KRÁSA A ZDRAVÍ Z PŘÍRODY a taky trochu magie a tajemna

Vítám všechny kdo v dobrém přicházejí.Všechny ty,kteří hledají pomoc a sílu v přírodě a ty,které aspoň krapítek zajímájí kouzla a čáry.
Buďte vítáni vy co věříte i vy co nevěříte.







Magické bylinky

Obyčejné jídlo umějí přetvořit na kulinářský zážitek. Zachrání nás před bolením krku i kašlem. A při tom všem krásně voní a na zahrádce nebo za oknem rostou téměř samy. To vše dokážou bylinky.

1. oregano
Italskou kuchyni si lze bez této bylinky představit jen stěží – přidává se do sekaného masa, na špagety, na pizzu, do rizota… Příjemně provoní i pokrmy z rajčat, masové špízy, pečeně. Hodí se ale i tam, kam se dává (příbuzná) majoránka, takže zajímavě zvýrazní třeba i bramborovou polévku. Také je součástí francouzského provensálského koření (dobromysl, rozmarýn, tymián, saturejka, majoránka).

Nejlépe se oreganu (neboli dobromysli) daří na skalce, roste ale i planě na slunečních stráních. Využívá se i jako léčivka – například ve směsích proti kašli, při bolestech v krku. A jak název dobromysl slibuje, také pro uklidnění.

2. pažitka
Pažitka neboli šnytlík je asi nejznámější a nejdostupnější kuchyňská bylinka u nás. Dobře se jí daří na zahrádce i doma za oknem, je vcelku nenáročná. Přidává se do salátů, polévek, míchaných vajíček, pomazánek, majonéz, studených omáček, másla, sýrů, tvarohu… platí jen jedno pravidlo: nikdy se nevaří. Můžete si ji ovšem i zmrazit, případně usušit.
Pažitka má také léčebné účinky, je to mírné antibiotikum.

3. tymián
Tymián stejně jako ostatní mateřídoušky miluje přímé slunce, teplo a sucho. Kromě zahrádky se dá po celý rok pěstovat i v bytě, nejlépe na jižním okně.

Co se týče využití v kuchyni, tymián se přidává se do nádivek, omáček, jídel ze sekaného masa, ke zvěřině i rybám, na pizzu a do bylinkových másel. Používají se listy, celá nať i kvetoucí ,vrcholky‘.

Tymián podporuje zažívání, používá se proti kašli (silnější léčivé účinky ale má planá, přírodní mateřídouška).

4. rozmarýn
Používal se jako součást středověkých nápojů lásky i jako prostředek k zahánění zlých duchů – rozmarýnu byla vždy přisuzována obrovská moc. Dnes je ale pro svoji typickou, silnou vůni oblíbený především v kuchyni.

Používá se k ochucení masa (například drůbeže, ale i jehněčího) a jídel z italské a francouzské kuchyně.

Tahle trvalka, oficiálně rozmarýna lékařská, pochází ze Středomoří (kde ji můžete vidět sestříhanou dokonce do živých plotů), takže je pochopitelné, že potřebuje hodně slunce. Dá se pěstovat jak za oknem, tak na zahrádce, pokud ji ale vysadíte do záhonku, musíte ji na zimu vrátit domů do květináče. Počítejte ovšem s tím, že vypěstovat doma košatý keříček trvá poměrně dlouho, takže je snazší koupit si už vzrostlejší rozmarýnu.

5. šalvěj
Na zahrádkách měla šalvěj vždy své místo především pro léčebné účinky: čaj z ní dodnes slouží především jako velmi účinný prostředek proti bolesti krku (pověstné ,babské ucho‘ má velmi silné dezinfekční a antibakteriální účinky). Šalvěj se ovšem hlásí o své uplatnění v kuchyni: používá se jako koření do nádivek, klobás, divočiny, krůtího masa a k rybám; zajímavé je i šalvějové máslo. Jako koření lze použít jak čerstvé listy, tak i drť z těch sušených (dá se sušit, mrazit, konzervovat v oleji i octu).

V případě této bylinky ale rozhodně platí přísloví, že méně je někdy více: je velmi aromatická, takže pokud množství přeženete, odsoudíte své jídlo téměř k nepoživatelnosti.

Šalvěj je trvalka a miluje velmi slunné a suché stanoviště a lehkou kyprou půdu. Můžete ji také pěstovat po celý rok v bytě na světlém a slunném místě. Čerstvé lístky se sklízejí prakticky kdykoli, nejlépe ale v poledne ve slunných a suchých dnech.

5. máta
Mátový čaj, mojito… vyjmenovávat důvody, proč je máta poslední dobou jednou z nejpěstovanějších bylinek, by asi bylo zbytečné. Její využití je ovšem mnohem širší. V kuchyni se používá do ovocných salátů, moučníků, čokoládových dortů, do míchaných nápojů, jogurtové zálivky, k novým bramborům, ale třeba i při grilování.

Tato trvalka miluje polostín a vlhčí půdu, nic tedy nezkazíte tím, když ji zasadíte třeba pod strom. Nelze ji pěstovat ze semen, ale rychle se rozrůstá, takže se dobře množí oddělováním trsů. Dá se pěstovat i v bytě, ale v tomto případě vyžaduje opravdu pravidelné zalévání. Vedle nejoblíbenější máty peprné přitom existuje nejméně 25 druhů máty (jablečná, citronová, zázvorová, bergamotová, pomerančová, bazalková, čokoládová…).

6. meduňka
„Meduňka na noc pitá vyvolá klidný spánek a veselé sny,“ tvrdí staré herbáře, a kdo si občas dopřeje meduňkový čaj ze sušených listů nebo sirup (vyrobený zastudena macerováním ve vodě a konzervovaný cukrem a kyselinou citronovou), potvrdí, že na tom něco bude. Svou jemně citronovou vůní přitom provoní nejen vaši zahrádku, ale i vinné octy, bylinková másla, jogurtové zálivky.

