Komunita diskuse: marmelády - džemy

Tuto diskusi založil(a): štáblice
Dne: 22.4.2009
Diskuse nyní obsahuje celkem 180 příspěvků. Za poslední den je zde 0 nových příspěvků.

Nástěnka

receptíky od Dr. Oetkera

veškeré ovoce mixuji než ho dám do pekarny

1. Džem ze směsi ovoce
1150g ovocné směsi (měrunky,ostružiny,jahody,maliny,rybíz,třešně,rebarbora a angrešt),1 balíček Gelfixu 2+1, 500g cukru
- meruňky omyjeme,necháme okapat,rozkrájíme napůl, vypeckujeme a najemno nakrájíme
-ostružiny opatrně omyjeme,odstraníme stopky a rozmačkáme
-jahody omyjeme, necháme okapat,odstraníme stopky a rozmačkáme(stejně vpostupujeme i s rybízem a malinami)
-třešně omyjeme, necháme okapat a odstraníme stopky,vypeckujeme
-rebarboru omyjeme(neloupanou)a jemně pokrájíme
-angrešt zbavíme stopek a zbytky okvětních lístků, omyjeme a necháme okapat a umeleme,br> postup:1150g ovoce smícháme s 1 balíčkem gelfixu2+1 a přidáme 500g cukru, Uvařený džem plníme do sklenic až po okraj.
2.Kiwi-pomerančový džem
500g oloupaných pomerančů,500g oloupaneho kiwi,1 balíček gelfix extra 2+1,500g cukru krupice
postup:pomeranče nakrájíme na malé kousky a roz,ělníme. K tomu přidáme malé kousky nakrájeného kiwi.Přimícháme gelfix 2+1 a za stálého míchání povaříme asi 3 minuty.Potom přidáme cukr,opět za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme 3 minuty, ihned plníme do sklenic až po okraj a uzavřeme.
3.Džem z jahod a švestek
500g jahod, 500g švestek(vypeckovaných),1 gelfix extra 2+1, 500g cukru,1 kl kyseliny cirtonové
postup:Opláchnuté plody odstopkujeme, nakrájíme na kousky nebo rozmixujeme.Švestky opláchneme a odpeckujeme.Nakrájíme na malé kousky nebo rozmixujeme a vložíme nejlépe do nízkého hrnce se širokým dnem. Z připraveného cukru odebereme 2-3 pl promícháme s gelfixem a poté s ovocem. Přidáme lžičku kys.citronové. za stálého míchání přivedeme k varu. Jakmile začne vše probublávat, přidáme za stálého míchání zbytek cukru. Vše opět přivedeme k varu a necháme za stálého míchání 1 minutu povařit prudkým varem.Odstavíme z plotny. Odebereme případnou pěnu a plníme do sklenic po okraj a ihned zavřeme víčkem. Používameli víčko se závitem otočíme na 5 minut dnem vzhůru.
4.Švestkový džem s vlašskými ořechy
900g vypeckovaných švestek,100ml červenýho vína nebo hroznového džusu,100g vlašských ořechů,1 balíček želirovacího cukru2+1
Švestky umyjeme,vypeckujeme a odměříme 900g. Nakrájíme na malé kousky,vložíme do hrnce a přivedeme k varu. Vyloupané vlašské ořechy nasekáme na drobnější kousky a odvážíme 100g. Ořechy spolu s cukrem přidáme do hrnce a za stálého míchání vaříme asi 3 minuty. Ihned plníme do sklenic které uzavřeme a otočíme na 5 minut dnem vzhůru.
5.Džem z hrušek,ananasu a manga
300g ananasu(čistá váha- 1menší),300g hrušek(oloupaných a bez jadřinců),400g manga(čistá váha- bez pecek asi 2 ks),1gelfix1+1,1150g krystalu cukru,1-2kl kyseliny citronové,4pl rumu
Z ananasu odkrojíme listy,rozčtvrtíme a vykrájíme dřevnatý střed.Poté ananas oloupeme.Odvážíme 300g a nakrájíme na menší kousky.Hrušky oloupeme, zbavíme jadřinců, odvážíme300g a nakrájíme na malé kousky.Mango oloupeme,odkrájíme od pecky, dužinu odvážíme a taky makrájíme.
V hrnci dobře promícháme s kyselinou citronovou. Z cukru odebereme 2 lžíce a smícháme s gelfixem.Přidáme k ovoci a za stálého míchání přivedeme k varu.Přidáme zbylý cukr, a vaříme 3 minuty za stálého míchání.Poté odstavíme.Podle chuti vmícháme rum a ihned plníme do sklenic.
6.Banánový džem
850g banánů,štáva z jednoho grepfrujtu asi 150ml,1/8l vody,1 balíček gelfixu1+1, 1kg cukru krupice, 4 lžíce rumu
Oloupané banány nakrajíme na malé kousky a vidličkou rozmačkáme.Přidáme štávu z grepfrujtu a vodu a vše důkladně promícháme.Přidáme gelfix smícháný s cukrem a za stálého míchání přivedeme k varu.Vaříme 3 minuty,stále mécháme.Poté odstavíme džem a přimícháme 4 lžíce rumu a plníme do sklenic.
7.Pomerančový džem
1kg pomerančů(asi8-10 ks),1 gelfix 3+1,350g cukru krystal
Pomeranče oloupáme.Jednotlivé dílky jemně nakrájíme a dáme do nízkého kastrolku se šírokým dnem.Gelfix promícháme s cukrem a poté zamícháme do pomerančů.Za stálého míchání přivedeme k varu a necháme 1 minutu povařit při vysoké teplotě.Odstavíme z plotny a plníme do sklenic.

