ZELÍ

a jeho blahodárné účinky na náš organismus


...taková obyčejná hlávka zelí... na první pohled nic zvláštního... raději se podívejme pořádně...




Zelí je ideální strava nejen na zimu

Vitaminy, minerály a jiné přínosné látky obsažené v zelí

Zelí jako balzám na naše zažívací ústrojí


... byla by věčná škoda, kdybychom ho nechali vytlačit ze svého jídelníčku






13.11.2009

Diskusi založil(a) 13.11.2009 avad

OBSAH - naše recepty-klik*** ZELÍ z netu-klik

RECEPTY ze ZELÍ - KLIK
***Kysané zelí - KLIK*** Recepty, které ještě neznáte - KLIK***Zelí kysané ve SKLENICI - KLIK***

O B S A H : - klik
1) bábrle: Záhorácké závitky
2 a) avad: Rychlokvašené zelí
2 b) elain: Sterilované zelí.
3a) bábrle: Moje zelí
3b)Jak nakládat zelí (hrnců nemaje)
4) avad: Kysané zelí v brambor. těstě
5) avad: Nakládané zelí
6) avad: Recept na kysané zelí ve sklenici
7) avad: Bramborové placičky se zelím
8) avad: Zapečené kysané zelí se širokými nudlemi
9a) avad: Zelňačka
9b) Fesoja: Slovenská zelňačka
10) avad: Salát z kysaného zelí I.
11) avad: Salát z kysaného zelí II.
12) fesoja: Salát z kysaného zelí III.
13a) miamia: Kološvárské zelí skládané
13b) Velrybka:Kološvárské zelí(z netu)
14) avad: Lékárna v jedné hlávce
15) avad: Vitamínový koktejl
16) avad: Elixíry zdraví
17) avad: Zeleninový kartáč i chřipkobijce
18) avad: Vitaminová bomba
19) fesoja: Výborné je zelí s paprikou a rajčaty
20) bozena1: Závin s náplní z červeného zelí
21) vaclava1: Kachnu na zelí s knedlíkem
22) miamia: Skvělé- kuře naplníme zelím
23) Lamira: Pepanovo zelíčko
24) vaclava1: Plněné zelí po Maďarsku
25) avad: Staročeská lepenice ze zelí, brambor a škvarků
26 a) Lamira: Zelný salát z bílého hl. zelí
26 b) avad: Zelný salát trochu jinak
27) mirkajerab: Pomazánka z kys. zelí na chlebíčky
28 a) mirkajerab: Brambor. kaše se zelím
28 b) avad: Brambor. kaše se zelím
29) Lamira: Párky zapečené s kysaným zelím a bramborami
30) mirkajerab: Zelí pečené s uzeným
31) Lamira: Bůček na zelí
32) Sallow: Křenový salát z kys. zelí
33) Lamira: Krůtí závitky s kysaným zelím
34 a) amirkajerab: Staročeská zelňačka
34 b) avad: Couračka
34 c) avad: Zelňačka - polévka
35) E1le: Kysané zelí s jogurtem
36) avad: Zelný guláš
37) E1le: Bůčkové závitky s kys. zelím
38) E1le: Plněné smažené palačinky
39) mirkajerab: Závin s kysaným zelím
40) avad: Zelný řízek
41) avad: Segedínský guláš
42) mirkajerab: Zelí s bramborama
43) avad: Zelná žemlovka
44) avad: Zelné palačinky
45) avad: Těstoviny zapečené se zelím
46) avad: Francouzské zelí
47) avad: Francouzská polévka z hlávk. zelí
48) avad:Kuřecí nudličky s hlávkovým zelím
49) avad:Velmi rychlé a jednodnoduché placky z kysaného zelí
50) DanaeBramborové šišky s kysaným zelím
51) z netu:Kynuté buchty, vdolky, pirohy se zelím
52) z netuSlané a sladké kapustníky
53) z Pekárnománie:Chlebové zelné placky