Její využití přímo k vaření není příliš časté, hodí se ale i k přípravě ryb a masa (například indického saté) či k dochucení salátů nebo místo máty k ozdobení (a ovonění) dezertu.

Meduňka je bylinkou spíš na zahradu než za okno – ze sazeničky se rychle rozroste.





14.4.2009

Diskusi založil(a) 14.4.2009 LUDLOVKA

LUDLOVKA 29.5.2009 11:26

Čarodějnictví – návrat k přírodě Po stoletích pronásledování a procesů se někteří lidé v různých zemích světa začali opět hlásit k čarodějnictví. Praktikování jejich víry má ovšem zcela jiný ráz, než jak si ho představovali středověcí církevní hodnostáři. Dnešní čarodějnice nelétají na koštěti, neobcují s ďáblem a nezakládají sbírky mužských penisů v ptačích hnízdech. Vidět je můžete na skalách a v lesích, jak vzývají Velkou Bohyni a snaží se do sebe načerpat prapůvodní přírodní sílu. Čarodějnictví má svůj původ v pohanství a i když nemá žádnou oficiální věrouku, můžeme v něm najít několik spojujících rysů: polyteismus (víru v množství a rozmanitost božstev), panteismus (víru v jednotu božství a přírody) a animismus (přesvědčení, že každá věc má svou vlastní duši – rostliny, kameny apod.) Dnešním čarodějům a čarodějnicím jde většinou o to, aby navázali úzký kontakt s přírodou a objevili v sobě prapůvodní psychické schopnosti, které dnešní člověk kvůli přílišnému důrazu na rozum neumí používat. Věří v sílu myšlenek a symbolů (vzpomeňme na panenky z vosku představující skutečnou osobu). Aby se předešlo zneužití takto nabyté moci a zabránilo praktikování černé magie, schvalují prý čarodějné sbory různé zákony – jeden z nich např. zní: „Cokoli dobrého učiníš, trojnásob se ti vrátí. Cokoli učiníš špatného, rovněž se ti trojnásob vrátí.“ Za prapůvodní božství považují čarodějnice Velkou Bohyni, symbolizovanou Lunou, na jejíž počest konají během roku pravidelné slavnosti a rituály. Cyklus začíná o zimním slunovratu, kdy Velká Bohyně porodí božského syna (Slunce). O jarní rovnodennosti se v Bohyni probouzí plodivá síla, která vrcholí 1. května – tento den i božský syn dosahuje mužnosti a spojí se s Bohyní, aby počala. Při letním slunovratu je den nejdelší a božští manželé jsou v plné síle. Je to prý vhodný den k uzavírání sňatků. Při podzimní rovnodennosti Slunce svítí slaběji a Bůh se připravuje na smrt. 31. října umírá, aby se o zimním slunovratu opět narodil jako nové božské dítě. Přesto se nedá říct, že by čarodějnictví bylo přímo náboženstvím. Není nijak organizované a každý sbor či jedinec ho prožívá trochu jinak a po svém. Někteří si vyrábějí zvláštní rituální roucha, jiní píší čarodějné knihy nebo vymýšlejí vlastní rituály. Jedná se spíše o určitý styl života.

LUDLOVKA 15.4.2009 8:08
 
 
 

reagovat LUDLOVKA 31.3.2010 10:05  100%    +  -

Levandule

Bylinka, LevanduleCo dokáže
: Bylinky jsou odjakživa významným pomocníkem při léčení různých nemocí a není tomu jinak ani u levandule. Látky, obsažené v této drobné rostlince, prospívají každému typu pleti, regenerují kožní buňky, omlazují pokožku, pomáhají při popáleninách i spáleninách od slunce a mají protizánětlivé účinky. Levandule umí hojit vyrážky, ekzémy, dermatitidy i lupénku.

Tipy pro pěstování: Levanduli mohou pěstovat i ti, kteří nemají zahradu, neboť ji lze zasadit také do květináče. Na jaře je důležité keřík ostříhat, aby znovu hustě obrostl, ale ne až těsně u země. Nepotřebuje přílišnou zálivku, vydrží i poměrně dlouhou dobu bez vláhy. Má však ráda slunce, a také lehčí písčité a zásadité půdy. Některé druhy levandule jsou choulostivější na mráz, ty je potřeba na zimu přenést z balkonu domů nebo přikrýt. Levandule lékařská však běžně přestojí i mrazy kolem -15 °C.

Tip pro použití: Usušené snítky v šatníku nebo spíži spolehlivě odpuzují moly, v prádelníku zase krásně provoní prádlo. Sušené větvičky levandule můžeme použít k potírání masa při grilování – nejenom, že provoní maso i kouř, který vzniká, ale také účinně zapudí komáry.

reagovat mimozemštanka 2.3.2010 18:10  100%    +  -

LUDLOVKA:

reagovat mimozemštanka 24.1.2010 10:05  100%    +  -

LUDLOVKA: Ahojkypeknou neděli

reagovat LUDLOVKA 22.10.2009 17:05  100%    +  -

Příspěvky pro děvčátka z Moje dítě,ale samozřejmě nejen pro ně

reagovat LUDLOVKA 22.10.2009 17:04  100%    +  -

Elixír ze zeleného achátu pomáhá při neplodnosti.
VÝROBA ELIXÍRU Z DRAHOKAMU
Energeticky čistý a nabitý kámen vložíme na čas do chladné pramenité vody (nejméně na tři hodiny), kterou pijeme po douškách na lačný žaludek jako lék.

reagovat LUDLOVKA 21.10.2009 7:56  100%    +  -

Amulet pro zvýšení plodnosti


Ve čtvrtek za dorůstajícího Měsíce v páté hodině po setmění zapalte zelenou svíci. Do nádoby z přírodního materiálu vložte alespoň tři následující předměty:



* ořechy ve skořápce



* slunečnicová semena

* semena okurek

* borovicové šišky

* heřmánek

* zrnka rýže


Přidejte kapku oleje z máku nebo pačule. Říkejte nahlas:

"V proudu všeho zrození s láskou a požehnáním vzdávám poctu své síle k plození a činím tak v souladu s vyšším dobrem. Vyslovuji svá slova s láskou a říkám - Staniž se."