štáblice 2.6.2009 11:41

pár adres na marmelády

www.labužník.com
www.chytrážena.cz
www.prima-recepty.cz
www.kuchařka.jednorožec.cz
www.voňavá kuchařka.cz

štáblice 28.4.2009 14:22

štáblice 26.4.2009 21:17

marmelády: čerpáno netu

veškeré ovoce mixuji než ho dám do pekarny

1. Marmeláda z dýně:
Použité suroviny:1kg dýně,1kg cukru krystal,1 anansová tresť,2 citrony, 1 Gelfix
Postup:Dýni oloupeme, vyjmeme semena, dužinu nakrájíme na kostky a zalejeme studenou vodou s jedním vymačkaným citronem. Necháme stát 24 hodin. Pak scedíme, dáme do kastrolu a podlejeme studenou vodou. Dusíme do měkka. Udušenou dýni rozmixujeme, přidáme cukr, šťávu z druhého citronu a přípravek Gelfix. Vaříme ještě asi 2 minuty a horkou marmeládu plníme do sklenic.

2. Jahodová marmeláda s banány:
Použité suroviny:50dkg jahod, 50dkg želírovacího cukru, 2ks velkého zralého banánu, 2 lžíce citronové šťávy
Postup:Jahody umyjeme, necháme okapat a rozmačkáme bramborových šťouchadlem na kaši. Dáme do hrnce přidáme cukru a zahříváme za stálého míchání, dokud se cukr úplně nerozpustí. Banány oloupeme, pokrájíme na drobné kousky a přidáme k jahodám. Povaříme asi 20 minut. Jahodový džem naplníme do předehřátých skleniček a zavíčkujeme.
3. Jahodová marmeláda:
Použité suroviny:25dkg jahod, 80dkg cukru,1 sáček želírovací přípravek,1/2 lžičky kyseliny citronové, 1/4 lžičky konzervační prostředek
Postup:Jahody omyjeme necháme okapat a rozmačkáme šťouchadlem na brambory tak aby zůstali i kousky. Jahodový protlak prudce za stálého míchání vaříme 5 - 10 minut od bodu varu. Přidáme ostatní přísady a dále vaříme dalších 10 minut. Jahodovou marmeládu naplníme do skleniček a zavíčkujeme.
4. Malinový džem:
Použité suroviny: 1kg malin, 400g želírovacího cukru Dr. Oetker - Extra 2:1
Postup:Čerstvé maliny pečlivě přebereme, ale neoplachujeme. Dáme je do hrnce a za občasného míchání je přivedeme k varu. Do horkých malin po částech vmícháme želírovací cukr a ovocnou hmotu asi 4 minuty vaříme. Provedeme zkoušku tuhnutí. Hotový malinový džem nalijeme do připravených sklenic, které po pečlivém uzavření otočíme dnem vzhůru a necháme tak do vychladnutí.
5. Meruňkový džem:
Použité suroviny:1kg vypeckovaných meruněk, 750g želírovacího cukru
Postup:Dobře vyzrálé meruňky omyjeme, vypeckujeme a velké plody pokrájíme. Vsypeme do širokého kastrole a zahříváme. Když se začnou vařit a uvolní se šťáva, vaříme je asi 10 min. Pak vsypeme želírovací cukr a za stálého míchání vaříme ještě 10 min. Vařící meruňkový džem nalijeme do skleniček, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladit.
6. Švestková marmeláda:
Použité suroviny:1kg vypeckovaných švestek, 1kg cukru,1 gelfix extra, 1 citron, 1 celá skořice
Postup:Švestky omyjeme a umeleme nebo rozmixujeme, smícháme se šťávou z citronu, přidáme celou skořici a balení Gelfix. Vše dáme vařit. Až ovoce pustí částečně šťávu, přidáme cukr. Vaříme do zhousnutí marmelády. Horkou ji plníme do sklenic, uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru.
7. Hrušková marmeláda:
Použité suroviny: 1kg hrušek, 1kg želírovací cukr, 2 lžičky kyseliny citronové, 2 lžíce rumu
Postup:Hrušky oloupeme, vyjadřincujeme, nakrájíme na kousky a společně s kyselinou citronovou rozvaříme. Přidáme želírovací cukr (pokud nemáme, můžeme použít i jiný přípravek pro marmelády s přídavkem cukru). Nakonec dáme rum a plníme do nahřátých sklenic.
8. Marmeláda z jablek a mandarinek:
Použité suroviny:1kg zralých jablek, 1kg mandarinek | 800g moučkového cukru, 300g surového třtinového cukru, 250ml vody, šťáva z citrónu
Postup:Oloupeme a nakrájíme jablka na plátky a ponecháme je v citrónové šťávě, aby zůstaly hezky bílé. Mandarinky oloupeme, vyndáme pecky, odstraníme blány a nakrájíme na kousky. Jablka vložíme do kastrolu, zalijeme vodou a zasypeme cukrem. Vaříme 15 minut. Pak přidáme mandarinky a třtinový cukr a vaříme dalších 35 minut. Naplníme do sklenic, zakryjeme a uchováváme v temnu. Tato zavařenina je vzhledově krásná, téměř průsvitná a báječně chutná.
9.Meruňkovo pomerančová marmeláda:
Použité suroviny:1kg meruněk, 250 g na kostky nakrájeného pomeranče, 50g sušených meruněk, šťáva z 1 citronu, 200ml vody, 1kg želírovacího cukru
Postup:Vypeckované meruňky nakrájet na čtvrtky a vložit do skleněné mísy. V míse je pokapat citronovou šťávou, promíchat a zakrýt.Cukr spolu s vodou svařit na sirup. Přidat meruňky a znovu přivést k varu. Nakrájené sušené meruňky a kousky pomeranče přidat do hrnce, uvést opět do varu a za stálého míchání vařit asi 25 minut. Naplnit do sklenic, pevně je uzavřít a nechat vychladnout.
10. Banánová marmeláda:
Použité suroviny:1kg banánů zralých, cukr, přípravek na džemy od Dr. Oetkera
Postup:1 kg zralých oloupaných banánů rozmixujte a podle návodu na obalu přípravku na džemy povařte s cukrem asi 1 minutu. Na kilo ovoce dejte půl kila cukru. Poté přidejte přípravek na džemy a povařte další minutu. Naplňte do malých skleniček, zavíčkujte. Možné je ještě nechat naplněné sklenice přejít varem, aby se skutečně zatáhly.
11. Rybízová marmeláda s třešněmi:
Použité suroviny:1kg rybízu,0,5-1 kg třešní, 1dl vody, 1 kg cukru
Postup:Rybíz a třešně omyjeme, zbavíme stopek a třešně odpeckujeme. Vložíme do kastrolu, podlijeme vodou a povaříme. Když vše změkne, přidáme postupně cukr a povaříme, až je džem zahuštěn, ale ne rozvařen. Horký plníme do vyhřátých skleniček, uzavřeme víčky, překlopíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Případně sterilujeme 20 minut při 85°C.
PS: jen pro pekarnu menší množství.

