Komunita diskuse: DOMÁCÍ VÍNO

Tuto diskusi založil(a): jarko
Dne: 28.6.2009
Diskuse nyní obsahuje celkem 508 příspěvků. Za poslední den je zde 7 nových příspěvků.

Nástěnka

Meduňkovošípkové víno

Recept na 5 litrů:
60g sušené meduňky dáme do 2,5 l vody a přivedeme k varu. Odstavíme, přikryjeme a necháme luhovat do druhého dne. 1,1 kg cukru rozpustíme v litru horké vody. Výluh z meduňky scedíme do kbelíku, přidáme vychladlý cukrový roztok, litr grepového džusu bez konzervantů, 200 g sušených šípkových slupek, šťávu a kůru (bez bílé dužiny) ze dvou citrónů a dvou pomerančů, šálek silného čaje a aktivované nebo tekuté vinné kvasinky. Kbelík zakryjeme a necháme 5 dní zakvasit, denně promícháme. Pak kvas scedíme do demižonu, v případě potřeby dolijeme vychlazenou převařenou vodou po zaoblenou část, přegumičkujeme mikrotenovým sáčkem a necháme vykvasit. Po vyčeření stočíme opatrně z kalů.
Stejně lze vyrobit i víno z bazalky, jen množství šípků se sníží na 175 g.

jarko 4.12.2014 19:06

Mátovočajové víno

Recept na 5 litrů:
500 g směsi sušeného ovoce posekáme a dáme spolu s 1 kg cukru do kbelíku. Přidáme polévkovou lžíci sušené máty. Připravíme si 2,5 l horkého čaje a nalijeme do kbelíku. Promícháme, aby se rozpustil cukr. Po vychladnutí přidáme 1 lžičku kyseliny citrónové a aktivované nebo tekuté vinné kvasinky. Kbelík zakryjeme a necháme 5 dní zakvasit, denně promícháme. Pak kvas scedíme do demižonu, v případě potřeby dolijeme po zaoblenou část moštem, který získáme propláchnutím scezených zbytků slabým čajem, přegumičkujeme mikrotenovým sáčkem a necháme vykvasit. Po vyčeření stočíme opatrně z kalů.

jarko 4.12.2014 19:03

Jednoduché trnkové víno od iviko

Na litr a půl trnek je potřeba 3 litry vody a 1,2 kg cukru. Svařit vodu a cukr, nechat vychladnout a pak dát do demižonu kde jsou už trnky, nechat 6 týdnů kvasit.

jarko 4.12.2014 18:56

Víno z květů bezinky

Recept na 5 litrů vína - aromatické lehké stolní víno, při nalévání většinou krásně šumí:
do umělohmotného kbelíku, který má víko a jde dobře zavřít, ostříhám květy z 10 květenství (aby tam bylo co nejméně těch zelených stopek), přidám 2 celé citrony nakrájené na kolečka, 1kg krystalového cukru a půlku sáčku živné soli pro kvasinky. Vše se zalije 4 litry vařící vody a dobře rozmíchá, aby se cukr rozpustil. Po vychladnutí na pokojovou teplotu přidám kvasinky - používám ty tekuté, zamíchám, dobře přiklopím a nechám týden kvasit - je třeba kvas každý den zamíchat, aby nechytl plíseň. Začne to kvasit do dvou dnů, většinou však již druhý den. Po týdnu přecedím kvas do čistého 5 litrového demižonu, květy vymačkám. Demižon by měl být plný cca do 4/5, tak v případě potřeby doliji vodou. Přes hrdlo demižonu dám sáček, který upevním gumičkou, dost fest, aby nešel do demižonu vzduch, zároveň ale je takto umožněno odcházení CO2, který vzniká při kvašení. Po vykvašení je třeba hned víno stočit z kalů do jiného demižonu, aby se nezkazila chuť a necháme víno asi 3 měsíce v demižonu uležet. Je ale opravdu třeba použít ty kvasinky, jinak to nezkvasí nabo to nebude dobré. Je to fakt jednoduché a výsledné víno má chuť připomínající muškátové víno.

jarko 24.4.2013 8:17

Pampeliškové víno č.1

Recept na 5 litrů:
1kg květů pampelišky (bez stonků) se spaří 3 litry vody, přidá se 15g kys.citronové, půl balíčku živné soli, dvě lžíce medu a roztok 1kg cukru v 1 litru vody. Po vychladnutí se směs scedí, přidají se kvasinky a nechá se v demižonu kvasit.

jarko 10.4.2013 18:15

Trnkové víno č.1

Recept na 5 litrů:
2,5 kg celých zralých trnek spaříme 2 litry vroucí vody. Po vychladnutí vlijeme všechno do demižonu, přidáme půl balíčku živné soli, vinné kvasinky a 1/3 připraveného vychlazeného roztoku z 1,5 kg cukru a litru vody. Další třetinu cukerného roztoku přidáme za týden, poslední za další týden a popřípadě doplníme převařenou vodou. Při skončení kvašení by měly trnky klesnout ke dnu. Po dokvašení stočíme z kalů.