A tak se i stane. Sfoukněte svíci, amulet zabalte do zelené bavlny a sešijte bílou nebo žlutou nití. Amulet noste stále s sebou nebo si jej nechte u postele.

reagovat LUDLOVKA 20.10.2009 21:29  100%    +  -

Očistný rituál


Tímto rituálem by měla začít každá magická práce. Je to očistná koupel.

Do vany nebo jiné velké nádoby napustíte vlažnou vodu, tolik, abyste se mohli celí ponořit. V ní rozpusťte tři lžíce soli. Bez oděvu vstupte do koupele a krátce ponořte celé tělo. Při tom v duchu anebo lépe hlasitě žádejte svého ochránce, aby Vás zbavil všech zlých vlivů. Představujte si, jak se veškeré nepříjemnosti odplavují v podobě nečistot z Vašeho těla ven a rozpouštějí se ve vodě. Pokud je to možné, na závěr se osprchujte. Po koupeli se osušte čistým ručníkem a oblečte do čistých šatů. Na místo soli můžete do koupele použít té např. listy akácie či břízy, heřmánek, fenykl, pryšec, sporýš, yzop, vavřín, pelyněk, petržel, křen či kozlík. Všechny tyto rostliny mají též očistný účinek.

Kouzlo k početí


Okolo 23. hodiny, v den, kdy je novoluní, vyfoukněte jedno slepičí vejce. Jeho obsah ať sní muž po rituálu - třeba jako omeletu. Vezměte dvě zelené a jednu růžovou svíci, potřete je mandlovým olejem tak, že začnete vždy od prostředku svíce směrem nahoru a pak dolů, poté svíce zapalte. Nejprve obě zelené a pak růžovou. Rozestavte je před sebe v řadě vedle sebe. Na lístek pergamenu napište dvě jména - jedno pro holčičku a jedno pro chlapečka.


Lístek stočte, vsuňte do skořápky a vyslovte 1 x oba společně:

Přivolávám vás síly přírody, přivolávám síly, které dávají život. Nechť se to, o čem zatím sním, až nastane čas, objeví. Aby nový život z našich těl všem jenom radost přinášel. Staniž se!

Celý rituál je třeba zopakovat při následujícím novu. A to i v případě, že už máte "nějaké tušení", že vaše prosba byla vyslyšena. Skořápku se jmény je třeba opatrovat až do křtin miminka. V tento den ji s poděkováním Velké Matce spalte.

Svíce, olej, vejce i pergamen je třeba zakoupit jen pro tento účel. Pokud se rozhodnete své děťátko nekřtít, nebo máte jiný (například pohanský) rituál, berte namísto toho den svého rituálu, nebo ten, kdy vám domů dorazí rodný list.

reagovat LUDLOVKA 14.10.2009 19:05  100%    +  -

Koření místo léků

Některé rostliny používané v kuchyni jako koření mají léčebný účinek, ale toho se dosahuje jinými dávkami a jinou úpravou. Vhodné je poradit se ve specializovaných prodejnách nebo s lékařem, aby nedošlo k opačnému účinku.

* Proti nadměrnému pocení je šalvěj, yzop, zázvor. Na srdce je paprika. Na funkci nervového systému se používají pelyněk, chmel, máta, meduňka, mařinka, bobkový list, kopr. Proti arterioskleróze česnek. Vysoký krevní tlak snižuje česnek a chmel.

* Máme koření, která ovlivňují chuť k jídlu a zvyšují tvorbu trávících šťáv jako meduňka, máta, dobromysl, také pelyněk, puškvorec, andělika, paprika, pepř, křen, muškátový oříšek a květ a další koření.

* Proti nadýmání a křečím střevního traktu je nejlepší kmín, koriandr, fenykl, majoránka, anýz, saturejka, máta, bazalka, zázvor, muškátový oříšek a květ a jiné.

* Na průjem po tučnějším jídle působí dobře česnek, tymián, yzop, popenec, saturejka, majoránka, bedrník, dobromysl, máta, meduňka, sumah.

* Netrpíte-li záněty žlučníku, tak při těžkém jídle je vhodné pojídat křen či hořčici. Na vyprazdňování žlučníku působí rozmarýn, dříšťálky, máta, jalovčinky, kurkuma.

* Vliv koření se projevuje i při odstraňování nadbytečné vody z organismu, při vylučování moči, pocení. Patří sem například chmel, brutnák, libeček, jalovčinky, dříšťálky, petrželka, bedrník, muškátový oříšek i květ, slinivku břišní podporuje saturejka.

* Pachy, například ten z úst, odstraňuje a působí dezodoračně: čerstvá routa v menším množství, tymián, mateřídouška, hřebíček nebo nové koření.

* Proti jarní únavě pomáhají pažitka, potočnice, řeřicha luční, kopřivy, šťovík, lžičník, chudobkové listy (sedmikráska), listy řebříčku, fialek a zelené natě vůbec.

* V těhotenství pro svůj špatný vliv jsou některá koření zakázána ve větších dávkách. Jako třeba routa, rozmarýn, černucha, pepř, skořice, jalovec a velké dávky petrželky.