12. Jahodová marmeláda s rybízem:
Použité suroviny:1kg jahod, 500g červeného rybízu, 1kg cukru
Postup:Přebraný, omytý, okapaný rybíz prolisujeme a šťávu smícháme s cukrem. Jahody opereme, otrháme stopky i kalíšky, necháme důkladně okapat, vložíme do mísy a zalijeme rybízovou štávou s cukrem. Necháme do druhého dne stát. Přeložíme do kastrolu, postavíme na mírný oheň a 5 minut povaříme. Pak přecedíme a šťávu vaříme tak dlouho, až začne rosolovat. Během varu sbíráme pěnu. Do rosolující šťávy přidáme jahody a 3 minuty povaříme. Horký džem plníme do sklenic, uzavřeme je víčky a obrátíme dnem vzhůru, dokud nevychladnou.
13. Višňovo-jablečná marmeláda se skořicí:
Použité suroviny:60dkg višní,40dkg jablek, 1/2 lžičky skořice, 1 lžička kys. citronové, 1 Gelfix Klasik 1:1 , 1,12 kg cukru krupice
Postup:Odpeckované višně a očištěná jablka semeleme na masovém strojku. Dáme do hrnce spolu se skořicí, kys. citronovou a cukrem smíchaným s Gelfixem. Přivedeme za stálého míchání k varu a vaříme 5 minut. Vzniklou pěnu sebereme a ještě horkým plníme sklenice, otočíme vzhůru dnem. Tato marmeláda je chuťově vynikající, ideální na promazávání perníku či na lívance.
14. Rebarborová marmeláda:
Použité suroviny:1kg rebarbory nakrájené na kousky, 1 kg cukru krupice, 1 balení želírovacího přípravku
Postup:Reveň očistíme a nakrájíme na kousky, dáme do hrnce a zasypeme cukrem. Necháme 15 min. stát (pustí šťávu), pak přidáme želírovací přípravek a na mírném ohni rozvaříme. Horké plníme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme na 15 min. dnem vzhůru, pak otočíme zpět a je hotovo. Jednou jsem neměla želírovací přípravek, a šlo to i bez něj, byla trošku řidší, ale na palačinky jak dělaná.