jarko 10.4.2013 18:13

Trnkové víno č.2

Recept na 5 litrů:
2,5 kg zralých trnek, spaříme 2,5 litry vařící vody a na mírném ohni povaříme čtvrt hodiny a za horka prolisujeme. V horké šťávě rozpustíme 20dkg cukru a půl balíčku živné soli. Po vychladnutí vmícháme vinné kvasinky a v uzavřeném demižonu necháme asi tři dny zakvasit. Pak vmícháme polovinu cukerného roztoku připraveného z 1,3 kg curku a litru vody. Asi za týden vmícháme druhou polovinu, popřípadě doplníme převařenou vychlazenou vodou a necháme dokvasit. Po dokvašení stočíme z kalů.

jarko 5.2.2012 18:44

Šípkový likér od čeredka

50 dkg přemrzlých šípků
25 dkg cukru
2 dl vody
1,5 l vodky
pomerančová kůra
skořice

Šípky s pomerančovou kůrou (stačí z půlky většího pomeranče) se naloží na deset dnů do vodky a nechají se vyluhovat. Pak se scedí, svaří se cukr s vodou a po vychladnutí se dolije k výluhu. Řádně promícháme a rozlijeme do lahví. Likér by měl mít zlatožlutou, nezkalenou barvu.

Zdroj abecedazahrady.cz

jarko 11.2.2011 11:28

Šípkové víno na způsob portského nebo vermutu - vynikající!!!

Recept na 5 litrů:
40 dkg sušených šípků (před sušením je dobré odstranit stopky a kalíšky) dáme do demižonu, posypeme 20 dkg cukru, přidáme živnou sůl a spaříme 3 litry vařící vody. Po vychladnutí vmícháme tekuté kvasinky nebo aktivní kvas, vychladlý roztok 500 g cukru v asi 1/3 litru vody a přidání roztoku cukru opakujeme ještě po 5 dnech a pak ještě jednou po 5 dnech (celkem 1,5kg cukru). Je účelné nechat šípky v moštu po celou dobu kvašení. Po skončeném kvašení víno přetočíme a necháme asi rok uležet. Asi měsíc před stočením do lahví necháme demižon stát pouze s uzávěrem z vaty, aby mohl k vínu jít vzduch, ale nemohly na něj např. octovky. Po tomto tzv. okysličení se víno stočí a může konzumovat.
Toto víno opravdu doporučuji.

Z tohoto šípkového vína lze také udělat vynikající domácí vermut. Místo okysličení vína, tak stočené víno dáme do demižonu a přidáme na kolečna nakrájený chemicky neošetřený citron nebo lépe i pomeranč (s kůrou) a necháme asi měsíc louhovat a pak stočíme do lahví. Výsledek je chuťově k nerozeznání od vermutu.

jarko 23.10.2009 7:43

Pampeliškové víno č.2 od cassiopeia13

1l pampeliškových květů i s kalíšky (podeberu květ rukou a škubnu) spařit ve 2,5 l vařící vody, nechat 24h stát. Poté přecedit(pampelišky vyhodit)vodu(má takovou nevábnou barvu, tak se nelekněte) nalít do 5l láhve(demižonu). Svařit 2l vody s 1,5kg cukru-schladit-nalít k pampeliškové vodě a přidat:
2 vypeckované, oloupané, nakrájené citrony
2 vypeckované, oloupané, nakrájené pomeranče
4dkg droždí
Za cca 6týdnů(až citrony a pomeranče klesnou ke dnu) stočit a uložit na 0,5roku do sklepa(chladu).

Obměna od veverkaAnicka:
1l květů, 2l vody, 0,75kg cukru, 10 kuliček jalovce, mletý zázvor (dávám krájený čerstvý), citron, pomeranč
Postup je stejný.

jarko 23.10.2009 7:27

Hruškové víno

Recept na 5 litrů:
5 kg vykrájených a nadrobno nakrájených nejlépe tvrdých a kyselejších hrušek nebo ještě lépe směs hrušek a jablek v poměru 3 díly hrušek a jeden díl jablek nebo jiného kyselejšího ovoce. Vše spaříme 2 litry vařící vody, přidáme 7g kyseliny citrónové, živnou sůl a po vychladnutí tekuté kvasinky nebo aktivní kvas. Necháme směs přikrytou 1 den stát a druhý den vylisujeme do demižonu. Přidáme vychladlý roztok 85dk cukru v 1,5 litrech vody a necháme přegumičkované mikrotenovým sáčkem. Hned po skončení kvašení nebo již při mírném kvašení víno přetočíme do jiného demižonu. Přetáčení je účelné několikrát opakovat.

