Komunita diskuse: Výroba domácí zmrzliny (nejen) ve zmrzlinovači

Tuto diskusi založil(a): iv@
Dne: 2.4.2009
Diskuse nyní obsahuje celkem 508 příspěvků. Za poslední den je zde 0 nových příspěvků.

Nástěnka

FOTKY

145)   146) 147)

148)  149)

shineon 3.7.2010 9:56

RECEPTY II.



149) ZMRZLINA TANG - TROPICAL (monikahor):Sypký prášek TANG (tropical příchut), vysypaný do 200ml 31% šlehačky + 200ml 12% šlehačky a do celého zamixované 2 PL sypké směsi na výrobu zmrzliny z Makra. Celé je to možné ještě přisladit, ale já nepřislazovala.


148) ČERNÝ RYBÍZ, JOSTA, CUKETA (Osma):Ríbezľe,jostu a hrsť postrúhanej cukety zasypať 1 vrchovatá PL hnedého cukru a 5 minút rozvariť. Potom rýchlo vychladiť, rozmixovať a prepasírovať cez sitko, pridať 1/2plechovky kondenzovaného mlieka, 1 kysanú smotanu a cukor podľa chuti,dala som 5PL hnedého.

147) PISTÁCIOVÁ ZMRZLINA (itty) : Asi 3/4 plechovky mléka Tatra, 2 vanilkové cukry, 4 lžíce zmrzliny s příchutí pistácie ( 1+3 směs z Makra) 1 celý tvaroh a jedna zakysaná smetana. Ponorákem rozmixovat, nechat zchladit a ve zmrzlinovači nechat půl hodinky míchat. Je to bašta....

146) RYBÍZOVÁ ZMRZLINA (Osma):čierne a červené ríbezle, polovica plechovky kondenzovaného mlieka, 1 VC,4Pl cukru,šťava z 1/2 citrona, 1 kysaná smotana

145) MALINOVO - JAHODOVÁ (hekute):200 gr malin,200 gr jahod.zmražené dřeně, 4 PL cukru, 350 ml mléka, 1 šlehačka v prášku, 2PL pudinku za studena, citronová šťáva

144) MRAŽENÉ ČOKOLÁDOVÉ SMETÁNKY (Yukonka):Připravte si čokoláda na vaření 1 ks, mascarpone-Italský krémový sýr, jenž se už běžně sežene i u nás 150 g, želatina 2 plátky, jablečná šťáva 4 lžíce, strouhaný kokos 1 lžíce, drcené pistácie 1 lžíceMascarpone promíchejte s jablečnou šťávou, želatinu připravte podle návodu na obalu a postupně ji vmíchejte do připraveného krému spolu s kokosem. Lžící z krému vytvarujte úhledné nočky, do každého zapíchněte kousek špejle a naskládejte je na tác potažený folií. Připravené noky nechte v mrazáku důkladně zmrazit a pak je namočte do rozpuštěné čokolády. Ihned je posypejte drcenými pistáciemi a nakonec na ně lžící ještě nalijte tenké pásky čokolády. Vyndejte špejle (ale pokud chcete mít nanuky, nechte je v bonbonech), noky dejte do mrazáku, ale před podáváním je nechte při pokojové teplotě asi 5 minut povolit. TIP: Můžete je podávat ve skleničce přelité třeba whisky creme nebo Bailey´s

143) Zmrzka s pečeným čajíkom (Osma): 1/2 Salka,šťava z 1 citróna-vyšlahať, jeden 3decový pohár pečeného čaju-rozmixovať a prepasírovať cez sitko, 1 šlahačka, 5-6PL kysanej smotany z Lidla 18% (červený nápis),trocha rumu,alebo rumovej príchute

142) KÁVOVÁ (Osma): 1/2 plechovky Salka,1 vanilkový cukor, šťava z 1 citrona,1 šľahačka,biely jogurt 150-180g, 3ČL Caro,1/2ČL Nescafe

141) Mandarinková (Gina2): 1 šlehačka (měla jsem trvanlivou), našlehat tak do poloviny hustoty, vmíchat vanilkový cukr, jeden šlehaný tvaroh (měla jsem biotvaroh), 1/2 kelímku zakysané smetany, asi tak 2 lžíce cukru (každý jak má rád sladké) a použila jsem 2 konzervy mandarinek, bez šťávy, obsah 1,5 konzervy rozmixovat, vmíchat do směsi a 1/2 konzervy tam dát celých. Směs jsem dala nachladit do mrazáku a pak do zmrzlinovače.
140) Zmzlina Z KAŠTANOVÉHO PYRÉ (Osma):1/2 Salka,šťava z 1 vätšieho citrona, 3/4 gaštanového pyré,predáva sa ako zmrazená kocka, 200g bieleho smotanového jogurtu 10%, 100ml šlahačky.To pyré som nechala povoliť,nemusí sa s ním nič robiť,len ho rozdrobiť do tej zmesi so Salkom a trocha prešlehať šlahačom.

139) ZMRZKA MARGOT (Osma): 1/2 Salka,šťava z 1 citrona, 200ml smotanového jogurtu 10%, 150ml šlahačky, 1 čokoláda Margot rozmixovaná.Zmrzka chutí po kokose a sú v nej kúsky čokolády.

iv@ 31.5.2010 8:56

Naše DESATERO o zmrzlinkování

1. Zmrzlinku můžeme dělat buď ručně nebo ve strojku....
Při ručním zpracování uděláme směs, jako je psáno v receptu (nebo vlastní) a tu dáme v uzavřené krabičce do mrazáku. Nevýhodou je to, že se zmrzlina až do úplného ztuhnutí musí každých asi 40min promíchávat (tekutá část s už zmrzlou), jinak se budou tvořit píchající ledové krystalky. ALE výsledná mrzlina je chutná, jako ta ze strojku.
Při strojovém zpracování máme práci ulehčenou tím, že směs nalijeme do zmrzlinovače, který ji nejen zmrazí, ale během procesu i promíchává.

2. Výrobníky zmrzliny se v podstatě dělí na dva typy (a ty jsou rozlišeny i cenou).
I. Dražší, ale komfortnější, jsou vybaveny velice výkonným robustním motorem, který zaručuje maximální využití a dlouhou životnost. Nepřetžité chlazení zajišťuje automatický samochladící kompresor. Délku programu a teplotu si můžete regulovat digitálním časovačem. Automatický program Vám zaručí nejvyšší pohodlí v obsluze přístroje. Vyjímatelnou nádobu na zmrzlinu rychle a snadno vyčistíte. (Je to vlastně takový malý mrazáček.) Jejich cena se ale pohybuje od 4 500kč nahoru....
II. Levnější zmrzlinovače různých značek koupíme již od 450-500kč. Jejich nevýhodou je to, že aby mohly mrazit, musíme nechat zmrazit jejich nádobu (s dvojitýma stěnama a mrazícím gelem mezi nimi) alespoň na 8-14h. To znamená, mít na nádobu v mrazáku stále volné místo....

3. Úplně tekutá směs s velikým podílem vody, mléka nebo šťávy potřebuje na zmražení mnohem delší dobu, než směs "kašovitější" (pro zahuštění u ovocných zmrzlin používám 1 banán)).

4. Šlehačka, uvedená v receptu se před přidáním do směsi může, ale i nemusí našlehat. Pokud ji ale našleháte, směs bude "načechranější".

5. Vypadá to, že je třeba směs více sladit, protože mrazením se část sladkosti jakoby ztratí. Rozhodně ale směs před zmrazením ochutnávejte a přislazením nebo okyselením vylaďtě její chuť.

6. Po vytažení ze zmrzlinovače mívá zmrzka konzistenci měkké točené zmrzliny. Pokud ji nesníme, ukládáme ji v uzavřené krabičce do mrazáku na později, kde nám zmrzne na kost - pak je třeba ji před použitím nechat asi 20min v pokojové teplotě povolit. NEBO - dát ji do MWT a na 20-30 vteřin zapnout.

7. Platí, že čím více tuku zmrzlina obsahuje, tím je krémovější a hladší a dá se i lépe (natvrdo zmrzlá) ukrajovat a dávkovat.

8. Zrovna tak platí to, že pokud zmrzka obsahuje alkohol, dá se pěkně krájet i v hluboko zmrazeném stavu. Zase ale musíme počítat s tím, že ji nemohou děti....

9. Směs na zmražení vléváme do zmrzlinovače dobře vychlazenou ! Jinak se může stát (hlavně u levných typů zmrzlinovačů), že nám v udané době zmrzka neztuhne.

10. Směs na zmrazení se (u výrobníků typu II.) vlévá do nádoby namražené, usazené ve strojku a za chodu strojku.


Přidávám radu od výrobce zmrzlinovače: Důležité Hotovou zmrzlinu uložte do plastové vzduchotěsné krabice a nechte ji cca 2 hodiny v mrazicím boxu „dozrát“.

iv@ 8.6.2009 7:53

Kdo má jaký strojek?