15. Banánová marmeláda 2:
Použité suroviny::850g banánů (radši hodně zralé až přezrálé, dost zralé taky v džemu tak hezky nevoní), šťáva z jednoho grepu nebo citrónu (asi 150 ml. Když dáme citrón, trochu to naředíme třeba šťávou z jablek, aby to nebylo tak kyselé), 5 drobně nakrájených olpoupaných jablek, 1/8 l vody, 1 balení Gelfix klasik 1:1 od Dr. Oetkera, 1 kg cukru krupice (ale spíš méně, jen asi 750 g, my nemusíme tak moc sladké), 4 lžíce rumu (nebo jen pár kapek aroma, být nemusí, ale s ním marmeláda víc voní). POSTUP:Banány namačkáme vidličkou, přidáme šťávu z ovoce, jablka a vodu. Promícháme, přidáme Gelfix s cukrem, přivedeme k varu a vaříme 3 minuty, stále mícháme!! Odstavíme džem z plotny a přimícháme rum, nebo aroma. Horké ihned plníme do sklenic a uzavřeme. Obrátíme vzhůru nohama a necháme alespoň 2 hodiny stát.
Poznámka pro majitelky domácích pekáren: dá se udělat i v pekárně, 1x program Marmeláda.
16. Meruňková marmeláda s banány:
Použité suroviny:750g (1kg) odpeckovaných meruněk, 250g (334g) oloupaných banánů, 500g (667g) želírovacího cukru.
POSTUP:Meruňky umyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na memší kousky. banány oloupeme, nakrájíme na kolečka. Meruňky s banánem dome do hrnce a pomalu vše rozdusíme, nesmíme zapomenou občas zamíchat aby se nám džem nepřipálil. Když už jsou meruňky rozdušené přidáme želírovací cukr a ještě povaříme min. 5 minut. Poté ještě horké plníme do sklenic a a uzavřeme, dále již nezavařujeme, postačí když uzavžené sklenice obrátíte dnem na podložku a necháte zcela vychladit, nejlépe do druhého dne.
V závorkách udávám množství na 1 kg meruněk.
17. Melounová marmeláda:
Použité suroviny:2 kg dužiny z melounu (vodní červený meloun),2 kg želírovacího cukru,6 citronů (budeme potřebovat štávu a kůru)
POSTUP:Meloun odpeckujeme a nakrájíme na kousíčky.Dáme do hrnce a přidáme žel.cukr,kůru a štávu z citronů. Necháme 4 hodiny proslazovat. Pak uvedeme do varu a za stálého míchání vaříme 4 minuty.Horké plníme do sklenic MŮŽEME TAKÉ PŘIPRAVIT V DOMÁCÍ PEKÁRNĚ,ale raději z polovičního množství, nezapomente nechat 4 hodiny proslazovat.
18. Jahodová marmeláda:
Použité suroviny:1kg jahod, 1 želírovací cukr v poměru 2:1, 1 lžička citronové šťávy(nebo 1kg jahod, 0,5 kg cukru, 1 Gelfix extra 2:1, 1 lžička citronové šťávy)
POSTUP:všechny přísady vložíme do pekárny, jahody buˇnakrájíme na kousky a nebo rozmixujeme. Napřed jsem nakrájela jahody na kousky a pak jsem je nakonec v hotové marmeládě rozmixovala. Pekárnu nastavíme na program marmeláda.
19. Rebarborová marmeláda
Použité suroviny:1kg rebarbory, 1kg cukru, 4banány, 4kiwi, 2ks gelfix 2 + 1 Postup:rebarboru nakrájíme na kostičky, přidáme k ní 1 kg cukru a necháme přes noc, druhý den přivedeme k varu, povaříme a přidáme banány a kiwi, a gelfix. povaříme podle návodu na pytlíku a plníme do skleniček

20. Broskvovo-banánová marmeláda:
Potřebné suroviny:1kg broskví,250g banánů,1 želírovací cukr
Postup:Broskve oloupat a rozkrájet , banány na kolečka a pak vše dát do robotu a rozsekat na kousky. Dáme do velkého hrnce přidáme želírovací cukr. Dál už postupujeme podle návodu na sáčku od cukru. Je výborná.
21. Meruňkovo-banánová marmeláda
Použité suroviny:1kg odpeckovaných meruněk, 0,5 kg oloupaných banánů, 1 lžička kyseliny citronové, 1 Superželírovací cukr 3:1 od Dr.Oetkera
Postup:Meruňky a banány semeleme na masovém strojku,přidáme kys. citronovou a želírovací cukr , promícháme a přivedeme k varu.Vaříme 5 minut,sebereme vzniklou pěnu a ještě horké lijeme do sklenic.Otočíme vzhůru dnem.Tato marmeláda je hodně kyselá,vhodná k promazávání rolád a jiných zákusků,kde chceme použít pikantní marmeládu.Kdo chce mít marmeládu trochu sladší použije:70 dkg meruněk, 30 dkg banánů, 1 lž. kys. citronové a Extra želírovací cukr 2:1 od Dr.Oetkera.
22. Broskvová marmeláda:
Použité suroviny:1kg oloupaných a odpeckovaných broskví, 1 lžička kyseliny citronové, 1 Extra želírovací cukr 2:1(od Dr.Oetkera)
Postup:Broskve semeleme na masovém strojku,přidáme kys. citronovou a želírovací cukr , zamícháme a přivedeme k varu.Vzniklou pěnu sebereme.Vaříme asi 5 minut.Jěště horkým plníme slenice,které otočíme dnem vzhůru.TIP:můžeme na konci varu přidat pár lžic rumu. Tato marmeláda má vynikající chuť po broskvích a není moc sladká.
23. Rybízová marmeláda:
Použité suroviny:1 kg ovoce (já dávám 0,75 kg černého rybízu a 0,25 kg červeného rybízu), 0,5 kg krystalového cukru, 1 sáček Gelfixu 1:2
Postup:Marmeládu dělám přesně podle postupu na sáčku Gelfix. Tímto způsobem lze dělat marmeládu -džem z každého ovoce.

