KVÁSKOVÁNÍ


  • zakládání a uchovávání kvásku
  • pečení kváskového chleba, běžného pečiva
  • kváskové sladkosti
  • řešení problému s kváskem a kváskovým pečením




!!! DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ !!!
Absolutní zákaz likvidace kvásku bez souhlasu někoho zkušeného
v diskuzi.
 










2.1.2013

Diskusi založil(a) 2.1.2013 kolobezka1.

ZAJÍMAVÉ KVÁSKOVÉ A PEKAŘSKÉ ODKAZY

01. Jak tvarovat bochník - Jeffrey Hamelman, šéfpekař KingArturFlour. Určitě koukněte na další jeho videa a skvělé stránky KAF
02. Seznam mlýnů, kde je možné koupit mouku
03. Pekařský ráj
04. Ošatky fy Morex
05. Kvásková mapa
06. Veřejná pec v Lenoře (Šumava, Prachaticko) - pečení poslední sobotu v měsíci (video)
07. Pečení chleba v Sopotnicích (Pardubický kraj) - vždy poslední dobotu v měsíci
08. Slavnosti chleba ve Slupi (Zlínský kraj)
09. Pekařská sobota v Rožnově pod Radhoštěm (Beskydy) - 20.7.2013
10. Toulcův dvůr v Praze - "Jako za starých časů - Pečeme chleba vyrábíme tvaroh"
11. Domácnost paní mlynářky ve skanzenu Hoslovického mlýna (jižná Čechy, okres Strakonice) - bude doplněno
12. Pečení chleba na zámeckém statku Býkov (okres Plzeň) - poslední sobotu v měsíci
13. Videa z pekařské praxe: Pecus Teplice - chléb bez éček, Jak se co dělá: Chleba, Devatero řemesel: Pekař
14. Video tvarování chleba - Ciril Hitz. A koukněte i na ostatní jeho nahraná videa.
15. Video s úplným postupem přípravy chleba z Pekařského institutu v SanFrancisku
16. Různé způsoby tvarování chleba po francouzsku
17. Nádherné barevné ilustrace pletení (nejen) vánočky z různého počtu pramenů a různými způsoby
18. Pletení vánočky z 6 pramenů, třemi různými způsoby, jak je nashromáždila Uursík
17. Ruční hnětení podle Richarda Bertineta (od 4:00; tzv. French fold = francouzské překládání. Tedy… ono na tom není nic víc francouzského, než že Bertinet je původně Francouz ;). Podobná videa: Žádný učený z nebe nespadl ;), a ještě lépe to jde s pootáčením o 90°… Raz, dva, bouch (od 1:00), Hnětení těsta s vyšší hydratací (od 0:37), 3 různé metody hnětení, z nichž první je French fold, a ještě z perspektivy pekaře (tedy s kamerou za zády)

kolobezka1. 24.1.2014 13:20

REJSTŘÍK RŮZNÝCH KVÁSKOVÝCH NÁPADŮ
(nápady jsou na nástěnce komunity řazeny podle čísla sestupně)


01) Instrukce pro 5. den od založení kvásku
02) Využití přebytečného kvásku
03) Kdy mám nakrmit kvásek? Jak poznám, že je zralý?
04) Testovací chlebík
05) Krkonošské kyselo
06) Hranický chléb č. 1345 (varianty s minimem droždí a bez droždí)
07) Celozrnné rohlíky č. 30 (varianta s kváskem a minimem droždí)
08) Selské rohlíky č. 736 (kvásková varianta)
09) České buchty č. 208 (kvásková varianta)
10) Špaldové buchty (kváskové, bezvaječné)
11) Kváskové lívance (s jedlou sodou)
12) Jak sladit kváskování s pracovní dobou?
13) Recepty pro přebytkový kvásek (s kypřícím práškem nebo jedlou sodou)
14) Farmářské chleby (v kváskové verzi a přepočteny na 500 g mouky)
15) Chleba z chleba č. 1095 (kvásková varianta)
16) FIT chlebík od Iv@ (kvásková varianta)
17) Kváskové "kornspitze" (vč. varianty pro přebytkový nekrmený kvásek)
18) Kvásková Šumava pro pracující 
19) Chleba od Luboše podle m1rti
20) Tvarohový kváskový koláč od Madlenka1
21) Kváskový koláč s ovocem a drobenkou od HaCH
22) Kváskové palačinky
23) Zelňáky od iv@ v kváskové verzi
24) Kváskové kynuté knedlíky
25) Bílé kváskové pletýnky podle emmicka
26) Domácí lučina (kompilát)
27) Špaldovo žitný chléb (bez pšenice ozimé)
28) Krkonšské kyselo (vyzkoušeno Radka*Poli)
29) Třinecký chléb (od STECKA)
30) Celokvásková pizza (od Radostinky)
31) Klasický konzumní pšenično-žitný chleba (od rehek)
32) Slané kváskové taštičky (od Radostinka)
33) Mlynářský chléb v kváskové variantě (původní verze od Iv@)
34) Opatovský chléb z blogu Pradobroty
35) Nehnětený speciál od M1rti
36) Vše o zápaře
37) Kváskové veky
38) Rohlíky / housky s kváskem a prefermentem, co dlouho vydrží měkké
39) Samožitný chléb

