Tuto diskusi založil(a): Anndy
Dne: 3.6.2007
Diskuse nyní obsahuje celkem 721 příspěvků. Za poslední den je zde 171 nových příspěvků.
Vyloupané vlašské ořechy naplníme do zavařovacích sklenic (sklenice pečlivě vymyté a vyvařené)a zavíčkujeme. Zavíčkované sklenice dáme do vyššího hrnce a hrnec cca do 3/4 sklenic zalijeme vodou. Přivedeme pomalu k varu a zavaříme cca 10 minut. Takto vydrží ořechy i několik let a jsou stále jako čerstvé. Zavařovat je možné jak celé půlky, tak i ořechy mleté.
Anndy 3.11.2018 7:51důležité:
pod víčkem musí být volné místo a sklenice násobíme minutami
příklad při 800 W
okurky - 0,7 l sklenice okurky 5,2 min x sklenice (nejvýš 4 a na kraji talíře)
třešně a višně - 4 min x sklenice
malé sklenice na poloviční čas
původní recept
Madlenka1:
Padaná jablka a plody aronie odšťavníme v odšťavňovači tak, aby nám vznikly tři litry tekutiny. (Já jsem měla poměr šťávy aronie a jablek 3:1) Vodou nenastavujeme.
Šťávu přecedíme, nalijeme do velkého 6 l hrnce, přidáme 5 kg cukru a 60 - 80 g kyseliny citrónové (podle chuti a kyselosti ovoce). Promícháme a přivedeme k varu.
Sbíráme pěnu. Horké plníme do čistých lahví. Ještě jsem raději zavařila
Tak, jak ji dělá manželova maminka:
asi 20 chilli papriček - nakrájet i se semínky uvnitř
1 červená sladká paprika (nemusí být, ale dodá objem a i s ní je pasta dostatečně ostrá) - odstranit semínka a nakrájet
2 lžičky koriandru + 2 lžičky celého kmínu (normálního) - opražit na sucho a po vychladnutí pomlít na prášek
5 stroužků česneku - prolisovat
sůl podle chuti
olivový olej
"Rozpálím olivový olej a chilli i papriku trochu osmáhnu dokud jdou bublinky (to vyprchává voda), potom přidám propasírovaný česnek, koření a sůl dle chuti, promíchám a umixuji do hladka. Dám do skleniček a steriluji k bodu varu asi 20 minut."
Poznámky:
- lze použít i sušené papričky a předem je nechat 30 minut nabobtnat v teplé vodě
- k rozemletí lze použít i hmoždíř nebo suribashku, ale mixérek (klidně ponorný) je přeci jen jednodušší ;)
- mamka dává pastu do miniskleniček od minimarmeládek, minimedíků, pečeného čaje apod.
- v lednici nám vydrží několik týdnů i po otevření. Mimo lednici jsme ji zatím nezkoušeli skladovat.
1 dýně hokaido
2 pomeranče
2 jablka
4 lžíce hnědého cukru
1 šálek bílého cukru
skořice
badyán
Dýni okrájíme, vydlabeme vnitřek a nakrájíme na kostičky. Přidáme pomerančovou šťávu i dužninu a hnědý cukr. Promícháme a necháme přes noc odležet. Druhý den dýni rozvaříme, přidáme oloupaná nakrájená jablka a chvíli společně povaříme. Rozmixujeme tyčkovým mixérem, přidáme zbytek cukru a skořici. Vše ještě chvíli povaříme a pak plníme do sklenic. Do každé sklenice vložíme hvězdičku badyánu. Sklenice naplněné horkým džemem ihned uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru nebo klasicky zavaříme.
Množství je na 1 zavařovačku 0,750 ml.
Připravíme si ředkvičky, česnek, ocet, sůl, cukr, pepř, bobkový list, tymián, voda.
Omyté ředkvičky nakrájíme na půlky nebo čtvrtky, česnek na plátky.
Lák uděláme z 0,5 l vody, 125 ml octa, ne celou lžičku soli, 1,5 lžíce cukru, 10 kuliček pepře, bobkový list a čerstvý tymián dle chuti - svaříme.
Do sklenice vkládáme připravené ředkvičky a česnek, zalejeme vlažným lákem, zavíčkujeme.