24. Marmeláda s jablky a kivi:
Použité suroviny:500 g jablíček, 100 ml vody, 500 g kivi, želírovací cukr v poměru 2 : 1, 3 kousky hřebíčku nebo 4 lžíce rumu
Postup:Jablka oloupeme, zbavíme jader a nakrájíme. Dáme do hrnce s vodou a vaříme, až jsou jablka měkká. Necháme vychladit a rozmixujeme. Kivi oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme je k protlaku a vše zvážíme. Přisypeme odpovídající množství želírovacího cukru, hřebíček nebo rum, dobře promícháme a necháme alespoň 3 hodiny proslazovat.
Hrnec s protlakem vaříme za stálého míchání od bodu varu asi 3 minuty a hotový džem plníme do nahřátých skleniček. Hrdlo sklenice otřeme a zavíčkujeme vyvařeným víčkem. Skleničku obrátíme dnem vzhůru asi na 10minut.
25.marmeláda s kivi a banány
Použité suroviny:500 g kivi, 250 g dobře zralých banánů, želírovací cukr, 2 lžíce rumu
Postup:Kiwi oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Banány oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Vše zvážíme a smícháme s potřebným množstvím želírovacího cukru a rumem. Necháme odležet asi 3 hodiny, pak vaříme od bodu varu asi 4 minuty. Horké plníme do nahřátých skleniček, zavíčkujeme vyvařeným víčkem a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.
26.marmeláda s angreštem a višněmi
Použité suroviny:500 g zralého angreštu, 500 g dobře zralých višní, želírovací cukr, šťáva z 1 citrónu
Postup přípravy:Višně i angrešt očistíme, omyjeme, v hrnci rozmačkáme a dáme na 3 minuty vařit. Směs necháme zchladit, propasírujeme, abychom se zbavili pecek a zrníček z angreštu. Čistou šťávu zvážíme a smícháme s potřebným množstvím želírovacího cukru, přidáme citrónovou šťávu podle chuti a vaříme od bodu varu asi 3 minuty. Horké plníme do nahřátých skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru asi na 10 minut.
27. Malinová marmeláda:
Použité suroviny:1000 g zralých malin, želírovací cukr, citrónová šťáva
Postup:Maliny omyjeme a očistíme. Pokud chceme džem bez zrníček, tak je propasírujeme přes síto a necháme si hrst celých malin. Smícháme s želírovacím cukrem, který jsme si odvážili podle návodu z obalu cukru a dáme vařit od bodu varu asi 4 minuty. Dochutíme citrónovou šťávou a nakonec přidáme zbylé celé maliny. Horké plníme do skleniček, které obrátíme dnem vzhůru.
28. Rybízová marmeláda s jahodami:
Použité suroviny:1 kg dřeně z červeného rybízu, 1/2 kg zahradních jahod, 800 g cukru
Postup:Očištěné jahody prosypeme 200 g cukru a necháme do druhého dne. Potom šťávu z jahod slijeme, přidáme rybízovou dřeň a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Přidáme zbývající cukr a dále zahušťujeme. Vložíme okapané jahody a vaříme, až džem začne rosolovatět. Plníme do nahřátých skleniček a uzavíráme. Místo jahod můžeme použít maliny.
29.Rybízový výborný džem
Použité suroviny:1 kg prolisovaného rybízu, 800-900g krystalového cukru, 1/4 l vody, 500g ovoce (višně, meruňky, zahradní, nebo lesní jahody a maliny)
Postup:Opraný rybíz otrháme ze stonků, rozmačkáme jej a sítem prolisujeme do kamenného kastrolu a povaříme 20-25min. V jiném kastrolu povaříme studenou vodu s krystalovým cukrem na III stupeň (viz fórum Začínáme od píky¨Jak se vaří cukr¨). Do vařeného cukru přidáme pecek zbavené, očištěné různé ovoce a povaříme po 2min. Potom je vyndáme pomocí drátné sběračky na mísu a cukr v němž se ovoce vařilo, nalijeme na povařený prolisovaný rybíz a vaříme vše 10-20min. načež přidáme povařené celé ovoce a vaříme vše dalších 10min. Potom džem nalijeme do rumem vypláchnutých, nahřátých sklenic a dobře je uzavřeme.