kolobezka1. 13.11.2013 11:44

HLEDÁTE DALŠÍ KONKRÉTNÍ RECEPTY ?

receptáři vpravo nahoře je možnost vyhledávání.
Do pole "hledá v názvu receptu" napište "celokv".
Vyhledávač vám najde všechny recepty bez droždí, jen s kváskem.

kolobezka1. 14.1.2013 22:40
 
 
 

reagovat iv@ 5.2.2019 21:48  100%    +  -

nadeje169: dnes jsem se dívala na podací lístek, že kniha v pořádku došla. Tak ať se dobře čte a pečení se daří!

reagovat nadeje169 5.2.2019 21:32  5%    +  -

iv@: Ivo moc děkuji za knihu Ruce v mouce s vénovánim,přeji Vám spoustu spokojených pekařek a pekařů Naďa z Krupky

reagovat iv@ 5.2.2019 12:42  100%    +  -

Tiama: Nezapomeň si ji vzít s sebou (i Ruce..)

reagovat Tiama 5.2.2019 7:04  5%    +  -

iv@: Mně už taky dorazila, moc se povedla

reagovat iv@ 4.2.2019 19:12  100%    +  -

HanaR: děkuju!

reagovat HanaR 4.2.2019 17:14  13%    +  -

iv@: Dnes mi přišla nová kniha ( pro dceru jsem objednala též) a vypadá úžasně. Zatím jsem jí jen letmo prolistovala, ale myslím, že dnes večer mám prima čtení. A těším se na pečení

reagovat iv@ 26.1.2019 11:00  100%    +  -

Tiama: pokud ano, napiš mi do zprávy, domluvíme se

reagovat Tiama 26.1.2019 8:46  16%    +  -

iv@: přijela bych moc ráda

reagovat Radostinka 25.1.2019 14:29  11%    +  -

iv@: být to blíž a být zdravá,tak jedu hned!!!

reagovat iv@ 25.1.2019 13:59  100%    +  -

Děvčata - hlavně vy, co mě znáte - nechtěla byste za mnou dojet na křest knihy do Brna? Bude 9.2. odpoledne a je jen pro zvané, takže pozvánka na něj pravděpodobně nikde viset nebude.
Ráda bych vás viděla naživo a poklábosila nejen o chlebu

reagovat iv@ 24.1.2019 12:37  100%    +  -

Damina, Mechtylda: děkuji vám, holky, moc!

reagovat Mechtylda 23.1.2019 16:02  100%    +  -

iv@: Hurá! Vaše první kniha je skvělá, plná skutečně fungujících receptů. Těším se i na druhou, určitě si ji koupím.

reagovat Damina 12.1.2019 19:44  61%    +  -

iv@: Není zač. Už se na Upečeno moc těším. I když teda ted stejně jen peču žitnou cihličku se sezamem (bez sezamu ale se slunečnicí a lnem) protože muž jiný chleba nechce a ani jiný tvar. Peču 1 - 2x týdně a moc si na něm pochutnáváme.