salát COLESLAW aj - TADY

ZELNÉ SALÁTY * JEN KLIKNOUT NA OBRÁZEK - TADY

SALÁTY a nakládání zelí - tady
1/...Utopencův zelný salát
2/....Salát ze syrového červeného zelí
3/...Salát ze sterilovaného červeného zelí a pečeného kuřete
4/...Peking. zelí s hroznovým vínem
5/...Dračí dech
6/...Salát z kysaného zelí s pomeranči
7/...Hlávkové zelí se sušeným ovocem
8/...Co se k čemu hodí:
9/...Vyberte si z několika zajímavých kombinací...
10/...Zelný salát s paprikou a jablky
11/...Zelný salát trochu jinak
12/...Pikant. salát z kys. zelí+feferonka
13/...Italský zelný salát
14/...Salát Coleslaw
15/...Jednoduchý salát
16/...Salát ze zelí - VÝBORNÝ
17/...Pomazánka z kysaného zelí
18/...Pikantní salát z kysaného zele
19/...Salát ze zelí(e1le)
20/...Pomazánka z kysaného zelí(e1le)
21/...Salát ze syrového červeného zelí. Je výborný(avad)
22/...Nákyp z kysaného zelí je to mňamka(e1le)
23/...placky z kysaného zelí(e1le)
24/...Zelňáky(1majka)
25/...Bramborové placičky se zelím(e1le)
26/..."Kysané zelí v bramborovém těstě"(avad)
27/...Těstovinový salát se zelím (e1le)
28 a/...Kysané zelí s mrkví= závitky (janky)
28 b/...Záhorácké závitky(bábrle)
29/...Sladkokyselé červené zelí(avad)
30/...Kysané zelí ve sklenici (Alena1949)
31/...Pomazánka z čerstvého zelí naší mamky (Sallow)
32/ ...Zelí křenové
33/ ...Zelný salát z KFC a Mc Donalds
34/ ...Sladkokyselý - Zelný salát
35/ ...Hospodský zelný salát
36/ ...KIMCHI - Antioxidant salát

Sallow 11.5.2010 16:46
 
 
 

reagovat Sallow 23.2.2021 15:17  100%    +  -

madlice-sara: Tak to teda nevím. Asi to trochu zahustí? Stačí přeci rýži dát do mixeru a je mouka? Proč ji shánět, že?
Také to chci prubnout. Ten recept byl v TV, jako orig. recept od pána, co to kdysi přinesl do Česka z dálného východu...

reagovat Sallow 20.2.2021 11:04  100%    +  -

madlice-sara: Jaký je tvůj recept? Přidej ho. Ráda to prubnu...

reagovat madlice-sara 20.2.2021 9:33  100%    +  -

Sallow: kimchi znám, je výborné. Proč prosím přidáváte tu rýžovou mouku?

reagovat Sallow 18.2.2021 12:39  100%    +  -

36/...KIMCHI salát- Korejský přírodní Antioxidant


SALÁT:
2 ks čínské zelí (pokrájet asi na 1 1/2cm kousky)
150 g bílá ředkev
150 g mrkev
Svazek jarní cibulka
70 g rýžová mouka
300 ml voda

PASTA:
40 g zázvor
1 cibule
1 česnek hlavička
chilli
červená paprika
sojová (rybí)omáčka

Zelí pokrájet, namočit do hodně slané vody min. na 1/2 dne. Zkřehne. Propláchnout studenou vodou, okapat a přidat ostatní.
Promíchat a nechat na temném místě při 23-24°C fermentovat. Pak uchovávat v lednici -zpomalí fermentaci. Konzumovat dle chuti

reagovat Sallow 7.10.2020 8:50  100%    +  -

Vrbenka: ě nakládání vcelku bavilo, ale už nemám pro koho! Tak jsem pár hlávek do sklenic pro sebe. Ale i tak je to potom tak na dva roky!

reagovat Sallow 7.10.2020 8:49  100%    +  -

bábrle:
To máš fajn, když krmíš hafuči zelím

reagovat Vrbenka 7.10.2020 7:50  100%    +  -

Sallow: Už mám na to lidi naštěstí.

reagovat bábrle 6.10.2020 23:22  18%    +  -

Sallow: Měla jsem v zeláku ještě asi 5 kg, ale to už by mi na zimu nestačilo, protože se o něj musím dělit s hafanama :-D
Teď mám zase naloženo minimálně na 2 roky.
Letos měli v zelárně nejodizovanou sůl a cibuli, tak jsem byla ráda.

reagovat Sallow 4.10.2020 8:38  100%    +  -

bábrle: To jsi dobrá. Já už jen vzpomínám, jak jsme také nakládali. Jsem už sama, tek jen něco málo a rovnou do sklenic. Stejně mám malou spotřebu

reagovat Sallow 4.10.2020 8:37  100%    +  -

Vrbenka: Já jsem už sama a tak mám jen něco málo brambor. Není to kam dát.

reagovat Sallow 4.10.2020 8:36  100%    +  -

bábrle: Já ještě něco mám a stále je jedlý a dobrý.

reagovat Vrbenka 4.10.2020 7:57  100%    +  -

bábrle: brambory už jsou doma a zelí za 14 dní

reagovat bábrle 3.10.2020 20:44  53%    +  -

Sallow: Podobný salát dělám z kysaného zelí a měli jsme ho dneska k večeři

reagovat bábrle 3.10.2020 20:42  53%    +  -

Jupíííííí, 35kg zelí v hrnci, co víc si přát, ještě brambory a zima může začít

reagovat Sallow 22.9.2020 16:26  100%    +  -

Po dlouhé době jsem dělala zelnou pomazánku.
Je moc dobrá a vezu ji i dceři. Jednu se salámem, pro jejího přítele a jí jen tak, čistou(nejí maso). Obě jsou výborné.

