jáhel dam 2x tolik vody ( 1 hrnek jáhel, 2 hrnky vody) Stačí je nechat vařit tak 5 minut a pak nechat dojit pod pokličkou. Do vychladlých jahel přidat mouku tak, aby se dal vytvarovat knedlík. Dát vařit do vroucí osolené vody. Jakmile vyplave, vyjmout. Chutná podobne jako bramborový.
Autor: Lucka, Adélka a Kubík(+2)

4.Bramborové knedlíky
1 kg brambor uvařených ve slupce
1 vejce
1dcl oleje
sůl
trošku vody
a mouka Mantlerka nebo Jizerka (myslím si, že by šla i mouka Finaxka ta hrubá)
Nastrouhat brambory najemno,přidat vejce,olej,sůl,trošku vody,a dát mouku já dávám podle oka,přesný poměr nevím....ale těsto musí být trošku tužší aby se nelepilo asi jako při lepkových.
Vytvarovat knedlíky a dát vařit do vroucí vody ,až vyplavou tak vařit ještě 10min.
Autor: Sonetaj

3.Bosáky - bramborové knedlíky kulaté
1kg vařených brambor
1vejce
sůl
250dkg solamylu (to malé balení)
Nastrouhat brambory na jemno,(můžete i na hrubo),přidat sůl.vajíčko a solamyl.Zadělat těsto,udělat koule,já dělám o velikosti asi tenisového míčku,jsou tak akorát do dlaně. Vložit do vařící vody a když vyplavou tak vařit asi tak 10minut.Pozor dejte si jich do hrnce méně at mají místo,při vaření zvětší svůj objem......nevařit déle nebo se rozvaří a budete mít ztoho blemcavou kaši....Hotový bosák rozřízněte a koukněte se jestli je vevnitř provařený,jsou-li uvařené, tak je rychle vyndejte a propíchněte vydličkou.... Ale můžu zaručit že stojí zato .....moc dobré.....:o)chutnají celé naší rodině.
Autor: Sonetaj

2.Kynuté knedle v mikrovlnce
250 ml vlažné vody nebo mléka
1 lžička cukru
20 g droždí
1 vejce
hrst burisonů
260 g mouky Jizerka
Udělám si kvásek z droždí, 1 lžičky cukru a 250 ml vlažného mléka ( pokud někdo mléko nemůže tak to můžete udělat i z vody, mám taky vyzkoušeno). Pak si nachystám do mísy hrst burizonů, špetku soli, 1 celé vajíčko a polovinu mouky, přidám vykynutý kvásek a postupně přisypávám zbytek mouky. Musíte si udělat trochu řidší těsto něž na knedle, které byste vyvalovala. Těsto stěrkou předělám do sil. formy ( mám ji plnou asi z jedné třetiny ) a nechám vykynout do dvou třetin formy. Pak dáte do MTV na 750W nebo 2.stupeň podle toho jakou máte MTV a dáte na 4 minuty, poté necháte 1 minutu ustálit vlny - to znamená že MTV nebudete otvírat, a znovu dáte na 4 minuty. Poté vytáhnete, máte formu plnou a pěkně vyklopíte.
Autor: JitkaP.

1.Šulánky s mákem
10 menších brambor
5 vrchovatých lžic Schar B
1 vejce
sůl
cukr moučka na posypání, mletý mák, rostlinné máslo na omaštění
V mírně osolené vodě uvaříme oškrabané brambory. Necháme vychladnout, polovinu nastrouháme na hrubém struhadle, polovinu na jemném. Přidáme celé vejce a bezlepkovou mouku, vypracujeme tuhé těsto ze kterého uválíme dva válečky. Z válečků krájíme kousíčky, které ušouláme do tvaru šulánků. Vhazujeme do vroucí osolené vody, krátce vaříme až vyplavou na hladinu. Podáváme omaštěné, pocukrované a posypané mákem. Dobrou chuť.
Autor: Hablina

Gav 21.11.2007 12:20
 

Členové komunity

Celkem 208 členů komunity.
Helili mariaf Marky75 mimecek jitinecka livka Kobla zlobidilko Marketka.v lucikacka Wjera lednacekmodry Daruš zuza2 verushka nikita066 Jájapa leidy Zdenkaj2 luckysix LenkaDok didla lekulic brnky Moresa Zajka Kja ivanekh misaneu zutom Svatka1 alusenka Vectoria kebyn marpon daniela74 petranela marga sveda

Správci diskuse



Přihlásit na tomto počítači trvale:
  Registrace
diskuse:
Diskusi založil(a): Denii
přispívání jen pro zaregistrované
Nástenka - Stát se clenem
Clenové diskuse - Clenové online:
Nacházíte se v sekci:
Diskuse
Přečtěte si