30. JABLEČNÝ DŽEM POHÁDKA
zbyly vam ve sklepě jabka ktery sou nic moc? tak zkuste
Suroviny: 500g jablek, 300g želirovacího cukru, 1lžička kys.citronové,3 kiwi, 4 llžice rumu.
Postup:jabka okrajena nakrajet na kousky, zastřikat vodou a povařit do zhoustnutí. postupně přidavat cukr, kyselinu, kiwi pokrajena na plátky nebo menši kousky a rum. ještě kratce povařime a horké plníme do skleniček. uzavřeme a sterilujeme 10min. při 85st.C. ja jen sklenice otočim ještě s teplym džemem.
31.Mléčná marmeláda
Suroviny:1 litr čerstvého plnotučného mléka,1/2 kg cukru
Postup: V kastrolu (nejlépe dvouplášťovém) ohřejeme mléko. Ve chvíli, kdy je vlažné, přisypeme cukr a zamícháme. Přivedeme k varu a za občasného promíchání necháme vařit 1-2 hodiny (záleží na požadované konsistenci). Marmeláda je hotová, má-li karamelovou barvu a je-li hustá asi jako nutella. Měla by chutnat jako jesenka s karamelem.
32. Pomerančovo-ananasová marmeláda
Suroviny:500g pomerančů, 500g ananasu, 2dcl ananasového džusu,ze 2 ks šťáva z citronů,500g želírovacího cukru
Postup:Pomeranče oloupeme. Kůru z nich nakrájíme na tenké nudličky a dvakrát spaříme. Ananas omyjeme, očistíme a pokrájíme na menší kousky. Pomeranče a ananas smícháme s citrónovou šťávou, želírovacím cukrem, ananasovým džusem. Vložíme do hrnce a na mírném plameni zhruba 10 minut vaříme. Oddělíme polovinu směsi, rozmixujeme ji, nalijeme zpět do hrnce, přidáme pomerančovou kůru a ještě dvě minuty povaříme. Horkou marmeládu nalijeme do menších zavařovacích skleniček, uzavřeme a necháme vychladnout.
33. Dýňová marmeláda 2
Suroviny:dýňová dužina,2 pomeranče pokrájené na plátky, 3 citróny pokrájené na půlměsíčky,1 l vody,jemně nastrouhaný zázvor,1 kg želírovacího cukru
Postup:Dýni, pomeranče, citróny a zázvor zalijeme vodou a necháme 25 minut povařit. Přidáme cukr, dobře promícháme a necháme vařit ještě 30 minut. Marmeládu plníme do horkých sklenic.
34.Dýňová-meruňková marmeláda
Suroviny:1 kg jablek,1 kg dýně,0,5 kg cukru,šťáva z 1 citrónu,Pektogel,meruňková terst
Postup:1 kg jablek oloupaných a zbavených jádřinců, 1 kg nakrájené dýně, 0,5 kg cukru. šťáva z 1 citronu, 1 lepší Pektogel, meruňková trest dle chuti. Jablka a dýni rozvaříme, přidáme cukr s Pektogelem a citronovou šťávu. Chvíli povaříme, přidáme trochu rumu a meruňkovou trest. Dáme do sklínek a sterilujeme 15 minut při 85 °C.

35.Jablkovo-pomerančový džem
suroviny:700 g oloupaných jablek zbavených jádřinců, 300 g nadrobno nakrájených pomerančů (měsíčků),šťáva ze 2 citronů,1 kávová lžička kyseliny citronové,1/8 l vody 1 balíček (20 g) želírovacího přípravku Gelfix Klasik 1:1,1000 g cukru,6 polévkových lžic koňaku nebo rumu Postup:jablka nakrájejte na malé kousky nebo rozmixujte, přidejte dílky pomeranče, citronovou šťávu a Gelfix Klasik,za stálého míchání povařte,přidejte cukr a znovu za stálého míchání převeďte k varu,nechte vařit 6 - 8 min, pak odstavte z plotny a vmíchejte koňak,sklenice ihned plňte horkým džemem až po okraj a zavíčkujte,uzavřené sklenice postavte asi na 10 min víčkem dolů.
36.Džem z černých jeřabin
suroviny:1 kg plodů aronie, 600g cukru, skořice, citrónová šťáva
postup:Černý jeřáb se sbírá až po prvním podzimním mrazíku.Do pekáče dáme bobule aronie, podle množství přidáme cukr, promícháme, vložíme do předehřáté trouby na 180-200°C a za občasného míchání pečeme asi hodinku. Před dokončením posypeme trochou skořice, pokapeme citr. šťávou, promícháme a horký džem plníme do sklenic a do druhého dne necháme otočený dnem vzhůru. Tento džem můžeme připravovat jak z černých, tak i z červených jařabin a můžeme přidat i na plátky nakrájené jablíčko nebo hrušku.Nelekejte se, pokud džem bude řidší, jelikož se tam přidává jen cukr a zádný pektogel, je to normálka.
37. Kiwi džem
1kg oloupaného kiwi,500g želírovacího cukru labeta 2:1
kiwi oloupeme a nakrájíme na drobno a nebo zozmixujeme tyčovým mixer, a dáme dělat do pekárny, a po udělání ještě horké plníme do sklenic, a poté otočíme dnem vzhůru na 10 minut.
38.Dýňovo-melounová marmeláda
500g červeného melounu,500g pokrájené dýně,500g cukru,1 pekrogel
ovoce jsem rozmixovala v robotu a poté přidala v pekarně cukr a pektogel