* Za afrodisiakum lidové léčitelství považuje pepř, celerovou a petrželovou nať, mátu peprnou, vanilku, saturejku a další. Na pohlavní předrážděnost je výborný kopr nebo chmel.

Koření by mělo být zastoupeno v každé kuchyni nejen pro svoji funkci chuťovou, ale, co je stejně důležité, i pro svůj přínos našemu tělu a zdraví. Koření ovšem používáme s mírou. Důležité je pomocí koření vyzdvihnout chuť jídla a ne naopak.


reagovat LUDLOVKA 10.10.2009 9:02  100%    +  -

Samhain se blíží!


Samhain byl nejdůležitějším svátkem Keltů, který představoval nejen oslavy keltského nového roku, ale především byl svátkem říše mrtvých. Dodnes se slaví z noci ze 31. října na 1. listopad.

Pro některé z vás se to může zdát zvláštní slavit nový rok na přelomu října a listopadu, ale v dávných dobách se lidé řídili přírodou, tedy přírodními zákonitostmi, a těm také přizpůsobovali svůj život. Bylo to období, kdy úroda byla sklizena a příroda se ukládala ke spánku. Začínalo nové období zimy a nejistoty. Není proto divu, že se keltský nový rok slaví právě koncem října.

Se samhainem se pojí spousta tradic a zvyklostí. Lidé se převlékali do různých látek a malovali si obličeje, aby se uchránili před zlými duchy. U večeře se prostíralo pro zesnulé příbuzné a zapalovaly se ohně i svíčky. Keltové byli totiž přesvědčeni, že se o samhainu vrací duše zemřelých, kteří hledají své dřívější příbytky, aby se mohli ohřát u ohně. Ohně sloužily těmto duším jako světlo, teplo a prostředek, který jim pomáhal najít cestu.

Samhainská noc představuje určitou hranici mezi světem živých a mrtvých. Je možné se setkat s nadpřirozenými silami zla i dobra, s duchy či různými přízraky. Keltové si snažili usmířit svět mrtvých obětováním prvního mláděte z každého vrhu a nejstaršího z každého potomstva. Tato magická noc končí s úsvitem, kdy se duchové zemřelých vracejí zpět do svého světa a začíná nový rok.

V současnosti se tento svátek slaví spíše jako Památka zesnulých nebo jako Halloween. Málokdo si však uvědomuje původ těchto dvou svátků a co skutečně znamenal pro naše předky.


reagovat rajmilid 7.10.2009 9:35  16%    +  -

LUDLOVKA: díky tak se poohlédnu jak někde budu ve městě

reagovat LUDLOVKA 6.10.2009 12:27  100%    +  -

rajmilid: koupíš ji v bylinkách,někde snad i v lékarně a na internetu stačí zadat do vyhledávače
matečná rostlina česky : Cesmína paraguayská

reagovat rajmilid 6.10.2009 11:29  16%    +  -

Dobrý den,můžu se zeptat jest-li bylinku Maté koupím v síti čajoven nebo někde je spšl obchod kde bych mohla koupit?Díky za informaci.

reagovat FIS 12.9.2009 20:06  100%    +  -

LUDLOVKA: Víš,že jsem netušila z čeho se maté vlastně dělá. Myslela jsem že je to něco s mátou.

reagovat LUDLOVKA 9.9.2009 15:18  100%    +  -

Rady našich babiček


<1. RUCE
Dubová kúra proti skvrnkám


Ponořte ruce na 15 minut do vlažného čaje z dubové kúry. Usušte je a potřete kafrovou mastí.

Mandlový krém proti hrubým rukám

Smíchejte cukr moučku s pár kapkami mandlového olejíčku.

Mrkvová kaše proti šupinkám

Nastrouhejte sedm mrkví a smíchejte s olivovým olejem. Naneste na ruce. Nechte 10 minut působit. Poté smyjte.

Syrovátka proti hrubým rukám

Ponořte ruce na 5 minut do syrovátky zahřáté na pokojovou teplotu.

reagovat LUDLOVKA 7.9.2009 13:38  100%    +  -

Maté

Maté Do Evropy přišlo Maté z Jižní Ameriky. Je to posvátná bylina Cesmína paraguajská. Nejde tedy o pravý čaj i přes to, že se mu tak říká - čaj Maté.

Když před více jak před 500 lety zakotvil u břehů Ameriky Kolumbus, zjistil, že byl právě tento nápoj podáván nejčastěji na přivítanou návštěvníků. Pozornost mu začali věnovat ale až jezuité, kteří se v jižní Americe usadilli. Začali cesmínu pěstovat a později se rozšířil její vývoz do Evropy. Podle archeologických nálezů bylo maté váženou bylinou už před naším letopočtem. Indiáni měli ve zvyku vkládat si list cesmíny do úst a přežvykovat jej. Byl to i nápoj jihoamerických kovbojů, kteří ho večer popíjeli při ohni, aby tak nabrali sílu na další den. Cesmína paraguajská je stále zelený strom, který dorůstá až do výšky 15 metrů. Sbírají se celé větve a listy. Pěstuje se především v Argentině, Brazílii, Paraguaji, Uruguaji a Chille. Listy jsou oválné s mírně zubatým okrajem, déky 5-10 cm a šířky 4-5 cm. Kvete od října do prosince a plody má od března do června.

Tento "čaj" je směsí tradičního životníhoelixíru indiánů maté a dalších pěti bylin, které svou účinností umocňují jeho výrazné povzbudivé účinky a dodávají tomuto nápoji velice lahodnou chuť.
Legenda praví, že národ Guarani, domorodý kmen z paraguayského deštného pralesa, dostal od svého boha Pa´i Shuma velký dar.Rozdělil se s nimi o tajemství deštného pralesa, které spočívalo v umění sklizně a přípravy "nápoje bohů" z lístků a stonků yerby maté neboli cesmíny paraguayské.