Vychladlé dáme do chladna, nejlépe do lednice. Necháme uležet a jíme nejdříve za týden. Čím déle je necháme tím jsou lepší.
na 1 kg vypeckovaných třešní, které podusíme a rozmixujeme ponorným mixerem přidáme
200 g cukru
1 vanilkový cukr
1 čokoládový pudink rozmíchaný v troše vody a
50 g kakaa
vše jsem povaříme a vmícháme
3 lžíce arašídového másla.
Z dvojité dávky je 12 přesnídávkových skleniček.
Je hustá a chuťově vynikající...bude dobrá na toasty i do koláčů a cukroví...
2 kg oloupaných cuket
2 velké cibule
2 stroužky česneku
3 feferonky
křen
200 ml oleje
130 g cukru krystal
100 ml octa
3 lžíce plnotučné hořčice
4 lžičky soli
3 lžičky pepře
Oloupané cukety nakrájejte na kostky i s jádřincem a uvařte ve vodě s cibulí, česnekem a feferonkami (feferonky mohou být i sušené). Sceďte a rozmixujte dohladka, přidejte pepř, olej, ocet, sůl, hořčici a křen, nastrouhaný na jemném struhadle. (Pepř a křen, kdo nemá rád ostré, dá podle své chuti.) Na závěr ještě rozmixujte. Za horka plňte do sklenic a 20 minut sterilujte.
seznam
1.jahodový džus od iv@lze ji použít jako náplň do dortů či řezů
2 kg jablek
500 g cukru ( i více, záleží na sladkosti jablek a jak kdo má rád sladké)
3 vanilkové cukry
2 čokoládové pudinky
100 g práškového kakaa
100 g najemno pomletých lískových oříšků
1 slazené kondenzované mléko Salko
Oloupaná jablka rozvaříme v cca 200 ml vody.
Rozmixujeme, přidáme ostatní suroviny a za stálého míchání krátce povaříme. Sterilujeme 20 minut při 85°C.
Z tohoto množství jsem měla 10 skleniček 330 ml.
2 kg oloupaných ořechů
750 ml vody
500 g cukru
2 kg oloupaných ořechů umeleme na strojku. Ve vodě svaříme cukr na sirup, přidáme připravené ořechy, krátce povaříme, až směs zhoustne, pak plníme do malých sklenic a druhý den sterilizujeme 25 minut při 75°C.
Používáme k plnění moučníků, na ořechovou smetanku apod.
Způsoby zavařování
1) Nakládání okurek bez sterilování5 kg loupaných, očištěných jablek umlet na masovém strojku
250 - 300 g na jemném struhadle strouhaného křenu
1 kg cukru
250 ml octa
Vše smíchat, dát do skleniček, uzavřít. Skladovat v chladu a temnu.
Skladuju ho normálně v panelákovém sklepě a nikdy se nezkazil. A to ho dělám už přes 25 let. Je to recept od mojí babičky, takže několik desítek let prověřený. Odkud ho měla ona se už bohužel nedovím.
2 kg dýně - čistá dužnina, drobné kostičky
1 kg jablek - oloupaných, nahrubo nastrouhaných
250 ml jablečného džusu
1/2 balení mleté skořice
2 bal želírovacího cukru 3:1 Dr.Oetker
1 lžička kyseliny citrónové Dr.Oetker
2 lžíce rumu
2 balení badyánových hvězdiček (celých)
Připravíme si ovoce - jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme, dužninu dýně nakrájíme na drobné kostičky. Kousky dýně i nastrouhaná jablka dáme do hrnce, zalijeme džusem a poprášíme skořicí. Necháme na mírném ohni za občasného míchání (!) dusit pod pokličkou, dokud hmota nezměkne - několikrát ovoce promícháme ruční metlou, aby se hmota více rozmělnila.
Odstavíme z plotny a dobře vmícháme rum a Želírovací cukr 3:1. Pak vrátíme džem na sporák, přivedeme k varu a za stálého míchání (!) vaříme 3 minuty.
Nalijeme do předem připravených sklenic - vymytých, s pevnými víčky. Ke stěně sklenic dáme špejlí badyánovou hvězdičku a sklenice uzavřeme. Necháme vychladnout.
TIP: Aby se džem déle nekazil, je dobré víčka a uzávěry sklenic otřít čistým hadříkem namočeným v rumu.