39.Dýňovo-rybízová marmeláda
1kg dýně,1kg rybízu,balíček želirovacího cukru 3:1

40.Třešňová marmeláda s ořechy
1 kg třešní vypeckujeme, smícháme se šťávou a kůrou z 2 pomerančů a želírovacím cukrem a kyselinou citronovou. Kdo chce, může přidat pár květů levandule, nebo pár lístků máty peprné, nebo meduňky. Necháme odležet. Nejlépe přes noc. Před vařením bylinky odstraníme. Rozmixujeme, buď na hrubo, nebo jemno, jak kdo chce. Vlašské ořechy orestujeme na suché teflonové pánvi a přidáme. Máme-li málo šťávy, přidáme buď třešňovou šťávu, nebo červené víno, kdo chce může přidat šťávu z bezinkových plodů.
41.Třešně s rybízem 2
smícháme buď 700 g rozmačkaného rybízu a 300 g rozmixovaných třešní, nebo obráceně, podle toho, čeho máme více, s želírovacím cukrem, kyselinou citronovou. Můžeme všechno rozmixovat ponorným mixérem. Uvedeme do varu a vaříme asi 4 minuty.
42.Třešňová marmeláda s banánem
Smícháme vypeckované třešně se stejným množstvím zralých banánů, 1 čl skořice, kdo chce přidá hřebíček v prášku a 4 pl třešňovicí, může být i rum a rozmixujeme. Vmícháme želírovací cukr. Uvedeme do varu a vaříme asi 4 minuty.
43.Míchaná marmeláda
Stejný díl angreštu, třešní nebo višní, černého rybízu smícháme s 2 pl medu a želírovacím cukrem, kyselinou citronovou. Necháme odstát. Povaříme, ke konci přidáme několi lžic lískových oříšků.
44.Třešně s malinami
1 kg vypeckovaných, trochu rozmixovaných třešní a 250 g malin smícháme se šťávou a kůrou 1 chemicky neošetřeného citronu a želírovacím cukrem.
45.Třešňová marmeláda
2 kg třešní, 1 kg cukru, 2 balíčky Gelfix extra 2:1(Dr.Oetker), kyselina citrónová
Omyté třešně vypeckujeme, a rozmixujeme (nejlépe ponorným mixérem). Přidáme cukr smíchaný s Gelfixem a přivedeme k varu. Vaříme tři minuty. Na talířek kápneme trochu horké marmelády - pokud je po vychladnutí málo tuhá, vmícháme trochu kyseliny citrónové. Odebereme pěnu a ihned plníme do sklenic. Sklenice uzavřeme a na 5 minut otočíme víčkem dolů.
Ps: jen jsem dala poloviční dávku a nedávala jsem kyselinu citronovou

46.Třešňová marmeláda 2
1 kg třešňové dřeně,300-400g cukru Odpeckované třešně umeleme a rozvaříme, přidáme cukr a dostatečně zahustíme. Marmeláda získá na chuti, smícháme-li třešně s višněmi.
47.Třešnová marmeláda 3
1 kg odpeckovaných třešní, 250-300 g krystalového cukru, šťáva z 1/2 citronu, 1 sáček pektogelu.
Omyté třešně bez stopek a pecek rozmačkáme nebo nasekáme a v hrnci vaříme 15-20 minut. Za stálého varu přidáváme cukr. Až marmeláda zhoustne (asi za 20 minut) nalijeme do směsi citrónovou šťávu a s trochou cukru rozmíchaný Pektogel. Krátce povaříme, naplníme do sklenic. Sterilujeme 10-15 minut při 85 °C.
48.Třešňová(jahodová) marmeláda z domácí pekárny
500 g třešní nebo jahod,165 g želírovacího cukru 3:1, 1 lžička citronové šťávy,
nebo:
900 g třešní nebo jahod,300 g želírovacího cukru 3:1, 1 lžička citronové šťávy
Třešně vypeckujeme, smícháme s ostatníma surovinama, rozmixujeme tak, aby zůstali kousky ovoce (je to lepší) a dáme do nádoby, program džem.
Po ukončení programu nalijeme do skleniček, zavíčkujeme, sklenky otočíme dnem vzhůru. Po deseti minutách sklenky obrátíme nazpátek. Je výborná, není přeslazená, právě tak akorát! Program džem.
49.Třešňovo-banánová marmeláda
3 banány asi tak 300g,700g třešní vypeckovaných, 1 gelfix 2+1, 500g cukru

50.Rebarborovo-dýnovo-třešnová
1000g rebarbory,600g třešnía 300g dýně, 1 želírovací cukr 2+1 a 1gelfix2+1, a nakomnec 500g cukru

51. Rybízovo-rebarborová
1kg rebarbory,1kg bílého rybízu,1 gelfix 2+1, 500g cukru

52. Jablečná marmeláda
1kg jablek,1 gelfix 1:1, cukru podle sladkosti jablek, 125ml vody,sáček vanilk. cukru, kousek celé skořice
Jablka omyjeme, okrájíme,rozčtvrtíme a zbavíme jádřinců. Nakrájíme je na tenké plátky. Jablečné plátky vaříme ve vodě tak dlouho, až se téměř rozpadnou. Pak je zozmixujeme ponorným mixeem přidáme cukr, vše přivedeme k varu a prudce vaříme 4-8 minut. Na závěr přidáme ještě vanilkový cukr. Horkou marmeládu plníme do sklenic a ihned uzavřeme.