DO9030I Výrobník zmrzliny (DOMO) cena asi 5450-5900kč (iv@, sesi1, lucyU, hanah, Rubinola, Tina5, Shineon, cinie, jitkazal, Romikka)

DéLonghi ICK 6000 (osma)

Philips "hr 2295" (kyticka1)
Amboss ICM 102 cena 499kč, výška nádoby 12cm, průměr 18cm
(Budulinka2, Uursik, feliberi, elki, Boja, Anndy, babca52, vyžlička, ojunka, jitula, Damina, Želka, Smuffynka, Karamela)
DeLonghi IC8 500 cena asi 2200-2500kč, výška n.14,5cm, průměr 19,5cm
(Jehlička, Jang, KaJaMi, Miri*)
Superior (Kaufland) cena 499kč
(rapa100, cinie, vesme, tojeschválnost?dík, kvetka.tp, lotka4)
Domo Bielmeier 2305I š x v x h= 26,6 x12,8 x26,5cm , cena 990kč
(evina26, Filomena, ben3)
Nástavec k robotu Bosch (jakubi, sk8mamina)

Ariete Disney 645, asi 1200kč
(Silvi)
..(Vlasta35)
Superior z Kauflandu (2 nádobky)(svabe, další dejte vědět, kdo jej máte) svabe, nera

iv@ 4.5.2009 15:16

.....RECEPTY..........

138) LEDOVÉ KAŠTANY S BRANDY (Anndy): 250 ml mléka + 1 vanilkový Amylon dezert vyšlehat 100 ml mléka + 1 šlehačka v prášku vyšlehat vše smíchat a přidat pár kapek aroma brandy 200 g zakysané smetany 1 vanilkový cukr nakonec ručně vmícháme nasekané ledové kaštany Na misce zasypaná sekanými ořechy

137) Sýrová zmrzlina. Že to zní strašně? Až ji ochutnáte, nebudete věřit, že jste bez ní mohli existovat. Potřebovat budete: 2 hrnky mléka, 350 g sýra Casciotta d'Urbino, 2 vejce, 1 hrnek krystalového cukru, 1 hrnek co nejtučnější smetany Jak na to: Pokud ji má, odstraňte ze sýru kůrku a jemně nastrouhejte. V malém hrnci doveďte mléko do varu, přidejte sýr a vařte, dokud se úplně nerozteče. V dalším hrnečku smíchejte žloutky z vajec s polovinou cukru, řádně promíchejte a nalijte do rozteklého sýra. Přilijte smetanu. Míchejte, dokud hmota není dokonale hladká. Nechte vychladnout, dejte ji do mrazáku - a sýrová zmrzlina je na světě.

136) Prosciuto di parma con gelato di parmigiano Parmská šunka s parmazánovou zmrzlinou (4 porce) 200 g parmazánu 4 dl smetany ke šlehání 2 žloutky 16 plátků parmské šunky hrubá sůl V hrnci ohřejeme smetanu s nastrouhaným parmazánem, jakmile se sýr rozpustí, necháme směs vychladnout. Po vychladnutí vmícháme žloutky a ve stroji na zmrzlinu necháme krém šlehat asi 20 minut, dokud nevznikne požadovaná hmota. Na talíř servírujeme plátky parmské šunky s kopečkem parmazánové zmrzliny, posypeme hrubou solí.

135) MEDUŇKOVÝ SORBET (xany): lístky pokrájené meduňky, 1/2 litru vody, 30 dkg cukru a 10 dkg medu svaříme (mělo by se to táhnout). Přidáme 120 ml citronové šťávy (mně to vyšlo na 4 citrony) a kůru z půlky citronu. Vychladíme, dáme do strojku

134) SORBET Z KIWI (Filomena):Zhruba - 4 kiwi, 2 lžíce lesního medu, trochu cukru - dle potřeby, 3 lžíce bílého rumu - je možné vynechat když děláme dětem. Vše rozmixujeme, vložíme do plastové nádoby a dáme do mrazničky. Asi 2 x během mražení jsem směsku promíchala. Před podávaním jsem nechala chvíli stát při pokojové teplotě a znovu rozmixovala sekáčkem na potraviny. Inspiraci jsem čerpala v časopise Žena a kuchyně, ale tam se mrazí za občasného promíchaní hodinu, znovu rozmixuje, směs se dá zpět do misek a nechá se úplně zmrazit.Kdo má zmrzlinovač, tak připraví v něm.
133) ZMRZLINKA (Tallu):1/3 zkaramelizovaného salka, 1 lžíce citronové šťávy - prošlehat, přidat 1 měkký tvaroh, půlku šlehačky na šlehání (125ml) - pořádně prošlehat, přidat rozinky v rumu a rum dle chuti, nechat pořádně prošlehat a naplnit do nanukových forem, nebo připravit zmrzlinku ve zmrzlinovači.

132) MELOUNOVO-JABLKOVÁ LEDOVÁ TŘÍŠŤ (Tallu):Do zavíratelné misky nebo krabičky od ramy se dá nakrájený meloun, jakýkoliv dle chuti, lžička citronové šťávy, zalije se to jablíčkovým džusem. Celé se to dá zmrazit, zmražené se to dá do mixéru a rozmixuje.

131) Krémová jako pribináček (Anndy):1 šlehačka (31%, 215 g), 1 vanilkový cukr (můžeme vynechat), 1 tvaroh (20% tuku, 250 g), 2 lžíce citronky, 1 Salko (397 g) Vše dáme v uvedeném pořadí do zmrzlinovače. Šlehačku necháme chvilku míchat samotnou.

130)JAHODOVÁ SE SALKEM (osma):1 Salco 2 citrony 2 vanilkové cukry 1 šlahačka 30% vyšlahaná 1 smotanový jogurt,10% pomačkané jahody,alebo iné ovocie Salco vyšlahať s citronovou šťavou,pridať jahody, šlahačku vyšlahanú s 1-2 vanilk.cukry (podľa chuti) a biely smotanový jogurt (velký). Ja som celkovú dávku rozdelila na 2x a mrazila každú 30 minút.
129) MANGOVÁ (Zorka.) : Suroviny: 1 mango kompot (nechat okapat), 1 šlehačka, 1 pudinkový dezert Danette, 100 g zakysané smetany, 4 PL cukru krupice. Postup: Ovoce rozmixovat, přidat zakysanou smetanu, pudinkový dezert, cukr a nakonec šlehačku. Vše vlít do zmrzlinovače a nechat míchat cca 25-30 minut.
128) DOMÁCÍ VANILKOVÁ (Zorka) : 300 ml mléka, asi 6 kostek ledu - smíchat a počkat, až se led trochu rozpustí. Přidat 1 vanilkový dezert Amylon, 1 vanilkový cukr a 1 PL cukru krupice. Vše rozmixovat, poté vlít 250 ml šlehačky, zamíchat a celou směs nalít do zmrzlinovače.
127) ČOKOLÁDOVÁ (vyžlička) : 250ml smetany na šlehání,1 tvaroh,půl sklenky mléka,100g tmavé čokolády,50gr bílé čokolády,cukr,vanilkový cukr,1PL rumu.
126) NEKTARINKOVÁ FAMÓZNÍ ZMRZLINKA (mašule1):Dvě větší nektarinky rozmixovat, přidat 250g tvarohu, 1 zakysanou smetanu, 3 lžíce cukru a 1 ušlehanou šlehačku. Nechat vychladit a pak umíchat ve zmrzlinovači, krásně zmrzla. Nejsem velký fanda pudinků a dalších podobných přísad, domácí zmrzlinku si dělám právě proto, aby tam takové věci nebyly. Jde to i bez nich a výsledek byl opravdu famózní.
125) VANILKOVÁ S KOKOSEM (Anndy): 1 šlehačka (215 g), 300 ml mléka, 1 vanilkový dezert Amylon, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce krystalového cukru, 1 lžíce citronky, 3 lžíce kokosu

124) VANILKOVÁ S HROZINKAMI (Anndy): 300 ml mléka, 1 vanilkový dezert Amylon, 200 g zakysané smetany (1 malý kelímek), 1 vanilkový cukr, 2 lžíce citronky, našleháme a dáme chladit. Vychlazené nalijeme do zmrzlinovače a přidáme 3 lžíce hrozinek namočených v rumu (i s rumem)

123) ČOKOLÁDOVÁ (jitkazal): 200 g čokolády na vaření postrouháme, přidáme 400 ml mléka ,1 šlehačku v prášku, 1 kakaový dezert, trochu citronky, 4 lžíce cukru

122) ŠVESTKOVÁ (sesi1) : 300 g švestek, 500 ml kefíru (může být i mléko se šlehačkou) 4 lžíce cukru, 2 lžíce vanilkového pudinku za studena, rozmixovat, propasírovat a dát do zmrzlinovače


121) MALINOVÁ (rendula): 400 ml kysané smetany, 3 lžíce malinového džemu, 1 vanilkový dezert, můžeme přidat potravinové barvivo. Použít jde jakýkoliv džem
120) ZMRZLINA ALA TIRAMISU (itula): ZÁKLAD: 5 bílků, špetka soli, 10 PL cukru, 5 žloutků, 4,5 dl šlehačky, 2 vanilkové cukry. BÍLÁ ČÁST 150 g Philadelphie nebo pomazánkového másla. CAPPUCCINOVÁ ČÁST 2,5-3 PL cappuccino classic v prášku, 0,5 dl mléka, 1 PL rumu, 4 PL vařené kávy. ZÁLIVKA 0,5 dl šlehačky, 50 g čokolády na vaření, 2 PL vařené kávy. OSTATNÍ 2-3 PL vařené kávy, 6 PL kakaa. POSTUP: Smíchat mléko s cappuccin.práškem a zahřát, přidat 4 PL vařené kávy a 1 PL rumu a nechat vychladit. Pak ohřát 0,5 dl smetany a přidat čokoládu, nechat rozpustit a vmíchat 2 PL vařené kávy a promíchat. Ušlehat bílky se špetkou soli,zašlehat postupně cukr a přidávat po jednom žloutky a stále šlehat. Zvlášť si ušleháme šlehačku a vmícháme k vaječné směsi a promícháme. Tuto směs rozdělíme na polovinu, do jedné přidáme philadelphii nebo pomazánkové máslo, do druhé vmícháme cappuccinovou část a dobře smícháme. Do cca 3 L nádoby dáme nejprve cppuccinovou směs a přelijeme 2-3 PL vařené kávy a špejlí promícháme, aby vzniklo mramorování, pak přelijeme čokoládovou směsí a zase promícháme špejlí.Posypeme 2 PL kakaa a navrstvíme bílý základ a zase posypeme 2 PL kakaa, lehce lžící promícháme vrstvy, aby se prolnuly. Uhladit a posypat opět 2 Pl kakaa a dát do mrazáku. Je výborná.