reagovat Kamar 10.1.2019 22:16  12%    +  -

iv@: děkuji, pro mě bude asi spíš opravdu těch více receptů s droždím. Sice kváskuju, ale peču dokola asi 3 druhy chleba a ne moc často, protože chlap mezitím tvrdošíjně kupuje pečivo a pak to nestíháme jíst.

reagovat iv@ 10.1.2019 17:37  100%    +  -

JaninkaLN: děkuji!

reagovat JaninkaLN 10.1.2019 15:56  100%    +  -

iv@: Tak jsem si objednala Tvoji novou knížku,moc se na ní těším a doufám, že konečně se mi povede vytvořit svůj kvásek.A pak úspěšně péct i chleba.Jsi moc šikovná.

reagovat iv@ 10.1.2019 9:19  100%    +  -

Damina: moc děkuji!

Kamar: už ti vlastně odpověděli V Rukách je snad 2x více receptů (ale zase méně fotek) a hlavně - Ruce jsou drožďové a Upečeno s láskou jen kváskové, zaměřené primárně na chleba.

Odkaz na článek o té nové jsem tu dávala, tady najdeš povídání (a celý jejich obsah) o knize Ruce v mouce:

http://www.pekarnomanie.cz/nova-kniha-ruce-v-mouce/

reagovat Kamar 9.1.2019 23:05  12%    +  -

Damina: Aha, tak to bych si asi přece jen koupila ty Ruce. Děkuji.

reagovat Damina 9.1.2019 22:45  61%    +  -

Kamar: Určitě se podívej do obsahu nové knihy, myslím, že ho Iva zveřejnila i tady. Co tam je za recepty apod. A na obsah Ruce v mouce, které recepty a postupy tě budou víc zajímat. V nové knize jsou kváskové recepty, v RvM jsou i z droždí. Nevím čemu dáváš přednost a jak moc pečeš. To bude asi těžký rozhodování, ale pokusím se.

reagovat Kamar 9.1.2019 22:27  12%    +  -

Damina: tak až ji budeš mít a prolistuješ, napiš mi prosím tip, kterou z těch dvou.

reagovat Damina 9.1.2019 20:45  61%    +  -

iv@: Taky gratuluju a už se na začátek února moc těším. Knížku si koupím hned jak vyjde. Narozky mám až na podzim, tak to bych se načekala.

reagovat Damina 9.1.2019 20:41  61%    +  -

Kamar: Tak to já si Upečeno s láskou určitě koupím, i když i Ruce v mouce mám. Ale takovýhle knížky se nikdy neztratí.

reagovat Kamar 9.1.2019 20:01  12%    +  -

Tak teď jsem na rozpacích. Zrovna jsem se chystala objednat si Ruce v mouce - a už je tu novinka. Určitě si nepořídím obě, protože knihovnička s kuchařkami už je nacpaná až hanba. Ruce holky hodně vychválily, může být "Upečeno" ještě lepší?

reagovat hankamishka 9.1.2019 19:36  79%    +  -

iv@: tak to zase bude pro mě další krásný dárek

reagovat iv@ 9.1.2019 13:19  100%    +  -

Radostinka, Tiama: díky!

reagovat Tiama 9.1.2019 8:02  65%    +  -

iv@: nádhera! Už se na ni těším

reagovat Radostinka 9.1.2019 5:19  68%    +  -

iv@: Ivuš moc Ti gratuluji a přeji,at se dobře prodává.Mám radost s Tebou a už vím komu jí doporučím

reagovat iv@ 8.1.2019 14:38  100%    +  -

ceranda: Děkuju

reagovat ceranda 8.1.2019 12:34  19%    +  -

iv@: moc gratuluju k novému počinu a přeju spoustu čtenářů. už se těším, až budu mít narozky, vím, co si budu přát

reagovat iv@ 8.1.2019 10:25  100%    +  -


Jestli chcete kouknout, co jsem dělala posledních 9 měsíců... tak TADY...!

stránkování diskuse:

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.


Přihlásit na tomto počítači trvale:
  Registrace
diskuse: KVÁSKOVÁNÍ
Diskusi založil(a): kolobezka1.
přispívání bez omezení
Nástenka - Stát se clenem
Clenové diskuse - Clenové online:
Nacházíte se v sekci:
Diskuse -> Zájmy a koníčky -> Vaření a recepty
Přečtěte si