jarko 11.9.2009 7:54

Bezinkové víno od včelaře

2kg bezinkových bobulí řádně odšťopkované, 15 hřebíčků, 2kg cukru, 4l vody, 3 zrnka pepře a nového koření, 2 lžičky skořice a 1 badyán
Postup: Bezinky s vodou dáme vařit do smaltovaného hrnce a necháme 5 minut vařit, pak přidáme koření a cukr a dalších 5 minut necháme pořádně vařit, aby hladina vřela. Stále mícháme, potom 10 minut vaříme ještě mírně a necháme vychladnout. Po vychladnutí dáme 20g kvasnic (nebo tekuté kvasinky) a na špičku nože živnou sůl. Necháme stát 24 h, pak promícháme a necháme stát dalších 24 h. Nakonec přecedíme veškeré bezinky přes plátno a vymačkáme všechnu šťávu do jiného hrnce. Necháme půl hodiny odstát a pak slijeme do demižonu tak aby víno padalo na hladinu min z výšky 10cm přidáme kvasnou zátku (nebo přegumičkujeme mikrotenovým sáčkem) a necháme kvasit.
Já osobně jsem k těm bezinkám přidal ještě vypeckovaných dvacet švestek. Mělo by to být na 5litrový demižon, já nevim jak se mi to podařilo, ale mám z tohodle receptu necelých 7litrů. Dělal jsem to poprvé v životě tak snad se povede, dám vědět.

Recept poslal včelař

jarko 8.9.2009 7:48

Víno z instantní kávy - jednoduchý recept pro každého

Recept na 5 litrů:
Do kbelíku dáme 1 polévkovou lžíci instantní kávy, 1 lžičku kyseliny citronové, 1 kg cukru a 250 g nasekaných rozinek (sultánek). Vše zalijeme 2,5 litry vroucí vody, promícháme a necháme přikryté vychladnout. Pak přidáme 2 litry studené převařené vody a tekuté kvasinky s živnou solí nebo aktivní kvas. Přikryté necháme 5 dní kvasit, denně promícháme. Potom přecedíme do demižonu, doplníme vychladlou převařenou vodou až k hrdlu a necháme dokvasit. Hrdlo samozřejmě přegumičkujem mikrotenovým sáčkem. V horkých dnech můžeme podávat vychlazené místo ledové kávy.

jarko 12.8.2009 9:10

Švestkové víno

Recept na 5 litrů:
5 kg vypeckovaných švestek rozdrtíme ve velkém hrnci, přidáme 5 g kyseliny cirónové, půl balíčku živné soli, spaříme 2 litry vařící vody a necháme 1/4 hodiny v přikryté nádobě vařit na mírném ohni, občas zamícháme. Vaření je důležité, aby se ze švestek uvolnily aromatické látky, jinak by bylo víno bez výraznější chuti. Po vychladnutí přidáme tekuté kvasinky nebo lépe aktivní kvas a necháme přikryté 1-2 dny zakvasit. Po rozkvašení směs vylisujeme do demižonu. Výlisky dáme znovu do hrnce, přelijeme 1 litrem vroucí vody, přidáme asi 5 pecek a znovu mírně povaříme. Po vyhladnutí tento druhý výluh vylisujeme a přidáme do demižonu k původnímu moštu. 1 kg cukru svaříme s 1 litem vody a vychladlé přidáme také do demižonu - nejlépe po třetinách: první třetinu hned, druhou po pěti dnech a poslední po dalších pěti dnech.

jarko 11.8.2009 10:36

Ostružinové víno II.

Recept na 5 litrů - silné sladké dezertní víno:
V kbelíku rozmačkáme 3 kg ostružin, přelijeme 2 litry vroucí vody a přidáme 5 g kyseliny citrónové a půl balíčku živné soli. Po vychladnutí přidáme tekuté kvasinky nebo aktivní kvas a necháme vykvasit. Po vykvašení (asi 2 dny) směs vylisujeme do demižonu a přidáme vychlazený svařený roztok 500 g cukru v asi 1/3 litru vody, promícháme a to opakujeme ještě po 5 dnech a pak ještě jednou po 5 dnech. Nebo je možné si svařit najednou 1,5 kg cukru v 1 litru vody a přidávat po třetinách. Hrdlo přegumičkujeme mikrotenovým sáčkem a po posledním přidání cukrového roztoku doplníme demižon v případě potřeby převařenou vodou. Po vykvašení víno častěji přetočíme z kalů a doplníme převařenou vodou. Víno by se mělo nechat uležet minimálně tři měsíce až rok.

jarko 11.8.2009 10:11
 

Členové komunity

Celkem 35 členů komunity.
Modrooo Sebenka Jitula ilici Miracle74 včelař Vidina

Správci diskuse



Přihlásit na tomto počítači trvale:
  Registrace
diskuse:
Diskusi založil(a): jarko
přispívání jen pro zaregistrované
Nástenka - Stát se členem
Členové diskuse - Členové online:
Nacházíte se v sekci:
Diskuse
Přečtěte si