119) BROSKVOVO-MERUŇKOVÁ (jitkazal): 500 g broskví, 300 ml meruňkového kefíru a 1 šlehačka v prášku z Lidlu rozmixovat, přidat 6 lžic cukru a 3 lžíce citronky

118) CITRONOVÁ (jitula):250 ml mléka, 1 balíček šlehačky v prášku Stilla, asi 50 ml smetany, štáva z 1 citronu, asi 3 lžice cukru ( chce to ochutnat a případně dodat více). Ušleháme smetanu v prášku s mlékem, pak přidáme smetanu, citronovou štávu a cukr. Můžeme dolít trochu mléka dle hustoty.

117) VANILKOVÁ (irena114 ):1 šlehačkový vanilkový dezert Dr.Oetker ušlehat dle návodu, v druhé nádobě ušlehat šlehačku se 2 vanilkovými cukry, smíchat dohromady a do 1 l dolít kefírem. Směs jsem dala do mrazáku asi na hodinku...a pak v Ambossi byla hotová do tuha za 10 minut...

116) NANUKY PRO VNUKY (vyžlička):300 g třešní, 250 g bílého jogurtu Activie, 250 g tvarohu, 1 vanilkový cukr,přisladit dle chuti.


115) ČOKOLÁDOVÁ (eva.sv):1/2 netučného tvarohu ve vaničce, 1 nízkotučný jogurt,cca 150 - 200 ml mléka, 3 lžíce moučkového cukru, 1 šlehačkový čokoládový dezert od Oetkera v prášku.

114) MEDOVÁ S OŘECHY A MALINAMI (prokle):5 žloutků ušleháme v robotu do pěny s asi 100 ml medu /dala jsem pampeliškový/, přidáme 1 ušlehanou šlehačku a šťávu z 1 citronu. Dáme do zmrzlinovače. Chvíli před koncem mražení přihodíme 2 lžíce nadrobno nasekaných vlašských ořechů a těsně před koncem mrazení přidáme ještě 2 lžíce malin. Mrazíme asi 30 minut.

113) BANÁNOVÁ (Madlenka1):1 rozmixovaný banán, 1 banánový jogurt, 5 lžic smetany, 1/2 vanilkového dezertu vyšlehaného s 1,5 dcl mléka

112) BROSKVOVÁ SMETANOVÁ (garfula): velký broskvový kompot(400 g), slít šťávu a broskve rozmixovat, přidat 1 malý smetanový jogurt a dosladit podle chuti. ve zmrzlinovači za cca 20 minut hotová


111)JAHODOVO - VIŠŇOVÁ (vyžlička): 300g jahod,200g višní,400ml smetany na šlehání,3 bílé activie,1vanilk.cukr,3PL cukru,1PL likéru griotte

110) Melounový sorbet (mašule1): Jeden cukrový meloun- rozmixovat, přidat trošku cukru, šťávu z jednoho citronu a trochu vody, vychladit a pak dát do zmrzlinovače. Je to výborné i moje dcerka si to evidentně myslí.

109) MALINOVÁ (cinie) :1 tekutá šlehačka, 250 g čerstvých nebo mražených malin, 150 g malinového jogurtu např. jogobella, 1 zakysaná smetana, 1 van. cukr, 2 PL citronky.

108) KIWI (cinie) :1 tekutá šlehačka, 300 g zakysané smetany, 125 g tvarohu, 150 ml sirupu KIWI /HELLO z Kaufu/, 2 PL citronky, 1 van. cukr

107)KAKAOVÁ SE SKOŘICÍ (eva.sv) :1 kakaový dezert v prášku Amylon, 1 zakysaná smetana, 150ml bílého jogurtu, 150ml mlíka, 2 lžíce cukru, 1 lžíce tekuté čokolády, koření - skořice s cukrem z mlýnku.

106) JAHODOVÁ (cinie) :1 jahodový kompot /425 ml bez šťávy/, 1 tekutá šlehačka, 200 ml bílého jogurtu, 1/4 l hotové tekuté směsi vanilka, citronka, 1 van. cukr a 2 PL cukru krupice

105) ANANASOVÁ DIA (ben3) :1/2 čerstvého očištěného ananasu,1 lžička vanilkového pudinku v prášku,1 šlehačka bez cukru DrOetker 125 ml mléka,do 800 ml bílý jogurt,1 lžička citronky,2 lžičky umělého sladidla
Ananas rozmixovat na kaši, přidat pudink, šlehačku, mléko, promixovat a dodat do váhy bílý jogurt. Dochutit citronkou a sladidlem a ještě promixovat. Nechat vychladit, nalít do zmrzlinovače a šlehat asi 35 minut.

104) POMERANČOVÁ (hekute) :130ml vody, 150gr cukru, nastr.kůra z jednoho pomeranče, šťáva z pomeranče, 2dcl pomeranž.džusu100%, 250ml smetany 10%,250 kysané smetany, citr.příchuť dle chuti, půl KL kys.citronové Postup- cukr svaříme ve vodě na množství asi 1dcl- povaříme v něm zároveň i nastr.pomer.kůru- vychladlé rozmixujeme, přecedíme přes jemné sítko- a do mixeru dáme šťávu z pomeranče, džus, tento pomerančový sirup a obě smetany, a po rozmixování mrazíme

103) CITRÓNOVÁ (shineon) :4 bílky(zbyly od vanilkové), 5 PL moučkového cukru ušlehat dopevna.... Předtím jsem rozmixovala s trochou vody a citronového Vitacitu cca 2 citrony (měla jsem kolečka na mrazáku od Vánoc, kdy jsem jich nakrájela zbytečně moc ke kaprovi :-)), plus šťávu asi ze 2 citronů, přecedila a pomaličku zašlehala do sněhu. Pak jsem dala mrazit do strojku, a asi po 15 minutách jsem přilila asi půlku šlehačky pro zjemnění.

102) OPRAVDOVÁ VANILKOVÁ (shineon) :Půl litru smetany,1 lusk vanilky, 4-5 PL cukru, 4 žloutky rozšlehat, 1 lžičku mouky, přivést k varu a za stálého míchání (šlehání) na mírném ohni do zhoustnutí. Pak vylovit vanilku a po vychlazení umrazit. Je to akorát porce do Domíka. Krásně nabyde. Vařila jsem v teflonovém rendlíku od tefalu, jde to skvěle, není nutná vodní lázeň

101) TŘEŠŇOVÁ (Anndy) :300g třešní - rozmixovat + 1 vanilkový cukr,1 smetana na šlehání,100g tvarohu,1 lžíce rumu = vše umixovat, nechat vychladit a dát do zmrzlinovače

100) CITRÓNOVÝ SORBET (Gina2) :750 ml vody, v tom rozpustit cca 140 g krystalového cukru. Dobře omýt asi 6 citronů, ostrouhat do směsi kůru, pak je vymačkat, měla jsem asi 120 ml štávy, nalít do směsi, promíchat a zcedit, aby tam nebyly šupinky kůry. Ve zmrzlinovači cca 30 minut, ale nezvládne to zamrazit úplně, tak ještě asi tak 2,5 hodinky v mrazáku v nerezových miskách. Směs pak dát do vysoké nádoby, do toho asi tak 2,5 - 3 dc šampáňa a ponorným mixerem rozmixovat, šampáňa může být i víc. Nalijeme do vysokých sklenic, dáme tlusté brčko a pak už jenom vychutnáváme. Je to velmi osvěžující.

99) (jitula) :1 sáček Šlehačky v prášku, 250 ml mlíka, asi 100 ml smetany( nebo domácího kefirku), 2 Pl práš. cukru, a asi minutu, dvě mixuju pak přidám rozinky namočené pár hodin( já přes noc) v rumu.( asi 3 pl rumu a hrst rozinek) trochu ještě zatočím, a nechám v lednici v tom horním chladáčku. druhý den ve zmrzlinovači dodělám, asi 15-20 minut, Je zajímavé že je to nahustěné pokaždé za jinou dobu, ale max, je 20 minut.

98) MÍŠA nanuk (aja-andrejka) :1dcl mlíka+1dcl 31%smetany /abo 2dcl12%ní smetany/ uvařit s dvěmi lžícemi škrobu....tvaroh 500g domácího /něco mezi vaničkovým a z alobalu/umixovat s asi 10ti lžicemi cukru krystal acca 1dcl smetany do toho pak přidat vychladlou kaši a pořádně promixovat na hladký krém řidší... do formovačů nalít zastrčit klacíky zamrazit pak polít /ponořit do/ polevou...

