šťávy, džusy, likéry, kompoty, maso, džemy, paštiky,...
Diskusi založil(a) 3.6.2007
Anndy
seznam
1.jahodový džus od iv@Způsoby zavařování
1) Nakládání okurek bez sterilováníreagovat Iivetata 5.11.2019 13:00 65% + -
Betyyna: jo jo,kdyby se letos nám urodily jablka,zkoušela bych znovu,tak si musím počkat až na příští rok
reagovat Betyyna 5.11.2019 10:35 100% + -
Iivetata: to jsou právě ty věci mezi nebem a zemí.... tak třeba příště
reagovat Iivetata 5.11.2019 10:13 65% + -
Betyyna: já nevím,i jsem ho 2x denně promíchávala,jak psali a vůbec mi nezoctovatěl
reagovat Betyyna 3.11.2019 12:35 100% + -
Iivetata: kde byla chyba? Však to se dělá úplně samo....žeby něco s jablkama?
reagovat Iivetata 3.11.2019 10:12 60% + -
Betyyna: super,já jo dělala vloni a nepovedl se mi
reagovat Betyyna 2.11.2019 10:39 100% + -
reagovat Betyyna 31.10.2019 15:38 100% + -
u nás se pečený čaj taky neujal, už ho nedělám, pila jsem ho jen já a už se mi úplně omrzel
reagovat Iivetata 31.10.2019 10:24 76% + -
Sallow: já je mám hrozně ráda,ale piji je jen v zimě a ještě přidávám rum,ale letos jsem měla málo ovoce,mám v něm ráda jablka,ale letos jsme neměli vůbec žádné.
reagovat Sallow 31.10.2019 8:48 100% + -
Iivetata: Tem mi moc nejede. Raději džemy. čaj jen zelený a bylinkový, ze samosběru
reagovat Iivetata 31.10.2019 7:34 76% + -
Sallow: jé já bych udělala pečený čaj
reagovat Sallow 30.10.2019 21:03 100% + -
Betyyna: Díky za radu. Za rok to určitě prubnu.
reagovat Betyyna 30.10.2019 20:48 100% + -
Sallow: jde to rychle!
reagovat Betyyna 30.10.2019 20:47 100% + -
Sallow: marmelády mám vyfocené dole na stránce, dělám tak i rebarborovou a všechny:
Džem bez chemie
Potrebujeme:
4 kg ovoce
2 kg kryštálový cukor (cukru môžete aj trochu ubrať, už som skúšala aj z 1,5 kg)
2 lyžičky kyseliny citrónovej (NEDÁVÁM, DÁVÁM CITRONOVOU ŠŤÁVU)
Postup:
Ovoce si dobre umyjeme a očistíme. Väčšie kúsky prekrojíme na polovičku, ostané necháme tak, ako sú.
Ovoce dáme do väčšieho hrnca a zasypeme cukrom. Odložíme bokom, na chladnejšie miesto a necháme
cez noc postáť (max.24 hodín ).
Po uplynutí tejto doby, ovoce s cukrom prevaríme dvakrát, vždy po dobu troch minút a zakaždým
necháme vychladnúť. Vďaka tomuto postupu sa odparí prebytočná tekutina a džem pekne zhustne.
Potom, ak nemáte radi väčšie kúsky v džeme, môžete ovoce ešte zľahka popučiť s roztláčadlom na
zemiaky. Následne už len pridáme kyselinu citrónovú a dáme naposledy na plameň, kde za stáleho
miešania necháme prevariť do požadovanej hustoty. Hotový horúci džem dávkujeme do zaváracích
pohárov a sterilizujeme 5-7 minút – len tak, aby chytilo viečko.
Vyjde nám asi 4 litre domáceho džemu.
reagovat Sallow 30.10.2019 20:34 100% + -
Betyyna: No neříkej? To to ale dlouho vaříš, aby se opařilo více tekutiny, nebo jak? Poradíš mi, jak na to?
reagovat Betyyna 30.10.2019 20:30 100% + -
Sallow: vůbec nic želírovacího do marmelád nedávám, vařím postaru, jen cukr a ovoce a na dochucení citronová šťáva a mám je krásně tuhé, i jahodovou a ostružinovou.
reagovat Sallow 30.10.2019 20:22 100% + -
Konečně jsem z mrazáku vytáhla a rozmrazila: meruňky, bílé maliny a ostružiny. Dělala jsem marmelády. Nejhorší je, že už není k sehnání nic na želírování. Jen želírcukr. Ten teda nechci! Vyšlo i to jen z´tak, tak s tím, co jsem měla doma nakoupeno!
reagovat havefiho 30.10.2019 18:13 100% + -
Stvořila jsem ze 7 kil zelí + 2 kg zeleniny čalamádu, zatím je v kýblu, musím to nacpat do sklenic, ještě že se to nezavařuje.
reagovat hankamishka 29.10.2019 21:40 100% + -
Betyyna:
reagovat Betyyna 27.10.2019 14:37 100% + -
reagovat Sallow 19.10.2019 19:45 100% + -
Iivetata: Je to rychlejší a vím, jak je to křehké. Nemám ráda tvrdou zeleninu. Dávám to pak do salátů. Tvrdou zeleninu míval v salátech Zeman. To mi nechutná.
reagovat Iivetata 19.10.2019 19:12 73% + -
Sallow: ale máš to vychytaný,je to dobrý nápad
reagovat Iivetata 19.10.2019 19:11 73% + -
Ne záleží,ale zeleji
reagovat Iivetata 19.10.2019 19:10 73% + -
Sallow:super, ještě jsem zapomněla napsat,že když to záleží horkým nálevem,tak to nechám do druhého dne a pak zavaruji.
reagovat Sallow 19.10.2019 18:43 100% + -
Iivetata: Já po uvaření nálevu - jsem všechnu zeleninu v něm uvařila do měkka. Pak nacpala vařící do sklínek, uzavřela a postavila do zchladnutí na víčka. Dělávám to i s jiným, co musí změknout.
Je to rychlejší a vydrží to dlouho. Dělám už druhou várku!
reagovat Sallow 11.10.2019 11:58 100% + -
Iivetata: Já do krabího salátu nedávám žádnou zeleninu. Ale máme různé chutě
reagovat Iivetata 11.10.2019 6:17 69% + -
Sallow: jojo,já ho používám hodně i do krabího salátu
reagovat Sallow 10.10.2019 21:57 100% + -
Iivetata: Díky za recept. Dokoupím zeleninu a určitě také zavařím. Hodí se to do bramsalátu i na svíčkovou.
reagovat Iivetata 10.10.2019 19:10 69% + -
Tak ják to dělám já.Mrkev 600g,celer 400g, petržel (pastynak). Vše nastrouham nahrubo,celer dám do vody s kys. citronovou a pak scedim, vše smicham dohromady a nandam do skleniček a zaliji horkým nálevem.Voda 1.5l,cukr 120g,sůl 60g,ocet 330g,cukerín 15 ~ vše svařit.Sterilji 100 stupňů - 20 minut.
reagovat Sallow 10.10.2019 11:47 100% + -
Iivetata: To bych také ráda měla.
reagovat Iivetata 10.10.2019 7:48 69% + -
vendy169: dám dnes večer