31/...POMAZÁNKA z čerstvého zelí naší mamky(Sallow)
1 hlavička menšího zelí - na jemno krouhané
20 dkg měkký salám - nastrouhat
1 mrkev - na jemno - strouhané
1 cibule - na jemno krájené
trochu pepře, sůl, kmín
1 majolka
Zelí spaříme a vychladíme. Zelí spaříme - tak, že v konvici svaříme litr vody a zalijeme s ní zelí pokrájené natenko, asi na 5 minut. Pak je propláchneme studenou vodou a necháme pořádně okapat.
Okapané zelí + vše ostatní, poslední majolka.
Promícháme a necháme 2 hod. v lednici vychladit.
Podáváme jako pomazánku na pečivo, nebo přílohu k řízku, nebo masu.
Je to VÝBORNÉ

reagovat Sallow 20.8.2020 7:21  100%    +  -

Vrbenka:
Také mám ráda cuketové, ale nejlepší je z kedluben

reagovat Vrbenka 19.8.2020 19:45  100%    +  -

Sallow: Né jen já ale i ostatní i to cuketové bylo bezva

reagovat Sallow 19.8.2020 17:10  100%    +  -

Vrbenka: Je fajn, že se to povedlo a pochutnala jsi si

reagovat Vrbenka 19.8.2020 15:48  100%    +  -

Sallow: zelí bylo výborné ,zapomněla jsem napsat

reagovat Sallow 27.7.2020 10:18  100%    +  -

Má někdo zájem o knihu:
Dostala jsem ji dárkem 2x...dejte mi vzkazík

reagovat Sallow 16.7.2020 7:04  100%    +  -

Ahojík. Přišla jsem se podívat na nějaký receptík. Zelíčko by bylo...

reagovat Sallow 19.3.2020 21:17  100%    +  -

To zelí co jsem dělala na podzim už skoro není. Povedlo se

reagovat Sallow 8.11.2019 23:23  100%    +  -

Dnes jsem konečně nastrouhala to zelí ma malém struhadle. Samozřejmě jsem se i strouhla a dost! Mám ty nože opravdu ostré. Vše je už prosolené, okmínované i promíchané. 2x igelit sáčky na nohu v ponožce a pořádně prošlapané ve kbelíku. Pak poklice a do chladu do rána. Pustilo to dost šťávy, ale plnit do lahví to budu až zítra dopoledne.
Pak to už bude jen kvasit.
Má něco podobného po babičce.

reagovat Sallow 7.9.2019 8:40  100%    +  -

Byla jsem se tu namlsat.
Hledám nějaký dobrý zelný salát na osvěžení.

reagovat čeredka 24.12.2018 6:59  13%    +  -

imagebam.com

reagovat Vrbenka 1.7.2018 20:22  40%    +  -

čeredka: děkuji určitě vyzkouším

reagovat čeredka 1.7.2018 19:54  5%    +  -

Vrbenka: Suroviny:
6 kedlubnů nebo 1 menší dýně
sůl
100 g sádla (másla)
1 velká cibule
150 g hladké mouky
200 g kysané nebo sladké smetany
cukr – dle chuti
2 polévkové lžíce octa
pepř – dle chuti

Příprava:
Kedlubny nebo dýně nahrubo nastrouháme a osolíme. Na sádle necháme zpěnit nakrájenou cibuli a podusíme na ní kedlubny nebo dýni doměkka. Ze smetany a hladké mouky připravíme zátřepku a vlijeme ji do podušených kedlubnů (dýně). Směs dobře povaříme a dochutíme cukrem, octem a pepřem.
Podáváme k pečenému masu, zejména k drůbeži či králíkovi. Jako přílohu můžeme použít knedlík. Kedlubnové zelí je oblíbené i s vařeným bramborem a s vařeným vejcem nebo volským okem.

reagovat Sallow 30.6.2018 17:35  100%    +  -

Vrbenka:
Také se zaváří. Já je dělám i plněné okořeněné s mletým masem, dcera zase dává vařenou rýži se sýrem a kořením a zapéká. Na cukety je i celá kuchařka: Tak tady jsou ty slíbené recepty na cukety, paní Ehmová - Jana Štěpánková, kniha - tu mám já.

Ale jsou tu i jiné: KLIKNI TADY ...nebo pak klikni na obrázek a naskočí ti jeho stránka....

reagovat Vrbenka 30.6.2018 14:48  100%    +  -

Sallow: aha cuket plno já myslela že to se zaváří

reagovat Sallow 30.6.2018 13:56  100%    +  -

Vrbenka: Zrovna tak dělám i cuketové zelí.

stránkování diskuse:

Psát příspěvky může pouze přihlášený uživatel. Přihlásit se.



Přihlásit na tomto počítači trvale:
  Registrace
diskuse: Z E L Í
Diskusi založil(a): avad
přispívání jen pro zaregistrované
Nástenka - Stát se členem
Členové diskuse - Členové online:
Nacházíte se v sekci:
Diskuse -> Zájmy a koníčky
Přečtěte si