97) KAKAOVÁ (jitula) :1 kelímek smetany Kunín 31%, 3 Pl kakaa, 3 Pl cukru, 1 a 1/2 kelímek kefirku z chrchlíků. Rozmixovat, nechat vychladit v lednici ( nechala jsem do druhého dne) a pak míchat ve zmrzlinovači . .dala jsem minutky na 20 minut, ale za 10 minut už mi to motorek neutáhl . Byla přesně ,,kopečkovací", a moc dobrá

96) ČOKOLÁDOVÁ (irena114) :300ml teplého mléka rozpustit 3PL instantního prášku na horkou čokoládu, do vychladlého přidat čoko dezert Dr.Oetker vyšlehat a přidat 400ml zakysanky, prošlehat a vychladit

95) KOKOSOVÁ, PIŇAKOLÁDA (shineon) :Kokosový pudink (necelý litr mléka a 1 pud. prášek) a 5 PL cukru, mezitím asi 4 PL stouhanéeho kokosu opražit do růžova (a do voňava) nasucho na pánvi, přidat do pudinku a povařit. Potom v mixéru zamixovat šlehačku a popřípadě ještě pár kapek kokosové tresti (mají v Globusu
No a Piňakoláda - do kokosové zmrzliny před mícháním zašlehat (zamixovat) trochu ananasové šťávy a hrníček kompotovaného ananasu, pár celých kousků jsem dala před mícháním, ale hrozně ve směsi zmrzne. Pár kapek tresti (opět Globus) není na škodu

94) KARAMELOVÁ (Shineon) :200 g krystalu rozpustit a zalít 1 šlehačkou, rozmíchat do rozpuštění cukru.
V necelém litru mléka (Opravdu je to skoro litr mléka, pudink je řídký)uvařit 1 karamelový pudink (prášek), po vychlazení ro zmixovat s uvařeným karamelem. Možná by stačilo šlehat. Pak zmrazit (Samozřejmě předtím vychladit v lednici).

93) VAJEČNÝ KOŇAK (iv@) :170-180g vaječného koňaku (z Lídlu), 220g bílého jogurtu, smetana 33%, 70g cukru, 100g mlíka, trocha rumové tresti, 2 lžíce zmrzliny v prášku (Makro) - kdo nemá, dá místo části cukru cukr vanilkový a přidá 2 lžíce sušeného mléka. Je moc osvěžující a i zmrzlá se dá výborně krájet a porcovat.

92) RYBÍZOVÁ (hekute) :300gr mraž.rybízu,150gr cukru krystal, 130 ml vody, 200ml kefíru,200ml trvanlivé šlehačky,1/2 KL kysel.citronové, kapka citr.příchutě. Ve vodě rozvaříme cukr a svaříme na množství asi 1dcl vody, vsypeme mraž.rybíz, povaříme asi 10 minut, vychladíme, rozmixujeme, prolisujeme přes síto.Následně všechny tekutiny vlijeme opět do mixéru, vyšleháme a nalijeme do zmrzlinovače

91) VANILKOVÁ (Želka) :125 g tvarohu,2 zakysané smotany,1 šľahačka na šľahanie/ja som mala 200 ml/,1 vanilkový dezert v prášku Amylon,cukor a vanilkový cukor podľa chuti .Všetko spolu vyšľaháme a dáme do zmrzlinovača.

90) PUNČOVÁ (Želka) :V 3 dcl mlieka uvaríme 1/2 balíčka smotanovo-vanilkového pudingu s 2 lyžicami cukru,necháme vychladiť.Vymiešame 3 biele jogurty s medom alebo s cukrom podľa chuti a pridáme vychladený puding,trošku červenej farby na potraviny a pár kvapiek punčového aroma.Dáme do zmzlinovača.Kto má rád ,nakoniec si pridá hrozienka namočené v koňaku.

89) LAHODA Z JIHLAVANKY (jitula) :1 vrchovatá polévková lžice instantní kávy jihlavanka ( určitě jde i jiná značka), se zaleje asi 100 ml horké vody a nechá se vychladit. a potom: 120ml šlehačky 2 pl. cukru, tu vychlazenou kávu ,a asi 100ml mléka( já dala od oka) se namixuje a dá vychladit do lednice( dávám do malého chladáčku co je v lednici nahoře do druhého dne), Po vychlazení jsdem mixovala asi 20 minut, a krásně nabyla a zhoustla.

88) CITRÓNOVÁ (ojunka) :bílý selský jogurt 400ml,vanilkový desert,250ml mléka,100ml šlehačky,vanilkový cukr,3pl cukr krupice,šťáva z 1citronu,trochu citronové kůry

87) TVAROHOVO-SMETANOVÁ (Želka) :Synček chcel zelenú,ale nepodarilo sa mi kúpiť sirup,tak som použila potravinovú farbu. Použila som 1 smotanu na šľahanie,tú som vyšľahala a dala do chladničky.Vymiešala som 1 tvaroh,cukor a vanilkový cukor podľa chuti a 1 zakysanú smotanu , trošku zelenej farby na potraviny.Potom som primiešala šľahačku a dala do zmzlinovača.

86) MERUŇKOVÁ, PAŘÍŽ, VANILKOVÁ (cinie) :1. Meruňková: 450 g kefír milk meruňka /Lidl/, 2 jogurty florián meruňka, 100 ml sirupu pomeranč /normální šťáva z Penny/, 50 ml limetkové citronky, 2 vrchovaté lžíce prášku na přípravu zmrzliny /dá se nahradit šleh. dezertem/.
2. Paříž: 1/2 l pařížské šlehačky, 1 hustá zakysaná smetana, 1 kelímek mléka /použila jsem od té smetany/, 2 vrchovaté lžíce prášku na přípravu zmrzliny.
3. Vanilková: 4 vanilkové jogurty dobrá máma, 100 ml vajčného likéru, 200 g tekuté šlehačky, 2 vrchovaté lžíce prášku na přípravu zmrzliny, 150 ml mléka, 1 lžíce limetkové citronky. Každou zmrzku jsem nejprve mixla, nechala vychladit v lednici a potom nalila do zmrzlinovače.

85) JAHODOVÁ a JOGURTOVÁ (cinie) :Jahodová: 250 g čerstvých jahod,1 tekutá šlehačka, 1 van. cukr, 1 jahodový dezert v prášku, 1 PL citronky, dolít mlékem cca 200 ml Jogurtová: 1 velký obyč. jogurt, 1 tekutá šlehačka, 1 PL citronky, 1 van. dezert v prášku, 1 van. cukr, opět dolít mlékem cca 200 ml Vše jsem dala do mixéru a pak nechala v plast. nádobě vychladit v lednici a potom šoupla do zmrzlinovače.

84) JAHODOVÁ (Damina) :250 ml mléka,1 šlehačka v prášku Amylon, 1 lžíce vanilkového pudinku, 1 velký jahodový jogurt (400-500 g), cca 300 g jahod,2 – 3 lžíce cukru. Jahody částečně rozmixujeme s cukrem a dáme stranou, mléko mixujeme se šlehačkou a lžící vanilkového pudinku, přidáme jahodový jogurt, krátce mixneme, vlijeme zpět jahody a případně dosladíme. Dáme do zmrzlinovače na cca 20 minut. Tuhá byla akorát na jídlo. Po půlhodině ve zmrzlinové nádobce v lednici ztuhla tak, že se daly krásně tvarovat kopečky.

83) JAHODOVÁ MŇAKA ZA DVACKU (Shineon) :1 gelaretka s jagodovou příchutí (LIDL, 6,90), 200 gr jahod (LIDL půl kila za 35), udělat Gelaretku podle návodu (svařit půl litru vody, vsypat prášek a míchat, dokud se nerozpustí, NEVAŘIT), rozmixovat jahody a dát mrazit do zmrzlinovače. Dávala jsem poměrně teplé, míchalo se to cca 45 minut, nevím, jestli by to šlo do těch "namražovacích" strojků. Vznikne mražená pěna, která docela dlouho drží tvar....

82) ŠMOULOVÁ (Anndy) :300 ml mléka,2 lžíce cukru,1 vanilkový cukr,1 lžíce citronky přivedeme k varu...zvlášť smícháme: 2 žloutky,1 lžíci Gustinu,200g smetany na šlehání a přilijeme do horkého mléka. Za stálého míchání necháme projít varem, odstavíme a za občasného míchání necháme vychladnout. Pak přimícháme trochu modré gelové barvy

81) VODOVÁ CITRÓNOVÁ (hekute) :1/2 l vody,120-150 gr cukru, šťáva ze 3 citronu - kůra z jednoho,150ml nízkotučný neslazený jogurt Do 1(4 l vody vsypeme cukr , nastr.citr.kůru a uvedeme do varu.Odstavíme - vychladíme./já jsem tohle udělala večer a tento sirup i s citr.kůrou nechala do dnešního rána v lednici- kůra se tam dobře vyluhovala/Do druhého 1/4 l studené vody vlijeme šťávu z citronů-smícháme obě tekutiny, přecedíme přes jemné sítko a vlijeme do strojku.Během míchání jsem přidala jogurt.Je lehká a téměř " dietní"

80) SKOŘICOVÁ (hekute) :4 dcl mléka, 2 dcl dom.kefíru,smetanové capuccino,šlehačka v prášku,2 lžíce medu,2 lžičky mleté skořice.Postup : 6-8 KL - capuccina zalijeme 2dcl vřelého mléka, necháme zchladnout.Do dalších 2 dcl mléka vsypeme šlehačku - rozmixujeme, přidáme vychlazené capuccino,kefír, med, skořici a opět promixujeme.Nalijeme do zmrzlinovače a mrazíme.

