Zakládám toto téma pro chovatele ovcí a koz.
Naše zkušenosti z praxe, rady jak a kdy odčervovat, parazitózy, výživa a správná KD, kupírování, odrohování, kastrace, infekční nemoci atd.
Sama chovatelka nejsem, ale studovala jsem tento obor a zajímám se o odchov všech skupin HZ. Do budoucna bych se tomu chtěla nadále věnovat a proto uvítám veškeré zkušenosti s chovem koz i ovcí.
Diskusi založil(a) 13.12.2008 Lucka_88
ZOOTECHNIKA-CHOVY JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ HZ
Svaz chovatelů ovcí a koz
syrové* :)
Ahoj,my máme doma kameronské ovce chtěl bych se zeptat jestli můžou žrát jak sirové tak i vařené brambory a jak často.
Děkuji za odpověď.
reagovat andygros 18.4.2010 22:14 21% + -
Spící-kočka: nádhernýprďolíci malý
našim jsme dodělali ohradu,tak jsou konečně pořád venku a doufám,že nebudou mít potřebu zdrhat
reagovat Spící-kočka 10.4.2010 18:43 14% + -
naše kozinky
reagovat Spící-kočka 10.4.2010 13:47 14% + -
andygros: to je hezké.
naši chodí zatím na procházku po dvorečku.
fotky dám později, nějak nezvládám
reagovat andygros 4.4.2010 8:45 25% + -
Spící-kočka: no tak to je super-gratulacekdyž budou-dej sem fotečky
naše koza s kůzlatama byla včera na vejletě-měli jsme je na Velikonočním jarmarku a byla to pro děti snad nejlepší atrakce.Na pátek si nás objednali do Turnova
reagovat Spící-kočka 2.4.2010 20:58 14% + -
tak už máme taky kůzlata, dva kozlíky
reagovat 1moni 1.3.2010 14:22 23% + -
http://kamerunskeovce.webnode.cz/
reagovat Spící-kočka 1.3.2010 11:54 12% + -
andygros: čekm že na přelomu března a dubna, neviděla jsem skok...
ale dneska obskočil kozlík tu druhou, co zmetala...včera muž sliboval, že je večer rozdělí a holt pozdě...chtěla jsem ji odvést k sousedům, k bílému kozlovi. no nic...možná příště
reagovat Lucka_88 28.2.2010 10:47 18% + -
andygros: Krásná kůzlátka. Ta se povedla
reagovat andygros 28.2.2010 9:17 21% + -
DokSpící-kočka:díky za gratulace.jsme nadšený -chodime k nim kazdou chvíli.Kozlíková hned první noc strčil mozku pod dvířka a natrhnul si ji,tak jsem musela ošetřovatelství.Dnes už je v poho.A malá kozicka odlehcuje jedný zadní nozce-asi jak na ni po porodu velka koza lehla.Ale jinak jsou v poho a moc té těším až jim ty nozicky nebudou tak vravorat a zacnou poradne skotacit.A co ta vaše druha koza?kdy čekáte ze porodí?
reagovat Spící-kočka 26.2.2010 17:28 15% + -
andygros: to je krása!!! moc gratuluju!!!
takové hnědé kozičky máme taky. už abychom se dočkali i my,už jsem netrpělivá!
reagovat andygros 26.2.2010 8:55 21% + -
ahojky-tak se jdu pochlubitve středu 24.2.se nám (teda naší Ebince)narodila kůzlata.V 17.05 kozlík a v 17.20 kozička.Tak vám sem dám první fotky.Sthla jsem být u celýho porodu -jen tak tak...akorát jsem nastupovala do auta na trénink,když mě děti zavolaly....
tak první fotka kozlíka hned po porodu:
a to je kozička:
a spokojená máma:)
reagovat andygros 8.2.2010 17:20 22% + -
TaSpící-kočka: tak to je mi moc líto-určitě sem dam vědet jak jsme dopadli a v tom hezkym případe sem dam fotky.kdy měla porodit ta vaše mlada?
reagovat Spící-kočka 8.2.2010 15:15 11% + -
andygros: tak přeju hodně zdaru!
nevím co se stalo. prostě si najednou stoupla do rohu a porodila mrtvé mladé, ještě neosrstěné...