Mate se stalo kulturním a léčebným nápojem celé oblasti Jižní Ameriky od Amazonky na jih. S maté se den začíná, pije se během dne, pije se i večer. Maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Obsahuje kofein, který v kombinaci s ostatním látkami povzbuzuje výrazněji než při konzumaci kávy nebo čaje. Dále obsahuje více než 20 aminokyselin, vitamíny B1, B2 a C. Zastoupeny jsou také minerální látky jako jsou magnézium, mangan, vápník, železo a fosfor. V kombinaci s ginkgem a guaranou je nápojem silně povzbuzujícím, který okamžitě dodá potřebnou energii, navíc s ostatními přísadami je velice lahodným nápojem.

Účinky:

* zvyšuje a posiluje imunitu
* v období rakonvalescence urychluje dobu léčby
* pomáhá při detoxikaci organizmu, vyplavuje škodliviny z těla
* uklidňuje nervovou soustavu
* snižuje krevní tlak, uvolňuje cévy
* upravuje chuť k jídlu, upravuje trávení
* pomáhá při zácpě, slouží k úpravě a pravidelnosti
* léčí nespavost, zlepšuje spánek
* má pozitivní vliv na činnost mozku, přičemž nezatěžuje srdce, zlepšuje paměť, zbystřuje úsudek
* doplňuje energii, způsobuje vyšší aktivitu
* napomáhá odbourávat tukové vrstvy v těle
* působí močopudně
* podporuje trávení
* upravuje hladinu cukru v krvi
* upravuje hladinu cholesterolu v krvi
* působí proti alergickým reakcím , při senné rýmě
* zabraňuje vytváření kyseliny mléčné a tím únavě, pomáhá při stresu a zátěžije velkým přírodním zdrojem živin (vitamíny, minerály, cholin, inozitol, antioxidant, aminokyseliny)


Příprava: 1 čajovou lžičku mate přelijeme 1/4 l vroucí vody, ponecháme 3 - 5 minut, poté scedíme - pro využití účinných látek se doporučuje: až 2 lžičky čaje, ponechat 5 - 10 minut vyluhovat, popř. necedit a pít bombillou, tj. kovovým brčkem, na jehož konci je sítko. V případě krátkého vyluhování je užitečné zalít 1 x použitou bylinu opakovaně a nechat delší dobu vyluhovat. Ředit lze samozřejmě podle chuti.

K tradiční přípravě čaje Maté potřebujeme kalabasu (nádobu z určitého druhu dýně) a bombillu (kovové brčko, na jejímž konci je sítko). - Před prvním použitím je třeba kalabasu vypláchnout a vysušit. Lístky maté se nechávají vyluhovat, čaj se nemíchá, aby neucpával bombillu (sítko) a pomalu se upíjí (srká).

Dnes se ovšem vyrábějí kalabasy i z jiných materiálů než původní z tykve. Jsou známy keramické, dřevěné, kovové....

reagovat RadkaG. 3.9.2009 16:43  48%    +  -

LUDLOVKA: tak až si to přečtu,ozvu se a díky

reagovat LUDLOVKA 3.9.2009 16:09  100%    +  -

RadkaG.: určitě,tady je to stejně spíš jen pro čtení

reagovat RadkaG. 3.9.2009 16:03  47%    +  -

Ahoj holky,můži se k Vám přidat?Ikdybych si jen četla?