79) JAHODOVÁ (rendula) :1 jahodový kefír 0,5l,400gr mraž. jahod,3 vanilk. cukry,1 kys. smetana 200gr a vanilkový dezert Amylon,vše umixováno dohromady

78) BANÁNOVÁ (hekute) :4.5dcl mléka,1/2 balíčku banánového pudinku,šlehačka v prášku,2 dcl mléka,2-3 banány,cukr dle chuti/dala jsem do mléka s pudinkem 2PL lžíce krystalu, citronka 1-2 PL Ze 4,5 dcl mléka a pudink.prášku uvaříme řídký krém.Dáme ho vychladit.Do mixeru nalijeme 2dcl studeného mléka, vsypeme šlehačku v prášku a mixujeme asi 3 min.do zhoustnutí, pak přidáme na kousky banány, a vychlazený pudink.krém. Mixujeme do hladka.Nalijeme do zmrzlinovače a hotovo.Tahle zmrzlinka je jemná a hladká...vynikající / domražovala jsem ji chvíli ještě v mražáku

77) PRALINKA (vyžlička) :450g bílého jogurtu,půl skleničky mléka,šlehačkový dezert za studena,vanilkový cukr,1PL cukru,200g jahod,2PL likéru Rumové pralinky.Moc lahodná!..

76) ČOKOLÁDOVÁ (ojunka) :čokoládový desert,200ml mléka,200g zakysanky, 200ml trvanlivá šlehačka v krabičce. 1/2 jogurt Cremoso, vanilkový cukr, krystal cukr dle potřeby,3 čl kakaa,čokoládová rýže.Nechala jsem domrazit v mrazáku asi 1hod a už jsem mlsala

75) POMERANČOVÁ (azdenka) :Vyšľahala som 250 g smotany s 2 vanilk.cukrami,pridala zvyšné pomazánkové maslo bez príchute 70 g(keď sa pridáva do falošného tiramisu prečo nie aj do zmrzky)šťavu z 3 pomarančov asi 300 ml,250 ml ochuteného acidofilného mlieka s pomarančovou alebo vanilkovou príchuťou,3-4 PL prášk.cukru podľa chuti,3 kvapky pomarančovej arómy naliala som do nádoby šupla do mrazničky a sem tam premiešala.

74) BANÁNOVÁ (sesi1) :2 banány, 200ml kefíru, 350g zakysané smetany, 2lžíce medu, vše rozmixovat a zmrazit.

73) VANILKOVÁ (sesi1) :2žloutky + 2dcl mléka 2-3PL medu za stálého šlehání přivézt k varu,nechat vychladnout,přidat vanilkové aroma,2dcl kefíru a 300g zakysané smetany. Promíchat a dát do zmrzlinovače.(používám domácí kefír a zakys.smetanu-nechám kefír přes plátno překapat a je zakysanka)

72) LÍSKOOŘÍŠKOVÁ (Vlasta35) :200ml šlehačky, 300ml mléka, 100ml kefíru od chrchlíků, 3 šlehačky v prášlu z Lidlu za 5,90, 3 lžíce mouč. cukru, tresť lískooříšková - trochu, kys. smetana, všechno jsem rozmixovala v mixeru a nalila do nového zmrzlinovače

71) ZMRZLINOVÉ SENDVIČE (vyžlička) :Piškot:6vajec,180g cukru,50g oleje,z 1 pomeranče kůru,100g hladké mouky,50g kakaového prášku.Vejce vyšleháme s cukrem,přidáváme postupně olej,kůru,mouku,sníh.Vychladlý piškot rozkrojíme,namažeme zmrzlinou mírně povolenou,(měla jsem zbytky zmrzlinek v mražáku)a přiklopíme druhou polovinou piškotu,navrch ozdobíme podle svého,dala jsem šlehačku a polila višňovou polevou,nejlepší je čoko poleva.Poleva:200ml mléka,210g tmavé čokolády,30g medu,30g másla-mléko,máslo a med přivedeme k varu,stáhneme teplotu a do směsi za stálého míchání rozpustíme čokoládu,ta se již nesmí vařit!Vypadá moc hezky a barevně,když střídavě dáte aspoň tři druhy zmrzliny ještě chybí jahodová,tu už jsem neměla.

70) JAHODOVÁ a BANÁNOVÁ (Anndy) :1 malý kelímek bílého jogurtu,1 malý kelímek smetany na šlehání,1 malý kelímek mléka,1 jahodový dezert Amyl,1 lžíce krystalového cukru,1 lžíce citronky,několik jahod nakrájených na větší kousky přidat během míchání ve zmrzlinovačiU banánové jsem dala dezert Amylon vanilkový a během míchání ve zmrzlinovači přidala na kolečka pokrájený 1 banán Tahle konzistence je ale po 1h v mrazáku (přendala jsem do plastové misky)

69) STRACIATELLA (ben3) :2 jogurty Stracciatella,1 šlehačka bez cukru Dr.Oetker ušlehat Vše smíchat, nechat vychladit. Dát na 25 minut do zmrzlinovače.

68) SMETANOVÁ S PERUÁNSKOU TŘEŠNÍ (vyžlička) :250g smetany na šlehání,150g zakysanky,1PL citronky,1PL cukru,150g physalisu,60g dezert v prášku vanilkový(amylon),půl sklenice mléka.

67) Z LÍSKOVÝCH OŘÍŠKŮ (prokle) :100 g lískových oříšků opražit na suché pánvi a zbavit slupek.V mixeru rozmixovat co nejjemněji s 250ml mléka, přendat do hrnku ,uvést do varu, odstavit a nechat zchladnout.Chladné přecedit zpět do mixeru, přidat jednu šlehačku Dr.Oetkera ,jednu tekutou šlehačku,150 ml zakysané smetany ,jeden vanilkový cukr a asi lžíci cukru/ podle obliby sladkého/.Mixujeme asi tři minuty na nejvyšší rychlost.Nalejeme do zmrzlinovače a necháme asi 30 minut pracovat.Chtělo to trochu víc, ale nedočkavé mlsné tlamičky nedaly jinak.

66) OŘÍŠKOVO-NUGÁTOVÁ (rendula) :1 vanilkový dezert v prášku-Oetker,1 šlehačku,trošku mléka,2 van. cukry,1 tvaroh-ten bych asi příště klidně vynechala,ale zase to díky tomu hodně nabyde,a 1 hrnek mletých vlašáků. Zchladit,uzmrzlinovat-díky tomu dezertu to je super tuhé,a po umíchání jsem odebrala půlku,dala do misky a do druhé půlky přidala 3 lžíce nutelly,a dodala do misky zamrazit,příště dám nutellu do celé zmrzky

65) JAHODOVÁ (bábrle) :200g mražených jahod,150g cukru,1 zakysaná smetana,1 tvarohový dezert i s ovocem,2 lžíce citronové šťávy. Jahody necháme rozmrznout, přidáme cukr a rozmixujeme. Zcedíme, přidáme ostatní přísady a umícháme.

64) CITRÓNOVÁ (eva.sv) : 1 smetana na šl., 1 bílý jogurt, 2 vanilkové cukry, 1 lžíce moučk.cukru, štáva z 1a1/2 citronu.

63) JAHODOVÁ (hekute) :Dobrá klasika: 300-400gr mraž.jahod,1 plechovka salka, 100gr kysané smetany,150gr tvarohu,šťáva ze dvou citronů.Rozmixováno a mraženo v mražáku/ páč zmrzlinovač nevlastním / -v průběhu mražení několikrát promícháno.Naspod poháru jsem dala lžičku dom.jahod.džemu a taktéž rozmíchaným džemem maličko přelito nahoře.Mňamka...

62) ZMRZLINA Z KYSANÉHO NÁPOJE (Filomena) :450 g Acidofilo - kysaný vanilkový nápoj, 2 dl mléka, 15 g vanilkový pudink bez vaření Créme Olé od Dr. Oetker. Příště bych přidala ještě cukr nebo spíš vanilkový cukr. Vše jsem smíchala, pudinkový prášek trochu prošlehala a vlila do zmrzlinovače, za 10 minut bylo hotovo. Zmrzlina byla mírně nakyslá a taková dietnější, nebo jak to nazvat :-))

61) ČOKOLÁDOVÁ (ben3) :100ml šlehačky ušlehat a vmíchat do směsi: šlehačkový čoko-dezert Dr.Oetker, PL kakaa, 500ml bílého jogurtu, lžíce nastrouhané čokolády, lžíce cukru, našlehat, vychladit (já dala 2lžíce kakaa a do dezertu přidala 150ml mléka zdálo se mu to totiž moc husté jogurt jsem měla smetanový)

60) MALINOVÝ SORBET (itula) :SUROVINY: 350 g malin, 100 g cukru,50 g citronové šťávy, 200 ml smetany. POSTUP: jednoduchý- všechno smíchat a nechat zamrazit.

59) BORŮVKOVÁ S PODMÁSLÍM (jakubi) :300 ml podmáslí, 3 lžíce moučkového cukru, miska zmrazených borůvek, ušlehaná šlehačka (250 ml)

58) VANILKOVÁ S CITRÓNEM (prokle) :250 ml šlehačky, 250ml mléka, jeden šlehačkový vanilkový dezert Dr.Otkera, jedna šlehačka v prášku, cukr dle chuti /já dala 2 lžíce/ a šťáva ze dvou citronů.Směs ušlehat v mixeru , přendat do zmrzlinovače a nechat dělat asi 20 minut.