ještě je březí její máma, tak ta snad donosí
reagovat andygros 8.2.2010 12:36 22% + -
Spící-kočka: ahojkydíky za optání-malý máme mít ke konci února,tak doufám,že bude všechno v pořádku
a co s těma tvýma kozama?co se stalo?
reagovat Spící-kočka 7.2.2010 21:53 11% + -
andygros: jak jste dopadli s kozou? máte mladé?
nám mladá kozička zvetila, ještě čekám jak dopadne starší. je mi z toho smutno...
reagovat andygros 25.9.2009 11:42 22% + -
Díííky všem
reagovat Spící-kočka 24.9.2009 22:55 76% + -
andygros: držím palce, aby se kůzlátka povedla
reagovat Lucka_88 24.9.2009 11:07 26% + -
andygros: No to je super
reagovat andygros 24.9.2009 10:56 22% + -
Ahojky-tak jsme konečně našli ženicha pro naší Ebinku...bydlí tu přes kopecje krásnej a ta naše taky,tak doufám,že v sobě najdou zalíbení a budou kůzlátka.Dám vám vědět
reagovat andygros 6.7.2009 11:43 17% + -
Spící-kočka: no ta nahořklost může být tím bezemjá si tady taky hlídám,aby mi Ebinka nežrala jasmíny,šeříky,rybízy......
reagovat andygros 6.7.2009 11:41 17% + -
Jarmila a Ivo Šimánk: ahojky-zaujal mě váš problém.máme jednu kozičku a kamarádku k ní bych brala-jen mě zajímá,kde přesně jí máte,jestli by jsme případně zvládli pro ni zajet-a musela bych se teda ještě s konečnou platností domluvit s manželem-ten je teď pracovně mimo-ale o víkendu se vrátí
reagovat Spící-kočka 5.7.2009 7:33 28% + -
Jarmila a Ivo Šimánk: Já s tím nemám zkušenost, ale slyšela jsem, že vemínko se ukáže až před porodem, jinak jsou vidět jen malé struky...aby vám ještě nevrhla dvě mladý...ta kozička asi nemá registrační známky v uších
MámaDvojčat: Zdravíme milovníky koziček.Máme malý problém.Od jara se u nás objevila najednou malá černohnědá/později jsme zjistili,že Kamerunská/kozička a prostě se zabydlela pod barákem,kde máme uskladněné dříví a asi jí to vyhovuje.Pastviny má dost,je už docela ochočená,baští z ruky kousky tvrdého chleba či pečiva,ale nedá na sebe sáhnout,je plachá v otmto ohledu.Teď přes léto by to nebyl problém co s ní,ale co v zimě.Slyší na Terezku,hned přiběhne,je velmi milá a rádi bychom ji darovali někomu,kdo se bude o ni dobře starat.Děkujeme za ev. odpověď a možnou domluvu,zda byste si pro ni přijeli.Je asi necelý rok stará,má malinké růžky a začíná mít malé vemínko.Jinak žijeme v Praze a ne venkov jezdíme většinou jen na víkend.
reagovat Spící-kočka 1.7.2009 21:00 26% + -
andygros: děkuji za odpověď. my měli zezačátku mléko nahořklé, asi jak se pásli jen na bezu. Myslela jsem si, že budou spásat trávu a ono ne!
reagovat zahr 28.6.2009 17:03 21% + -
Ahoj všem chovatelům a chovatelkám :-) máme doma nově asi měsíc beránka a chceme pořídit i nejaký ovečky.chvi se Vás zeptat co děláte s ostříhanou vlnou....dáte my nejaký typ na zpracovatele,nejlépe JM.
reagovat andygros 28.6.2009 10:02 16% + -
Spící-kočka: naše děti to pijou hned ještě zatepla-jen to scedím přes plínu,aby tam nebyl chloupek...když ho schovávám do ledničky,tak po dojení přecedím,zahřeju a nechám vychladnout....a takto upravený mlíko zatím nikdo nepoznal,že je kozí-daří se nám bez nepříjemnýho pachu a pachuti(k poznání je podle tuku
)
reagovat Spící-kočka 27.6.2009 21:13 28% + -
dojíte někdo svoji kozu? upravujete nadojené mléko před konzumací nebo to pijete hned?
reagovat andygros 23.6.2009 11:38 13% + -
MámaDvojčat: to joale je to škoda