reagovat LUDLOVKA 31.8.2009 9:00  96%    +  -

Sklad.Obrazku.Net

reagovat LUDLOVKA 23.7.2009 13:25  100%    +  -

Divizna velkokvětá (sbírá se i malokvětá nebo sápovitá a jejich mutace), která se pěstuje na zahrádkách, je dvouletá rostlinka. První rok udělá kořenový systém okolo základního mrkvovitého kořenu a přízemní růžici květů. Teprve druhým rokem roste do výšky. Do pozdního podzimu zvládne v dobrých podmínkách i čtyři metry.
Každý den po celé léto až do podzimu na divizně rozkvete zpočátku až dvacet květů, takže jich můžete napočítat celkem až dva tisíce na jednu rostlinu za rok. Ovšem s vámi situaci kontrolují i hladoví ožihadlovaní tvorečkové, pro které jsou zdrojem pylu a nektaru. Takže dopoledne, kdy je nejvhodnější čas sklizně, je u divizen značná tlačenice. Pakliže sevřete v květu i majitelku žihadla a nepustíte, většinou získáte obojí. Květ i žihadlo. Potom patřičně oceníte, když máte při sobě Dubové kapky RK. Květy se rozvíjejí za rozbřesku a sbírají po oschnutí rosy každý den, protože nevydrží do dne dalšího, není-li současný značněji chladen. Další den všechny nesebrané květy opadají a tvoří žlutý koberec kolem divizen.
Účinné látky divizny se za vlhka začínají rozkládat enzymaticky již za hodinu po sklizni, takže je nejvhodnější předsušit zprudka na slunci (a také hmyz má čas odkráčet jinam) a co nejrychleji sušit i umělým teplem do 55 °C, které přeruší práci enzymům, ale uchová většinu silice.
Po dobrém nasušení je vhodné drogu uložit bez přístupu vzduchu (vlhkosti – je hygroskopická a saje vlhkost i ze vzduchu), protože degraduje plísněmi, bělá a posléze hnědne, což se může zhodnotit už jenom v kompostu. Přestože je to hodně drahé, žížalám to nechutná.
Divizna voní těžkou medovou vůní, ze které může i bolet hlava.
Květ obsahuje chloupky zvané trichomy a to je poněkud zádrhel. Odlámané zlomky trichomů se zabodávají při pití čaje do sliznic a dráždí je charakteristickým způsobem za častého ehm, ehm, jako když slyšíme některé důležité lidi mluvit v cizích jazycích. Čaje s diviznou se tedy musejí filtrovat papírovým filtrem, jinak může vzniknout na trichomy i alergie.
Divizna je špičková kytička pro eliminaci úporného kašle a u dětí zvláště.
Tuto skromnou větu si uložte do paměti, poznamenejte si na výrazné a nepřehlédnutelné místo, například dveře od záchodu nebo kam, protože to je podstatné.
Divizna se ráda kombinuje s dalšími běžnými bylinkami, například jitrocelem, tymiánem, slézem, mateřídouškou, mátou, černým bezem, anýzem nebo chráněnými a se zákony kontroverzními: rosnatkou, vlčím mákem, podbělem, petrklíčem…
Při kašli je dobré nechat samovolně bez ohřevu odpařovat v okolí nemocného eucalyptovou silici, aby mu stimulovala tvorbu řídkého hlenu, kterým se čistí povrch průdušek do jícnu. Když totiž hlen zhoustne, dráždí v hlavní průdušce kašlací receptory.
Hlenu zahoustlého množstvím mikrobů, prachu a dalších látek se u nemocných tvoří až desetkrát více a dětem někdy způsobuje nechutenství a zvracení. Potom diviznový čaj s medem a okyselený špetkou vitamínu C (přebytky vitamínu C stejně odcházejí močí do hodiny a do záchodu) dokáže podávaný co chvíli po lžících zprovoznit i trávení.
U ukašlaných je zapotřebí mnohem více větrat, protože mají zanesené průdušky hlenem a jejich vitální kapacita plic je poloviční. To vede ke snížení dodávky kyslíku do organizmu a ke zhoršení stavu.
Diviznu rozhodně doporučuji pěstovat i pro krásu, protože je to hrdá a nádherná dekorativní rostlina, která se například na udržovaném trávníku vyjímá jako náramná přírodní ozdoba.
Divizna kvete celé léto a končí až v prvních podzimních mrazech. Krásné divizny na záhoně z vás udělají babky kořenářky a dědky kořenáře, protože vás nutí sbírat jejich květy systematicky každý den, stejně jako je radost krásnou ženu denně česat.
Zrovna teď ji sbírám,tak jsem si říkala že sem hodím pár info

reagovat Barberina 18.7.2009 19:21  5%    +  -

LUDLOVKA: Urcite se podelim o to neco malo zkusenosti, co mam , ted musim nejdriv poradne prostudovat tvoje prispevky. Je toho pozehnane a uz jsem pri rychlem prohlizeni zahledla par zajimavych tipu, co jsem neznala.

reagovat LUDLOVKA 18.7.2009 19:15  100%    +  -

Barberina: ahoj jasně přidej se k nám můžeš přihodit nějaký rady i kouzla

reagovat Barberina 18.7.2009 19:09  5%    +  -

Ahoj, prima diskuze. Jsem tu nova, muzu se pridat ? O tyhle veci se taky zajimam, bylinky sbiram a obcas si zacaruju nebo vylozim tarot. Kristalovou kouli mam taky, ale jeste jsem se k ni poradne nedostala, ona by se pry mela nejdriv poradne nabit pri trinacti uplncich, pocinaje tim listopadovym. Nebo tak nejak, uz je to dyl, co jsem o tom cetla

reagovat Beruna1 11.7.2009 20:41  89%    +  -

FIS: sedmikrásky opravdu fungují - můžu potvrdit, taky se občas chodím "pást"

reagovat FIS 11.7.2009 20:13  100%    +  -

Když bolí hlava,tak se má sníst asi 20 hlaviček sedmikrásek. Ten počet už přesně nevím,ale opravdu to funguje. Teď jsou všude,tak kdo chce,ať zkusí.
Nebo když vás bolí žaludek,tak snězte pár pampelišek(stonky od květů)-taky funguje.

Možná ,že už to tady někde je napsáno,ještě jsem se neprokousala až na začátek.

reagovat LUDLOVKA 11.7.2009 15:05  100%    +  -

FIS: To je fajn,že jsi zabrouzdala až sem.Jen pročítej a často přicházej,aspoň vím,že to pro někoho je

reagovat FIS 10.7.2009 22:58  100%    +  -

LUDLOVKA: ČAUKY !!!
Ty brďo- ještě že jsem na tvoji diskuzi narazila. bylinky sbírám,dělám z nich čaje a ty pak nutím celé rodině.
Tady máš plno zajimavého čtení-akorát si to budu muset číst po troškách ať nezblbnu

reagovat LUDLOVKA 9.7.2009 8:59  100%    +  -

Dokážeme vidět v zrcadle minulé životy?


Stoupněte si večer v potemnělé místnosti před zrcadlo a zapalte po jeho stranách svíčky. Upřeně se na sebe dívejte, aniž byste hýbali očima. Po určité chvíli se obraz v zrcadle začne měnit a vy uvidíte své minulé životy. Prý...

Lidé, co tuto praktiku zkoušeli, potvrzují, že v zrcadle skutečně viděli podivné věci – od své zpitvořené podoby až po obrazy cizích lidí, snad i v oblečení z dřívějších dob. Nikdo ale nemůže potvrdit, že jde skutečně o výjevy z minulých životů.
Psychologové připouštějí, že při dlouhém zírání do zrcadlové plochy za mdlého světla může dojít ke změnám vědomí, podobným těm, které přicházejí po užití drog. Jestli ale tyto změny čerpají inspiraci v dávných prožitcích duše před naším narozením, nebo jen v lidské fantazii a změti vzpomínek, nikdo asi nezjistí. Selský rozum by se zřejmě klonil spíše k druhé variantě. Ale kdo ví?