57) BORŮVKOVÁ (pečinka) : 250ml šlehačky,1 bílý jogurt,1 zakysaná smetana,2 lžíce mouč.cukru,1 vanilkový cukr,200g borůvek

56) JAHODOVÁ DOBROTA (vyžlička) : 300ml zakysané smetany,100ml šlehačky,150ml mléka,půl balíčku jahodového pudinku,vanil. cukr,2PL cukru,1KL citronky,400g rozmixovaných čerstvých jahod.vše jsem rozmixovala ,dala do zmrzlinovače,10min. míchala ani jsem nedávala do mražáku hned jsem dávala do mističek,je tužší a kdybych dala na půl hod. do mražáku šla by kopečkovat,ale takhle chutná více.

55) JOGURTOVÁ (ben3) :500g jogurtu BONI s broskví a maracujou,1 šlehačka v prášku Dr.Oetker,150ml mléka,100ml kefíru,1 lžíce práškového vanilkového pudinku(rada od Anndy) citronová šťáva podle chuti.Šlehačku ušlehat podle návodu na obalu, smíchat jogurt s pudinkovým práškem a citronovou šťávou a jemně vmíchat ušlehanou šlehačku. Nechat vychladit a nalít do zmrzlinovače.Nechala jsem šlehat 25 minut a měla skvělou konzistenci ke konzumaci.Chuťově zatím nejlepší tzn. SKVĚLÁ Cena za kopeček vychází na 2,40kč.

54) ANANASOVÁ (tojeschválnost?dík) :Kompót s kolečkami. 5 koleček som ponorným mixérom mixla na kašu, 2 kolečka na drobno pokrájala. Strčila som na chvilku do mrazáka . 1 šlahačku vyšľahať s polovicou šľahačkového vanilkového dezertu,pridať cukor podľa chuti,ochutnávať, pridať ananásovú kašu a pol kyslej smotany 100g,1 PL citronovej šťavy a podľa hustoty a potrebného množstva doliať asi 1 dl mlieko.Toto množstvo stačí aj na 1l nádobu. Na môj z kaufu mi zostalo asi 200 ml zmesy ešte. Pridám zbytok dezertu dolejem ešte mlieko a bude druhá. Tie nakrájané kúsky ananasu som vsypala do strojka až už bola masa skoro hotová.

53) ZMRZLINA MARGOT (cinie) :1 šlehačka 33%,1 van. cukr,1/2 zakysané husté smetany,1 lžíce citronky,1 lžíce rumu,1,5 lžíce prášku na přípravu zmrzliny,trochu mléka,vše rozmixovat a potom přidat 1/2 nastrouhané čokolády Margot, nechat vychladit a nalít do zmrzlinovače....právě jsem si ji namíchala a úžasně to voníííí

52) ZMRZLINOVÁ SMRŠŤ (cinie) :
Višňová: 1 višňový jogurt CREMOSO 330 g /jen Penny/,1 šlehačka 33%,1,5 vrchovaté lžíce prášku na přípravu zmrzliny,1 lžíce citronky

Banánová: 1 šlehačka 33%,1 banán,dolít mlékem,1 lžíce citronky,1,5 vrchovaté lžíce prášku na přípravu zmrzliny

Zmrzlina Velvet: 1 šlehačka 33% 1 van. cukr 1/2 zakysané smetany /husté/ 1 lžíce citronky 1,5 vrchovaté lžíce prášku na připravu zmrzliny 1,5 lžíce instantní kávy Velvet

Ovocná: 1 šlehačka 33% 1 van. cukr 1/2 zakysané smetany 1 lžíce citronky 3-4 vrchovaté lžíce mraženého ovoce /lesní směs/ 1,5 vrchovaté lžíce prášku na přípravu zmrzliny

Jahodová: 6-8 velký čerstvých jahod 1 šlehačka 33% 1 van. cukr 1 lžíce citronky 1,5 vrchovaté lžíce prášku na přípravu zmrzliny trochu mléka

Pistáciová: 1 van.cukr 1 šlehačka 33% 1/2 zakysané smetany 1/2 dcl mentolového sirupu /Penny/ 1,5 vrchovaté lžíce prášku na přípravu zmrzliny trošku mléka můžete do ní přidat rozinky namočené v rumu =višňová, vše na 700g, zmrzlinový základ z Makra

51) SMETANOVO-BRUSINKOVÁ (vyžlička) : 400g zakysané smetany,250g smetany na šlehání,1vanilkový cukr,1PL cukru,1malý kompot brusinek,poleva karamelová je lahodně nakyslá!

50) JOGURTOVÁ OVOCNÁ (Anndy) :vyšleháme 250 ml smetany (30%),přidáme 1 lžíci vanilkového pudinku v prášku,1 vanilkový cukr,1 lžíci krystalového cukru (asi podle druhu ovoce a své chuti),1 velký bílý jogurt (500g) vše vyšleháme a pak jemně vmícháme libovolné ovoce - já dala velký krájený ananasový kompot (bez šťávy) Necháme vychladit, pak dáme do zmrzlinovače na cca 10 minut. Krásně se našlehá. Přendáme nej do plastové nádoby a dáme aspoň na 1h zmrazit

49) OVOCNÁ (Filomena) :1,5 dl vody, 1 dl mléka, 20 g cukru, 15 g vanilkového pudinkového prášku Créme Olé od Dr. Oetkera - pudink bez vaření, 200 g broskvového kompotu - nálev i ovoce pokrájené na malé kousky, místo šťávy z 1/2 citronu jsem dala pár kapek citronového aroma od Dr. Oetker a do směsky jsem přidala malinko nálevu z kompotu - 2-3 lžíce. Neměla jsem citron :-( Tekutiny jsem dala do misky + cukr a pudinkový prášek, šlehala jsem metličkou zhruba 3 minuty, přidala nakrájené ovoce a vlila do zmrzlinovače, do 10 minut byla hotová. Zmrzlina je velmi osvěžující, je taková vodovější, není tam smetana, ale já takové budu dělat, moc mi chutná, možná uberu ještě cukr.Dávka je tak asi 2-3 porce,spíš ty 2, doporučuju dávku zvýšit.

48) ČOKOLÁDOVÁ (Anndy) : ve vodní lázni rozpustit 100g čokolády a nechat pak ve studené lázni za občasného promíchání vychladnout. V mixéru rozšlehat 300 ml mléka (já dala sójové) s 1 čoko Dezertem Oetker,pak přidáme vychladlou čokoládu,200g 30% smetany ke šlehání,1 lžíce cukru,1 lžíce vanilkového pudinku v prášku (vyzkouším, co to udělá),1 lžíce citronky

47) MERUŇKOVÁ a KAKAOVÁ (ojunka) :meruňková-250ml nízkotučného kefírového mléka,200ml bílého jogurtu,1pl Solamylu,2pl krystal cukru, vanilkový cukr, málá sklenička dom. meruňkové marmelády Kakaová- 250ml nízkotuč. kefírového mléka, 200ml bílého jogurtu, 50ml mléka, 1pl Solamylu, 1kakaový dezert v prášku, 3pl krystal. cukru/ má to chuť kakaového pribiňáku/

46) BORŮVKOVÁ (svabe) :1 vanilkový dezert dr.etker,1 šlehačkia v prášku 450ml mléka,1 klasická šlehačka,350 g borůvek(dala jsem mražené)3 lžíce cukru,1 borůvkový jogurt florian.

45) KIWI SORBET (I.v.k.a) :Svaříme 150g cukru krupice s 200ml vody na hustý sirup. Rozmixujeme 400g dužiny z kiwi, přidáme svařený sirup, 3 lžíce citronky. Promícháme. Dáme do mrazáku a průběžně promícháváme. Na mě to bylo dost sladké, tak jsem si to zalila Doratem :-))

44) ŠVESTKOVÁ (evina26) :Do mixeru jsem dala 13 zmrzlých švestek,5 lžiček třtinového cukru,1/3 vaničkového tvarohu,malý hrnek houbičkového kefíru,trochu šlehačky a dolila mlékem od kravičky na objem 850ml. Ve zmrzlinovači míchala 20minut a byla výborná. Není moc sladká,spíš osvěžující. Kdo rád sladké,přidat cukr.

43) Karamelová smetanová poleva (itula) : Ingredience: smetana ke šlehání 250 ml cukr krupice 250 g Do kastrůlku nasypeme cukr a za stálého míchání ho necháme zkaramelizovat na světle hnědou barvu. Pozor, abychom ho nepřipálili. Když se cukr úplně rozpustí a nejsou v něm hrudky, vmícháme smetanu. V tomto okamžiku začne poleva pěnit, prskat a srazí se na hroudu. Ta se ale během dalšího míchání rozpustí na hladký krém. Karamelovou smetanovou polevu necháme vychladnout a dál používáme podle vlastního uvážení. V lednici vydrží karamelová poleva minimálně týden.

42) BANÁNOVÁ (budulinka2) :Dala jsem dva banány,1 šlehačku,2 lžíce medu a 1 lžíci citronky.