53.Malinová marmeláda podle babičky
1 kg malin,1 kg želírovacího cukru, 0,1 l vody Připravené plody opatrně smícháme s želírovacím cukrem a vodou a vaříme asi 4 až 8 minut až do želírovací zkoušky. Zahorka plníme do sklenic, ale uzavíráme až za několik hodin.
54.Kdoulový džem
1 kg kdoulí, 0,5 kg cukru, 1 citrón, voda
Kdoule oloupejte, zbavte jadřince a nakrájejte na kostky. Povařte cukr asi v 300 ml vody, zvlášť povařte kdoule s vymačkaným citrónem. Poté vyjměte kdoule a přidejte je společně s nastrouhanou kůrou citronu k vodě s cukrem. Hotovou směs můžete ještě rozmixovat, aby byla jemnější. Naplňte sklenice džemem a pevně je uzavřete.
55.Skvělá kdoulová marmeláda
1000 g oloupaných kdoulí, 750 g cukru, šťáva z citronu nebo limetky
Plody dokonale oloupeme a dužinu nakrájíme na kousky. Vložíme do kastrolu, zasypeme cukrem a mírně podlijeme vodou. Necháme vařit. Asi po půl hodině uvařenou hmotu rozmixujeme a znovu vlijeme do kastrolu. Ochutíme citronovou šťávou. Pektinové látky nepřidáváme. Povaříme ještě 10 minut, naléváme do sklenic a víčka necháme v páře přichytit při 90°C asi 10 minut. Ukládáme v chladu a temnu. Podáváme s palačinkami, zmrzlinou, v pohárech.
56.Kdoulová marmeláda se sirupem z černého bezu
1,2kg kdoulí, 1/4 l bezového sirupu,200g želatinového cukru (2:1),150g jablečné šťávy, dužina z 1 vanilkového lusku, 1 bal. kyseliny citronové Počet porcí: 4 sklenice á 250 g
Oloupeme kdoule, odjádříme a nakrájíme na 0,5 cm velké kostičky, které necháme dohromady s bezovým sirupem, želatinovým cukrem, jablečnou šťávou a kyselinou citronovou 1 hodinu uležet. Směs dáme do čistých sklenic, zavřeme a v parní troubě zavaříme 50 minut (100°C).Marmeládu necháme vychladnout.
57.Kdoulová dia marmeláda s jablky
1kg kdoulí,400g jablek (zvažte až po přípravě),2,5dl vody,5g kyseliny citronové (1 balíček),500g dietního cukru
Kdoule otřete do utěrky, abyste odstranili chmýří. Poté je omyjte, nechte okapat, odstraňte stopku a zbavte jadřince. Kdoule povařte s vodou, přiveďte k varu a asi 20 minut vařte na mírném plameni. Poté kdoule rozmixujte a nechte vychladnout. Mezitím oloupejte jablka, odstraňte jádřince a rozkrájejte na malé kousky. Odvažte si 400 g kdoulového pyré, jablka a kyselinu citronovou smíchejte v hrnci s dietním cukrem, aby vznikla hmota. Tu zahřívejte a za stálého míchání přiveďte k varu a ještě asi 3 minuty vařte. Poté hrnec sundejte z ohně, s povrchu seberte pěnu a marmeládu ihned plňte do sklenic až po okraj. Uzavřete víčkem a obraťte dnem vzhůru a nechte asi 5 minut stát.
58.Kdoulová marmeláda
1 kg kdoulové dřeně,800 g cukru,št'áva z 1/2 citronu, 1 lžíce rumu
Kdoule zbavíme stopek, omyjeme a nakrájíme na kousky i se slupkou a jádřinci. Podlijeme malým množstvím vody a rozvaříme. Rozvařené kdoule prolisujeme. Dřeň odvážíme a za stálého míchání svaříme o čtvrtinu. Během varu postupně přidáváme odpovídající množství cukru. Vaříme tak dlouho, až marmeláda začne rosolovatět. Před koncem varu přidáme citronovou št'ávu a rum. Horkou marmeládu plníme do skleniček, uzavřeme víčky, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
59.Kdoulová marmeláda
1 kg kdoulí,700 g cukru, 3 g kyseliny citronové
Omyté kdoule pokrájíme i se slupkou a jádřincem a podlité vaříme, až změknou. Potom je propasírujeme na protlak a ten zahušťujeme 5 minut při prudkém varu. Potom přidáme za stálého varu cukr a kyselinu citronovou. Dále vaříme a po několika minutách zkoušíme rosolotvornou schopnost marmelády. Hotovou marmeládu plníme do předehřátých sklenic a sterilujeme obrácením dnem vzhůru na 10 minut.
Vaření: 5 min. Doba čekání: 10 min.

štáblice 22.4.2009 9:37
 

Členové komunity

Celkem 42 členů komunity.
hledka travel153 ivana22 kajako anula1234 eňka

Správci diskuse



Přihlásit na tomto počítači trvale:
  Registrace
diskuse:
Diskusi založil(a): štáblice
přispívání jen pro zaregistrované
Nástenka - Stát se členem
Členové diskuse - Členové online:
Nacházíte se v sekci:
Diskuse
Přečtěte si