Na stejném principu zřejmě funguje i věštění z křišťálové koule. Ta je svým materiálem zrcadlu podobná a k věštění se také doporučuje tmavá místnost se svíčkami. Podle mnohých svědectví je možné po určité době tréningu v kouli vidět zajímavé věci. O obrazy z budoucnosti ale zřejmě nepůjde. Spíš se zdá, že by koule i zrcadlo mohly lidem sloužit jako zdraví neškodná droga. Jedincům, kteří si nejsou jisti svou psychickou stabilitou, se takové experimenty ovšem doporučit nedají.

reagovat myska12 5.6.2009 20:36  100%    +  -

LUDLOVKA: tak to je super uz jsem si neco opsala mivam problemy se spanim a žaludkem porad boli

reagovat LUDLOVKA 29.5.2009 10:47  100%    +  -


Klášterní kuchyně

Klášterní kuchyně. Tam se řešila nejen chřipková epidemie, ale i ženské potíže, nespavost nebo parodontóza.

Když si koupíte "živý" jogurt s cereáliemi a bude vás blažit pocit, že pro sebe něco děláte, nejásejte přehnaně. Jeden jediný kelímek zdraví nevytrhne. Chce to systém, jaký měli naši předkové v ústraní klášterů. Ti dokázali pozoruhodnou věc - muži i ženy se tam dožívali stejně vysokého věku, a to kmetského. Můžete namítnout, že tam byli pěkně v klidku schovaní před stresy života venku. Ano, ale kromě toho na ně blahodárně působila kláštemi kuchyně. Mniši a jeptišky znali tajemství, jak stravou na běžné neduhy.

TAJEMSTVí PRVNí: ŽENSKÉ POTíŽE

V klášterních zahradách se proti nim pěstovaly účinné bylinky, ale na ty zpravidla došlo, teprve když selhala kuchyně.

CO V KLÁŠTERECH DOPORUČOVALI:

Jídla s rostlinnými hormony podobnými ženským. Dnes jsme na tom ještě lépe, protože tenkrát se v Evropě nepěstovala sója, hlavní surovina pro ženské zdraví. Místo ní tenkrát používali červený jetel a lněný olej, které přidávali do salátů a polévek.

Tmavé maso na doplnění ztrát železa po menstruaci. Ve věčném koloběhu diet na to často zapomínáme. Pak jsme slabé a příští menstruace je trápením.

Před menstruací ořechy. To kvůli hořčíku, který zmírňuje křeče.

VHODNÉ POTRAVINY:

Z tuzemských surovin to tradičně bylo lněné semínko. Pro lepší využitelnost je dobré ho hrubě namlít. Ještě více rostlinných estrogenů obsahuje lněný olej. Mezi novodobými potravinami jsou nejlepším zdrojem sójové mléko a tvaroh tofu. Zelená listová zelenina spolu s masem a vnitřnostmi pak podpoří krvetvorbu.

NOSTE NA STŮL
· dušená kuřecí játra
· steaky a kotlety
· sójový koktejl s ořechy
· pečivo sypané pomletým lněným semínkem


TAJEMSTVí DRUHÉ: MIGRÉNA

Obtížně se léčí dodnes. A to je špatné, mozek se rád k záchvatům vrací, kdykoli potřebuje ventilovat přetíženi z práce a stresů. Záchvaty může vyvolat kdeco, také konkrétni potravina.

CO V KLÁŠTERECH DOPORUČOVALI:

Pamatovat si, co jsme před záchvatem naposledy jedli. Tak se dá potravina, pokud skutečně byla příčinou migrény, vytipovat.

Jíst často, nejméně šestkrát, ale třeba i osmkrát denně v menších porcích. Proč? Vyhneme se tím velkým propadům hladiny cukru v krvi při hladovění, z nichž hlava pěkně rozbolí.

Jídlo si pěkně vychutnávat a říkat si, že tato porce na talíři je můj lék.

VHODNÉ POTRAVINY:

Výborným preventivním prostředkem je mák, protože uklidňuje. Ne snad stopami opia, ale vysokým obsahem hořčíku. Stejně tak působí vitaminy řady B, které najdeme v mléčných výrobcích, ovesných vločkách, kvasnicích nebo ořeších.

NOSTE NA STŮL
· makovec, nejlépe s celozrnnou moukou
· tvarohové ovocné knedlíky sypané mákem
· mléčné výrobky
· drožďovou polévku zahuštěnou ovesnými vločkami

TAJEMSTVí TŘETí: NESPAVOST

S jídlem souvisí víc, než by se zdálo. Že nás plný žaludek budí ze spánku, to už jsme asi zažili všichni. Ale stejně tak rušivě působí špatně sestavený jídelníček, kde chybí potraviny, které tělo potřebuje, aby vyrobil hormon spánku (melatonin).

CO V KLÁŠTERECH DOPORUČOVALI:

Nejíst na noc nic syrového. Čerstvé ovoce i zelenina vehementně ruší noční klid v útrobách. Kvasí, přičemž vznikají škodlivé zplodiny, to zatěžuje játra a my se budíme.

Nejíst po západu slunce. Pro tělo je trávení práce a nemá čas se skutečně uvolnit.

VHODNÉ POTRAVINY:

Pro tvorbu hormonu spánku si dáme krůtí maso - třeba posypané pšeničnými klíčky,
dalším skvělým zdrojem, dále hořkou čokoládu, tvaroh, sýr, vejce, kešu oříšky. Pro odlehčení zažívání pak rybí nebo kuřecí maso. Kořeníme fenyklem, který zklidní mysl i zažívání.