41) BORŮVKOVÁ A STRIACATELLA zmrzliny (ojunka) : 1 vanilkovy dezert v prášku,1 šlehačka z kelímku a mléko dle navodu na sáčku (250ml) - ušlehat, přidáme cukr asi 4pl a zašleháme. Potom jsem rozdělila na polovinu, do jedné půlky jsem přidala tvaroh z vaničky s příchutí straciatella a čoko rýži,do druhé poloviny zakysanou smetanu a asi 5lžic ještě zmrzlých borůvek

40) KAKAOVÁ (Anndy) : Rozmixovat 1 vanilkový šlehačkový dezert nebo čokoládový spolu s 300 ml mléka,pak přidat 250 ml 33% smetany na šlehání,zase chvilku šlehat, pak přidat 2 lžíce kakaa a 150 ml bílého jogurtu.

39) ZMRZLINKA (Želka) :250g tvarohu, 200 ml zakysané smetany, 5 lžic moučkového cukru nebo medu . Do tmavé - s Nuteloujsem přidala 5 lžic Nutely a dala jen 2 lžíce cukru.

38) ČOKOKORNOUTY (svabe) : Dělala jsem čokoládovou zmrzlinu tak,že jsem 1 šlehačku svařila den předem s 200g čokoládou na vaření,druhý den jsem vyšlehala 2 šlehačky bílé a tu s čokoládou,přidala 2 lžíce cukru,1 vanilkový cukr a 1/2 Salka (sladké kondenzované mléko),pořádně jsem to vyšlehala a pak jsem vmíchala 100g čokoládu nasekanou na kousky a dala zmrazit,zmrzlinovač nemám.Až byla zmrzlina tužší,tak jsem ji naplnila do kornoutů a zabalila do alobalu a dala ještě do mrazáku. Když zmrzla,tak jsem každou namočila do čokolády, musí to být ale rychle, to čokoláda hned ztuhne, jinak stýká, jako mě, ale je to moc dobré.

37) VANILKOVÁ (tojeschválnost?dík) : 1 vanilkový dezert jsemm trochu šlehala s 1 šlehačkou a asi 1OO ml mléka. Rychle to houstlo, přidala jsem 2 lžíce moučkového cukru a 1 ,145g smotanového vanilkového jogurtu,1 lžičku citronové šťávy a vše smíchat.

36) CITRONOVÁ (kvetka.tp) : 250 ml zakysané smetany (Zott),250 ml smetany ke šlehání 33% (Olma),200 ml plnotučného mléka,1 vanilkový desert v prášku (Amyl),3 lžíce cukru,50 ml citronového sirupu (Bonny).

35) SMETANOVO - KÁVOVÁ (alikvap) : Ušlehat 1 šlehačku, pak vmíchat 1 zakysanou smetanu,2 lžičky Nescafe rozpuštěného v trošce horké vody a 2 plné lžíce cukru

34) ZMRZLINA VAJEČNÝ KOŇAK (Jehlička) :Základ na zmrzlinu koupený v Makru,přidá se jenom voda,vyšlehá se,nechá se v lednici asi 2 hodiny vychladit,nalije se do zmrzlinovače,udělá zmrzlina a pak se zbaští

33) CITRÓNOVÁ ZMRZLINA (pečinka) :250 ml šlehačky,200 ml mléka,2 šlehačky v prášku,3 lžíce cukru,šťáva ze 2 citrónů

32) ČOKOLÁDOVÁ ZMRZLINA (itula) :INGREDIENCE: 50g kakaa, 100g cukru, 375ml mléka, 375ml šlehačky, 6 žloutků, 100g čokolády, 3PL kávového likéru /nemusí být/. POSTUP: Kakao smícháme s polovinou cukru, přidáme mléko a stále mícháme do zhoustnutí. Zbytek mléka + šlehačku dáme ohřát, když začne vařit přidáme krém z kakaa a vaříme cca 1-2 min. za stálého míchání. Žloutky + druhou polovinu cukru vyšleháme do pěny, přidáme naběračku vařeného krému, promícháme a přidáme do zbytku krému, ještě 1-2 min. povaříme. Odstavíme a přidáme čokoládu + likér, teplé můžeme přecedit, ale nemusíme, necháme ochladit a dáme do mrazáku. Místo likéru je dobrý i koňak nebo rum, ale dávat nemusíte nic. Je výborná.

31) SMETANOVO-VIŠŇOVÁ (vyžlička):25Oml šlehačky,150ml zakys. smetany,25Oml tvarohu,trochu mléka,1 vanil. cukr,50g cukr moučka,vypeckované kompotové nebo mražené višně nakrájené na kousky.

30) TVAROHOVÝ MÍŠA pro alergickou dcerku (Anndy) :150 ml sójového mléka,400g nízkotučného tvarohu ve vaničce,200g zakysané smetany,2 vanilkové cukry Konzistencí točená zmrzlina - jde na obrázku vidět. Ale chuťově bomba!

29)JAHODOVÁ S PRIBINÁČKEM (patek) :1 plechovka mléka Tatra zahřát, přidat 5 lžic sušeného mléka a ponorným mixérem smíchat v druhé misce 2 velké vanilkové Pribináčky,1 kysanou smetanu,250g pomačkaných jahod,5 lžic moučkového cukru,jemně smíchat a přidat k mléku,do směsi nakonec zamíchat 1 sáček dle návodu připravené práškové šlehačky dr.Oetker

28) ČOKOLÁDOVÉ MAGNUM (KaJaMi) :V jedné nadobě smícháme 100ml smetany+4 žloutky a nad vodou vymícháme do husta. Poté ve druhé nádobě mícháme 200ml smetany s 5dkg cukru a celou čokoládu na vaření, dokud se nerozpustí. Obě směsi smícháme do hromady a necháme vychladnout. Cca 5min šleháme a pak vlijeme do zmrzlinovače.

27) MALINOVÁ (budulinka2) : 1OO g zmrazených malin,1 velká odměrka od pekárny moučk. cukru,8O g šlehačky

26) BANÁNOVÁ II. (sesi1) : 3OOml mléka,1banán,1lžice medu banán rozmačkaný,smíchaný s mlékem a medem. Zmrzlinovač našlehá sám

25) ROZINKOVÁ ZMRZLINA (cinie) :150 ml bílého jogurtu,250 ml smetany na šlehání 33%,100 g namočených rozinek v rumu,100 g moučk. cukru,40 ml mléka,10 ml rumu

24) MERUŇKOVÁ ZMRZLINA (cinie):1 tekutá šlehačka 33%, 250 g tučného tvarohu ve vaničce, 2 PL lžíce domácího meruňkového džemu, 3 KL moučkového cukru, 1 sáček vanilkového dezertu


23) ZMRZLINA od sindyy : Smíchala jsem trochu moučkového cukru, 1 zakysanou smetanu, 1 tvaroh. Do umělohmotné misky jsem na dno dala rozpuštěné ledové kaštany v mikrovlnce, na to hmotu z tvarohu, zase trochu rozpuštěných kaštanů a dala jsem to do mrazáku. Občas to takhle dělám, je to mňamka a tak za hodku je to zmrzlý a k jídlu, tak vyzkoušejte,příprava zabere tak max. 10 minut a je to fakt jedlý!


22) ZMRZLINA NUTELLA (itule) :SUROVINY: 300g nutelly, 1 PL kakao Nesquik, 1 PL mléka, 2 zakysané smetany, 2 šlehačky, 1 PL rumu, 1 vanilkový cukr. POSTUP: V mléku rozmícháme kakao,přidáme nutellu a zakysanky a vyšleháme. Šlehačky vyšleháme s cukrem a rumem /nemusí být/ a přimícháme ke směsi, prošleháme do spojení a dáme do mrazáku, po cca 1 hod. promícháme.


21) ČOKOLÁDOVO-TVAROHOVÁ (kvetka.tp) :250 ml šlehačky,100 ml kysané smetany, 50 ml mléka, 200 g tučného tvarohu,1/2 čokolády na vaření,70 g moučkového cukru,2 vanilkové cukry.Dávka na 700 ml


20) BANÁNOVÁ (ben3) : 500g banánů bez slupky 200g šlehačky,100g mléka,šťáva z 1 citrónu,1 vanilkový cukr (tentokrát jsme trochu zhřešili) Postup: Oloupané banány nalámeme do mixéru, přidáme šlehačku, mléko a vanilkový cukr a dobře rozmixujeme. Během mixování přilijeme citrónovou šťávu. Dáme vychladit do lednice. Prošleháme a nalijeme za chodu do zmrzlinovače a necháme šlehat asi 20 minut. Zmrzlinu tvoří přibližně 63% pevný podíl, proto je jí méně. Množství bylo na 12 velkých kopečku. Banány byly dost sladké a proto byl vanilkový cukr jenom na ovonění. Cena jednoho kopečku je asi 2,60 kč při cenách 500g banánů 11,50 kč,šlehačka 14,90 kč,mléko 1 kč,citrón 2 kč,van.cukr 1,80 kč - Celkem 31,20 kč


19) DIA kakaová (ben3):250g tvaroh ve vaničce,350g zakysaná smetana,150g mléko,1 neslazená šlehačka v prášku Dr.Oetker,6 vrchovatých lžiček kakaa,3 vrchovaté lžičky sladidla Vitar Sweet Postup: Všechno dáme do mixéru a asi 5 minut necháme rozmixovat na hladký řídký krém. Dáme do ledničky vychladit a nalijeme do zmrzlinovače, který má dobře namraženou nádobu a je v chodu. Tahle byla hotová už za 11 minut a musela jsem chvilku čekat se servírováním, tak se trošinku roztekla po okrajích. Chuťově hodně připomíná čokoládový Termix. Množství je asi 16 kopečku. Cena jednoho kopečku je asi 2,50 kč při cenách tvaroh Tesco 9,90 kč,1a 1/2 zakysaná smetana 15 kč,mléko 1,50 kč,šlehačka v prášku 8,90 kč,kakao 3 kč,sladidlo 1,50 kč Celkem 39,80 kč


18) KOŠÍČKY NA ZMRZLINU (ojunka) :100g cukru,100g mouky/ dala jsem napůl hladkou a polohrubou/, 100g bílků, 100g rozpuštěného másla. Uděláme těsto a na suché pánvi opečeme z obou stran. Potom dáme do misky a necháme ztvrdnout.