NOSTE NA STŮL
· přírodní krůtí plátek s bramborem
· omeletu
· přírodní rybí filé na provensálském koření
· ovesnou kaši sypanou strouhanou tmavou čokoládou


TAJEMSTVí ČTVRTÉ: NíZKÝ TLAK

Za nemoc se vlastně nepovažuje, ale pokud patříte do velké skupiny žen, které sužuje, určitě víte, jak dokáže komplikovat život. Kromě slabosti a závratí vyvolává také úporné bolesti hlavy.

CO V KLÁŠTERECH DOPORUČOVALI:

Nešetřit v kořenění jídel rozmarýnem. Je to nejznámější bylinka zvyšující tlak. Opatmě naopak s levandulí, která působí obráceně.

Dostatečně pít. Nejen vodu, ale i bylinné čaje.

Se solí raději opatrně. Je pravda, že přispívá ke zvýšení tlaku, ale zrovna tak může způsobit otoky, kterých se budete špatně zbavovat.

VHODNÉ POTRAVINY:
Vedle už zmíněné rozmarýny je účinná i lékořice. Jedinou její chybičkou na kráse je to, že se nehodí pro lidi se sklonem k otokům. Pomůže také vitamin C, protože posiluje výkon adrenalinu, známého tím, jak pěkně umí zvednout tlak. Takže hodně čerstvého ovoce a zeleniny. Vyhýbejte se česneku, který tlak snižuje.

NOSTE NA STŮL
· dušené nebo pečené maso na rozmarýnu
· salát z čerstvých paprik štědře sypaný sekanou petrželkou.
· šípkový čaj
· černý a zelený čaj

TAJEMSTVí PÁTÉ: ŠPATNÉ TRÁVENí

Příčiny mohou být různé: od přejídání přes vrozeně slabší trávení až po stres a starosti. Problémem je i déletrvající nechutenství.

CO V KLÁŠTERECH DOPORUČOVALI:

Vynechat česnek a cibuli. Dráždí sliznice a působí nadýmáni.

Více se na jídlo soustředit. Příliš rychle zhltaná sousta nepromísená se slinami dopadají do žaludku jako kamení. A jako kamení tam také leží.

VHODNÉ POTRAVINY:
Jemná kořenová zelenina a brambory trávení uklidňují a vyrovnávají dokonce kyselost jiných potravin. Také špenát dělá žaludku dobře. Agresivitu trávicích šťáv pak snižují mléčné výrobky.

NOSTE NA STŮL
· bramborovou kaši
· omelety se špenátem - místo česneku ho okořeníme rozmarýnem nebo kari
· polévku ze strouhané kořenové zeleniny
· jablečný nákyp s tvarohovou zálivkou

TAJEMSTVí ŠESTÉ: PARODONTÓZA

Problémem je i dnes, v době elektrických zubních kartáčků, což teprve před staletími.
A stejně jako dnes, i tenkrát viděli hlavní příčinu zánětu dásní v mlsání sladkostí.

CO V KLÁŠTERECH DOPORUČOVALI:

Jíst hrubší syrovou zeleninu jako mrkev, kedluben nebo celer. Fungují totiž jako nouzový kartáček na zuby, navíc masírují dásně.

VHODNÉ POTRAVINY:
Po jídle je nejvhodnější kousek sýra, protože snižuje kyselost v ústech, navíc dodává potřebný vápník pro odolnost zubů. Likvidačně na bakterie - ale i na vaši oblibu ve společnosti - pak budou působit syrová cibule a česnek. Antimikrobiální účinky mají také látky obsažené v brokolici a kapustě hlávkové i růžičkové. Důležitý je i vitamin C podporující imunitu. Sklovinu chrání fluor vylouhovaný z kvalitního čaje.

NOSTE NA STŮL
· saláty z čerstvé zeleniny
· sýrový salát a sýrové jednohubky
· šálek silného čaje bez cukru a bez mléka

TAJEMSTVí SEDMÉ: KORNATĚNí CÉV

Souvislost s jídelníčkem je přímá: Na stěnách cév se usazuje hlavně přebytečný živo-
čišný tuk. Zároveň bývá také zvýšený cholesterol.

CO V KLÁŠTERECH DOPORUČOVALI:

Dvakrát až třikrát týdně místo masa rybí jídlo. Jestli vám aljašská treska nechutná, zkuste to s českými pstruhy.

Dvakrát týdně bezmasé jídlo. Že je to příliš velká askeze? Jen zavzpomínejte na své dětství, kolikrát býval k večeři bramborák s bílou kávou, vdolečky nebo bramborové placky. A jak vám tenkrát chutnaly ...

VHODNÉ POTRAVINY:
Nejlepší zbraní proti škodlivým tukům je začít jíst ty zdravé, které cévy vyčistí. Najdete je v rostlinných olejích, zejména olivovém a řepkovém, ořeších, avokádu a tučných mořských rybách. Cévy chrání také česnek a jablka.

NOSTE NA STŮL
· jablečný štrúdl - tažený, nikoli listový
· těstovinové saláty s olivami a olivovým olejem
· rajčatové saláty s olivovým olejem
· lososa zapékaného v alobalu


stránkování diskuse:

Nemáte právo pro přidávání příspěvků. Požádejte autora diskuse. Napište mu vzkaz pomocí vzkazů.



Přihlásit na tomto počítači trvale:
  Registrace
diskuse: KRÁSA A ZDRAVÍ Z PŘÍRODY a taky trochu magie a tajemna
Diskusi založil(a): LUDLOVKA
přispívání jen pro zaregistrované
Nástenka - Stát se clenem
Clenové diskuse - Clenové online:
Nacházíte se v sekci:
Diskuse -> Zájmy a koníčky
Přečtěte si