17) ZMRZLINKA (Uursik) :vanilkový dezert Oetker, 250 ml šlehačky 31%, půl kysané smetany, trochu mléka, 2 lžíce cukru a čokoládové drobky.


16) MALINOVÁ ZMRZLINA (rapa100) : 500ml šľah.smotana 330g jogurt biely 250g malin mrazené 3 lyžice kryš.cukor 1 van.cukor Smotanu vyšľaháme z cukrom pridáme rozmrazené maliny a nakoniec primiešame jogurt.Pri zmrazovaní som občas premiešala


15) DIA jogrtovojahodová (ben3) :350g rozmixovaných mražených jahod,230g jahodového jogurtu,220g šlehačky,2 vrchovaté lžičky sladidla Irbis červený Postup: Povolené jahody, jogurt, šlehačku a sladidlo rozmixujeme a dáme vychladit do lednice po dobu namražování nádoby do zmrzlinovače. Potom jsem všechno znovu prošlehala (ručně) a nalila za chodu do zmrzlinovače. Nechala jsem šlehat 25minut. Jsou toho 4 slušné porce o 4 kopečcích.


14) TVAROHOVO-KAKAOVÝ NANUK (ercicka) :250g jemneho tvarohu,200ml slahacky,5PL medu (alebo podla chuti),3cl kakaa,vanilkova aroma alebo struk -slahacku vyslahat -tvaroh s medom vyslahat, pridat kakao a vanilku a primiesat slahacku, naliat do formiciek a nechat zmrazit


13) ČOKOMÍŠA pro alergickou dcerku (Anndy) :200 ml rostlinné šlehačky Holé,50 ml sójového mléka,100g čoko na vaření,250g polotučného tvarohu Šlehačku jsem dala do robotu, nechala chvilku míchat, pak přidala mléko, čokoládu (ještě byla teplá) a po chvilce míchání přidala tvaroh.Dala jsem do plastové misky a do mrazáku, během 3h mražení několikrát promíchala.Hotové zmrzliny bylo 535g, řekla bych tak tři spíš menší porce (jsem zvyklá na pořádné kopce zmrzliny:-)) Sypala jsem čoko zdobením.Cenově tedy cca 500 ml vyjde na cca 50 kč


12) JAHODOVÁ (vesme) :30 dkg jahod, 13 dkg cukru, 1 lžíce citr. šťávy, 150ml smetany, 50ml mléka. Rozmixovat jahody a přidat ostatní. Znovu mixovat a pak zmrazit.


11) VANILKOVÁ DOMÁCÍ ZMRZLINA (itula) :INGREDIENCE:250 ml mléka, 250 ml šlehačky, 6 žloutků, 5 PL cukru, 1 vanilkový lusk nebo několik KL vanilkového cukru.POSTUP: Mléko a smetanu necháme projít lehce varem, přidáme vanilkový lusk, který přepůlíme a nožem vsypeme semínka, přiklopíme a necháme 10 minut odstát, kvůli té chuti vanilky. Žloutky utřeme s cukrem do pěny a přidáme hrnek směsi mléka a smetany, promícháme do sjednocení a vlijeme do zbytku mléka a smetany. Povaříme cca 3-4 minuty za stálého míchání. Ještě teplé přecedit, ochladit a dát do mrazáku v plastové nádobě. Je výborná, když přidáte 300-400 g propasírovaného ovoce, máte ovocnou.Propasírované ovoce přidáte přes cedník do mléka a povaříte.


10) ČOKOLÁDOVÁ ZMRZLINA (jakubi) :250 ml šlehačky, 50 ml mléka, 50g krystalu a 1 čokoláda na vaření (100g) - rozehřát v hrnku, až se čokoláda zcela rozpustí. Pak nechat trochu zchladnout, přimíchat 1 bílý jogurt (100-200g). Až to zcela vychladne, dáme míchat do zmrzlinovače na cca 25 minut.


9) DIA KÁVOVÁ ZMRZLINA (ben3) :Suroviny: 100ml vody, 1 kávová lžička Nescafé,150ml 12% smetany,1 šlehačka v prášku bez cukru Dr.Oetker,250g tvaroh ve vaničce,3 vrchovaté lžičky um.sladidla Irbis červený Postup: Kávu zalijeme 50ml horké vody a dolijeme 50ml studené vody. Nalijeme do mixéru, potom smetanu a nasypeme šlehačku v prášku. Necháme pořádně rozmixovat. Přidáme tvaroh a sladidlo a ještě jednou pořádně rozmixujeme. Nalijeme do misky s víčkem a necháme asi 5 hodin na mražáku. Po 1 hodině asi 3krát promícháme do hladka. Příště vyzkouším ve zmrzlinovači


8) ČOKOLÁDOVÁ A STRACCIATELA (itula) : ZÁKLAD: 3 šlehačky práškové od Oetkera, 300 ml tekuté šlehačky, 200 ml mléka, 1 kysaná smetana, 3 vanilkové cukry.POSTUP: Práškové šlehačky ušleháme s tekutou šlehačkou a mlékem. Vmícháme kysanou smetanu, ve které jsme rozmíchali vanilkový cukr. Prošleháme a rozdělíme na polovinu. ČOKOLÁDOVÁ - přidáme 5 PL instantního kakaa,5 PL rozpuštěné a trochu zchlazené čokolády, na posyp 50 g sekané bílé čokolády. STRACCIATELLA: přidáme 60- 100 g rozsekané tmavé čokolády, buď vmícháme nebo jen posypeme. Lžící tyto zmrzliny uložíme do plastové nádoby a dáme na cca 3 hodiny mrazit.Místo kysané smetany můžeme dát jogurt. Když chceme i ovocnou, rozdělíme na třetiny. A do jedné vmícháme 300g propasírovaného nebo na kousíčky nakrájeného ovoce.

7) ČOKOLÁDOVO-OŘÍŠKOVÁ (sesi1) :1šlehačka,1bílý jogurt,250ml kefíru,1OOg oříškové čokolády,70gcukru,50ml mléka Postup.čokoládu rozehřát s cukrem,přilít 50ml.mléka,nechat vychladnout. Ušlehat šlehačku, do vychladlé čokolády přidat jogurt,kefír,šlehačku,promíchat a dát do zmrzlinovače,nebo zamrazit.


6) Zmrzlina CAPPUCCINO (iv@) : 100g oříškového kapučína zalít a rozmíchat s 200ml horké vody. Přidat 90g cukru a po vychladnutí bílý jogurt, 33% šlehačku a asi 50g mléka. Pořádně mixnout a dát zmrazit.


5) SMETANOVÁ OVOCNÁ (iv@) :1 bílý jogurt (150g), 33% smetana, 250g ovoce, 150g cukru a dolít mlékem do 800g celkové váhy (asi 30-50g mléka) - vše rozmixovat a tenhle "koktejl" dát zmrazit. Do zmrzky s kiwi jsem přidala asi 2 lžičky citronové šťávy (citronky). Zmrzlina je výborná a díky jogurtu příjemně nakyslá


4) KOKOSOVÁ ZMRZLINA (itula) :SUROVINY:150 ml kokosového mléka, 150 g kysané smetany, 150 g šlehačky, 75 d cukru, 75 g bílé čokolády, 4 PL kokosové moučky, 1/2 KL vanilkové esence. POSTUP: šlehačku ušlehat, bílou čokoládu rozpustit a nechat trochu vychladit.Kokosové mléko + kysanou smetanu + cukr + vanilk.esence šleháme dokud se cukr nerozpustí a neudělají se bubliny na povrchu. Směs po troškách přidáváme do šlehačky a stále mícháme šlehačem. Přidáme rozpuštěnou čokoládu a kokos a krátce prošleháme.Dáme do plastové misky s víkem a na cca 4 hodiny dáme do mrazáku. Je toho necelý 1 litr.


3) DOMÁCÍ STRACIATELLA (rapa100) : 250g tvaroh,200ml šľahačková smotana,2 vajíčka,2 vanil.cukor,1 lyžica praš.cukor,kúsok čokolády

iv@ 2.4.2009 18:38

VYZKOUŠENÉ RECEPTY

iv@ 2.4.2009 10:05
 

Členové komunity

Celkem 399 členů komunity.
zozefka Ája56 Helili Sebenka lupra bo1973 misabenny Jitula IvaII Milena194 maruška1 ivca-p maza30 Bavory samsonite Darren AtaVR BlacTerra BelinaI Lvíček Čukotka radmilka vidua anula1234 luccino kote Korneli nicky Andrea1 Ričánek xyxyxy RenčaZl Irca1 lakeska keram levap T.Martasek

Správci diskuse



Přihlásit na tomto počítači trvale:
  Registrace
diskuse:
Diskusi založil(a): iv@
přispívání jen pro zaregistrované
Nástenka - Stát se členem
Členové diskuse - Členové online:
Nacházíte se v sekci:
Diskuse
Přečtěte si